Tips&weetjes:Eten&drinken!!

Eten & drinken

Voor liefhebbers van goed en lekker eten is de Thaise keuken een waar eldorado. Thais eten lijkt de wereld te hebben veroverd; elke grote stad heeft tegenwoordig wel een Thais restaurant.
De Thai hebben zelf een hartstochtelijke liefde voor hun eigen eten. Hoewel ze af en toe wel eens iets anders proberen, gaat hun absolute voorkeur uit naar hun eigen Thaise gerechten. En wie kan hen dat kwalijk nemen ?
Een van de geheimen van het succes van de Thaise keuken zijn de verse ingrediënten die gebruikt worden. Waar u ook heengaat in Thailand, u bent nooit ver van een markt of stalletje waar vers fruit of maaltijden verkocht worden.
De Thaise keuken kent honderden gerechten en duizenden variaties met kip (kai), rund (neua), varken (muu), vis (plaa), en garnalen (kung).

Inktvis
Als u ’s ochtends vroeg uw hotel verlaat ziet u de Thai al overal koken in de kleine provisorische stalletjes.

De Thai denken de hele dag maar aan één ding en dat is eten. Ze vinden dan ook dat je beter 10x per dag iets kleins kan eten dan 3x per dag een grote maaltijd.
Als u Thaise vrienden of kennissen hebt kan het zijn dat ze elke keer als u ze ontmoet vragen: kin khao laew ? Dit betekent ‘heeft u al gegeten’ of nog preciezer ‘heeft u al rijst gegeten’ ?

Thaise gerechten zijn vaak gebaseerd op rijst en noedels in combinatie met ingrediënten als verse groenten, verse vis, kip of vlees.
Dat Thaise gerechten altijd pittig (spicy) zijn klopt niet helemaal. Thai houden zeker wel van (erg) pittige gerechten, maar dat betekent niet dat elk gerecht pittig is. En als u uw eten niet te pittig wilt hebben, zegt u bij uw bestelling gewoon ‘mai phet’ dat ‘niet pittig’ betekent. Bij de bereiding van uw eten zal men hier dan rekening mee houden.
Bij Thais eten krijgt men nooit een mes, want vrijwel alles is reeds klein gesneden. U krijgt een vork en een lepel. De vork (linkerhand) dient om het eten op de lepel te schuiven. Vervolgens brengt u het eten met de lepel (rechterhand) naar de mond. Gebruik nooit de vork om het eten naar uw mond te brengen, want dat is ongemanierd in Thaise ogen. En gebruik daarvoor ook nooit de linkerhand, want die wordt als ‘onrein’ gezien.
Eten in Thailand is een sociaal gebeuren. De gerechten worden midden op tafel gezet, zodat iedereen een portie op zijn eigen bord met rijst of noedels kan scheppen. Eet men bij de lokale bevolking dan worden de gerechten vaak op een mat op de vloer gezet en zit men op de grond rondom het eten.
Overal in Thailand zijn eetstalletjes op straat te vinden. Helaas wordt het reizigers naar Thailand nog steeds wel eens afgeraden om hier wat te eten. Trek u niet al te veel van deze waarschuwing aan. Het eten bij de stalletjes is over het algemeen heerlijk en goedkoop, en zoekt u vooral een eetstalletje uit waar het druk is, want daar is het eten vaak goed. Het is een ervaring op zich om alleen al de sfeer te proeven van de eettentjes die overal de stoepen in beslag nemen !

Erg populair in Thailand zijn de foodcourts die in shoppingmalls te vinden zijn. Van tevoren moeten er bij een aparte balie couponnen gekocht worden waarmee u te eten en drinken kunt halen bij een van de vele verschillende food vendors. Als u na het eten nog couponnen over heeft, kunt u deze bij de balie weer inruilen voor geld. Het eten in een foodcourt is lekker en goedkoop. Daarnaast heeft u de keus uit veel verschillende gerechten. Er zit altijd wel iets bij wat u lekker vindt !
Thailand is een groot land met veel verschillende regio’s. Veel Thaise regio’s hebben hun eigen stijl van koken en kennen hun eigen specialiteiten. Een van de populairste regionale keukens is de keuken van het noordoosten van Thailand, een gebied dat beter bekend staat als ‘Isan’.
Een klassieke Isan maaltijd is bijvoorbeeld *laap *(soort vleessalade), *som tam *(pittige papayasalade) en gebraden kip met *sticky rice *(kleefrijst).
Isan eten wordt meestal met de handen gegeten. Met de vingers wordt een balletje van de kleefrijst gerold, vervolgens wordt er ook wat van de andere gerechten gepakt en samen met de kleefrijst in de mond gestopt.

Kleefrijst
De Isan is nog steeds een overwegend landelijk gebied en de Isan-gerechten zijn het traditionele eten van de mensen die op het land werken. De typische Isan-gerechten kunnen in de ochtend worden gemaakt en kunnen vervolgens meegenomen worden naar de rijstvelden om ’s middags te worden gegeten.
Een hartige snack die u tijdens uw reis door Thailand misschien ook tegen komt, zijn insecten, veelal gefrituurd. Populair zijn bijvoorbeeld sprinkhanen, larven en rupsen. Op markten of gewoon langs de straat ziet men stalletjes die verschillende soorten (gefrituurde) insecten verkopen. Gefrituurde insecten zijn misschien een beetje te vergelijken met chips en ze zitten vol met proteïnen. Met name bij mensen uit Isan is het een populaire snack. Maar waarom probeert u ze zelf ook niet een keer ? Sommige soorten smaken best goed bij de borrel !

Foto’s boven en onder: gefrituurde insecten. Eet smakelijk !

Als u tijdens uw reis door Thailand een paar dagen in Bangkok verblijft en op zoek bent naar een leuk restaurant, probeert u dan eens van onderstaande tips:
[ul]
[li]Suda Restaurant (Sukhumvit Soi 14): Dit eenvoudige restaurant is al vele jaren zeer populair bij zowel Thai als toeristen. Vooral in de avonduren trekt dit restaurant veel mensen vanwege het uitstekende eten en de lage prijzen. Hoewel het restaurant er simpel uitziet met de formica tafels en plastic stoelen onder tl-verlichting, staan er in de avonduren regelmatig mensen te wachten om hier een tafeltje te bemachtigen. Probeert u hier zeker de khao niao mamuang (sticky rijst met mango), een echte aanrader !
[/li][li]Cabbages & Condoms (10 Sukhumvit Soi 12): Een aparte naam voor een restaurant… De oprichter van dit restaurant is een voorstander van geboortebeperking. Tevens steeft hij ernaar om voorbehoedsmiddelen binnen ieders bereik te brengen. Het eten is hier prima en men rekent schappelijke prijzen. In de avonduren kunt u gezellig in de sfeervol verlichte tuin dineren. Bij de rekening krijgt u hier geen pepermuntje, maar, hoe kan het ook anders, condooms !
[/li][li]Loy Nava (Si Phraya Express Boat Pier): Een romantische dinnercruise over de Chao Phraya rivier is een onvergetelijke ervaring ! Terwijl u geniet van een heerlijk Thais diner vaart u in een traditionele Thaise rijstboot langs prachtig verlichte tempels en de skyline van Bangkok.
[/li][li]MK: MK restaurants zijn onderdeel van een grote keten en zijn in de meeste grote plaatsen in Thailand wel te vinden. In het midden van de tafel staat een grote pan met heet water waar vervolgens vlees, vis, kip en groenten tegelijk in gedaan worden. Na een paar minuten is het klaar en kan men genieten van het eten. U zou het enigszins kunnen vergelijken met fonduen zoals wij dit in Nederland kennen.
[/li][/ul]
MK Restaurant
Het is bijna niet voor te stellen, maar er zijn ongetwijfeld mensen die Thais eten niet lekker vinden. Gelukkig zijn er in de grote toeristische plaatsen ook veel Westerse restaurants aanwezig waar gerechten uit de Westerse keuken geserveerd worden. En anders kunt u altijd, als laatste redmiddel, naar McDonalds, Kentucky Fried Chicken (KFC), Burger King of Pizza Hut die ook in veel grote plaatsen te vinden zijn.
FRUIT
Thailand is een waar paradijs voor fruitliefhebbers. De bodem en het tropische klimaat zijn uitermate geschikt voor de teelt van een groot aantal vruchten. Papaya, watermeloen, mango, lychees en ananas zijn alom bekend, maar er zijn ook genoeg soorten fruit die nieuw zullen zijn voor veel reizigers.
Fruitsoorten die u tijdens een reis door Thailand ook zeker eens moet proberen zijn mangosteen, ramboetan, doerian (waarvan men wel zegt ‘smells like hell, tastes like heaven) en de grapefruit-achtige pomelo.

Rambutans
Door heel Thailand zijn stalletjes op straat te vinden waar men vers fruit in stukken verkoopt en ook op de markten wordt fruit in alle soorten en maten aangeboden.
Vers fruit wordt ook vaak als afsluiting van een maaltijd geserveerd. Een echt nagerecht of toetje zoals wij dit kennen, is niet gebruikelijk in Thailand. Echter wat u zeker eens moet proberen is *khao niao mamuang *(kleefrijst in kokosmelk met rijpe mango) !
Let op: over het algemeen is het niet toegestaan om doerian mee te nemen naar uw hotelkamer vanwege de zeer doordringende geur !!

DRANK
Door de tropische hitte in Thailand wordt het aangeraden om veel (water) te drinken tijdens uw verblijf in Thailand. Het kraanwater in Thailand kan echter niet gedronken worden omdat het leidingwater op een andere manier gezuiverd wordt dan in Nederland. Om gezondheidsklachten te voorkomen raden wij het aan om mineraalwater uit flessen te drinken. Flessen water zijn overal verkrijgbaar en kosten niet veel.
Door het aanbod van vele verschillende soorten fruit, spreekt het voor zich dat liefhebbers van vruchtensapjes en fruitshakes volop aan hun trekken komen in Thailand.
De Thai zelf drinken ook de hele dag door vanwege de warmte. U zult op straat ook regelmatig Thai zien lopen met een plastic zakje met daarin een bruin gekleurde vloeistof. Dit is naam awy, suikerrietsap dat heerlijk fris en dorstlessend is. Probeert u het zelf eens !
De bekendste biermerken in Thailand zijn Singha, Chang en Leo. Deze lokale bieren hebben verschillende alcoholpercentages. Ook is er in Thailand veel importbier beschikbaar. Kunt u niet zonder uw favoriete Heineken ? Geen probleem, ook ons bekendste Nederlandse bier is er gewoon te krijgen !
Thailand is niet echt een wijnland. Toch wordt er steeds vaker wijn verkocht in de wat betere hotels en restaurants, echter is dit nog steeds aan de prijzige kant. Ook zijn er in Thailand een aantal wijngaarden waar uitstekende wijnen worden geproduceerd van unieke Thaise druiven.
Liefhebbers van sterkere drank kunnen de lokale Thaise whisky eens proberen. De zoetig smakende Mekhong- en Sangthip whisky zijn populair in Thailand. Een cocktail van Thaise whisky en versgeperst vruchtensap gaat er goed in. Drink echter wel met mate. Teveel drank kan u vakantie behoorlijk verpesten !!
THAIS KOKEN
Steeds vaker willen mensen ook thuis in Nederland een Thaise maaltijd klaarmaken. Het volgen van een kookcursus in Thailand is de laatste jaren dan ook erg populair geworden.
Op diverse plaatsen in Thailand kan men tegenwoordig dan ook een kookcursus volgen waarbij u alles te weten komt over de specifieke ingrediënten, kruiden, specerijen en groenten die in de Thaise keuken gebruikt worden.

Chiang Mai Cookery School
De Chiang Mai Thai Cookery School in Chiang Mai biedt al jaren Thaise kookcursussen aan. Meer informatie kunt u vinden op hun website. Uiteraard vindt u meerdere kookscholen in Chiang Mai en vanzelfsprekend ook in andere plaatsen in Thailand.Deze schitterende info heb ik gevonden op **http://www.reisdoorthailand.nl **

Leuk & informatief stuk. Waar zijn de foto’s van de gerechten, en dan natuurlijk vooral de gefrituurde insecten? :biggrin:

Tom Yam, de bekendste Thaise soep en een kordaat middel tegen verkoudheden (schijnt het):


Hier de fameuze Phad Thai:

http://www.romthairestaurant.com/images/PadThaiShrimpPltC.jpg

En voor de liefhebbers, Creepy-crawleys:

http://www.thai-eyes.com/wp-content/gallery/thailand-1/insect-eating-thailand.jpg

En niet te vergeten: De enige chihuahua die ik kan verdragen:

http://youoffendmeyouoffendmyfamily.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/03/korea-dog-meat.jpg

Grts,

Jelle

tom yam is 1 van m’n favorieten moet ik zeggen.

hond heb in vietnam op best lekker

http://www.delachendemonnik.be/images/ftk03.jpg

http://www.delachendemonnik.be/images/ftk04.jpg

Typishe eetkraampjes,waar je voor een paar bath,lekker kunt eten!!

Nam phrik mamuang

Dit is een dip genaamd “Nam phrik mamuang”. In de ingrediënten hieronder afgebeeld, zie je palm suiker, rode peper, rode sjalotjes, gedroogde garnalen, groene mango en plak in het midden garnalen.

Doe de trassi in een vijzel en stamp in de sjalotjes en gedroogde garnalen.
Voeg ook de Spaanse peper, suiker, vissaus en tenslotte de gesnipperde groene mango.

Alleen het Suda restaurant moet ik volgend jaar eens opzoeken. Ik zit dan toch in de buurt van Sukhumvit 14. Nog meer tips welkom.

Ton

Tom Kha Kai

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:CgB2-HQm2BbRyM:http://www.sibemedia.be/thaiskokenaanhuis/images/tom_kha_kai_big.jpg

Ingrediënten
[ul]
[li]4 dl kokosmelk, uit blik (liefst Thaise)[/li][li]8 dl kippenbouillon[/li][li]400 gr kipfilet, in reepjes of blokjes[/li][li]4 cm verse galanga (zie kooktip 1 – 2), in dunne plakjes[/li][li]1 citroengrasstengels in stukken van van 5 cm, gekneusd (zie kooktip 3)[/li][li]5 kaffir-citroenblaadjes, gescheurd (zie kooktip 4)[/li][li]1 vers groen pepertje, ontpit en zeer fijngesneden (of gedroogde)[/li][li]250 gr champignons, in vieren of plakjes[/li][li]2 à 4 el vissaus (liefst Thaise / Nam Pla – zie kooktip 5)[/li][li]1 à 2 tl bruine (palm) suiker[/li][li]2 à 4 el limoen- of citroensap[/li][li]verse koriander, fijngehakt[/li][li]versgemalen zwarte peper en zeezout[/li][/ul]Bereidingswijze[ol]
[li]Doe de galanga (of gember), citroengras, citroenblaadjes, kokosmelk en bouillon in een pan.[/li][li]Breng aan de kook en laat op een zeer zacht vuurtje 10 minuten sudderen, zodat alle smaken kunnen vrijkomen. Roer af en toe, want kokosmelk kan snel aanbranden.[/li][li]Men kan nu het kookvocht zeven of men kan de niet eetbare dingen, zoals het citroengras en de galangaplakjes, gewoon aan tafel uit de soep vissen.[/li][li]Voeg de kip, champignons, pepertjes, vissaus en suiker toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Af en toe roeren.[/li][li]Breng de soep verder op smaak met limoensap, peper en eventueel zout.[/li][/ol]Serveertips
[ul]
[li]Verdeel de hete soep over diepe borden of kommetjes en bestrooi met koriander. Serveer direkt.[/li][/ul]Kooktips[ol]
[li]Galanga of loas is familie van de gember, maar qua smaak is de galanga verfijnder dan de gember. De wortelstok is vaak roodbruin van buiten en gelig tot lichtbruin van binnen. Wordt onder andere toegepast in bouillons, soepen, curryschotels, groenten en stoofgerechten (van vlees, vis en gevogelte).[/li][li]4 cm verse galanga = 2 cm gedroogde galanga = 1 tl galangapoeder (of laospoeder): men kan eventueel, als het niet anders kan, het vervangen door verse gemberwortel of poeder. De smaak van verse laos-wortel, gedroogde wortel, laospoeder of gemberpoeder is niet identiek, dus dit kan smaakverschillen opleveren. En daarom gebruikt men voor deze soep het liefst verse galangawortel. Plakjes gedroogde galangawortel eerst een half uurtje laten weken in een beetje heet water voor gebruik (dit is niet nodig voor gerechten die lang gestoofd of gekookt worden)[/li][li]Citroengras is een grasachtig kruid en heeft een zure, frisse en zachte citroenachtige smaak, dat zeer veel in de Thaise en zuid-Aziatische keuken wordt gebruikt. Wordt meestal meegekookt en daarna, juist voor opdienen, verwijderd. Het kruid is vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar.[/li][li]Kaffir-citroenblaadjes (verkrijgbaar in oosterse winkels) kan vervangen worden door citroenmelisse (verkrijgbaar in supermarkten) of zestes van citroen.[/li][li]Vissaus of Nam Pla is een kruidige, scherpe Thaise saus op basis van gefermenteerde vis en wordt in de Thaise keuken vaak als vervanging van zout gebruikt. Met mate gebruiken: proeven en bijkruiden is de boodschap. Men kan deze saus eventueel vervangen door de zoute variant van sojasaus/ketjap.[/li][/ol]

Wat een heerlijke informatie !!!cheer
Ik verheug me nu al op al dat eten alleen moet ik dus niet vergeten
mai phet te zeggen. Ik heb geen idee hoe ik dit moet uitspreken, dus dat word lachen.

Groetjes Antonietta :dag:

Hallo allemaal,Voor Antonietta:Je spreekt het gewoon uit als mai (net als Thai) pet (zoals het hoofddeksel)zeg geen “ped”, want dan zeg je “geen eend”.Wanneer je alleen door Thailand reist, word je weleens gevraagd om mee te eten. Altijd doen ! Zoals Georges al schreef, eten is voor Thais een sociaal gebeuren.Je krijgt dan van alles toegeschoven om te proeven, en dan is “Mai phet” ook weer een handige uitdrukking. “Nit noy” betekent “een klein beetje”, dat kan vaak het antwoord zijn van de Thai op je “Mai phet”.Hans.

Ik kan je Suda van harte aanbevelen, mijn persoonlijke favoriet in Thailand. Erg goed eten voor een goede prijs. Probeer vooral de kip met cashewnoot en, zoals in mijn artikel al vermeld, de sticky rijst met mango…

In Silom Road zijn er iets verder dan de “gay soi” 2 vis resto’s (rechter zijde als je van Rama IV komt. je kan er alleen buiten zitten (overdekt). Neem het tweede, even goed maar goedkoper.
MVG Frank

Recept voor Khao Paad Supparod

Omschrijving van het recept:
Gebakken rijst met annanas
Bereidingstijd van het recept:
Ingrediënten voor dit recept:
300 gram witte rijst,
1 grote ananas,
125 gram verse garnalen,
125 gram krab-vlees,
125 gram Chinese sausijsjes,
1 sjalot,
2 teentjes knoflook,
2 verse rode pepers,
50 mililiter plantaardige olie,
2 theelepels vissaus,
25 mililiter lichte soya saus,
vers gemalen zwarte peper,
25 gram knapperig gefruite sjalotten.

Bereiding / Instructies:[ol]
[li]Kook allereerst de rijst totdat de driekwartgaar is, laat ze uitlekken en zet ze apart.[/li][li]Snijd de ananas inde lengte doormidden. Holde ene helft uit en bewaar de ander helft voor een ander gerecht, [/li]snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes.
[li]Pel de garnalen en hak ze in kleine stukjes.[/li][li]Pluk het krab-vlees uit elkaar en kah de sausijsjes in stukken.[/li][li]Hak tenslotte de sjalotten, de knoflook en de pepers in stukken.[/li][li]Verwarm de olie in een wadjan en fruit de sjalotten, de knoflook en de peper[/li]3 tot 4 minuten.
[li]Doe de garnalen erbij en bka nog 3 minuten door; doe dan het krab-vlees en de sausijsjes erbij en roer alles doed door elkaar.[/li][li]Doe de rijst erbijen breng die op smaak met de vissaus, de soya-saus en de vers[/li]gemalen zwarte peper en doe er eventueel nog een beetje olie bij.
[li]Kook de rijst, onder voortduren omscheppen, op een hoog vuur totdat de zacht en helemaal gaar is.[/li][li]Doe dan de helft van de stukjes ananas erdoor en laat het nog een minuut doorbakken.[/li][li]Serveer de rijst in uitgeholde ananas-helften , stooi de kanpperige sjalotten erover heen en garneer met de overgebleven stukjes ananas.[/li][/ol]Recept voor Thaise kip met gember

Omschrijving van het recept:
Een heerlijke kip gemaakt op Thaise wijze.
Bereidingstijd van het recept:
Bereidingstijd: 20 minuten. Ingrediënten voor dit recept:
2 eetlepels olie,
2 teentjes knoflook (geperst),
2 sjalotjes (gehakt),
350 gram kipfilet (in dunne reepjes),
5 centimeter verse gemberwortel (geschild en fijngesneden),
2 citroenblaadjes (fijngesneden),
60 gram ongezouten cashewnoten,
120 gram kouseband of sperziebonen (in stukjes van 5 cm),
1 paprika (reepjes),
90 gram waterkastanjes (schijfjes),
3 eetlepel vissaus,
1 eetlepel suiker.

Bereiding / Instructies:[ol]
[li]De sjalotjes en de knoflook in olie fruiten tot ze glazig zijn.[/li][li]De kip toevoegen tot deze wit geworden is.[/li][li]Gember, citroenblaadjes, cashewnoten, kouseband (of bonen), paprika en waterkastanjes toevoegen. [/li]5 minuten roerbakken, tot groenten gaar en knapperig is.
[li]De vissaus en suiker er doorheen roeren.[/li][li]Serveer het gerecht met rijst[/li][/ol]

Recept voor Khao Paad Supparod

Omschrijving van het recept:
Gebakken rijst met annanas Bereidingstijd van het recept:
Ingrediënten voor dit recept:
300 gram witte rijst,
1 grote ananas,
125 gram verse garnalen,
125 gram krab-vlees,
125 gram Chinese sausijsjes,
1 sjalot,
2 teentjes knoflook,
2 verse rode pepers,
50 mililiter plantaardige olie,
2 theelepels vissaus,
25 mililiter lichte soya saus,
vers gemalen zwarte peper,
25 gram knapperig gefruite sjalotten.

[ol]
[li]Kook allereerst de rijst totdat de driekwartgaar is, laat ze uitlekken en zet ze apart.[/li][li]Snijd de ananas inde lengte doormidden. Holde ene helft uit en bewaar de ander helft voor een ander gerecht, [/li]snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes.
[li]Pel de garnalen en hak ze in kleine stukjes.[/li][li]Pluk het krab-vlees uit elkaar en kah de sausijsjes in stukken.[/li][li]Hak tenslotte de sjalotten, de knoflook en de pepers in stukken.[/li][li]Verwarm de olie in een wadjan en fruit de sjalotten, de knoflook en de peper[/li]3 tot 4 minuten.
[li]Doe de garnalen erbij en bka nog 3 minuten door; doe dan het krab-vlees en de sausijsjes erbij en roer alles doed door elkaar.[/li][li]Doe de rijst erbijen breng die op smaak met de vissaus, de soya-saus en de vers[/li]gemalen zwarte peper en doe er eventueel nog een beetje olie bij.
[li]Kook de rijst, onder voortduren omscheppen, op een hoog vuur totdat de zacht en helemaal gaar is.[/li][li]Doe dan de helft van de stukjes ananas erdoor en laat het nog een minuut doorbakken.[/li][li]Serveer de rijst in uitgeholde ananas-helften , stooi de kanpperige sjalotten erover heen en garneer met de overgebleven stukjes ananas[/li][/ol]

Hmmmm heerlijk recept hoor die **Khao Paad Supparod! **Weet nu wat ik van het weekend ga maken :wink:

ik heb een tijdje geleden een thais kookboek gekregen van Georges (gewonnen bij loterij) ik zal eens wat lekkere recepten daaruit hier plaatsen:beef:
ze zijn dan wel in het engels maar ik denk dat de meeste hier er dan toch wel uit komen

Leuk Georges, al die recepten !
Binnenkort ga ik ook recepten plaatsen ReisdoorThailand.nl

**Thaise Kip-kokossoep met oesterzwammen **

Een soep met een lekker pittige smaak. Bereidingstijd:
Bereidingstijd: 30 minuten.
Ingredienten:
1 groene Spaanse peper, 1 stengel citroengras (sereh), 3 djeroek-poeroetblaadjes, 200 gram kipfilet, 200 gram oesterzwammen, 1 eetlepel, olie, 2 eetlepels fijngesnipperde gemberwortel, 4 deciliter kokosmelk, 1 kippenbouillontablet, 2 eetlepels vissaus (nampla), 1 theelepel sambal oelek, 3 eetelepels gesnipperde koriander.

Bereiding:[ol]
[li]Maak de peper schoon, halveer hem en verwijder desgewenst de zaadjes , Snijd de helftenschuin in smalle reepjes. Verwijder het buitenste blad van het citroengras en snijd de stengel in stukjes van circa 4 centimeter. Knip de djeroekblaadjes doormidden.[/li][li]Snijd de kipfilet in smalle reepjes. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in niet al te dunne repen.[/li][li]Verhit de olie in een pan en roerbak de reepjes kip tot ze wit zijn. Voeg de peper, citroengras, djeroekbladen en gemberwortel toe en roer het geheel nog 1 minuut.[/li][li]Roer de kokosmelk, 1/2 liter water en de bouillontablet door het mengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de soep zachtjes circa 8 minuten koken.[/li][li]Verwijder de stukjes citroengras en de djeroekblaadjes uit de soep. Voeg dan de paddestoelen toe en kook die circa 2 minuten mee. Roer de vissaus en de sambal door de soep.[/li][li]Roer vlak voor het serveren de koriander door de soep.[/li][/ol]**Tom Yam Kung **

Pikant-zure garnalensoep
(hoofdgerecht, 4 personen)

2 stengels sereh,
2 cm gemberwortel,
1 kleine rode ui,
2 teentjes knoflook,
4 limoenblaadjes (of 1 limoen),
1 potvisfond (380ml),
1-2 rode pepers,
4 takjes koriander,
2 bakjes cocktailgarnalen (a 125 g),
4 eetlepels vissaus,
4 eetlepeis limoensap

Bereiden: Buitenste blad van sereh verwijderen, stengels fijnhakken. Gemberwortel schillen, halveren en in flinterdunne plakjes snijden. Ui en knoflook pellen en snipperen. Limoenblaadjes in flinterdunne reepjes snijden of groene schil van schoongeboende limoen heel fijn raspen.

In grote pan visfond met dezelfde hoeveelheid water aan de kook brengen. Sereh, gember, ui, knoflook en limoenblad of -rasp er door roeren.

Peper(s) halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Korianderblaadjes van takjes nemen. Garnalen door soep roeren en ca. 1 mmuut meewarmen. Peperreepjes, vissaus en limoensap naar smaak door soep roeren. Soep in terrine schenken en
garneren met verse koriander.

Bersiden: ca. 25 minuten

Bevat per eenpersoonsportie: 105 kilocalorieen

**Thaise keuken **

De Thaise keuken is internationaal bekend. Hetzij peper-kruidig of betrekkelijk mild, de harmonie in de samenstelling is de basis van elke maaltijd. De Thaise keuken is fundamenteel een combinatie tussen eeuwen oude oostelijke en westelijke invloeden die zijn samengevoegd tot typisch Thais. De verschillende accenten zijn, afhankelijk van wie het voedsel kookt, waarvoor het gekookt is en voor welke gelegenheid het is gekookt. Aanvankelijk wijst de Thaise keuken op een type van het leven dat wordt aangepast aan nabijheid van het water. Vissen, zeevruchten enz.

Grote stukken vlees worden vermeden in de Thaise keuken. Met de introductie van westerse menu’s worden grotere stukken vlees zoals steaks Thai style bereid. De Boeddhistische invloed in de keuken vindt men terug middels het gebruik van diverse kruiden en de bereiding van kleine stukken varkensvlees, kip of rundvlees. De Chinese, Portugese en Franse stijl van het koken is geïntegreerd sinds de 17de eeuw, die in het gebruik van wok en de kruiden van Zuid-Amerika toont. Het Japanse voedsel is ook zeer populair en vele restaurants produceren de echte delicatessen van dit land.

Vele substituutproducten zijn door Thai geïntroduceerd zoals kokosnotenolie in plaats van botervet, hete Spaanse pepers en galanga (een soort gember). Vele verse kruiden en vruchten hebben hebben hun weg gevonden naar de Thaise keuken en zo tot een totaal individuele stijl van koken geleid.

**Pittig eten **

U kunt in Thailand de meest fantastische maaltijden bestellen. De Thaise gerechten zijn vaak lekker pittig en veel al zeer verfijnd. De basis is vaak rijst of noedels (bami), gecombineerd met verse groentes en een vlees- vis- of kipgerecht. ‘Mai Pet’ is de opmerking die u kunt plaatsen, wanneer u uw gerecht niet te pittig geserveerd wilt hebben. Daarnaast worden er veel internationale gerechten geserveerd. De Thaise bevolking is heel hygiënisch, toch kan het voorkomen dat u maag- en darmstoornissen krijgt. Vaak komt dit door oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en temperatuurverschillen en niet zozeer vanwege het eten. Om maag- en darmklachten te voorkomen is wel het belangrijk, dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild is en geen leidingwater drinkt. Ook is het eten van salades af te raden. Wanneer u toch last krijgt, is immodium een probaat middel! Thailand kent enorm veel exotisch fruit: mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst wanneer ze vers geplukt zijn ! U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg. Voor drinkwater koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Het lokale Singha-bier en de Mekong whisky is goed te drinken en ook een Pina Colada met vers ananassap smaakt in Thailand lekkerder!

**Tom Kha Kai **

Geurige kokoskippensoep
(voorgerecht, 4 personen)

3 cm laos (galanga, toko) of
1 theelepel gemalen laos,
1 stengel sereh,
2 groene pepers.
1 kipfilet (ca. 250 g),
4 limoenblaadjes (toko),
4 dl kokosmelk,
3 eetlepels vissaus,
1 voile eetlepel suiker,
1 kippenbouillontablet,
1 dl limoensap,
4 takjes koriander

Bereiden: Laos schillen. Sereh in lengte en breedte halveren. Pepers in lengte halveren, zaadjes verwijderen.
Kip in reepjes snijden. Limoenblaadjes een beetje kneuzen. Kokosmelk in pan vermengen met 1 dl water, laos, sereh, pepers, kip, limoenblaadjes, vissaus en suiker en geheel 'langzaam aan de kook brengen. Bouillontablet e’bove’1
verkruimelen. Ca. 4 minuten zachtjes laten koken. Limoensap erdoor roeren en van vuur af koriander erboven fijn knippen.

Bereiden: ca. 20 minuten

Bevat per een persoons portie 195 kilocalorieën.

Recept voor visschotel!!!
Omschrijving van het recept:
Heerlijke curry met een milde smaak. Bereidingstijd van het recept:
20 minuten bereiding25 minuten oventijd Ingrediënten voor dit recept:
2 rode paprika’s
400 gram koolvis
2 eetlepls currypasta
375 mililiter gezeefde tomaten
400 mililiter kokosmelk
500 gram naanbrood
600 gram sperziebonen

Bereiding / Instructies:[ol]
[li]Ovenvoorverwarmen op 225 graden.[/li][li]Paprika’s schoonmaken en in ringen snijden. Ringen paprika op de bodem van een ovenschaal leggen.[/li][li]Koolvis insmeren met currypastaen op de paprika’s leggen.[/li][li]In een pan de gezeefde tomaten en kokosmelk verwarmen.[/li][li]Mengsel over de vis gieten en de schaal afdekken.[/li][li]Vervolgens 25 minuten in de oven gaar laten worden en opdienen met naanbrood en gekookte sperziebonen[/li][/ol]

Georges in je laatste post staat te lezen dat het is af te raden om bij stalletjes langs de weg te gaan eten als toerist, ik ben het hier niet mee eens en ik denk dat jij het hier ook niet mee eens bent je kan daar prima eten en vaak de lekkerste gerechten vanaf 40 - 50 bath
ik denk dat je dit recept met de rest van de tekst heb gekopieerd en er overheen hebt gelezen maar ik wilde het toch even gezegd hebben :kus:
:beef:

Ik ben op zoek naar het recept van Pad Thai.
Met name het merk van de noodles die je koopt en welke (vis)sausen.
In de toko’s zie altijd zoveel verschillende merken dat je niet weet welke de beste is.
Uiteraard ligt het ook aan je eigen voorkeur.
Alvast super bedankt.

Thaise Kip-kokossoep met oesterzwammen

Een soep met een lekker pittige smaak. Bereidingstijd:
Bereidingstijd: 30 minuten.
Ingredienten:
1 groene Spaanse peper, 1 stengel citroengras (sereh), 3 djeroek-poeroetblaadjes, 200 gram kipfilet, 200 gram oesterzwammen, 1 eetlepel, olie, 2 eetlepels fijngesnipperde gemberwortel, 4 deciliter kokosmelk, 1 kippenbouillontablet, 2 eetlepels vissaus (nampla), 1 theelepel sambal oelek, 3 eetelepels gesnipperde koriander.

Bereiding:
Maak de peper schoon, halveer hem en verwijder desgewenst de zaadjes , Snijd de helftenschuin in smalle reepjes. Verwijder het buitenste blad van het citroengras en snijd de stengel in stukjes van circa 4 centimeter. Knip de djeroekblaadjes doormidden.
Snijd de kipfilet in smalle reepjes. Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in niet al te dunne repen.
Verhit de olie in een pan en roerbak de reepjes kip tot ze wit zijn. Voeg de peper, citroengras, djeroekbladen en gemberwortel toe en roer het geheel nog 1 minuut.
Roer de kokosmelk, 1/2 liter water en de bouillontablet door het mengsel en breng het geheel aan de kook. Laat de soep zachtjes circa 8 minuten koken.
Verwijder de stukjes citroengras en de djeroekblaadjes uit de soep. Voeg dan de paddestoelen toe en kook die circa 2 minuten mee. Roer de vissaus en de sambal door de soep.
Roer vlak voor het serveren de koriander door de soep.
Tom Yam Kung

Pikant-zure garnalensoep
(hoofdgerecht, 4 personen)

2 stengels sereh,
2 cm gemberwortel,
1 kleine rode ui,
2 teentjes knoflook,
4 limoenblaadjes (of 1 limoen),
1 potvisfond (380ml),
1-2 rode pepers,
4 takjes koriander,
2 bakjes cocktailgarnalen (a 125 g),
4 eetlepels vissaus,
4 eetlepeis limoensap

Bereiden: Buitenste blad van sereh verwijderen, stengels fijnhakken. Gemberwortel schillen, halveren en in flinterdunne plakjes snijden. Ui en knoflook pellen en snipperen. Limoenblaadjes in flinterdunne reepjes snijden of groene schil van schoongeboende limoen heel fijn raspen.

In grote pan visfond met dezelfde hoeveelheid water aan de kook brengen. Sereh, gember, ui, knoflook en limoenblad of -rasp er door roeren.

Peper(s) halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Korianderblaadjes van takjes nemen. Garnalen door soep roeren en ca. 1 mmuut meewarmen. Peperreepjes, vissaus en limoensap naar smaak door soep roeren. Soep in terrine schenken en
garneren met verse koriander.

Bersiden: ca. 25 minuten

Bevat per eenpersoonsportie: 105 kilocalorieen

Thaise keuken

De Thaise keuken is internationaal bekend. Hetzij peper-kruidig of betrekkelijk mild, de harmonie in de samenstelling is de basis van elke maaltijd. De Thaise keuken is fundamenteel een combinatie tussen eeuwen oude oostelijke en westelijke invloeden die zijn samengevoegd tot typisch Thais. De verschillende accenten zijn, afhankelijk van wie het voedsel kookt, waarvoor het gekookt is en voor welke gelegenheid het is gekookt. Aanvankelijk wijst de Thaise keuken op een type van het leven dat wordt aangepast aan nabijheid van het water. Vissen, zeevruchten enz.

Grote stukken vlees worden vermeden in de Thaise keuken. Met de introductie van westerse menu’s worden grotere stukken vlees zoals steaks Thai style bereid. De Boeddhistische invloed in de keuken vindt men terug middels het gebruik van diverse kruiden en de bereiding van kleine stukken varkensvlees, kip of rundvlees. De Chinese, Portugese en Franse stijl van het koken is geïntegreerd sinds de 17de eeuw, die in het gebruik van wok en de kruiden van Zuid-Amerika toont. Het Japanse voedsel is ook zeer populair en vele restaurants produceren de echte delicatessen van dit land.

Vele substituutproducten zijn door Thai geïntroduceerd zoals kokosnotenolie in plaats van botervet, hete Spaanse pepers en galanga (een soort gember). Vele verse kruiden en vruchten hebben hebben hun weg gevonden naar de Thaise keuken en zo tot een totaal individuele stijl van koken geleid.

Pittig eten

U kunt in Thailand de meest fantastische maaltijden bestellen. De Thaise gerechten zijn vaak lekker pittig en veel al zeer verfijnd. De basis is vaak rijst of noedels (bami), gecombineerd met verse groentes en een vlees- vis- of kipgerecht. ‘Mai Pet’ is de opmerking die u kunt plaatsen, wanneer u uw gerecht niet te pittig geserveerd wilt hebben. Daarnaast worden er veel internationale gerechten geserveerd. De Thaise bevolking is heel hygiënisch, toch kan het voorkomen dat u maag- en darmstoornissen krijgt. Vaak komt dit door oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en temperatuurverschillen en niet zozeer vanwege het eten. Om maag- en darmklachten te voorkomen is wel het belangrijk, dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild is en geen leidingwater drinkt. Ook is het eten van salades af te raden. Wanneer u toch last krijgt, is immodium een probaat middel! Thailand kent enorm veel exotisch fruit: mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst wanneer ze vers geplukt zijn ! U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg. Voor drinkwater koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Het lokale Singha-bier en de Mekong whisky is goed te drinken en ook een Pina Colada met vers ananassap smaakt in Thailand lekkerder!

Tom Kha Kai

Geurige kokoskippensoep
(voorgerecht, 4 personen)

3 cm laos (galanga, toko) of
1 theelepel gemalen laos,
1 stengel sereh,
2 groene pepers.
1 kipfilet (ca. 250 g),
4 limoenblaadjes (toko),
4 dl kokosmelk,
3 eetlepels vissaus,
1 voile eetlepel suiker,
1 kippenbouillontablet,
1 dl limoensap,
4 takjes koriander

Bereiden: Laos schillen. Sereh in lengte en breedte halveren. Pepers in lengte halveren, zaadjes verwijderen.
Kip in reepjes snijden. Limoenblaadjes een beetje kneuzen. Kokosmelk in pan vermengen met 1 dl water, laos, sereh, pepers, kip, limoenblaadjes, vissaus en suiker en geheel 'langzaam aan de kook brengen. Bouillontablet e’bove’1
verkruimelen. Ca. 4 minuten zachtjes laten koken. Limoensap erdoor roeren en van vuur af koriander erboven fijn knippen.

Bereiden: ca. 20 minuten

Bevat per een persoons portie 195 kilocalorieën.

Recept voor visschotel!!!
Omschrijving van het recept:
Heerlijke curry met een milde smaak. Bereidingstijd van het recept:
20 minuten bereiding25 minuten oventijd Ingrediënten voor dit recept:
2 rode paprika’s
400 gram koolvis
2 eetlepls currypasta
375 mililiter gezeefde tomaten
400 mililiter kokosmelk
500 gram naanbrood
600 gram sperziebonen

Bereiding / Instructies:
Ovenvoorverwarmen op 225 graden.
Paprika’s schoonmaken en in ringen snijden. Ringen paprika op de bodem van een ovenschaal leggen.
Koolvis insmeren met currypastaen op de paprika’s leggen.
In een pan de gezeefde tomaten en kokosmelk verwarmen.
Mengsel over de vis gieten en de schaal afdekken.
Vervolgens 25 minuten in de oven gaar laten worden en opdienen met naanbrood en gekookte sperziebonen