Solliciteren, visa en immigratie

Beste allemaal,

Mijn man en ik hebben het concrete plan opgevat om over maximaal 5 jaar definitief naar Canada te verhuizen. Voorkeursprovincie is Alberta, omdat we daar al wat mensen kennen. Een beetje sociaal netwerk is wel fijn lijkt ons, het plan is om in elk geval jaarlijks de emigratiebeurs in Houten te bezoeken en zo op de hoogte te blijven van alle regels en zaken en hopelijk ook een beetje contacten op te doen met bedrijven.
Nu vroeg ik mij af, je kunt permanent residency verkrijgen na aanvraag en voldoen aan criteria als je een certified job offer hebt, echter het lijkt mij dat je dan wel op sollicitatiegesprekken gaat.
Weet iemand wat voor soort visum je nodig hebt om af te reizen voor gesprekken? Mag dat op een toeristenvisum, moet je dan een werkvergunning hebben? Kortom, veel vragen die wij hebben en waar we nog niet uit komen.

Ook zijn wij er nog niet uit wie van ons beide de meeste kans maakt op werk en toelating, want maar 1 van ons mag als primary applicant gelden. Ook zal ik mijn apothekersdiploma moeten laten omzetten bij de landelijke en provinciale vakorganisaties. Mijn man heeft een technische en ict achtergrond en is dus wat dat betreft veelzijdiger. Wat is wijsheid?

Veel vragen, hopelijk zijn er hier mensen met ervarin en/of zinnige antwoorden.

Puur op deze korte beschrijving zou ik zeggen dat je man meer kans heeft, maar in Alberta gaat het nu economisch niet goed vanwege de lage olieprijs. Verder zou ik zeggen, pin je niet vast op locatie vanwege een paar kennissen. Als je er bent geweest en weet dat je daar graag je baan wil hebben en je normale leven (zoals je dat in NL ook hebt) wil leiden dan is het natuurlijk goed, zolang je maar weet waar je voor komt en dat dat mogelijk is binnen je levensstijl.

Anyway, wat betreft visum voor solliciteren kan je gewoon op toeristenvisum komen. Het meest belangrijke dat ze duane van je wil weten is dat je ook echt weer terug gaat naar NL. Altijd een terugticket hebben dus en ook een of ander bewijs of iets dat je redenen hebt om teug te gaan naar NL (huis met hypotheek of huur, een baan waarvan je maar een week vrij hebt gekregen). Zolang zij overtuigd zijn dat jij ook echt weer terug gaat willen ze je wel binnen laten. De duane heeft het recht om je telefoon en laptop en emails en alles te doorzoeken om vast te stellen of je terug gaat of stiekem
wilt blijven. Dus geen afscheidsfeestjes ;). Afspraken in NL voor na de tijd dat je terug gaat zij natuurlijk overtuigend daarin.

1 like

Dank voor de reactie! Voorlopig hebben we inderdaad nog een huis met hypotheek. Dat is wel een goede inderdaad. Verder zou het zomaar kunnen dat het bedrijf waar mijn man nu voor werkt op termijn ook een vestiging wil gaan openen in Canada. Dat zou wellicht ook een goede kans zinn, omdat je dan automatisch werkgelegenheid meeneemt die kant op…

De provincie trekt ook wel aam vanwege de mooie omgeving. Maar we gaan het zien. Mochten we de komende jaren ontdekken dan een andere porvincie betere kansen biedt, sluit ik dat zeker niet uit. Mij man wil al 15 jaar verhuizen naar een land met minder inwoners per vierkante kilometer. En zelf ben ik nooit erg honkvast geweest. Voel mij nu thuis in noord limburg, maar een jaar geleden was dat voor mij flevoland en in groningen waar ik opgroeide volede ik mij ook thuis. Dat blijkt een concept te zin dat voor veel vastgewortelde Nederlanders als vreemd is. Je zou je alleen maar thuis kunnen voelen op de plek waar je altijd gewoond hebt.

We zijn nu ook begonnen met langzaam onze sociale kring te vertellen over onze plannen. Iedereen is verbaasd, want je verlaat toch niet zomaar je geboortegrond ofzo. Zo voelt dat voor mij dus niet. Ik kijk uit naar de verandering. Canada is in die zin ook geen ZO Azie ofzo…

Ik zal geinteresseerde lezers op de hoogte houden van de ontwikkelingen!

Kaarten voor de eerstvolgende emigratiebeurs zijn in huis. In februari gaan wij weer gerichte vragen stellen. Om mijn diploma erkend te krijgen moet ik eerst nog een jaar onderwijs volgen, dus het is wel duidelijk dat mijn wederhelft de primary applicant moet gaan worden. Ik wil eens uitzoeken in hoeverre ik vanuit NL al een deel van de verplichte scholing zou kunnen volgen. Dat scheelt weer voor daar immers, alle weken die ik op school zit kan ik niet werken. Klinkt ook een. Beetje als kip of ei zoals ik het nu gevonden heb. Om met mijn vak aan de slag te mogen moet mijn diploma erkend worden. Om voor die opleiding wat ik nu kan vinden in aanmerking te komen moet ik een verblijfsstatus in Canada hebben. Om daar te mogen verblijven moet ik een baan hebben. Beetje een naar cirkeltje dus… Maar goed, hopelijk ga ik over een kleine maand wat mensen spreken die hierover meer uitleg kunnen geven. En dan komt het vast goed. Vertrouwen houden is belngrijk.

Ondertussen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor ons huwelijk. Ook een leuk vooruitzicht!

hoi hoi, leuk om te zien dat er meer aan het knokken zijn om erachter te komen of het mogelijk is om naar Canada te verhuizen, ik/wij zijn namelijk ook al een tijd aan het vechten om alles uit te zoeken, zelf vind ik het erg lastig om uit te zoeken of je baan gewild/gevraagd is…mijn man is bijvoorbeeld gediplomeerd stukadoor/tegelzetter, ik ben kapster en ons zoon is brood/banket bakker/patisier… dus als iemand nog tips heeft…GRAAG!

Liekje 77 ik wens jullie heel veel succes en hopelijk gaat alles voorspoedig :wink:

groetjes Chantal :dag:

Hallo, jullie samen,

Als tip zou ik willen angeven dat jullie je alvast gaan inlezen op de website van de Canadese immigratie. www.CIC.gc.ca
Er zijn een aantal verschillende verblijfsvergunningen.
Om in Canada te wonen moet je in eigen onderhoud kunnen voorzien, en dat kan alleen met een baan.
Je zal dus eerst een baan moeten vinden, en je toekomstige werkgever zal moeten kunnen aantonen dat hij in Canada geen mensen kan vinden die de vacature kunnen invullen. Wat de werkgever moet krijgen heet een LMIA. ( kost voor hem ongeveer $ 2000 dus hij moet het wel zien zitten).
Als de werkgever dat gekregen heeft, vindt hij " toevallig" jouw, en als je dan een “job offer” krijgt kan je pas zelf een aanvraag doen bij immigration voor een verblijfsvergunning. (vanuit NL moet dat in Wenen)
Je kan een tijdelijke werkvergunning aanvragen, maar ook een permanente verblijfsvergunning.Dat laatste duurt nogal wat langer.
Als je een tijdelijke krijgt, kan je die na afloop in Canada 1 keer verlengen. Meestal zijn ze voor 2 jaar.
Je kan dus op een tijdelijke gaan, en dan in Canada de " PR " permanente verguning aanvragen.
Let er wel op dat elk gezinslid een vergunning nodig heeft. dat kan een visitor, study of work permit zijn.
Let ook op de kosten, je kan de hele aanvraag laten doen door een bureau, dat kost vanzelf geld, en je kan er voor kiezen om het allemaal zelf te doen.
Dat is te doen, maar dan moet je heel zorgvuldig alle regeltjes lezen van de canadese immigratie.
Ik heb het zelf gedaan, het s allemaal goed verlopen, en we wonen nu 3 jar In Canada, en wat mij betreft hoef ik niet meer terug.
Ga ook goed berekenen wat het feest je gaat kosten. Denk daarbij aan alle aanvraag kosten, vliegtickets,verhuiscontainer, huis huren, rijbewijs halen, taal examen, medische keuring,alle papperassen zoals huwelijks akte, geboorte akte, verklaring goed gedrag, nieuw paspoort enz. enz. En let er wel op dat evt. kinderbijslag niet naar Canada betaald wordt ook al blijf je Nederlander. Ook heb je de eerste 180 dagen geen gezondsheidsverzekering, dus kan je evt dat in NL laten doorlopen, maar tel dan wel die premie bij je kosten op.

Advies: ga die website doorspitten, en doe de online scan.
sukses.

1 like

Hoi , aller eerst bedankt voor je info, ik heb die online test gedaan en wij scoorden genoeg punten om uberhaubt het land in te mogen, voor zo ver ik kan achterhalen is mijn man zn beroep nogal gewild, maar of dat up to date is??? als ik op de site van de gouverment kijk zie ik pagina’s vol staan met zijn beroep gevraagd, dus hopelijk klopt het allemaal dan zou het emigreren een stuk
"makkelijker"moeten worden, we gaan 13 en 14 februarie naar die emigratiebeurs om te zien of het allemaal klopt, en als het klopt gaan we direct aan de slag om alles rond te krijgen, ik weet het is niet makkelijk maar je moet er wat voor over hebben :wink:
wij zijn Nederland en zn regels echt zat, dat je hard moet werken prima maar nu werken we ons kapot en houden niks over…bijna ALLES verdwijnt naar de belasting, ook het onderwijs lijkt steeds slechter te worden hier en aangezien ons jongste dochter nog naar highschool moet…hopen wij dat wij en vooral onze kinderen daar een normaal bestaan kunnen opbouwen, ons oudste is banket/broodbakker en hij heeft een 1e certificaat patisier, EN heeft hij horeca papieren, met een beetje geluk hoeft ook hij zich geen zorgen te maken, ik weet ook dat niet alles daar VEEL beter geregeld is maar geloof me hier in NL kom je nergens! als klopt wat ik tot nu toe heb uitgezocht hebben wij een beter leven daar dan we hier ooit zullen krijgen, wij hopen zo dat alles lukken gaat… hoe dan ook bedankt voor je info :wink:

groetjes Chantal :wink:

Hier een link voor jullie beiden.
Het is wel in het engels maar daar moet je maar aan wennen als je naar Canada wilt.

Er staat heel veel info op waar ik zelf heel veel gebruik van heb gemaakt, en nog steeds doe.

Chantal, tegelzetters zijn hier echt heel moeilijk te krijgen. Ik doe veel huizen afbouw, en als ik zie wat er hier en daar gebakken wordt in badkamers en keukens dan kan er nog heel wat verbeterd worden.
Je man zou een baan moeten kunnen krijgen, alleen de lonen zijn in onze branche soms wat aan de lage kant.
Je zou een werkgever moeten treffen die goed met je meedenkt en de eerste periode, en dan kan je man gelijk de materialen en bouwkunsten hier leren want dat is hier echt heel wat anders dan in NL.
En verder weet ik precies wat jullie voelen in NL. Okay, hier moet je best hard en veel werken, en soms is het echt koud, maar dat alles geeft niets want wat we hier nu hebben, had ik in NL nooit kunnen krijgen. Maar het is natuurlijk atijd persoonlijk want niet iedereen kan dit emmigreren.Je laat ook veel achter.
Enig idee aan welke regio jullie denken? Ik zit in Ontario.

En oh ja, duik ook even in het onderwijs. er is nogal wat verschil in niveau. En natuurlijk denk je er aan om een study permit aan te vragen als het zover is.

En mocht je er aan toe komen om op 1 van jullie skills te emigreren, zou ik diegene met de meeste punten als hoofd aanvrager laten dienen.
De andere gezinsleden kunnen meekomen op hetzij studie of visitor permits. Een visitor en student kan na aankomst ook een work permit aanvragen, en dan heb je die na 5 weken op je deurmat liggen. ongeacht een werkaanbod of niet.

vragen? zet ze maar neer.
sukses maar weer.

1 like

Hartelijk dank voor je antwoorden, wij weten over een kleine week hoe snel we evt kunnen overgaan, ik laat het je weten…misschien kunnen wij elkaar in de toekomst nog ergens mee helpen :wink:
wij zijn trouwens van plan om richting edmonton of calgary te gaan omdat daar meer werk is, we willen overigens niet IN de stad maar er net buiten, de stad is mij te druk…ik hou je op de hoogte…nogmaals bedankt voor je info :wink:

groetjes Chantal

Ik zelf zit in Ontario, 1 uur vanaf Toronto en ook hier kunnen ze niet genoeg specialisten krijgen.
Ook zou ik even opletten hoe het weer is op de plaats van je keuze.
Er zijn plaatsen waar je als Nederlander in de winter echt moeite hebt om warm te blijven. Het duurt best een aantal jaren tot je gewend bent aan temperaturen van min 30.
De 2 laatste winters waren echt koud, en ik ben echt geen mietje wat het weer betreft, maar ik ben echt een aantal dagen thuis gebleven. ( overigens verdien je alleen bij aanwezigheid en niets als je niet werkt)
Hiernog even een link naar uurlonen Current and Forthcoming General Minimum Wage Rates in Canada- Canada.ca
Het maakt allemaal niet zoveel uit. Wel belangrijk is hoe je afspraken met de werkgever er uit zien.
Officieel mag je 44 uren werken per week, maar ik maak er veel meer en dat wordt altijd netjes betaald per 2 weken.
Overigens heb ik een goede baas en zit ik nogal wat boven de uurlonen welke in de lijst staan.
Denk er aan dat Canada niet echt een goedkoop land is. Boodschappen, verzekeringen, huis huur etc.

Groetjes maar weer.

1 like

haha ik geloof je meteen dat je wel wat gewend bent qua kou, en zal je zeker geen mietje durven noemen :wink: en ik heb al het 1 en ander een beetje uitgezocht qua inkomen en uitgaves daar, vind het alleen lastig inschatten hoeveel tax er gerekend word omdat ik zie dat elke staat andere heffingen heeft, ook kom ik er niet achter of het aangegeven uurloon al berekend is met tax…bijvoorbeeld als er staat uurloon tussen de 25 en 33 dollar, vraag ik me af is dit bruto of netto? ik zag dat een gemiddelde huurprijs tussen de 1000 en 1600 dollar is voor een huis, en je gemiddeld tussen de 1400 en 2000 dollar kwijt bent aan auto verzekering, en ongeveer 600 dollar in de maand aan boodschappen, ik neem aan dat ik dan al aardig op weg ben om uit te zoeken of we het daar dan beter zullen krijgen dan hier, ik zal je mn prive mail adres geven dat praat misschien makkelijker :wink: echt top dat je steeds reageerd, dat waarderen we echt!

groetjes

Voor e-mail adres kan je een privé berichtje sturen!

Ja leuk om ervaringen te delen. en anderen weer van onze ervringen te vertellen.
Ga er maar rustig vauit dat alle uurlonen in Bruto worden aangegeven.
De belastingen zijn per provincie verschillend, dus dat hangt weer af van je uiteindelijke keuze.
Als er tussen 25 en 33 per uur staat, dan die je het niet slecht. mdat je nieuw bent wil me eerst wel weten wie je bent, hoe je werkt etc.etc. Maar met de Nederlandse werk inzet ben je al een hele streep voor.
Huizen zijn inderdaad duur om te huren, en je moet weer goed oppassen waar je terecht komt. Er zijn hier veel oudere huizen met weinig isolatie en dan heb je weer een olie rekening in de winter per maand van $ 800 en dat is niet fijn. Zorg ervoor dat je een huis vind met gas aansluiting. Scheelt je een aantal honderd euro per maand.
Ook belangrijk is je water. Water levering is in de stad en dorpen geregeld via een bedrijf, en je betaald voor het water wat je gebruikt en daarna evenveel voor de afvoer daarvan. Buiten de stad of dorp heb je meestal een eigen pomp die het water omhoog haalt en betaal je dus niets.
Huur voor een huis is heel erg verschillend en nagenoeg altijd in handen van particulieren ( lees farmers) die land gekocht hebben waar ook " toevallig" een huis op stond.

Ik huur hier een grote voormalige boerderij en met de belofte dat ik het ( grote) erf schoonhoud en alles netjes houd, betaal ik $ 700. dat is heel schappelijk want eenzelfde huis wordt verderop verhuurd voor 1200. ( Ontario. ik weet niet hoe het in Manitoba of Alberta is)

Autoverzekering is een apart verhaal hier.
Het maakt al uit of je een jongetje of een meisje bent, (Ja echt!) of je een race auto hebt of niet, of je bekeuringen gehad hebt of niet, of je auto mooi rood is of degelijk grijs etc. etc. Belangrijk is in ieder geval bij verlaten van Nederland een vertaling van je rijbewijs van de RDW mee te nemen.
Je moet hier eerst het Canadese rijbewijs hebben ( ook weer per provincie apart ) en dan KAN je pas zelf een auto registreren.
het goedkoopst is om iemand te vinden die een auto heeft en wil uitlenen of verhuren incl alles voor dde eerste periode.
Ik betaal voor mijn auto $ 260 per maand.

Boodschappen: Dat hangt helemaal af van je leef wensen.
Als er aanbieedingen zijn dan koop je veel van het ene produkt en laat je soms wat anders staan. Daar moet je wel op letten, want als je alles zomaar in je karretje gooit dan schrik je bij de kassa.
Wij doen veel in de eigen tuin verbouwen en dan in de vriezer voor de winter.Wat kippen om huis voor af en toe een eitje. Met een boer in de buurt af en toe een deal maken voor een halve koe ofzo, zo werkt het hier soms. (met een groot gezin is dat belangrijk, want anders heb je aan 1 karretje niet genoeg in de winkel en ben je blut als je uit de supermarkt komt)
Benzine is hier op dit moment maar 83 cent dus dat maakt weer een hoop goed.
En rook je ook? dan zou ik daar maar mee stoppen. dat is buiten de indianen reservaten niet te betalen.

Nou zo zie je maar weer dat emmigreren niet zomaar iets is, je hele leven gaat veranderen.
Heb je ooit rode kool in weck flessen in de kelder gezet? of verse perzikken staan koken om in te wecken? en heb je ooit een vriezer van 2 meter gehad?
Ooit melk uit een melk tank moeten tappen bij een boer omdat dat 80 ct per liter goedkoper is? ( wat overigens niet mag maar wel gebeurt)
Moest je ooit ongeveer 35 km rijden om bij een supermarkt te komen? ooit bij een tandarts gezeten waar je gewoon bij de kassa moet afrekenen?
Ooit in de ferme kou een agregaat moeten opstarten omdat je gewoon een dag geen stroom hebt? ( en daardoor ook geen water hebt omdat je pomp het niet doet en de kachel niet brandt)
Maar met dit alles heb je dan ook gelijk de ervaring hoe leuk het is om in je eigen tuin de sla en de bietjes te zien groeien, je kippen ziet lopen,en die agregaat ook kunt gebruiken als je gaat picknicken op een plaats waar nog nooit stroom bestaan heeft.
E dat alles maakt het leven zo anders, en voor mij en mijn gezin zoveel meer waard.
En daarom nee ik hoef niet terug. Wij voelen ons hier prima.

Nog vragen? Zet ze maar neer. Chantal,ik zal je een mailtje doen, dan kan dat rechtstreeks.

Sukses maar weer voor iedereen.

      • Updated - - -

Grappig, het lijkt wel of ik een boek zit te schrijven als ik mijn stuk zo lees. Nou ja maakt niet uit. Als iemand er wat aan heeft is het al leuk.

1 like

ik ben in elk geval blij dat je dit on line zet, over veel dingen denk je eigenlijk niet na, je denkt gauw aan verhuizen en n andere taal en iets andere gewoontes maar verder eigenlijk niet echt na, ik ben bekend met het maken van n deal met slager of boer, wij hebben 18 jaar in Friesland gewoond waarvan 14 jaar puntje Friesland dus ook daar haalde ik mn eten bij de boeren weg, en maakte je een deal met je buurman verderop om samen een koe te delen of schaap of kalkoen met kerst, dus dat is niet iets raars voor ons, maar wat wel voor mij heel belangrijk is kunnen wij daar een "beter"leven hebben dan hier, en dan bedoel ik vooral of we niet zo krom hoeven te liggen als hier, we hoeven niet “rijk” te worden maar gewoon “normaal” leven lijkt me al heerlijk, echt ik ben zo blij met jou berichten dat geeft toch echt n ander beeld, op internet lees je vooral hoe geweldig het daar is en dat ze nooit meer terug zouden willen, heb tot nu toe 3 verhaaltjes gelezen van mensen die zeggen ik ga het liefst vandaag nog terug naar NL (van de 350 die ik gelezen heb)ik wil ook weg met het idee dat onze kinderen het beter krijgen in hun toekomst dan ze hier voor ogen hebben, want NL gaat echt met de dag achteruit! Elke dag veranderen ze regeltjes en word je uitgeknepen, aangezien ik niet van klagen houd en meer ben van het motto: niet zeiken maar er wat aan doen! en dus ga ik zoeken wat de mogelijkheden zijn…echt dank je wel dat je me zo goed informeerd :wink:
nou ik hou mn mailbox in de gaten en wie weet tot gauw!

groetjes Chantal :dag:

Wauw! Maanden is het stil en inerns komt het topic tot leven. Leuk! Veel info, dank daarvoor. Chantal, gaan jullie op zaterdag of op zondag naar de beurs?
Voor de taal ben ik niet bang. Op mijn 5e heb ik een jaar kleuterschool in de VS gedaan en op mijn 16e een jaar high school. Mijn wederhelft heeft vanwege het werk van zijn ouders op International School gezeten, dus eigenlijk zijn hele opleiding in het Engels gehad. Hij heeft ook veel van de wereld gezien en heeft, veel beter nog dan ik, beeld bij extreme kou en lastige woonomstandigheden. Eerlijk gezegd kijk ik wel uit naar het grote avontuur. Natuurlijk laat je veel achter, maar daar krijg je weer dingen voor terug.

Het moeilijkste wat ik voorzie is het achterlaten van onze katten. Meenemen kan misschien wel, maar daar doe ik ze geen plezier mee. Het zijn echte buitenkatten en wat ik van kennissen begreep is dat in Canada gewoon niet toegestaan. Ach, komt tijd, komt raad. Goed ook om te weten dat je eerst een auto moet huren of lenen, omdat je niet meteen mag kopen. Kunnen we daar vanuit hier vast over nadenken.

Qua onderdak overwegen wij om de eerste periode een trailer te huren in plaats van een huis. Ik weet alleen niet of dat een reeele optie is. Iemand ervaring daarmee? Ik weet ook niet in hoeverre men naar kamers verhuurt bijvoorbeeld. Als start mag het best klein zijn, we hebben echt geen heel huis nodig…

hoi liekje, wij gaan beide dagen, kaarten zijn ook voor beide dagen geldig, ik heb zo iets van lukt het niet op 1 dag mijn gewenste info te verkrijgen kunnen we de 2e dag nog is :wink: een trailer huren klinkt goed maar hou er rekening mee dat het in de winter zo maar -20 kan zijn en dan heb ik het niet over gebieden waar het zelfs -40 kan zijn…dan lijkt n trailer mij moeilijk warm te houden en bovendien ook flink in de kosten kan gaan lopen…ik heb er natuurlijk nog geen real life ervaring opgedaan maar wat ik tot nu toe terug vind via via is dat je je beter 30x kan laten informeren voor je stappen onderneemt om zo minmogelijk voor “lastige” situaties komt te staan…dus ga zeker naar die beurs om je goed te laten informeren, dan weet je ook ongeveer wat voor benefits je recht op hebt of gebruik van mag maken…wie weet komen we elkaar tegen op de beurs :wink:

je kunt op www.kijiji.ca en op www.rentfaster.ca wat huisjes bekijken en ook de prijzen vergelijken

heel veel succes :wink:

groetjes Chantal

Een trailer huren kan natuurlijk best, maar inderdaad ligt het er aan waar je bent ivm het seison en het klimaat.
We hebben een trailer ( caravan) gehuurt voor familie, $ 350 per week.
Iets anders wat je mischien niet weet is dat je hier bijna geen sociale huurwoningen hebt, dus aangewezen op private huur.
Dat gaat best, maar omdat Canada lang niet zo veel papierwerk heeft ( buien het gouvernment om) heb je vaak ook geen contract.
Het is gewoon zo: dat als beiden het goed bevalt, de verhuurder en huurder, en de huur op tijd betaald dan kan je gewoon blijven.
Het is daarom echter wel zo dat als de verhuurder je te kennen geeft dat je er uit moet ( 3 maand opzegtermijn ) er dan ook echt uit moet zijn.
Uitzetten mag hier niet in de maanden waar een R in zit vanwege kou en het zoeken naar een ander huis.

En dan je katten Liekje. Ik snap dat best want ze horen eigenlijk bij je.
Maar verdiep je eens in de kosten van transport, injecties, quarantaine etc. dan denk ik dat je er al anders over denkt, en dat je vast een ander in de je kennisen kring vindt die ze graag wil overnemen.
Wij hebben er hier twee, maar die moeten echt naar binnen in de nacht, ( de hond ook ) omdat er weer andere dieren rond lopen die ze graag in de hongerige winter periode als maaltijd zouden willen gebruiken. ( coyottes en vossen zijn het meest aanwezig ) ik hoor ze elke avond.

Chantal:
benefits klinkt leuk, maar kom je in de eerste periode niet voor in aanmerking tenzij je direkt PR ( permanent resident ) bent.
Belangrijk is dat je een SIN ( social insurance number ) hebt. Dat kan je alleen krijgen als je ok een werkvergunning hebt.
Je kan daarnaast ook een ITN ( individual taxation number ) aanvragen als je een study of visitor status hebt.
Kinderbijslag i hier heel aardig, maar het duurt lang voordat je in aanmerking komt.
Je hebt wel je tax returns, zowel federal als provincial. dat is ook de moeite waard, maar dat moet een boekhouden uitrekenen want die papieren zijn lastig.
bereken je kinderbijslag hier:
http://www.cra-arc.gc.ca/bnfts/clcltr/cctb_clcltr-eng.html
Verder heb je nagenoeg geen toeslagen zoals in NL.
Ook heb je geen gezondheidsverzekerings verplichting. Je krijgt daarvoor een HEALT CARD maar dat is een verhaal apart en je komt in aanmerking als je hier minimaal 153 dagen aantoonbaar bent. Info daarover kan ik later wel eens plaatsen.

ja precies dat bedoelde ik met benefits, ik zag dat als je met bijvoorbeeld je werkgever goed overlegt hij/zij bereid is bepaalde dingen voor jou te verzekeren zoals dentalcare of extra healthcare , en als je met een permanent visa daar binnenkomt je al gebruik mag maken van bepaalde voordelen… echt top dat je zo duidelijk uitleg geeft, echt ben je zo dankbaar :chin:

groetjes Chantal :dag:

Voor iedereen die het interessant vindt om te weten hoeveel nieuwe banen er afgelopen jaar vervuld zijn.

En hier een mooi artikel over Ontario:

1 like

Een geslaagde dag emigratiebeurs achter de rug. De gevolgen van de economische crisis in Canada waren wel zichtbaar. Waar er vorig jaar nog twee keer zoveel stands waren als dit jaar. En ook toen veel bedrijven met vacatures. Dat viel nu tegen. Geen vertegenwoordiging van bedrijven, alleen maar de east coast provincies en verder vooral commerciele bedrijven die wel willen helpen met de aanvraag van een visum. Toch nog wel een paar interessante presentaties bezocht. Wat een enorme opkomsten, volle zalen voor de Canada presentaties!!

We zijn wel een heel stuk wijzer geworden. We hebben nog een paar interessante boeken opgepikt die goed als naslagwerk kunnen dienen, dus daar ben ik wel blij mee. Ook is er voor onszelf weer een heel stuk meer duidelijkheid gekomen in hoe het proces in elkaar zit. Dat was voor mij vorig jaar nog een beetje onduidelijk.Niet dat het verhaal nu anders is, maar bij de tweede keer komt er weer nieuwe informatie binnen. Er is gewoon een grens aan hoeveel info je kunt verwerken.

Plan is nu toch wel om begin volgend jaar de procedure op te starten voor permanent residency. Ik zag vooral op tegen het praktisch aspect, wannner dan je baan opzeggen etc. Nu weet ik dat je daar best wel tijd nog voor hebt. En ook dat we de mogelijkheid hebben dat mijn wederhelft eerst alleen die kant op gaat en ik nog een periode door kan werken in mijn fulltime baan in NL.

Verder blijken er voor mij toch wel grote verschillen tussen de verschillende provincies voor wat betreft het erkend krijgen van mijn apothekrsdiploma. Ik zal hoe dan ook wat cursussen moeten volgen en examens moeten doen, maar de duur en kosten hiervan blijkt toch wel enorm te verschillen. Dat is goed om te weten en mee te wegen in het geheel. Immers, de tijd dat ik moet studeren is toch tijd waarin ik niet, of in elk geval minder, kan werken en inkomen kan genereren. Dat is gewoon belangrijk om te weten. Immers, dan moeten we wel qua inkomsten/kosten dat moet wel in juiste balans uitkomen.

In ieder geval moet mijn wederhelft de primary applicant zijn. Met zijn bachelor werktuigbouwkunde en zijn bachelor IT in combinatie met meer dan 10 jaar werkervaring moet het lukken om uit die pool getrokken te worden. Omdat ik pas later aan het werk kan is dat de meest handige volgorde. En aangezien we uiterlijk over 4 jaar weg zouden willen zijn, moeten we toch echt wel volgend jaar de papierwinkel gaan opstarten, want er gaat nogal wat tijd overheen.

Kortom, we zijn weer wijzer geworden en kunnen het plaatje van de droom steeds verder invullen. Bij elke stap en elk stukje nieuwe informatie raken we steeds meer overtuigd van de juistheid van onze keuze. Het voelt gewoongoed en dat blijft heel lastig uit te leggen. Ik was blij dat ik ook een boek kocht dat een beschrijving van iemands ervaring is, dat boek was overigens gisterenavond ook al uit. Ik kon het niet wegleggen. Het gevoel zoals zij het beschrijft klopt gewoon. Wel prettig om te lezen, want ik merk dat onze omgeving het allemaal nog maar raar vindt. Ook al heeft mijn wederhelft 10 jaar geleden al in zijn directe kring laten weten dat hij weg zal gaan en dat Canada een optie is. Nu dat wij er toch iets serieuzer mee bezig zijn, zijn ze toch verbaasd.

Goed, weer een heel verhaal, geen idee of iemand hier iets aan heeft, maar voor mij is het ook gewoon fijn om het neer te pennen op een plek waar mogelijk herkenning is.

hoi Liekje, ook wij zijn op de beurs geweest en gehoord dat er inderdaad vraag naar mn man zn werk is, ook duidelijkheid over de toelatings eisen enz…we gaan in april starten met de aanvraag, pas in april omdat die man ons vertelde dat het soms ook erg snel kan gaan via het nieuwe systeem, ik vroeg wat is snel, hij zei maximaal 6 maanden en als hij echt nodig is kan het ook versneld worden naar binnen 2 maanden, aangezien wij hier nog het 1 en ander moeten regelen hebben we dus besloten in april te starten met de visum aanvraag, ondertussen ben ik hier de boel aan het uitmesten en tjonge wat kan n mens troep verzamelen…dit zal de makkelijkste verhuizing ooit worden want we nemen bijna niks mee…ja basis dingen als kleding, beddengoed, potten en pannen, maar grote dingen verkopen we hier, we hebben zo iets van een container is vrij duur om te verschepen en wij vinden dat niet waard, alle electrische apparatuur kunnen we zowiezo niet meenemen dus dan zou ik voor n paar bedden. n bankstel, en n paar kasten tussen de 4000 en 5000 betalen om te verschepen, dan zeg ik:neem die 4000 mee en koop daar nieuw, of 2e hands…al met al krijgen we er steeds meer zin in om te gaan, hier alles af te sluiten en daar opnieuw te beginnen, zelfs de kinderen hebben er zin in, dat wat eerst zo belangrijk leek blijkt nu in eens niet meet zo belangrijk te zijn…mooi om te zien…nou ik hou jullie op de hoogte, tot gauw :wink:

groetjes Chantal