Reis naar Cebu en Bohol

Hallo

Ik wil samen met mijn vriend heel graag naar de Filipijnen, naar de eilanden Cebu en Bohol.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best eng vind om naar de filipijnen te gaan gezien de verhalen over ontvoeren en criminaliteit.
Nu heb ik met een aantal Filipijnen specialisten contact gehad en wij zouden dan voor 12 dagen inclusief vliegtickets, hotel en 2 excursies en voor de rest alleen maar strand vakantie ome nabij de 4000 euro kwijt zijn voor 2 personen.
Nu hoor ik van mensen die er zijn geweest dat hun veel minder hebben betaald.

Als we inderdaad alles zelf regelen kost het minder. maar ik vind het een eng idee om in de Filipijnen met de taxi te gaan.
Van Mactan naar Oslob is 4 uur rijden ( en de terug weg).
De ferry van Cebu naar Bohol en terug moeten we dan ook zelf regelen.
En de transfer naar hotel in Bohol op alona baech.
En een city tour op Cebu en Bohol Zou ik graag met een betrouwbare gids willen doen.

Heel verhaal :slight_smile: Als er mensen zijn die ervaring hebben met het reizen op Cebu en Bohol zou ik heel graag van u willen horen

vriendelijke groeten yvonne

Ik denk dat je redelijk zit qua prijs want als je hetzelf doet moet je er ook op rekenen dat je veel geld kwijt bent aan fooien, taxigelden. Je kunt dan wel goedkoop de bus nemen maar meestal wordt je dan bestormd door mensen die je baggage willen tillen etc etc en al met al ben je dan ook weer veel geld kwijt. Zeker voor 2 personen is 4000 euro een koopje! Bedenk wel dat er veel backpackers mythen zijn over hoe goedkoop het allemaal wel niet is, maar de filippijnen horen zo bij zo al tot de veel duurdere landen (in vgl met bijv thailand, vietnam cambodja en zelfs malaysie), waar dat aan ligt is een grote discussie over. Ik geef nog een voorbeeld om dit duidelijk te maken: in thailand neem je de bus naar het stand en ga je lekker zwemmen. Ik de filippijnen zijn de stranden zeker bij de bewoonde gebieden zwaar vervuild en loopt het riool rechtstreeks de zee in. Je moet dan dus een banka (boot) huren om lekker naar het strand te gaan en om zoiets te huren ben je al gauw 65-100 euro verder. en ga zo maar voort. Uiteraard kan dit natuurlijk veeeel goedkoper, zo ken ik ook backpackers die bij el nido in hun eigen riool willen zwemmen en er zitten zelfs opscheppers bij die zelfs goedkoop een duik willen nemen in de manilabay, tja ieder het zijne denk ik dan!

Ga er vauit dat de reis naar Oslob zeker 8 uur kan duren, zeker in de spits doe je er al 2 uur over om met de taxi in Cebu te komen vanaf het vliegveld, dan moet je nog een bus bemachtigen in de terminal,dat is zeker een uur wachten, de biussen zitten afgeladen vol en mensen zitten zelfs op het dak! De busrit duur vervolgens minimal 4 uur want hij stopt voor iedre kokosnoot en tot aan CARCAR sta je in de file. Of je neemt het helke traject de taxi kosten ca 100-150 euro, dat is een uur sneller!

Hallo Yvonne! Wij zijn dit jaar in februari in de Filipijnen geweest en hebben alles zelf gedaan. Is prima te doen. Maar wij reizen altijd op eigen gelegenheid en regelen nooit iets van te voren. Die 4000 euro dat is incl ticket vanaf Nederrland neem ik aan. Tja als je het zelf doet kan het echt wel een stuk goedkoper. Bagage kun je ook zelf dragen dan hoef je ook geen fooi te betalen :wink: en taxi gewoon vragen om de meter aan te zetten of goeie prijs afspreken. Overigens zou ik persoonlijk veel eerder voor Palawan kiezen als Bohol of Cebu. Vond Bohol persoonlijk erg tegenvallen. Cebu hebben wij enkel bezocht om met walvishaaien te gaan snorkelen. Wat is de reden dat je juist voor die twee eilanden kiest?

Is helemaal niet zo eng . Ontvoeringen zijn alleen op ht eiland Mindanao van toepassing ,niet op Cebu en Bohol. Van Mactan naar Oslob met de taxi is een dure grap. Dus ik zou op Mactan gewoon de taxi naar de Busterminal nemen, en een taxi vinden die gewoon zijn meter wil aanzetten. In de spits spreek ik meestal af om 50 peso boven op de meterprijs te betalen. Bus naar Oslob kost maar habbekrats.

OOk de ferry is niet zo moeilijk , vraagd de taxi om jullie naar de pier voor de boot naar Tagbilaran ( Bohol) .Je koopt je kaartje en gaat aan boord.

Criminaliteit is er wel op Filippijnen, maar ik ben er nu diverse keren geweest op verschillende eilanden en eigenlijk nooit geen vervelende dingen meegemaakt .

Laat gouden sieraden thuis, want snatchers zijn er dol op !! Paspoort en de wat grotere geldbedragen goed wegstoppen, in een moneybelt onder je kleding. En hou gewoon een portemonne met paar duizend peso op zak waar je alles van betaald. word die gerold, dan valt de schade mee.

En kan je iets niet vinden bij een vliegveld of busterminal of waar dan ook er zijn altijd talloze mensen berijd te helpen, die verwachten daar wel iets voor terug, ik houd het zelf altijd op 50 peso= 1 Euro. Meesten vinden dat okay, en zo niet hebben ze pech. Houd rekening mee dat het uurloon op Filippijnen minder dan 50 peso per uur is, dus wanneer iemand mij helpt voor paar minuten en daar 50 peso voor krijgt heeft dat snel verdiend. Een enkeling zeurt om meer , maar ik hou het op 50.

Filippijnen is goed alles zelf te doen, Stadstoer kan je ook per taxi doen, gewoon en bedrag afspreken voor hele of halve dag.

Het kan altijd goedkoper wanneer men het zelf regelt, maat 4000 voor twee personen is inderdaad een mooie prijs.

Afgelopen zomer een maand in Cebu geweest en geen problemen gehad qua criminaliteit. Het is wel even wennen om veel bewaking te zien met geweren.

De bus nemen van de south terminal naar Oslob is zelf niet eens zo moeilijk en een stuk goedkoper dan een taxi nemen. In de maand dat ik in Cebu was ben ik twee keer naar Oslob afgereisd.
Beide keren duurde het 3 tot 3 en een half uur. 1 keer vroeg in de ochtend gegaan en de andere keer in de middag.

Zelf niet naar Bohol geweest maar naar Bantayan Island ten noorden van Cebu. Daar bij het resort gevraagd voor een transfer wat ze ook voor mij regelden. Is dit geen optie voor jou? Een telefoontje/mail naar het hotel sturen om te vragen als zij eventueel een transfer aanbieden vanaf de port naar hun hotel.

En als je iets niet kunt vinden of hulp nodig hebt kan je altijd terecht bij een bewaker. Ze zijn namelijk in veel winkels in de grote steden. Naar mijn ervaring wisten ze alles wanneer ik iets vroeg.

Als je bang bent voor taxi’s kan je altijd gebruik maken van de app “Grabtaxi” het is hetzelfde principe als Uber. Hiervoor heb je wel een fillipijns nummer voor nodig. Een simkaart kan je al direct op het vliegveld halen.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

Hallo christa

Bedankt voor uw reactie

Wij hebben voor cebu gekozen inderdaad voor de walvishaaien in oslob.
Mag ik vragen hoe jullie dat hebben gedaan? En wat jullie daar voor betaalde?
Dat is namelijk de enigste reden dat ik naar de Filipijnen wil.
En omdat bohol er praktisch naast ligt leek het me leuk om daar heen te gaan voor de chocolaterie hills en de tarsier aapjes.
Echter willen we maar 12 dagen gaan en is er geen tijd voor palawan en dat werd nog duurder.
En ik ben niet gierig om wat geld te betalen voor een leuke vakantie maar 4000 euro inclu vliegtickets voor 12 dagen Filipijnen wat bestaat uit 2 dagen vliegen, 1 dag excursie naar cebu city , 1 dag excursie naar bohol choclate hill en tarsier aapjes, 1 à 2 keer met walvishaaien zwemmen, en de rest ( 5 dagen )alleen strand bij hotel, en 1 dag uitgeplant voor de rit van oslob naar alona beach vind ik wel erg duur.
De hotels zijn ome nabij de 30 en 50 euro per dag vliegtickets met cathay pacific 800 euro.
Zijn die bus ritten en de excursies dan zo duur?

Groetjes Yvonne

Iedereen bedankt voor de reacties en de tips

Ik zal eens kijken of ik idd via het hotel een transfer kan regelen.
Dan zou ik me iets meer op mijn gemak voelen.

Ik heb alleen in Australië en Europa met een vriend samen gereisd zonder reisbegeleiding en dat is prima te doen maar de andere landen alleen met groepsreizen gedaan. Voor de Filipijnen zijn er niet veel reisbureaus dus is er weinig met elkaar te vergelijken.

een dag excursie naar cebu city
Een dag excursie naar bohol city
Met walvishaaien zwemmen in oslob

Deze excursies kun je dus ter plaatste regelen via het hotel?
En wat zijn daar ongeveer de kosten van.

Mij is verteld dat een city tour naar cebu incl auto met gids vanuit mactan per persoon ong. 80 euro is.
Dus 160 euro voor 2 personen voor 1 dag?
Is dat een redelijke prijs?

Bohol city tour was ook ong. Zo duur.

En met walvishaaien zwemmen als je dat via internet boekt is het 90 euro per persoon. Incl. Lunch en naar een waterval toe.

De filipijnen is ook te doen om zonder reisbegeleiding te reizen. Zelf ben ik in September 20 geworden en geen problemen gehad.

€90 voor een tour naar de walvishaaien klinkt me erg aan de hoge kant. Als je de trip vanaf Cebu begint zou de kosten per persoon als volgt zijn (met het idee van 50pesos/1euro)
Airco bus Cebu-Oslob €3.10
Walvishaaien snorkelen €20
Ik weet niet zeker welke waterval je bedoeld, Aguinid, Kawasan of Tumalog. Maar zou niet meer dan €7 heen en weer kosten. En lunch kan je zelf bepalen hoeveel je besteed, maar in Oslob’s markets is dit redelijk goedkoop. Dit zou dus uitkomen rond €40 p.p.

Ik basseer het telkens op mijn prijzen, dus vind ik €80 voor een tour redelijk duur. Maar dit is ondat ik het zonder gids deed. Van de ene kant van Cebu City naar de andere kant van Mandaue City betaalde ik nooit meer dan €4 voor de Taxi. Als je telkens een Taxi flagged en gewoon naar de plaatsen rijdt wat je wilt bekijken komt je zeker ver onder de €80 uit. De kerken etc. zijn allen gratis toegang en de plaatsen (o.a. fort San Pedro) waar wel entree voor betaald moeten worden is maar een eurootje of 2.

Voor Bohol kan ik jammer genoeg mijn mening niet over zeggen, want ben er nog niet geweest.

Een tip voor het wisselen van geld als je dat toevallig in de PH gaat doen. Bij Osmena circle net tegenover de Robinson’s mall onder het bruggetje is een gercertificeerd money exchange. Naar mijn mening waren hun het beste qua koers. De actuele koers eind Juli was ongeveer 50.20p tegenover 1 euro. En zij gaven 49.90 per euro.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

Alles is makkelijk zelf te regelen in Filippijnen. En een Cebu citytoer voor 2 personen die 160 Euro kost is absurd duur, dat is maar liefst bijn 8000 Filippijnse peso. Heb je enig idee dat dit voor veel mensen daar een maandsalaris is ?

In Filippijnen vooral niet te veel te voren regelen. Bij vorkeur alleen het hotel waar je slaapt als je de eerste nacht daar aankomt.

De rest van je reis loopt toch vaak anders daar dan je geplanned had. Ook die walvissen in Oslob niet via internet regelen. Maar je neemt vanuit het hotel een taxi naar busterminal in Cebucity, daar pak je de bus naar Oslob, en voor minder dan 10 Euro ben je in Oslob. Vooral niet te bang zijn, mensen spreken over het algemeen goed engels en zijn zeer hulpvaardig als je iets niet weet.

Ook op busterminals , als je de juiste bus niet kan vinden zijn er altijd mensen maar al te graag bereid te helpen, vaak wel willen ze achteraf een fooitje, hou het op 1 Euro = 50 peso , dat is snel verdiend . Meesten zijn er tevreden mee, en zo niet hebben ze pech bij mij.

Hallo Yvonne,

Ik begrijp dat jullie met name voor het zwemmen met de Walvishaaien gaan. Dan is het nogal een duur geintje en zou ik er nog eens heel goed over nadenken :slight_smile:

Zoals ik al aangaf vonden wij Bohol niet zo bijzonder. Maar misschien zijn wij een beetje verwend door het vele reizen hoor. De standaard excursie Chocolate Hills en bezoek aan Tasier opvang is aardig, maar meer ook niet. Half uurtje op een uitzichtpunt en rondje door een soort bos waar die beestjes in een soort huisjes zitten. Met de ogen dicht want het zien nachtdieren! Natuurlijk zijn er ook andere opties, maar als ik het zo lees is dat wat jullie gaan doen (zo’n standaard Tour).

Als je toch naar de Filipijnen gaat dan zou ik echt ervoor kiezen om vanaf Cebu naar Palawan te vliegen en dan een bus te nemen naar El Nido. Daar kun je geweldig snorkelen ook. Check expeditie Robinson om te zien hoe mooi de omgeving daar is. Je kunt voor wat extra geld evt rechtstreeks vanaf El Nido terugvliegen op Manilla (als jullie vanaf daar naar huis vliegen).

Wij hebben zelf vanuit Cebucity gewoon de bus genomen naar Oslob. Nachtje slapen en dan zo vroeg mogelijk met de walvishaaien zwemmen (tricycle kun je overal regelen). Huur een onderwatercamera en laat de gids foto’s maken. Dan hoef je dat zelf niet te doen en heb je na afloop toffe foto’s waar je zelf ook op staat. Zelfde avond weer terug met de bus.

Ik durf niet meer te zeggen wat eea gekost heeft maar dat was geen wereldbedrag hoor. Bussen zijn sowieso heel goedkoop. En je kunt inderdaad overal terecht met Engels.

Volgens mij kun je ook in Indonesië met walvishaaien zwemmen. Misschien de moeite waard om nog eens naar te kijken. Oslob is super toeristisch. Wij vinden het gaaf, maar wij ons was het een van de vele toffe dingen tijdens onze reis en niet onze hoofdreden om naar de Filipijnen te gaan.

Als je toch naar oslob wil bedenk dan dat er ook een keerzijde is aan het zwemmen met de walvishaaien, vandaag zag ik op de tv (in manila) dat de dieren worden bijgevoerd en gevangen te houden(om ze bij oslob te houden), wat schadelijk is, ook wordt de huid van de dieren beschadigd door het vele berijden van de toeristen. Gaan de dieren je aan het hart dan zou je ook naar Donsol kunnen gaan, daar worden de butanding/ whalesharks beter behandeld en gaan ook directe vluchten met CEBUAIR heen, scheelt je weer 6-8 uur bussen, overnachten in de middle of nowhere en weer 6 uur bussen terug naar Cebu city. (en evt 2 uur met de taxi naar mactan /ceb airport) Een andere tip, het zelfde kun je zien op Indonesie, heel respectvol voor de dieren, bijv bali java en dan zonder de tranentrekkende wild west toestanden!

Berijden als in echt op de walvishaaien zitten? Want toen ik ging maakte ze een best grote commotie over het aanraken van de dieren. Voordat je op het bootje gaat wordt er eerst 20 minuten inatructie gegeven. Een groepje Koreanen waren ook per direct terug aan land gezet toen 1 van hen de walvishaai probeerde aan te raken. Volgensmij was er ook een boete/celstraf voor het aanraken van de walvishaaien.

Ook toen een walvishaai richting mij kant kwam werd ik opzij getrokken zodat ik hem niet perongeluk zou aanraken.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

dan heb je te maken gehad met de good guys, het gaat in oslob een een volledige barangay waar een soort gold rush is uitgebroken (en dat derhalve dat in 2 maanden is omgetoverd in een soort wild west stadje) uiteraard heb je er ook een hoop cowboys tussen zitten, met de op de tv getoonde misstanden als gevolg! Moet ik wel toegeven als vegetarier erg gevoelig ben voor dierenleed!

Dat klinkt wel erg slecht. Weet je misschien precies welke barangay? Volgend jaar september ben ik van plan om daar een paar maanden te zitten. Dus zou ik daar wel een artikel over willen schrijven.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

Tja en als je dan toch wilt genieten van de filippijnen dan zou ik eerder kiezen voor palawan of boracay dat is echt natuurlijk, cebu en luzon, zeker rond manila is sterk vervuild en een aaneenschakeling van sloppenwijken, er staat bijna geen boom langs de weg, alle natuur is er vernield, als je daar van houd. Bohol is wat dat betreft veel beter, het is er schoon, er zijn prachtig witte stranden (en schoon zeewater) en er is zelfs bos en natuur. op cebu heb je amper witte stranden en er is geen rioolzuivering zodat al het riool zo de zee in loopt, het water is er dus per defenitie vuil, ook op mactan vergis je niet ook al hebben ze er kunstmatig witte stranden aangelegd! Vanuit het vliegtuig kun je het zo zien de witte waas van cebu city helemaal tot aan santander soms zelf tot aan sibuan (negros) toe! Rond bohol geen witte waas zeker niet aan de noord en oostkant!

Er zijn er vele en vanaf boloon/caceres begint men al te varen op de whalesharks. grosso modo kan men zeggen dat naarmate men verder weg is van het overheidstoezicht (osbob lungsud en barangay nemo) de kans op boevigheid toeneemt. De eigenlijke barangay van de whaleshark gaat vaker goed ook daar is meer toezicht.

Dat gevangenhouden is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Je kan deze reusachtige dieren simpelweg niet gevangen houden.

Wat wel waar is dat omdat de dieren worden bijgevoederd met kleine garnaaltjes en krill in de omgeving van Oslob blijven en niet terug naar de oceaan gaan.

In hun natturlijke omgeving keren ze terug naar de oceaan zodra het voedsel in de wateren tussen de eilanden op is. Wat het aanraken en meerijden op deze dieren betreft heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. Meeste westelingen zijn het er wel over eens dat dit absoluut niet kan. Bij Filippijnse mensen ligt dat heel anders, die zien dieren toch meer als gebruiksvoorwerp, en kunnen dieren op weinig mededogen rekenen. Zie bijvoorbeeld de wrede hanen en paarden gevechten die op grote schaal plaatsvinden. Ook het eten van hondenvlees vind hoewel verboden nog veel plaats. Filipinoos voelen zich dan absoluut niet schuldig bij het aanraken of zelfs meerijden op de rug van de Whalesharks. Er zijn mensen die daarom uit principe naar Donsol gaan in plaats van Oslob.

Ieder moet dat voor zichzelf uit maken. In Oslob ben je zeker de walvishaaien te gaan zien, In Donsol is het altijd maar afwachten, of je er ook gaat zien, aangezien de situatie daar natuurlijker is en de Walvishaaien niet op de zelfde plek blijven ,maar voedsel

zoeken.

Wij hebben om bovengenoemde redenen ook erg getwijfeld of we het überhaupt wel wilde doen. Maar hiervoor werden de walvishaaien in Oslob afgemaakt ook niet bepaald positief… Bovendien wordt er nu onderzoek gedaan naar deze beesten (althans dat wordt gezegd). Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om het wel te doen, zij het nog steeds met gemengde gevoelens.

Het was uiteindelijk inderdaad een behoorlijke poppenkast, maar ik had wel het idee dat er goed opgelet werd dat toeristen niet aan de walvishaaien zaten. Maar ze komen wel heel dichtbij en worden voortdurend bijgevoerd. Dus echt heel natuurlijk was het zeker niet. Neemt niet weg dat het een bijzondere ervaring was, maar blijf erbij dat ik alleen hiervoor niet naar de Filipijnen zou komen (iig niet naar Oslob).

tja het eten van hondevlees vind ik ook gruwelijk, op Luzon heb je zelfs specale snackstallen waar me aso frito, gebakken hond serveert. Op negros kun je het zelfs op de bbq doen de zgn litson aso. Soms wordt dit vlees gewoon bijgemengd met het varkensvlees op familiefeesten. Hoezo illegaal! Van dierenrechten heeft men nog nooit gehoort op de filippijnen!