New Guinea and Papua
Nieuw Guinea, na Groenland het grootste eiland ter Wereld, is opgesplitst in twee delen. In het Oostelijke deel bevind zich de onafhankelijke staat Papua New Guinea (PNG). De Westelijke helft heet Papua en is Indonesie’s jongste provincie.
Papua heft een oppervlakte van 421.841 km2 en een inwonertal van 3.600.000 De helft hiervan behoort tot de autochtone Papua bevolking. Deze is verspreidt over niet minder dan 300 taal en cultuur groepen. De alloochtonen zijn voor het merendeel Javanen die via het transmigratieprogramma van de overheid naar Papua zijn gekomen om ere en bestaan als boer op te bouwen.
Andere groepen migranten komen vooral uit Java, Sulawesi en de Molukken. Vooral na de geweldsuitbarsting op de Molukken zijn vele Molukkers, over het algemeen Christenen naar Papua vertrokken.
Papua is gezegend met een uitzonderlijke natuur. Er zijn ondoordringbare regenwouden, uitgestrekte moerasvlakten, kilometers lange mangrovekusten en droge savannas. De baaien en zeeen bieden een magnifieke onderwaterwereld. Ook op het land vindt men een verscheidenheid in insecten, zoogdieren. De verscheidenheid aan voooral vogels is groot. De meest opvallende is de Paradijsvogel, waarvan de prachtig gekleurde verentooi een gewild jachtobject was dat het dier met uitsterven werd bedreigd. Momenteel is het beschermd en fungeert het als de Nationale vogel van Papua
Vanaf het Westen loopt er een bergketen naar het Zuidoosten. Enkele toppen komen boven de 5000 meter uit. De hoogste is de Puncyak Jaya (5030 meter), vroeger in de Ned tijd bekend als de Carstenztop die een heuse gletsjer heeft. De meeste rivieren die Papua rijk is, vinden hun oorsprong in dit gebergte. De twee grootste zijn de Mamberamo die naar het noorden stroomt, en de Digul die naar het zuiden stroomt.
Beiden hebben een lengte van over de 500 km.
Koper, goud en olie zijn delfstoffen die in Papua worden gevonden. De grootste goud koper mijn ter wereld is die van Tembagapura en ligt op een hoogte van 4200 meter in het Sudirman gebergte. Houtindustrie komt op de tweede plaats, vele concessie’s vormen een bedreiging voor de oerbossen van Papua. Naast ertsen en hout zijn tonijn , haaienvinnen, garnalen en zeekomkommers exportgoederen geworden. Het toerisme voooral in de Baliem Vallei vormt een bron van inkomsten.
De Papua’s verschillen fysiek en cultureel van de Indonesier. Ze hebben een donkere huid en kroeshaar. Kenmerken die hun verwantschap met de Australische Aboriginal aangeven. Binnen de grenzen van Papua worden ongeveer 300 niet Auostronesische talen gesproke. Dit alles maakt de taalvariatie’s binnen de grenzen groter dan die van alle Zuidoostaziatische , Micronesische en Polynesische eilanden bij elkaar. Het is geen wonder dat er honderden verschillende groeperingen bestaan.
Door geografische obstakels als het hooggebergte en moeilijk bevaarbare rivieren vond er nauwlijks vermenging plaats en ontstond een geheel eigen cultuur.
De bekendste bevolkingsgroepen zijn de Dani die rond de Baliem Vallei wonen en de Asmat die het zuidelijke gedeelte van papua bevolken. Door de natuurlijke omgeving hebben deze twee volken zich in een eigen richting ontwikkeld.
Papua is het land van uitgestrekte en moeilijk toegangkelijke tropische regenwouden(ongeveer 60% van het landoppervlak is bedekt met woud), grillige kustlijnen en licht begroeide hoogvlakten. Verschillende biotopen zijn aanwezig zoals: ongerepte koraalriffen, magrovebossen, zoetwatermoerassen, meren, laaglandbossen, en met ijs en sneeuw bedekte bergtoppen.
Papua is een bijzondere provincie die weinig gemeen heeft met Indonesie, en daardoor “nog” een andere sfeer ademt. Grote gebieden zijn niet of nauwlijks in kaart gebracht en tot de dag van vandaag worden nieuwe planten en diersoorten aangetroffen. Het grootste gedeelte van Papua is alleen per voet of per vliegtuig bereikbaar. Wegen beperken zich rondom de grote steden. De airstrips in het binnenland zijn alleen toegankelijk voor kleine vliegtuigen. De slechte bereikbaarheid betekend dat reizen in Papua veel tijd en geld kost. Alleen de Baliem Vallei is goed bereikbaar.
Verschillende reisorganisatie’s in Nederland bieden gearrangeerde reizen aan in Papua.
De meeste beperken zich tot Biak en de Baliem Vallei, zoals: Baobab reizen, Sawadee en Koning Aap reizen.
Himalaya trekking, Arcadia en Kauri reizen bieden avontuurlijke reizen aan in andere gebieden zoals de Asmat.
Papua kan met een regenval van 5000 mm een nat eiland genoemd worden. Per regio zijn erg grote verschillen. Gemiddeld genomen valt er in de maanden juni, juli, augustus minder regen. Door het bergachtige landschap zijn de klimaatverschillen zeer lokaal. De temperatuur bereikt een gemiddelde van 32 c maar is afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevind.
ps. thanks Vanua for this article!