Malaria in Kenya ?

Het gebruik van malaria-profylaxe voor reizigers is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, doel en duur van de reis etc. Advies over het gebruik van malaria-medicijnen en behandeling van een infectie wordt daarom uitgevoerd door gespecialiseerde centra die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

http://medischcontact.artsennet.nl/blad/Tijdschriftartikel/Het-gevecht-met-de-malariamug.htm

Ik ben me aan het informeren op het moment. Morgen naar het havenziekenhuis in Rotterdam (schijnen specialisten te zijn) maar ik ga ook nog verder informeren.
Ik heb in de tijd dat ik in Kenya was, nooit malariamedicatie geslikt. Alleen de eerste keer Nivaquine en Paludrine, maar daar ben ik na 2 weken mee gestopt. Ik weet eigenlijk niet of ik ooit malaria heb gehad. Ik ben wel ‘ziek’ geweest in Kenya, maar nooit doodziek.
Wil morgen laten testen of ik antistoffen heb. Maar voor mijn kinderen vind ik het moeilijker. Ik wil eigenlijk niet slikken, maar de kinderen (10 en 19) zijn kwetsbaarder. Nooit geweest in Kenya en die moeten misschien toch slikken.
Onze familie in Kenya vindt het onzin en niet nodig om te slikken. Zij zeggen dat wanneer je iets voelt opkomen (grieperig oid) je gelijk anti-malaria medicatie moet nemen.
Ik ben er nog niet uit.

anders ga je toch even naar de GGD
afdeling: Reizigerszorg
daar weet men alles van malaria en andere tropische ziekten
:wereld::vak02:

instanties als het Havenziekenhuis in Rotterdam en de Travel Clinic in Arnhem zijn mijns inziens beter/kundiger dan de GG&GD, en de prijzen zijn vergelijkbaar!

:thumbsup:

Sinds 1 juni 2008 is er één landelijke afsprakenlijn voor reizigersvaccinatie: 0900-2025505. Na intoetsen van de postcode word je automatisch doorverbonden met de dichtsbijzijnde GGD-vestiging.

Voor informatie over verschillende Malaria medicatie en andere preventieve maatregelen download deze PDF brochure: Gezond op reis

Intussen is mijn standpunt wel duidelijk denk ik … hihi (misschien ben ik dan toch al te Kenyaans ??)
Ik weet zeker dat ik met het volgen van de richtlijn van mijn dokter mijn kinderen geen kwaad doe, ze zijn nu 9-12 en 13 en gaan ook al 8 jaar mee naar Kenya. Nooit iets aan de hand gehad, en ALS het komt, dan is de medicati ein ieder geval nieuw voor hun lichamen en slaat het hoogst waarschijnlijk beter aan. Het klinkt toch hetzelfde als anti-biotica nemen voor een verkoudheid… als je ze dan eens echt nodig hebt.
Het is trouwens een louter westers ‘‘probleem’’ de mensen in Kenya kunnen nog niet eens eten van hun eten, laat staan preventieve malaria middeltjes kopen…
succes !

Nou ik ben vandaag geweest, maar de keuze is niet anders dan tussen Lariam en Malarone. Heb uitgelegd dat ik eigenlijk liever niet slik, maar dat was volgens de arts echt geen optie voor waar ik naar toe ga. (paar dagen Mombasa, maar daarna naar Lamu/Pate)
Volgens haar was Malarone het best als ik dat zou kunnen betalen. Nou, dat kan voor 45 dagen voor 3 personen, maar ik ben er toch nog niet blij mee.
Ten eerste lees ik in de bijsluiter dat je Malarone niet langer mag gebruiken dan 28 dagen. En daarnaast mag je het niet geven aan kinderen lichter dan 40 kilo, mijn jongste is 43 kilo.
Ik heb woensdag een afspraak met mijn eigen huisarts, maar ook mijn schoonzus (die huisarts is) raadde me ten stelligste aan om die medicatie te nemen.

Somoe, in verband met de bijwerkingen: weten ze in het Havenziekenhuis dat je voor 45 dagen op reis gaat?

Hoi Kenya,
Ze weten dat we 45 dagen gaan, want ze rekenden ons nog voor dat Malarone wel duur zou worden voor 3 voor zoveel dagen…

Als ze dan toch malarone adviseren, dan is dat waarschijnlijk het beste advies wat je kunt je krijgen.
De bijwerkingen kunnen voorkomen, maar dat hoeft niet natuurlijk.
Ik ben geen arts, maar kan me voorstellen in geval de bijwerkingen teveel worden, dat je niet doorgaat met slikken.
Sommige tips worden door de GGD gegeven.
Aanvullende tips zijn:

Koop een geimpregneerde klamboe voor de nacht
(kes 350, deze kun je achterlaten bij vrienden/familie als je wilt)

Houd 's nachts een ventilator aan in de slaapkamer, muggen houden niet van wind en het is wel lekker koel onder de klamboe.

Bewaar geen vuile kleding in de slaapkamer en doe de koffer/klerenkast dicht.
Muggen verstoppen zich graag tussen kleding.

Neem een electrische plug-in van Morteen Doom voor in het stopcontact.
(te koop bij de Nakumat, kes 300 voor 60 dagen)

Vergeet verder de tips van de GGD, zoals gebruik van muggenmelk met DEET en lange kleding in de avond.

MWENDE zal vast nog een aantal tips hebben…

Somoe: Hoe duur zijn die pillen dan?

Wij gaan maar 16 dagen met 3 personen maar heb echt geen idee wat ze kosten. Wij gaan zelf dinsdag naar GGD in Nijmegen. Zal hier ook doorgeven wat ze daar gezegd hebben. Ik vind beide opties bespreekbaar.
Het is een beetje hetzelfde als laatst met de mexicaanse griepprik, wij hebben ons ook, door angst, in laten enten maar achteraf was het waarschijnlijk niet nodig geweest. Maar ik durfde het risico niet te nemen.

Met malaria-preventie zal ik waarschijnlijk wel dezelfde beslissing nemen…

Wat een dilemma he?

Groetjes >>>

Bedankt Kenya, bedankt voor je tips!
Gilling, ik ben benieuwd wat ze tegen jou zeggen. Die Malerone kost 3 euro pppd. Voor ons is dat dus 9 keer 45…Gelukkig zit het in ons preventie verzekeringspakket, we hoeven het dus niet zelf te betalen.
Zij waren ook heel kort over tabletten dáár kopen, volgens hen is 80 procent van de medicijnen in de wereld fake of nagemaakt zonder werking en zij raadden het af de tabletten daar te kopen.

Overigens dachten wij gisteren voor een advies te gaan, maar we konden gelijk de mouwen opstropen :slight_smile: Kassa: 385 euro!

Allelujah!!!

Bij ons hebben ze wel gezegd dat we direct ook de spuiten zullen krijgen en ook kunnen pinnen… (wat fijn!)

Weet jij nu dus ook wat de spuiten kosten? Onze jongste gaat ook mee en die is 30 kg. Wat moet hij dan nemen ipv Malerone?

Ik vind het zoooo spannend, echt heb er af en toe buikpijn van…

Bedankt alvast weer.

Groetjes

Nog een vraagje: Was Mombasa het gebied waar je in elk geval malaria tabletten voor moet nemen?
Of het andere gebied waar je naar toe gaat?
Wij zitten ook in de buurt van mombasa eind juli/begin augustus aan de diani beach.

Ik weet dat ik veel vragen heb maar het is de eerste keer voor ons…
Oh ja, we gaan ook nog een dagje naar kilifi

Groetjes en bedankt alvast weer.

Giling, zowel in Mombasa als in het noorden van Kenya waar Lamu ligt, komt malaria voor.
Voor kinderen is er junior Malarone, heb ik begrepen. En vanaf 40 kilo krijg je de gewone volwassenen variant.

De prikken kosten:
Gele Koorts 35 euro
Ambirix (hepatitis a+b) 56,20 euro
DTP booster 20,80 (voor 10 jaar)
Bij de Ambirix moeten er nog vervolg prikken gehaald worden, maar dan zijn we 25 jaar weer afgedekt.

Wij hebben nooit een prik voor gele koorts gekregen.
Het werd destijds wel aangeraden, maar voor Kenia was het niet verplicht.
Is dat advies ondertussen veranderd?

Bij het GGD hadden ze het inderdaad ook over gele koorts.
Volgende week dinsdag weet ik meer.

Heeft onze zoon van 8 ook DTP nodig?
Hij heeft altijd netjes zijn inentingen gehad en daar zit toch ook DKTP in?

En alweer bedankt…:o

Kenya,Gele koorts is niet verplicht, maar kan wel naar gevraagd worden. Zij raadden het aan omdat wij niet de hele vakantie in een toeristenhotel verblijven.
Giling, voor jouw zoon van 8 weet ik het niet precies. Mijn zoon van 10 heeft zijn 9e jaars prik gehad en hoeft pas met 19 jaar weer. Mijn oudste moest wel omdat hij net 19 geworden is…het werkt voor 10 jaar, vertelden ze.

Die inentingen zijn wel veranderd tov vroeger. Ik heb ze eerder ook gehad, maar toen moest ik gammaglobine en die moest ik dan om de zoveel tijd opnieuw halen. Hepatitis B hoef je ook niet persé, kan je alleen krijgen in geval van bloed-bloed contact. Maar ze raadde ons het aan omdat wij niet de hele tijd in de buurt van een particulier ziekenhuis zijn en niet in een toeristenhotel zitten, maar bij Kenyanen thuis.

HAHAHAHAHAAA alsof een toeristenhotel veilig is ? Ik was januari in Kilifi en iedereen in het Baobab Beach resort was ZIEK.
ZO zie je waar dokters hun logica soms halen. Ik blijf zeer sarcasties en jou familie gelijk geven Somoe. Wel ruiterlijk dat ze toegeven dat de medicijnen in de derde wereld derderangs zijn… DJEEZUS

P.S. wij hadden (1979) allevier Gele Koorts injecties (zeer specialistisch, kwam recht uit de koelkast hop in mijn arm, zeeeer pijnlijk !) gekregen in het Havenziekenhuis Rotterdam (heb zelfs een speciaal certificaat) en niemand heeft er tot op heden , in Kenya, noch elders, naar gevraagd. Is ook niet verplicht.