emigreren naar Bulgarije zijn er ervaringsdeskundigen???

Beste allemaal,

Wij hebben het plan om naar Bulgarije te emigreren. Tot zover mis ik wel heel veel informatie. Voornamelijk ben ik heel erg benieuwd naar andere Nederlanders die mij al voor zijn gegaan en me meer over de cultuur en de regelgeving in Bulgarije kunnen vertellen. Hoe staan de Bulgaren tegenover Nederlanders en is het mogelijk om te integreren? Ik heb een zoontje die meegaat, dus ervaring van mensen met kinderen zou ik helemaal fijn vinden.

благодаря,

Sandra :wereld:

Hoi Sandra,

Wat een leuk idee, ik ben reeds gestart met een eigen onderneming in Bulgarije gericht op informatie aanbieden, accommodaties en transfers verzorgen en het regelen van de aankopen van een stuk grond of een huis.

Ik kom inmiddels meer dan 5 jaar regelmatig in Bulgarije (voornamelijk omgeving Veliko Tarnovo/Gabrovo) en weet hoe de lokale bewoners reageren en omgaan met buitenlanders.
Wel is dit in elk dorp net iets anders, maar ik ken meerdere Nederlanders en Engelsen die vast in Bulgarije wonen.

Zelf heb ik een zeer betrouwbare Bulgaarse compagnon, waarmee het prettig zaken doen is.
De meeste Bulgaren staan open voor contact, en mocht u werk kunnen aanbieden dan nemen ze dit vaak graag aan, ze kunnen het geld meestal goed gebruiken!

Graag beantwoord ik al uw vragen in detail en mocht u geïnteresseerd zijn in het kopen van een stuk grond of huis dan kunt u vragen stellen, de volgende enquête invullen, of natuurlijk beide :slight_smile:

http://www.surveymonkey.com/s/8QP9QHB

Met vriendelijke groet,

Sander van Stee

U kunt ook altijd een privébericht sturen.

Ik kom inmiddels meer dan 5 jaar regelmatig in Bulgarije (voornamelijk omgeving Veliko Tarnovo/Gabrovo) en weet hoe de lokale bewoners reageren en omgaan met buitenlanders.

Wat is jouw ervaring dan?

Je vertelt dat de huizen opgeknapt worden en er voor werkgelegenheid gezorgd wordt. Dit is ook in Hongarije aan de gang en ondanks dat het mooi lijkt is niet iedereen blij daar met de komst van buitenlanders. Dit omdat mede veroorzaakt wordt dat de huizen in waarde stijgen en onbetaalbaar worden voor veel oorspronkelijke bewoners.
Hoe zit dat met het project waar jij mee bezig bent? Zorgt dit ervoor dat er een nieuwe buitenlandse gemeenschap gecreeerd wordt dat naast de Bulgaren leeft of is integreren mogelijk?

Vriendelijke groet,

Sandra

Mijn ervaringen in Slaveykovo zijn uitermate positief.
Uiteraard is de situatie in elk dorp anders, maar ik zal beschrijven wat ik heb ervaren.

Veel lokale bewoners zijn blij met wat er gebeurd, omdat ook de waarde van hun huis stijgt wat voor hun de nodige voordelen heeft. Wel is het zo dat in dat geval de wat armere Bulgaren geen kans meer hebben om naar het dorp te verhuizen. Nu is dit vaak toch niet het geval, aangezien veel dorpelingen naar de stad vertrekken voor werk. Aan de andere kant wordt het kopen van een huis voor de wat rijkere Bulgaren alleen maar interessanter aangezien de levensstandaard in het dorp omhoog gaat dankzij de komst van de “buitenlanders”.

Veel kleine dorpjes hadden geen goede lokale supermarkt/bar etc. en zoals bij ons in het dorp heeft een Nederlander deze opgekocht en volledig gerenoveerd en uitgebreid. De lokale inwoners kunnen nu elke dag vers brood en melk halen en in de avond genieten van een Kamenitza samen met de “buitenlanders” die overigens als lokale inwoners worden gezien door de Bulgaren. De (levensmiddelen) prijzen stijgen zelfs minder hard dan in de grote steden, waardoor de lokale bevolking niet genoodzaakt wordt te vertrekken en juist in het dorp zijn of haar spullen haalt.

Ook wordt in ons dorp vrijwel elk klusje door de specialist uit het dorp gedaan, bijna altijd een Bulgaar. Deze weet het beste hoe alles in Bulgarije werkt en heeft dankzij de “buitenlanders” een aanzienlijk extra inkomen. Zo laten wij ook alles doen door deze vriendelijke lokale bewoners wat voor een hechte sfeer zorgt in het dorp. Daarnaast roepen wij soms de hulp in van Bulgaren uit omringende dorpen en vice versa.

Niet alleen door mij, maar ook door de andere “buitenlanders” in ons dorp wordt er alles aan gedaan om de Bulgaren zo veel mogelijk te betrekken bij het dagelijkse dorpsleven. De mensen die er een huis hebben gekocht zoals wij, maar niet heel het jaar aanwezig zijn hebben ieder een eigen Bulgaars contactpersoon die op het huis let en in ons geval de honden uitlaat en eten geeft en ga zo maar door. Zij hebben de sleutel van ons huis en maken schoon, zetten de koelkast, boiler en dergelijke aan voordat wij komen en regelen de betaling van de rekeningen. Dit zijn wat oudere Bulgaren die Engels spreken en maar nauwelijks rond kunnen komen van hun pensioen (90 euro per maand).

Andere oudere dorpelingen maaien tegen betaling het gras, houden de begroeiing in het dorp bij en klussen wat bij, meestal bij ons in het dorp. Ook verbouwen ze fruit wat als ze het niet weg geven door ons gekocht wordt.

Al met al zijn wij in ons dorp hard bezig om iedereen te laten profiteren van het feit dat wij er graag willen wonen
Wanneer mijn vakantiehuizen klaar zijn, betekend dit dat er weer een aantal baantjes vrij komen voor de lokale inwoners!

Het spreken van de taal en zichtbaar moeite doen om te integreren levert ook een hoop vrolijke Bulgaarse gezichten op. Jonge ondernemers in Bulgarije zoeken graag contact en in mijn geval heeft dit een goede vriendschap en zakelijke band opgeleverd. Dit geeft ook weer kansen voor de “buitenlander” met potentie iets in Bulgarije op te richten.

Meer vragen? Iemand andere vragen? Stel ze gerust!

Met vriendelijke groet,

Sander van Stee

Beste Sander,

Harstikke bedankt voor je uitleg en de moeite ervoor. Dit waardeer ik enorm :thumbsup:
In de zomervakantie gaan we twee weken rondtrekken in Bulgarije, en daar hebben we enorm zin in.
We willen Sofia aandoen, Veliko natuurlijk een een paar dagen richting de zee.
We denken erover om voor die tijd een auto te huren en wat hotelletjes te pakken.
Als je tips hebt, deze zijn altijd welkom :wereld:

благодаря,

Sandra

P.s. Wat is jouw ervaring met de gezondheidzorg in Veliko? Tot zover hoor ik daar niet veel goed over.

Beste Sandra,

Graag gedaan :slight_smile:
Ik ga 27 April rijden naar Bulgarije en heb 2 dagen volgeboekt met het bezoeken en fotograferen van verschillende huisjes in de omgeving Veliko Tarnovo.
Van de zomer komen er mensen uit Amsterdam langs om naar 1 van deze huizen te kijken en bij te praten.

Als u interesse heeft kunt u langskomen bij mij in het dorpje (Slaveykovo) om een indruk te krijgen.

De gezondheidszorg in VT is niet geweldig, dat klopt.
De meeste mensen worden doorverwezen naar Sevlievo of Plovdiv indien het zeer ernstig is.
De dierenzorg is echter perfect, vooral in Dryanovo. (spreek uit ervaring)

Met vriendelijke groet,

Sander van Stee

Goedendag Sander,

Veel succes met je bedrijf en het gesprek binnenkort.
Wij gaan de 27e eerst naar Bali en Bulgarije staat voor ons in juli op het programma.
Tegen die tijd zal ik wel contact met je opnemen om te kijken of je dan in de buurt bent.

Vriendelijke groet,

Sandra

Wat betreft de hotels, er is een splinternieuw hotel in aanbouw bij Skalsko, ik zal over 2 weken informeren of het hotel al open is en wat de prijzen zijn.

Daarnaast weet ik in Gostilitsa een leuk hotel met zwembad, ook hier zou ik navraag kunnen doen over de prijzen. (ik dacht rond de 50 Euro, maar voor Bulgaren was het goedkoper, wat niet mag volgens de wet)

Als u een luxe appartement wilt met zwembad(en), tennisbaan, volleybalveld etc. weet ik het perfecte adres, ik heb de website maar weet niet of ik dit mag posten. Prijzen zijn 35 Euro per nacht per kamer, of 50 Euro per nacht per kamer, dit hangt af van wat voor kamer u prefereert.

De hotels zijn + - 25 km van Veliko Tarnovo, tegen het begin van het Stara Planina gebergte vlak bij Slaveykovo.
Het appartement ligt iets noordelijker en dichter bij Veliko Tarnovo.

Ik weet niet wat voor accommodatie/faciliteiten en ligging u het meest aanspreekt :slight_smile:

Met vriendelijke groet,

Sander van Stee

Vrijwel tegelijkertijd gepost!

Dank u!
Dat klinkt niet verkeerd, ik zit in juli in Tsjechië, Venetië en de Plitvice meren en kom rond 1 augustus aan in Bulgarije.

Is goed, mochten er nog vragen zijn dan kunt u ze altijd stellen.

Met vriendelijke groet,

Sander van Stee

Beste Sander,

Ik heb jou al diverse keren proberen te bereiken via de website van BG Select in Veliko Tarnovo, ik heb vragen over emigratie naar Bulgarije en ik heb begrepen dat jij een soort van advieskantoor hebt opgericht voor mensen die naar Bulgarije willen emigreren.

Mijn vrouw en ikzelf hebben een baan aangeboden gekregen bij Eurocorr in Sofia of Veliko Tarnovo maar wij zoeken dringen een huis (dus geen appartement) en een betaalbare engelstalige school voor onze dochter van 14 jaar. Zij gaat momenteel in Valkenswaard naar het VMBO.

Ik hoop dat jij ons kan begeleiden ook gezien de taal die wij niet spreken en schrijven.

Wil je in iedergeval iets laten weten of je iets voor ons kan betekenen.
Dit bericht is ook naar jouw emailadres gestuurd.

Met vriendelijke groeten,

Robbert

Eurocorr biedt jullie zelf een appartement aan in het begin. Mocht wonen en leven in Bulgarije niet bevallen kan je (mits je je huis hier opzegt) weer terug. Bedenk ook heel goed dat mocht werken bij Eurocorr om de een of andere reden niet bevallen, ander werk niet snel gevonden is. Mocht het wel heel goed bevallen is een huis daar kopen idd een optie.
Wanneer zijn jullie van plan om te vertrekken? O,ja op de emigratiebeurs hebben wij contact gehad met Mondi. Op deze site staat ook heel veel informatie over waar op te letten bij het kopen van huizen in het buitenland. Wellicht de moeite waard om naar te kijken.

Volgende week gaan wij Sofia en Veliko aandoen en sfeer snuiven. Ik heb er heel veel zin in en als je wilt zal ik je op de hoogte brengen van mijn bevindingen.

Heel veel succes en plezier met jullie voorgenomen onderneming en als je wilt zou ik het heel erg leuk vinden om jullie ervaringen te lezen en ook zeker hoe het voor jullie dochter is. Ik heb een zoontje die mee zal gaan dus ben heel benieuwd.

Vriendelijke groet,

Sandra

Beste Sandra,

Bedankt voor jouw reactie.

Tja het blijft altijd een risico maar ik heb in principe niets te verliezen en ondanks dat ik 30 jaar ervaring heb in de iCT kom ik niet meer aan de bak, m.a.w. ben ik hier al afgeschreven. Slechter kan het niet worden.

Dan daarbij zijn ze in Den Haag helemaal gek geworden, het land wordt helemaal kapot bezuinigd, het aantal mensen dat niet meer rond kan komen stijgt met de dag maar daar wordt niets aan gedaan. Sterker nog komend jaar willen ze nog eens 6 miljard extra bezuinigen.Lang leve Rutte

In Bulgarije is het gemiddeld inkomen 300 euro per maand en mijn vrouw en ik krijgen een normaal modaal nederlands inkomen. Voor Bulgaarse begrippen zijn wij daar " rijk" . Wij hopen een paar jaar flink te kunnen sparen en dan aan de Sunny Beach een B&B of restaurant te kunnen beginnen.

Het zou fijn zijn als jij ons wilt informeren hoe jullie bevindingen in Sofia en Veliko Tarnovo zijn geweest.

Wij wensen jullie in ieder geval een behouden reis en fijne dagen in Bulgarije.

Groetjes van Robbert en Diana

Hallo Sandra,

Een vraagje w.b.t. de appartementen die Euroccur aanbiedt/aan zou bieden.
Wat is daar voor de prijs? Ik hoorde namelijk dat ze voor + - 500 Euro 2 slaapkamer appartementen aanbieden (beetje aan de dure kant).

Over Mondi: leuke site! staan een aantal interessante dingen op :slight_smile:
Wel moet ik zeggen dat zij zelf niet concreet aanwezig zijn in Bulgarije, ik kom veel standaard informatie tegen.

Ook vind ik de reiskosten voor individueel advies erg hoog ( 0.70 Euro per kilometer)

Waarschijnlijk zullen zij zeggen dat het handig is om een tolk, advocaat etc. in te huren.
Dit is natuurlijk waar, maar weten ze deze personen ook te vinden? (een betrouwbare in de exacte regio)
Nogmaals geen verkeerd woord over Mondi alleen vraag ik mij af wat hun persoonlijk advies op zou leveren :stuck_out_tongue:

Robbert, ik wist niet dat u werkzaam bent/was in de iCT!
Naast uw baan bij Euroccur kan ik u een bijbaan aanbieden bij een bedrijf uit Luxemburg waar ik momenteel advies aan geef.
Het gaat hier om het bijhouden van websites, + - 6 Euro per week, betaling 10 Leva per uur, misschien interessant als extra’tje?

Mvg,

Sander van Stee

Beste Sander,

Voor alle duidelijkheid, Euroccor biedt zelf geen appartementen aan zij werken samen met lokale makelaars. Je bent zelf vrij om een woning te zoeken.

Dat bijbaantje lijkt mij wel interessant, heb je een URL zodat ik kan kijken in welke omgeving de site is ontwikkeld.

Groetjes,

Robbert

Beste Robbert, dat dacht ik dus al alleen ging ik twijfelen bij Sandra’s post. 6 Euro moet trouwens 6 uur per week zijn* Ik zal het bedrijf gelijk contacteren, morgen volgt de info w.b.t. de huurwoning en ik verwacht vandaag nog antwoord uit Luxemburg! Mvg, Sander van Stee

Sander,

Wederom bedankt!

Robbert

Wij zijn naar de emigratiebeurs geweest en hebben daar een gesprek gehad met Euroccor. Ons was verteld dat je kon kiezen tussen een hogere vergoeding (ongeveer 200 euro meer) en zelf een woning kon regelen of dat zij de woning zouden betalen. Ze bieden gemeubileerde woningen aan waar je uit kunt kiezen. De bedragen die genoemd werden voor een gemeubileerde woning lagen rond de 275 euro.
Het fijne weet ik er verder ook niet van.

Even voor Sander: Heb jij nog tips voor ons wat we echt gezien/gedaan moeten hebben? Of welk restaurantje een must is om te bezoeken? Wij hebben een huurauto en zijn dus lekker mobiel :smiley: Verder ben ik op zoek naar de mogelijkheid om in Sofia naar de mineraalbronnen te gaan, maar het enigste wat ik kan vinden is dat ze dit jaar na een grote verbouwing weer geopend zijn. Weet jij hier meer van? Wij hebben twee dagen Sofia en vijf dagen Veliko en er heeeeeeel veeeeeel zin in :cheer:

Sandra,

Voor zover ik weet is er geen extra vergoeding, je moet zelf de huur en borg betalen. Zij leggen alleen het contact met de makelaar. Voordat je naar Bulgarije vertrekt moet je zelf een paar woningen uitzoeken via hun website en dit van tevoren melden er wordt dan een bezichtiging voor je geregeld en de woning wordt gereserveerd. Het komt schijnbaar vaak voor dat een woning al verhuurd blijkt te zijn, dit komt omdat woningen vaak door meerdere makelaars worden aangeboden en zodra een woning wordt verhuurd dit niet tijdig wordt doorgegeven.

Ik heb deze vraag bij mijn contactpersoon bij Eurocorr neergelegd.

Robbert

Wederom graag gedaan!

Oke, ik heb zelf weinig ervaring met Euroccor behalve dat een oude bekende van mij daar toevallig werkt (in Veliko Tarnovo).
Bij ons liggen de prijzen voor huurwoningen/appartementen iig tussen de 128 en 400 Euro per maand, uiteraard afhankelijk van de grote/ligging/luxe.

Wat jullie echt gezien moeten hebben in de omgeving Veliko Tarnovo:

  • Dryanovo Monastery
  • Tryavna
  • Bozhentsi
  • Arbanasi
  • Tsarevets (kasteel in VT)
  • Etera
  • Alexandar Stamboliyski (dam-meer)

Een beetje veel in 5 dagen, ik adviseer iig de eerste 5 ! :slight_smile:

Hier de website van beste restaurant in Veliko Tarnovo waar ik tot nu toe ben geweest: www.shtastliveca.com
Wel even vertalen met Google Chrome

Ik moet zeggen dat ik zelf niet vaak in Sofia kom/niet 100% up to date ben wat Sofia betreft.
Wij zijn vorige zomer 3 dagen in Sofia geweest en de Alexander Nevski Cathedraal, Vitosha Boulevard en de berg Vitosha moet je zeker gezien hebben!
(Vorige zomer was er onderhoud aan de kabelbaan, hier zou je even navraag naar moeten doen)

Alvast veel plezier toegewenst!!! ik ben 1 augustus weer aanwezig in Bulgarije :smiley: