Woensdag 4 maart 2009 - General update

vrij vertaald van www.reuters.com

Beveiligings politie in Madagascar’s hoofdstad hebben traangas afgeschoten om groepen mensen uit elkaar te drijven na een antioverheid demonstratie in het centrum. Volgens getuigen gingen afgelopen maandag duizenden oppositie supporters de straat op om Andry Rajoelina steun te betuigen. Hij roept dagelijks op tot protest tegen de overheid met als doel het aftreden van de president.
De machtsstrijd tussen Rajoelina and Ravolomanana heeft geleid tot de ergste burgeronrust in jaren op het vier na grootste eiland van de wereld. Er zijn al meer dan 125 mensen omgekomen en heeft de $390 miljoen toeristenindustrie vernietigd.
De bijeenkomst op het 13 mei plein verliep rustig. Het plein is het epicentrum voor populaire tegenstand sinds Madagascar de onafhankelijkheidstrijd won in 1972 van Frankrijk. Ongeveer 5 uur nadat de protesteerders het plein rustig hadden verlaten, schoot de beveiligingspolitie traangas naar plunderaars bij het oude afgebrande Trading Centre om ze uit elkaar te drijven.
Rajoelina heeft gezegd dat hij niet teruggaat naar de onderhandelingstafel om deze politieke impasse te bespreken. Hij beschuldigt de president van het transformeren van het grote Indische oceaan eiland tot en dictatorschap.
Afgelopen maandag zijn de verkoolde resten gevonden van minstens 5 lichamen in een gebouw dat eind januari was afgebrand tijdens de plunderingen. Deze macabere vondst brengt het dodental naar minstens 130 sinds de politieke onrusten begonnen.
In een aanbod om te helpen in de politieke situatie heeft de Afrikaanse Unie Commissaris, Jean Ping, aangeboden om zijn Commissaris van vrede and veiligheid, Ramtane Lamamra, te sturen in de komende dagen. Ping wordt ook verwacht om zelf naar Madagascar te komen.
De voormalige burgemeester heeft gebruik gemaakt van de populaire frustraties dat Ravolomanana de armoede niet heeft weten terug te dringen, terwijl de president zelf er een extravagante lijfstijl op nahoudt. De selfmade miljonair zegt dat hij zijn presidentschap zal uitzitten dat afloopt in 2011. Recentelijk heeft Madagascar buitenlandse bedrijven uitgenodigd om de rijke natuurlijke bronnen van Madagascar, zoals olie, mineralen en goud, uit te buiten, terwijl 70% van de bevolking het moet doen met minder dan $2 per dag.

groetjes,
wendy