Zaterdag 21 februari 2009 - Ontmoeting Rajoelina-Ravalomanana

Vrij vertaald artikel uit www.earthtimes.org

Afgelopen zaterdag kondigde Andy Rajoelina, voormalig burgemeester en oppositieleider, aan dat hij die middag de president zal gaan ontmoeten op een neutrale locatie in het gezelschap van kerkelijke bemiddelaars.
Deze aankondiging werd gedaan op het historische Plein 13 Mei tijdens een betoging waar ongeveer 10.000 aanhangers van Andry Rajoelina aanwezig waren.
Er wordt gezegd dat deze eerste ontmoeting tussen de rivalen een gevolg is van Rajoelina’s oproep van vrijdag naar zijn supporters om zich voor te bereiden op een lange optocht op zaterdag met als einddoel het presidentieel paleis.
Het paleis ligt in the randgemeente Lavoloha. In 1991 was hier een bloedige aanvaring waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen. Toen opende voormalig president Didier Ratsiraka het vuur op demonstranten vanaf helikopters.
Zaterdag werd de aangekondigde optocht afgeblazen en Rajoelina drong de supporters er op aan om naar huis te gaan en te bidden voor Madagascar en voor hem.

Rajoelina beschuldigd Ravalomanana van autoritarisme en slecht management van publieke fondsen en wil dat Ravalomanana’s regering vervangen wordt door een twee jarige interim overheid geleid door hem.
De president weigert om af te treden, want hij zegt dat hij de rechtmatige leider is, aangezien hij herverkozen is voor een tweede termijn van vijf jaar in 2006.
Er zijn al verschillende gesprekken geweest tussen delegaties van beide partijen de afgelopen twee weken, maar tot nog toe zonder resultaat.