Wie kan helpen:meer info over regio Cadiz/Sevilla/Granada tbv emigratieplannen

Beste forumleden,

Allereerst zou ik mij voorstellen op het forum. Lees al een tijdje op dit forum maar het wordt tijd om eens mee te praten en gebruik te maken van al jullie kennis en ervaringen.
Ik ben 30 jaar, en wil met mn gezin over een jaar of drie emigreren naar Zuid-Spanje. Ik kom uit de PR & marketing, hij is aannemer. Het levensonderhoud in Spanje zal voor een deel uit ons huidige werk komen. Daarnaast willen we graag en ja… daar is ie weer… een B&B beginnen.We realiseren ons heel goed dat er in de toeristische branche veel concurrentie is en veel zaken het momenteel niet of nauwelijks redden.
Tegelijkertijd hebben we veel ervaring in het zelfstandig ondernemerschap en weten we dat je met lef, inzicht en heel hard werken, ver kan komen, ook in economisch moeilijke tijden.

Om een beter inzicht te krijgen vraag ik hulp. In april gaan we een een stukje Andalucia proeven.
We zijn hier nooit geweest maar het belang van een warm klimaat gedurende het hele jaar, weegt voor ons zwaar. Uiteraard snappen we ook dat de keuze voor de emigratielocatie, pas na vele bezoeken gemaakt kan worden. Je moet immers sferen proeven en kansen verkennen.
Maar we willen wel graag vooraf een realistische inschatting maken over welke gebieden aantrekkelijk én financieel haalbaar zijn.

We houden niet van het type toerisme zoals in Benidorm, Torremolinos, Fuengirola, Marbella etc. Zelf houden van natuur maar we zijn geen ecologisch/biologisch verantwoorde typen. Graag willen een accomodatie bouwen voor mensen, met of zonder kids, die houden van een mix van wandelen in natuurpark, fietsen, paardrijden, watersport, relaxen bij het zwembad of aan zee, cultuur proeven in een dorp, musea en momumentenbezoek in de stad.

Wat vinden we verder belangrijk en waarschijnlijk bijna iedereen die wil verkassen:

  • Heuvels/bergen vanwege de mooie uitzichten
  • Water in de buurt, bij voorkeur een meer zeer nabij waar zeilen,surfen etc mogelijk of de zee op een 1 uur rijafstand.
  • Max 1,5 uur vanaf vliegveld
  • Max 1 uur vanaf middelbare scholen
  • Vestiging op een stuk grond met een een grote ruine vanaf 200m2 of meerdere kleine ruines, met water & electra in de buurt, tenminste water. Het aanbod beschikbare grond met ruines is meestal slechts bebouwbaar voor oorspronkele grootte van de ruine, meestal tussen 30 en 100 m2.

Nogal een wensenlijst!
Onze bevindingen tot zover. Correct me if i’m wrong, onze bronnen zijn reisgidsen en websites dus graag ervaringenen uit de praktijk!

Provincie Huelva

  • had in 1e instantie onze aandacht omdat het nog niet zo druk is maar er wordt nauwelijks grond aangeboden op een aantal prijzige percelen bij golfbanen in de buurt, ná
  • de Sierra de Aracena lijkt prachtig maar is te ver van grotere stad af
  • het kustgebied lijkt vooral aantrekkelijk golfers, verder niet bebouwbaar door natuurgebieden zoals Donana park
  • de Sierra de Norte de Sevilla voldoet aan veel wensen maar ook hier: geen grond te vinden en een dorp als Cazalla de la Sierra ligt te ver van de kust

Provincie Cadiz

  • genoeg te doen in steden als Seville, Cadiz en Jerez de la Frontera
  • kustgebied lijkt nog behoorlijk aantrekkelijk
  • bergen en meren in de buurt van bijvoorbeeld Arcos de la Frontera.
  • Wordt nauwelijks grond aangeboden en de prijzen zijn pittig. Is dit gebied op dit moment het meest in trek?

Het aanbod van het type grond dat we zoeken lijkt vooral gelegen in het gebied rondom Granada en Alemeria. Over dit gebied weten we nog vrijwel niks maar wellicht is dit ook een interessant?
Rondom Huelva, Sevilla en Cadiz lijkt dergelijke stukken grond niet te koop te staan. Iemand een verklaring?
Het lijkt er ook op dat de grond rondom Sevilla en Cadiz veel duurder is dan bij Granada en Almeria? (180.000 tov 80.000 voor een vergelijkbaar perceel)
Waarom deze grote prijsverschillen?
Natuurlijk vind je via internet alleen het aanbod grond en huizen dat via een buitenlandse makelaar aangeboden wordt. Misschien nog tips voor lokale makelaars die gespecialiseerd zijn in grond met ruines of anderzijds tips bij het vinden van een geschikte plek?
Alle info is welkom, ik hoor graag van jullie

Waarom wil je persé een ruine?? Er zijn in veel gebieden urbanisaties waar je een perceel van 2500m2 met een huis(je) kunt kopen, je kan het later (of onmiddelijk) verbouwen.

Almeria is boven Cabo de Gata erg mooi, daaronder zit je in de plastic zee van alle kassen die daar staan en die o.a. de nederlandse markt van groenten voorziet. Daar dus weinig aanbod en een erg lelijk gedeelte. Dus pas op met Almeria: zoek goed uit waar de percelen precies liggen die worden aangeboden.
De provincie Cádiz is duur vanwege het (spaanse) toerisme in deze kuststreek (veel 2de huizen) en Sevilla is waarschijnlijk duur omdat het hier (veruit) de grootste stad van Andalucia betreft. Granada aan de kust zal ook niet al te goedkoop zijn en naast Granada stad is er verder overwegend platteland in bergachtig gebied.
Er zijn genoeg plekken te vinden, zeker nu, er staat veel te koop. Waar ik woon is bijvoorbeeld veel aanbod en voldoet aan een groot gedeelte van julie wensen: vliegveld op 10 minuten, Sevilla centrum op 20 minuten, school op 20 minuten, strand op +/- 1 uur rijden, als je op het dak gaat staan zie de Sierra Norte en de perceel grootte ligt tussen de 1000 en 3000 m2 (met of zonder bebouwing) Alleen het is een urbanisatie, met dus meer huizen en de prijzen liggen boven de 180.000 €.
Wat jullie zoeken is waarschijnlijk meer een oude hacienda of cortijo die je wilt opknappen, die naast jullie wensen ook nog in een voor toeristen aantrekkelijk gebied moet liggen.
Probeer eens te googlen op “venta de cortijo” of “hacienda en venta”.
Wat financieel haalbaar is voor jullie weten alleen jullie…

Even een tip: in Sevilla en direkte omgeving is geen camping of staan/ overnachtingsplaats voor campers. Wel is de stad overvol met hostals, hotels en pensionnetjes.

Overigens is het niet altijd warm in Andalucia, in de winter kan het per provincie varieren van
-5 (Granada in de Sierra Nevada nog lager) tot 18 a 20 ºC. Soms is het koud (5ºC is voor ons in Sevilla erg koud) en soms is het best lekker zoals vandaag 18ºC. ´s Nachts is het wel behoorlijk fris 0 t/m 8 ºC in Sevilla
Waar je ook rekening mee moet houden is de temperatuur in de zomer. In Cordoba en Sevilla kan die oplopen tot 45ºC of meer.

Voorlopig als laatste: (max.) 1 uur rijafstand naar school is m.i. te ver (een spanjaard verklaart je voor gek).

Ik hoop dat je hier alvast wat aan hebt.

Suerte