Werken in Johannesburg, wel of niet doen

Hallo, mijn naam is Gert Daling. Ik ben voor het eerst op dit forum en had een vraag. Ik heb de mogelijkheid gekregen om 1 of 2 jaar in Johannesburg te werken in de ICT sector. Op zich lijkt me dat wel wat, een jaar er tussenuit om levenservaring op te doen. Maar ik vind het ook een hele onderneming.

Tijdens het WK was ik 1 van de gelukkigen die naar het WK kon. Ik ben er dus al geweest al was het maar voor een paar dagen. Nu weet ik iig wel een beetje wat ik er aantref. Maar als je daar gaat wonen/werken dan is het vast wel weer heel anders.

Het bedrijf regelt zelf de werkvergunning en een vliegticket. De huisvesting regelen ze voor de eerste maand en daarna helpen ze je verder zoeken naar een woning.

Mij vraag is zijn hier mensen die hier ervaring mee hebben? en is het jullie bevallen? Kun je makkelijk een appartement vinden om een jaar in te wonen en moet je zelf dan ook nog inboedel regelen? En kun je daar makkelijk aan een auto komen en kun je daar zo rijden met je Nederlandse rijbewijs.

Aangezien ik alleen heen ga vind ik dit punt nogal belangrijk. Wonen er meer Nederlanders in Johannesburg en kun je makkelijk contact maken met mensen in je omgeving? Ik heb namelijk geen zin om te vereenzamen in mijn appartement. Wat zou een geschikte en veilige regio zijn om te gaan wonen, ik zoek een veilige plek en rustige plek die niet heel duur is. Het liefst ook een plek waar meer Nederlanders zitten.

Zijn er verder nog sportmogelijkheden? toen ik daar was kwam ik daar veel hardlopers tegen. Wielrennen lijkt me geen optie dan wordt je zo berooft volgens mij. Maar doen ze daar ook aan voetbal ofzo? en kun je daar zo aan mee gaan doen of is dat niet veilig?

Over een paar dagen moet ik de knoop door gaan hakken. Ik weet nog niet wat ik ga doen, ik hoop dat jullie mij over de streep kunnen trekken.

Vriendelijke groet,

Gert Daling

Hallo Gert,

Ik heb je bericht eens doorgelezen en het klinkt goed! Mijn ouders wonen momenteel in Johannesburg omdat mijn vader daar werkt. Ten eerste zal ik je zeggen dat J’burg een zeer criminele stad is en ik adviseer je daarom ook om je heel goed voor te bereiden en alles te checken. Ik kan op een aantal vragen van je wel antwoord geven. Zoals de vraag of je met je Nederlandse rijbewijs kan rijden, ja dat kan! Als we praten over huisvesting zou ik het zoeken in een park wat extra beveiligd is. Dit kan je zelf uitzoeken op internet voorbeelden van wijken zijn: Sandton of dichtbij Mellrose art. Voor de rest zijn er daar genoeg Nederlanders maar je zal toch zelf je contacten moeten maken en erop uitgaan. Sportmogelijkheden zijn daar genoeg op sommige beveiligde parken heb je zelfs sportfaciliteiten zoals fitness etc. Verder klinkt je verhaal als een enorme uitdaging en zou ik het zeker doen mits je je heel goed voorbereid. Je moet namelijk goed uitzoeken waar je wel en waar je niet moet zijn! Voor onverwachte situaties en dingen te komen staan daar is geen prettig idee omdat, het daar sowieso allemaal wat trager gaat als hier en je veiligheid staat ook voorop neem ik aan. Als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

Gr Tom

1 like

Hoi Geert,
Als ik 1 keer mag raden: Je gaat bij IBM werken via Kelly. Als dat zo is: stuur me een persoonlijk bericht en dan geef ik je wat informatie/adressen/etc.

Hoe dan ook, Jburg is zoals tommes zegt zeer crimineel maar als je je verstand gebruikt gebeurt je waarschijnlijk niks/weinig. Al ben ik ervan overtuigd dat als je er maar lang genoeg blijft dat je vanzelf een keer aan de beurt komt met een beroving, inbraak of wat dan ook. Laat het in ieder geval niet een reden zijn om niet te gaan: ZA is een schitterend land. De criminaliteit is fors, maar lang niet zo erg als alle mensen hier beweren. Verhalen van de beste stuurlui zullen we maar zeggen.

Wonen: Sandton is de beste en daarmee de duurste wijk om te wonen. Het is het nieuwe zakencentrum, en relatief veilig. Waarschijnlijk ook dicht bij je werk. Je wil dicht bij je werk wonen, reken op 1 uur reistijd per 10 km in de auto. Als je geluk hebt. Jburg is 1 grote verkeersopstopping tijdens de spits. Tommes geeft aan in een beveiligd compound te wonen: Dit geeft een schijnveiligheid. Bovendien woon je er kleiner en heb je gezeik van je buren. Mijn advies is dat niet te doen. Maar goed, ieder zijn ding. Je eigen appartement huren zal je ver van werk ongeveer 450 euro per maand kosten. Dicht bij werk 700 euro. Dan heb je iets kleins. Zoek naar een houseshare, gewoon op kamers. Dan huur je een kamer voor 250-300 euro in een schitterend huis met zwembad en vaak incl. werkster, tuinman etc. Living the life!

Vervoer: Fietsen is op zich wel een optie als je een goede conditie hebt (heuvels) en niet bang bent uitgevallen. Verkeer is zoals gezegd vrij hectisch. Beroofd worden kan altijd maar fietsers worden niet speciaal getarget. Een auto is eigenlijk wel een must als je ook nog wat leuks wil gaan doen in het land of als je savonds weg wil. Reken voor een oude kutauto 1500-2000 euro. Zorg dus dat je dit kan betalen. Een maand een oude kutauto huren kost je 250 euro per maand, dus koop er 1 als je het geld kan missen.

Andere NLers: Het stikt ervan. Er is zelfs eens per maand een NL borrel al ben ik daar nooit heen geweest. Maar, hoe fijn het ook is om met andere NLers je ervaringen te delen, als je een beetje sociaal bent zul je merken dat je met ZAers minstens zoveel plezier kan hebben.

Zoals gezegd: Als je bij IBM gaat werken, stuur me effe een personal message en we praten verder, geef ik je de do’s en donts zodat je goed voorbereid op het vliegtuig stapt. Hoe dan ook: GAAN! Je zal er geen spijt van krijgen. en mocht het je toch niet bevallen, een vlucht naar NL is zo geboekt.

1 like

He gewoon gaan hoor, die kans moet je niet laten lopen. Het is een heerlijk land.
Wat de voorgangers al gezegd hebben Sandton is mooi maar duur.
In Johannesburg moet je weten waar je wel en niet kan komen, dan valt het wel mee gewoon.
Op een beveiligd estate wonen is schijn veiligheid.
En fietsen kan je doen, maar de kans is ook om overvallen te worden.
Wij wonen net buiten de stad, in een heerlijk klein natuurgebiedje overal alles dichtbij.
En een auto hebben is een must hier. openbaar vervoer Zero hier!
Er zijn genoeg plekken waar je een goede 2e handjes kan kopen.Wel even een “Traffic register number certificate” kopen het licence deoartment 2 pasfoto’s, rijbewijs, paspoort met werkvergunning meenemen. Anders kan je geen auto kopen hier.bij En je kan gewoon met je NL rijbewijs rijden.
Heb begrepen dat hier veel Nederlanders wonen, ik weet dat niet, ik heb geen contact met hen.
Je kan me persoonlijk mailen voor alle in-en outs over dit land en deze stad.

Maar gaan hoor!!!:zon02:

1 like

Hallo

Bedankt voor jullie reacties.

Ik weet eigenlijk nog niet om wel bedrijf het gaat, in de vacature stond het niet en bij het telefoongesprek is het niet ten sprake gekomen. Ik heb er inmiddels even naar geïnformeerd.

Zoon houseshare lijkt me een goede oplossing, dan maak je meteen wat contacten. Is zoiets makkelijk te vinden?

Ik ben nog aan het nadenken, aan de ene kant zeg ik doen, dit is een mooie kans om wat meer van de wereld te zien. Aan de andere kant vind ik het ook ver weg. Ik zal er nog even over nadenken. Zodra ik weet om welk bedrijf het gaat laat ik het weten.

Groetjes,

Gert

kijk op gumtree om huizen/houseshare te vinden. http://johannesburg.gumtree.co.za

Hallo allemaal,

Het gaat idd om IBM. Zijn er mensen die hier recente ervaring mee hebben. Dan hoor ik het graag. Ik ben volleerd ict’er dus ik hoop op een redelijk technische desk terecht te komen zodat ik ook wat meer kan verdienen. Er is me de mogelijkheid geboden om ook weekend en nachtdiensten te gaan draaien zodat ik meer kon verdienen.

Is de huisvesting daar een beetje goed, heb al even op een site rondgekeken en daar staan wel mooie dingen bij.

Ik hoor jullie ervaringen graag,

groetjes, Gert

Inderdaad IBM, er zijn vele Nederlandse die daar werken. Ben ik er ook een paar tegen gekomen in het vliegtuig terug naar Nederland.
Ze hadden het goed naar de zin.

Dus doen Gert en wat zien van dit land!:zon02:

Doen! En regel alvast een internationaal rijbewijs via de ANWB. Is slechts een vertaling van je Nederlandse rijbewijs dat je gewoon altijd bij je moet hebben, maar veel politie-agenten vragen er hier al standaard om. Hoort er volgens hen echt bij!

Veel plezier alvast en bereid je goed voor.

Groetjes, Natascha / www.zazoetravel.com

Wij hebben die ervaring niet met dat Inter. rijbewijs. De politie hier weet namelijk eigenlijk niet de regels. Je mag gewoon met de NL rijbewijs hier rijden, als er maar 1 van de 11 officielee talen van ZA op staat. Engels dus.

Het is handig om voor de auto verzekering er een te hebben, omdat niet elke verzekering een NL rijbewijs accepteert en als ze dat doen, altijd een schriftelijk bewijs vragen dat ze dat doen, om bij e.v. schade melding, te vermijden dat ze toch niet uitbetalen omdat je niet met een SA rijbewijs rijdt.

:zon02::zon02:

Hallo allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hierop gereageerd heb. Ik wil even een update geven hoe de zaken er nou voor staan.

Allereerst bedankt voor jullie informatie, dit is toch wel doorslaggevend. In mijn omgeving heb ik geen mensen die hier ervaring mee hebben, dus ik ben jullie heel dankbaar hiervoor.

Als het aan mij ligt gaat het door. Alleen er is wat vertraging. Waarschijnlijk zijn de facatures op dit moment gevuld en zoeken ze momenteel niet meer mensen. Waarschijnlijk gaat er binnenkort wel weer iemand weg en dan zou ik aan de beurt kunnen zijn. Het is nog even afwachten dus. Ik wou dus eerst werk zoeken hier in Nederland en kijken hoe lang het duurt. Het liefst zou ik er zo snel mogelijk heen willen. Tijdelijk werk zoeken in de ICT is ook niet zo heel makkelijk. Dus dan wordt het al gouw productie werk ofzo. Dat is voor een paar maand geen probleem, maar het moet natuurlijk niet te lang duren.

Ik hoop dus dat ik binnenkort bericht krijg dat ik die kant op kan. Maar als het veel langer blijkt te duren, dan weet ik nog niet wat ik ga doen.

Groeten,

Gert

Heeft iemand ervaring met de kamer van koop handel, iemand die zichzelf ook heeft ingeschreven?

Groeten.

Waarom vraag je dat hier? Dat heeft niks met dit topic te maken, eigenlijk helemaal niets met deze site. Ik kan je wel helpen, maar wat moet je weten? PM me dan even met de vraag die je wilt weten.

In Zuid-Afrika gaat alles op een Zuid-Afrikaans tempo. Toen ik daar (tijdelijk) ging wonen werd mij verteld dat er een nieuwe keukenvloer zou komen. De belofte was om deze binnen een week te plaatsen.
Toen ik vier maanden later vertrok uit dat huis, moest die vloer er nog komen. Eigenlijk moet je er gewoon steeds om vragen, maar ook weer niet pushen. Dan gebeurd er niets meer.

Wat betreft mijn ervaringen in ZA. Het was geweldig!!! Ik zou inderdaad aan housesharing doen, als er wat is kun je ook terug vallen op de mensen waar je mee woont. Het leven daar is vergelijkbaar met het leven in NL. Er zijn een aantal verschillen, het overgrote deel van de bevolking is donker getint dus je bent in de minderheid. De blanken zijn er niet altijd geliefd. Als mij gevraagd werd waar ik vandaan kwam zij ik Europa, er werd vaak niet verder gevraagd.
Je kunt daar niet normaal functioneren zonder auto (ze rijden daar links). Om 6 uur ´s avonds wordt het donker en als blanke in het donker op straat is geen goed plan. Een auto biedt de mogelijkheid om je toch in het donker te kunnen verplaatsen.
Wat betreft sporten, over voetbal clubs weet ik niet veel. Ik ben een keer bij een plaatselijke wedstrijd gaan kijken (was een test voor aanvang van het WK), dus het is wel aanwezig. Misschien kun je meer info vinden in de lokale gele gids. Ik weet wel van het bestaan van sportscholen. Die zijn prima.

Nog een tip, maak een lijst je met telefoonnummers van dokter, politie en taxibedrijf en heb dit altijd bij je. Ik heb deze nummers daar in 4 maanden vaker nodig gehad dan in NL in 8 jaar. Heel veel plezier en geniet ervan!!!

Er zijn hier geweldige sport scholen, kijk maar even op www.virginactive.co.za (ja hij heeft ook een airline.) Daar kan je alle sporten doen en zelfs zwemmen!
Je betaald 1 bedrag en kan zoveel als je wilt naar de sportschool gaan vanaf erg vroeg tot "s avonds laat. Ook hebben ze daar inernet, dus kan je ook even je mail checken.

Momenteel is de ag langer, (Zomer he.) dus wordt "het pas"na 19.00 uur donker, wel is al vroeg licht, rond de 4.30 uur al.
Hier staat men vroegg op en gaat men op tijd naar bed (rond 22.00 uur of eerder) En inderdaad als het zo heet is, is het heerlijk om er vroeg uit te zijn.

En interdaad je moet hier hier veel pushen om iets gedaan te krijgen en willen ze niet, dan gewoon naar een ander gaan, zo doen wij het. Maar vakmanschap is hier bijna niet aanwezig, dus is het altijd super moeilijk om die te vinden. "handjes"zijn hier genoeg, mensen die zeggen dat ze kunnen metselen, o.i.d., maar vaak is dat niet zo. Ach ja dat is Afrika voor je.

Maar voor een “oversees” persoon is dat maar moeilijk wennen.

De (zwarte, laag opgeleide) Zuid Afrikaan kent meestal het begrip "ik kom uit Europa"niet. Ze weten echt niet waar dat is. Maar zeg je ik komt van “oversees”, dan weten ze, dat je van ver komt en dat is voldoende!

vandaag hier weer heet 33 graden:zon02:

Hallo,

Dat je geduld moet hebben ben ik ook al achter gekomen. Ik zit nu al weken te wachten op een telefoontje vanuit Zuid Afrika van IBM. Paar dagen nadat ik hier dit topic heb geopend heb ik tegen mijn contact persoon gezegd dat hij het voor mij mag gaan regelen. Hij heeft toen mijn CV naar Zuid Afrika gestuurd. Paar weken later en heel wat reminders verder heeft hij eindelijk contact gekregen met Kelly, het uitzendbureau. Het bleek dat ze paar weken niemand nodig waren, maar toen zochten ze wel weer iemand. Dus ik dacht, nu zullen ze wel snel bellen, maar er gebeurde nog niks. Mijn contactpersoon stuurt paar herinneringen maar er gebeurde nog niks. Vorige week dinsdag(19 oktober) stond mijn contactpersoon op de voicemail, hij had een bericht gekregen dat ze mij die dag nog zouden bellen. Maar weer niks gehoord en de dagen daarna ook niks. Vrijdag(22 oktober) kreeg hij een bericht dat IBM nog 10 nieuwe mensen zoekt(dus als er nog meer mensen zijn die heen willen). Hij belde er meteen heen met de vraag waarom ik nog niet gebeld was. Ze zeiden dat ze daar mee bezig waren om een datum te prikken om dat te doen. Tot vandaag nog niks gehoord. Ik hoop wel dat ze deze week nog bellen.

Ik ben bang dat ik hun telefoontje mis en dat het dan nog langer duurt. Moet nogal veel werken deze week. Ik hoop wel dat het snel rond komt, ben nu aan het orderpicken. Dit is wel voor even leuk maar op een gegeven moment wil je toch wat anders.

Ik wacht in spanning af, mijn geduld begint wel een beetje op te raken. Maar aan de andere kant heb ik alle tijd. Hier in Nederland is op dit moment barre weinig werk op ICT gebied. Het wordt dus rustig afwachten, heb weinig keus.

Groeten,

Gert

Gert, wen er maar vast aan. Kelly is ondanks dat ze dit werk dagelijks doen een vrij incompetente organisatie. Niks bijzonders voor ZA overigens.

Als je facebook hebt, meld Jai Consultancy aan en kijk wat er tussen staat. Das een recruiter die ook veel ICT banen etc heeft in ZA.

Volgens mijn contactpersoon ligt het meer aan IBM. Zoals hij zei moest IBM mij bellen voor een sollicitatie gesprek. Verder zei hij dat ze waarschijnlijk een nieuwe klant hebben omdat ze ineens 10 man nodig zijn.

Als ik dan een beetje logisch beredeneer dan denk ik dat ze me binnenkort toch moeten gaan bellen. Die desk zou toch bezet moeten worden. Die klant zouden ze toch van dienst moeten zijn, en als ze dat niet kunnen dat zegt hij zijn contract zo weer op. En als ze dat te vaak overkomt dan zullen ze ongetwijfeld gedonder krijgen van iemand van hogerop, want IBM is een wereldwijde organisatie.

En om nou via iemand anders werk in Zuid Afrika proberen te krijgen lijkt mij ook onnodig. Mijn contactpersoon begeleid mij prima en zit er bovenop. Hij heeft al veel voor me gedaan, en ik ben dan ook niet zo iemand om dan weer bij hem weg te lopen. En waarom zou ik, zou Jai Consultancy het wel voor elkaar krijgen dat IBM/Kelly contact met mij opneemt?

Gert, gewoon rustig wachten. Dat telefoontje komt echt wel. Kan je vast wennen hoe het in Zuid Afrika toe gaat! Haast dat woord kennen ze niet.
En er moet ook nog een workpermit geregeld worden dus denk niet dat je binnen 1 week weg kan.

Wat ik niet begrijp dat je in NL geen ICT baan kan vinden. Ik las afgelopen week een artikel (geen idee waar) dat ze zoveel problemen in NL hebben om specialisten in de ICT te vinden. En dat er een enorm tekort is??

Ik hoor van veel mensen dat ze niet makkelijk een ICT baan kunnen vinden, dus met artikel is mijn verwarring kompleet.

suc6 en "wachten is een schone zaak ":zon02::zon02:

Enne waarom die andere route ook niet proberen, beter meer ijzers in het vuur dan maar 1!

Een late reactie vanuit de bush: altijd doen! Heb op o.a. tripadvisor.com verhalen gelezen van Amerikanen en Engelsen die eerst jarenlang in Kaapstad hebben gewoond, en hierna naar Jo’burg zijn verhuisd.

Ze wilde nooit meer weg uit Jo’burg. Deze metropool heeft een slechte reputatie -vooral overseas - maar degene die er wonen (uiteraard in de beter buitenwijken) lopen er mee weg. Je hebt restaurants, musea, bioscopen, uitgaangsmogelijkheden te over.

Groetjes en veel succes.

Corné.
Amukela Game Lodge.
www.amukela.com