WEL OF NIET TREKKING MET EEN GIDS IN NEPAL??

GA IN NEPAL NOOIT DEBERGEN IN ZONDER GIDS!!!

De laatste maandenzijn in Nepal helaas weer een aantal mensen verdwenen en/of doodteruggevonden, die alleen of met z’n tweeën, zonder gids een trekking in de Himalaya’s ondernamen.
Zelfseen Nederlander verdween, die met een ploeg de Everest wilde doen. Zijn team-genoten konden niet meer, waarop hij besloot om alleen(!!!) verderop te gaan.
Dezeweek werd een verdwenen Taiwanees teruggevonden, zijn vriendin heefthet niet overleefd.
Hoedom kun je zijn……!!

Mensen denken soms dat een tocht door de Himalaya’s hetzelfde is als een wandelingdoor het Vondelpark.

Overhet algemeen zijn het jonge mensen, back-packers, die mogelijkovermoedig zijn, een klein budget hebben en geld willen uitsparendoor geen gids in te huren.
Hetis natuurlijk wel avontuurlijk en stoer… maar men realiseert zichtotaal niet wat voor gevaren er zijn. En riskeren daarmee nietalleen hun eigen leven en van hun wandelgenoot, maar vooral ook vande teamleden van de zoekploegen, die de verdwenen personen daarnaweer moeten zien te vinden.

Hetzijn niet alleen de weersomstandigheden die in de Himalaya’s heelsnel kunnen veranderen.
Ietswat een ervaren gids meestal beter ziet/voelt aankomen dan detoeristen.
Depaden kunnen soms geblokkeerd zijn door land-slides. Een gids weetdan een goede alternatieve route, zodat je niet verdwaalt.

Wanneerje met z’n tweeënloopt en een van beiden glijdt uit bij het oversteken van een riviertje en breekt een enkel, dan moet de ander hulp gaan halen. En je zult dan je wandelpartner alleen achter moeten laten. En weetje dan goed waar het eerstvolgende dorp is?? Eengids weet dat wel, en hij (of zij… er zijn ook hele goedevrouwelijke gidsen) kan dan hulp halen of zijn mobieltje daarvoorgebruiken.
Menrealiseert zich niet, dat wanneer iemand alleen gewond achterblijft,die persoon een makkelijke prooi is voor wilde dieren (die er zekerzijn!) of zelfs struikrovers……
Dieeen toerist, vaakuitgerust met dure camera, Iphone en laptopgraag wat bagage zullen afnemen. Ener soms niet voor terugdeinzen hun slachtoffer over het randje vande berg te duwen……

StichtingSanghimala boekt voor haar gasten ook trekkings in de Nepalesebergen, maar wij doen dat alleen op voorwaarde, dat onze gastengebruik maken van onze gids(en). Anders organiseren wij geen reisvoor ze…… Dit had al eens tot gevolg, dat gasten die bijons om een reis kwamen, watboos vertrokken,omdat wij weigerden ze een reis te bieden zonder gids.
“Wijhebben al heel veel ervaring in de bergen van Oostenrijk enFrankrijk” was het vreemde excuus….
Maar liever kwade klanten, dan dat er naderhand een zoekaktie op touwmoet worden gezet.

Zelfs een op het oog zo’n simpele tocht als de wandeling in Pokharanaar de Peace Pagoda op de heuvel, waarbij je een uur door de jungleloopt, is niet zonder gevaar. En het is absoluut onverantwoord om datzonder begeleider te doen.
Geengids willen nemen is een verkeerde zuinigheid. En mocht je alsverliefd stel het storend vinden dat er een steeds “vreemde” met je meeloopt (die er wel is voor jouw veiligheid!!) dan zal degids er alle begrip voor hebben als je hem vraagt een eindje vooruitte lopen.
Bovendienkan de gids je onderweg van alles vertellen over de cultuur en natuur en… je ondersteunt ermee ook nog eens zijn gezin.

Beetje sluikreclame maar helemaal eens met ‘ga niet alleen op pad’! Teveel ellende is al de revue gepasseerd. Neem een gids die ervaren is én bovenal de route op zijn of haar duimpje kent. Die paar euro per dag is jouw leven toch wel waard?! Subayatra!