2 april vertrek ik samen met mijn man naar Thailand, we hebben alleen de eerste nacht in Bangkok geboekt en daarna zien we wel, waarschijnlijk een dag of 3 naar de River Kwa en daarna met de nachttrein naar Chang Mai. Vandaaruit willen we diverse (meerdaagse) trips gaan maken die we ter plaatse regelen. Is het gebruik van Malarone noodzakelijk? Ik lees zeer wisselende ideeen daarover. Heeft iemand trouwens nog leuke trips van waar we echt heen moeten in het noorden? We willen de laatste dagen van de vakantie doorbrengen op Kho Cheng, heeft iemand daar nog leuke ideeen over. Alvast hartstikke bedankt.
groetjes Carin
ik zou geen malerone slikken het risico op malaria is vrij klein en weegt mijn inziens niet op tegen de evt bijwerkingen
het risico van dengue fever is vele malen groter in thailand en daar zijn buiten het smeren van deet verder geen preventieve medicijnen tegen te nemen.
ik woon hier nu 8 jaar en heb nog geen malaria gehad wel dengue en ik doe eigenlijk niets aan preventie.
In Thailand niet nodig wij zijn er onderhand 5 keer geweest, als je antimuggen spul koopt koop het in Thailand een stuk goedkoper en een betere werking als de nederlandse deet.
Wij hebben alleen malerone geslikt in Madagascar en Sri Lanka.
Geldt dit eigenlijk ook als je meerdere dagen bij Umphang (afgelegen gebied bij Myanmarese grens) doorbrengt? Of is een bezoekje aan de GGD dan wel verstandig?
We gaan idd toch maar even langs de GGD. Mocht Malarone aanbevolen zijn dan dekt onze zorgverzekering het voor 90%. En we hebben nog wat over van de vorige reis naar Maleisië…
In je post van 2 alinea’s schrijf je zomaar iets waar ik het helemaal mee eens ben Steven.
De GGD is een commerciële instelling en de gemiddelde huisarts heeft waarschijnlijk nog nooit in zijn praktijk een malaria geval gediagnosticeerd, het is voor hem dan ook theoretische kennis. Als je aan de huisarts of GGD vraagt “heb ik in de Isaan malaria profylaxe nodig? “ dan zullen ze het zekere voor het onzekere nemen en zeggen: “u kunt beter goed beschermt op reis gaan” .
Ik ben een keer naar de GGD gegaan voor een gele koorts vaccinatie en de zuster vroeg mij waar ik heen ging en zei toen: “we hebben nu meningitis in de aanbieding” . Toen wist ik zeker dat het bij hen ook om omzet en centen gaat.
Ik heb in Afrika 3 maal malaria gehad ,ook met profylaxe en in Azië ben ik nog nooit iemand tegen gekomen met deze besmetting.
Je advies zal toch niet overgenomen worden door forum vraagstellers , er zal meer vertrouwen zijn in het advies van de Nederlandse “specialisten” en de zorgverzekeraar betaald toch.
De bijwerkingen van meflocine (Lariam) zijn zo uitgebreid dat daar een heel a4tje voor nodig is, het lijkt me dat het met Malerone niet anders is. Uit ervaring weet ik dat de bijwerkingen je vakantie aardig kunnen verpesten.
De vraagsteller nam nota bene Malerone mee naar Maleisië, natuurlijk op advies van de GGD of de huisarts.
Ik vind dat je hier toch wat kort door de bocht gaat. Mijn ervaringen met de GGD (Nijmegen) zijn toch echt anders:
Ik ben twee keer eerder bij de GGD geweest voor een reis. De eerste keer (‘standaardroute’ Thailand) raadde de GGD ons geen malariatabletten aan. Bij de Maleisië-reis vond de GGD het zelf ook moeilijk. Normaliter zouden ze voor Maleisië geen tabletten aanbevelen, maar gezien de enkele dagen die wij op Borneo in hoog-risico-gebied zouden zijn zou het eventueel toch zin hebben. Ze lieten de uiteindelijke keus bij ons en vertelden zelf enkel wat de voor- en nadelen zouden zijn.
Dat de GGD uit winstbejag malariatabletten zou aanbevelen lijkt mij echt complete onzin; de tabletten verkopen ze namelijk niet zelf. Ze schrijven alleen een recept uit waarmee je volgens zelf naar een apotheek naar keuze gaat.
Verder hebben wij trouwens ook helemaal geen last van bijwerkingen van Malarone gehad. Het is alom bekend dat Malarone veel minder bijwerkingen kent dan bijvoorbeeld Lariam…
de bijwerkingen van malerone zijn inderdaad veel minder dan van larium maar ik ken mensen die erg moeilijk in slaap geraakte na het gebruik er van, zelf had ik hier geen last van
Ik vind het eigenlijk al vreemd dat er geen landelijk beleid is op dat gebied.
weet nog de eerste keer thailand met groepsreis dat er tegen ons was gezegd dat de evt bijwerkingen vd malaria pillen bijna erger waren dan de kwaal en dat de het risico om malaria klein was… Andere mensen moesten wel slikken
Het probleem is ook nog dat doordat de mensen zoveel vd malaria pillen slikken er steeds meer resistentie bij de malaria ontstaat dus binnenkort werkt niets meer.
Huisartsen in Nederland zou ik niet al teveel vertrouwen op het gebied van tropische ziekten, maar heb een keer een discussie gehad met eentje die beweerde dat dengue in thailand niet voorkwam en dat ik wel verkeerd gediagnosticeerd zou zijn… Wat hem niet verbaasd want de Thaise medische zorg was van laag niveau, 1 detail hij was nog nooit in Azië geweest sterker nog nooit buiten Europa toen ik dat hoorde ben ik hard lachend weggelopen
Er is geen malariarisico in Bangkok en in de andere grote steden noch in de voornaamste toeristische oorden, dus ook niet in Chiang Mai, Chiang Rai, Pattaya en de eilanden Phuket, Ko Phi Phi, Ko Samui en Ko Samet.
Er is verder wel malariarisico het hele jaar door in verschillende landelijke beboste gebieden in het hele land, maar vooral in de grensprovincies (ook die in het uiterste zuiden). In de noordelijke grensgebieden met Myanmar (vooral vanaf de provincie Tak), en aan de grens met Cambodja (vooral in de provincie Trat) kan er plaatselijk een zeer hoog malariarisico bestaan.
Dus als je de kant van Chiangmai bezoekt Carin,dan kan je best je Malerone thuis laten,moest je een diepe jungletocht maken dan zou ik ze bij de hand houden. Nu zag ik dat Carin ondertussen al vertrokken is naar Thailand,maar andere mensen die kortelings naar Thailand afreizen kunnen ook gebruik maken van deze info!