Wat te doen in St. Petersburg? (Bezienswaardigheden, musea, activiteiten)

In navolging van het topic over Moskou, kon een topic over St. Petersburg natuurlijk niet achterblijven. Vragen over de bezienswaardigheden? Stel ze hier! Zelf nog een mooie aanvulling voor de lijst? Laat het weten in een reactie!

Bezienswaardigheden
We beginnen met Nevsky Prospekt. Nevsky Prospekt is een bekende, zo niet de bekendste, straat van St. Petersburg. Wat de prospekt bijzonder maakt, is dat er rondom veel bezienswaardigheden te vinden zijn. Zo beginnen we met het**Aleksander Nevsky Klooster** (Aleksandro Nevskaya Lavra). Om dit klooster te bezoeken, kun je het beste uitstappen bij metrohalte Ploschad Aleksandra Nevskogo. Tegenover het klooster ligt de Tikhvin begraafplaats (Tikhvinskoe Kladbishshe), hier liggen onder anderen Dostoevsky en Tchaikovsky begraven. Aan Nevsky Prospekt ligt eveneens de **Kazankathedraal **(Kazanskiy Kafedralniy Sobor). Hiervoor kun je uitstappen bij metrohalte Nevsky Prospekt.

Niet ver van Nevsky Prospekt, ligt de prachtige Kerk van de Verlosser op het Bloed (Khram Spasa na Krovi). De kerk is gebouwd op de plaats waar Tsaar Alexander II in 1881 is vermoord. Wanneer men aan de Tsaren denkt, denkt men natuurlijk ook meteen aan de Hermitage. De Hermitage (Ermitazh) is gevestigd in het Winterpaleis (Zimniy Dvorets) van de Tsaren. Tijdens een bezoek aan St. Petersburg, mag een bezoek aan de Hermitage natuurlijk niet ontbreken. Houd er wel rekening mee dat de Hermitage op maandag is gesloten. Door uit te stappen bij de metrohalte Nevsky Prospekt, kun je een mooie wandeling maken om zowel de Kerk als de Hermitage te bezoeken. Wil je echter enkel naar de Hermitage, dan is metrohalte Admiralteyskaya het dichtstbij. Bij metrohalte Admiralteyskaya vind je tevens de **Izaak Kathedraal **(Isaakievskiy Sobor).

Aan de andere kant van de Neva, ligt de Petrus-en-Paulusvesting (Petropavlovskaya krepost’). Deze vesting werd in opdracht van Tsaar Peter de Grote gebouwd.

Over de Neva rivier lopen tal van bruggen, evenals door St. Petersburg zelf. Door de ‘grachten’ heeft St. Petersburg ook iets weg van Amsterdam. Een simpele wandeltocht door de stad, evenals een wandeltocht langs de Neva, is dan ook zeker een aanrader.

Metrostations
St. Petersburg heeft een minder massaal metronetwerk dan Moskou. De metro van St. Petersburg telt vijf lijnen en heeft 67 stations. Reizen met de metro is gemakkelijk in St. Petersburg, hierbij kun je (digitaal) de overzichtelijke metromap van Yandex gebruiken. Leuk weetje: Het metrostelsel van St. Petersburg is het diepst gelegen stelsel ter wereld. De mooiste metrostations van St. Petersburg zijn:

  • Pushkinskaya
  • Kirovsky Zavod
  • Avtovo

Musea

Activiteiten
Aapjes kijken? St. Petersburg heeft ook zijn eigen dierentuin, namelijk Leningradsy Zoopark (metrohalte Mezhdunarodnaya of Bukharestskaya). Heb je zin in spannendere activiteiten, dan kun je naar Moskovsky Park Pobedy (metrohalte Park Pobedy). Hier vind je het Gagarin Amusement Park. Een ander pretpark in St. Petersburg is Divo Ostrov (metrohalte Krestovskiy Ostrov).
Weinig tijd, maar toch zoveel mogelijk willen zien? Neem dan de Hop-On Hop-Off Tour. Hiermee kun je zowel per bus als per boot St. Petersburg ontdekken.
Dagje shoppen? Aan Nevsky Prospekt vind je Gostiniy Dvor (metrohalte Gostiniy Dvor). Aangezien er een hoop verschillende winkelcentra in St. Petersburg zijn, is er keuze genoeg. Zo kun je ook naar het Galeria Winkelcentrum, deze ligt naast het Moskou station (Moskovskiy Vokzal).