Wat te doen in Moskou? (Bezienswaardigheden, musea, activiteiten)

Veel reizigers komen hier met vragen als: “Wat te doen en te zien in Moskou?”. Hieronder een opsomming van wat er allemaal te doen is in deze prachtige stad! Vragen over de bezienswaardigheden? Stel ze hier! Zelf nog een mooie aanvulling voor de lijst? Laat het weten in een reactie!

Bezienswaardigheden
Het prachtige Rode Plein (Krasnaya Ploshad’) mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Anders dan de naam doet vermoeden, is het plein niet rood. Er zijn verschillende theorieën over waarom het plein dan rood (krasnaya) wordt genoemd. Eén theorie is namelijk dat rood (krasnaya) staat voor mooi (krasivaya)… En mooi is het plein zeker!

Op het Rode Plein is tevens de Basiliuskathedraal (Khram Vasiliya Blazjennogo) te vinden. Deze kathedraal is gebouwd in de tijd van Ivan de Verschrikkelijke (Ivan IV). Het verhaal gaat dat Ivan de ogen uit heeft laten steken van diegenen die deze kathedraal hebben gebouwd. Nimmer mocht namelijk zoiets moois opnieuw worden gebouwd.

Voor je het Rode Plein op komt, is er nog een monument te zien van de held van WO II, Zhukov. Naast het Rode Plein, in Aleksandrovsky Sad, is ook het Graf van de Onbekende Soldaat te vinden. Ieder uur is hier een indrukwekkende wisseling van de wacht te zien. Om bij het Rode Plein te komen zijn er verschillende metrohaltes: Ploshad’ Revolutsij, Teatralnaya of Tverskaya. Stap je uit bij Ploshad’ Revolutsij? Dan zie je vrijwel direct het statige Bolshoj Theater aan de overkant van de weg.

Ga je iets verder dan het Rode Plein, dan kom je uit bij de gezellige Arbat Straat. Neem eens een kijkje op zowel de Nieuwe Arbat (Novy Arbat) als de Oude Arbat (Stary Arbat) straat. Hiervoor kun je het beste uitstappen bij metrohalte Arbatskaya.

Niet al te ver van het Rode Plein is er nog een kathedraal, namelijk de Christus Verlosserkathedraal (Khram Khrista Spasitelya). Wil je niet zo ver lopen? Dan kun je deze kathedraal bereiken met de metro door uit te stappen bij Kropotkinskaya.

Rondom het Rode Plein zullen de meeste toeristen wel komen en denken “Dit is Moskou”. Echter, er is nog zoveel meer moois te zien in Rusland! Gorky Park doet misschien wel een belletje rinkelen, wellicht door het liedje ‘Wind of Change’ van Scorpions. Behalve dat, is het park gewoon erg leuk om eens te bezoeken. Gorky Park is een prachtig, groot park en zeker in de zomerperiode erg gezellig. Je kunt er skelteren, skeeleren, fietsen of gewoon lekker wandelen. Het park ligt aan de rivier de Moskva. Gorky Park is gemakkelijk te bereiken met de metro, uitstappen bij Park Kultury.

Dan is er nog Vorobyovy Gory (Sparrow Hills). Dit is een zeer leuke plaats om een mooi uitzicht over de stad Moskou te hebben. 's Avonds is het hier altijd erg gezellig en het geeft een mooi beeld van hoe de Russen hun tijd doorbrengen. Het leeft, het maakt niet uit hoe laat het is. Hier is ook de Staatsuniversiteit van Moskou (Lomonosov) te zien. De universiteit is gehuisvest het grootste gebouw van de Zeven Zusters van Stalin (Stalinskije Vysotki). Dit is te bereiken met de metro, halte Vorobyovy Gory.

VDNKh (Vystavka Dostizheniy Narodnogo Khozyaystva) is een prachtig park met daarin allemaal leuke winkels. Deze winkels zijn niet zomaar winkels, ze zijn namelijk gehuisvest in de meeste prachtige gebouwen. VDNKh is een prima plek om een middag rond te lopen. De mooie fonteinen, de Vostok van Gagarin en de gezellige sfeer zorgen voor een mooie tijd. Niet ver van VDNkh is ook de Ostankino toren te vinden. Dit is de radio en televisietoren van wel 540 meter hoog. Om bij VDNKh te komen, kun je uitstappen bij de gelijknamige metrohalte.

Metrostations
Moskou heeft tal van prachtige metrostations (Moskovsky Metropliten). De metro van Moskou telt 13 lijnen en heeft 200 stations. Zelfs wanneer je helemaal niet met de metro hoeft te reizen, is het toch zeer de moeite waard. Reizen met de metro is gemakkelijk in Moskou, hierbij kun je (digitaal) de overzichtelijke metromap van Yandex gebruiken. Veel stations zien er prachtig uit, van Stalinistische architectuur tot moderne architectuur. De metrostations die je zeker niet mag overslaan, zijn:

  • Komsomolskaya
  • Kievskaya
  • Ploshad’ Revolutsij
  • Prospekt Mira
  • Park Pobedy
  • Elektrozavodskaya
  • Mayakovskaya
  • Novoslobodskaya

Musea
In Moskou zijn er verschillende musea te vinden. Aan het Rode Plein ligt het Nationaal Historisch Museum. De naam zegt het al, dit museum is gewijd aan de Russische geschiedenis. Het is ook mogelijk om Het Kremlin (Moscow Kremlin Museum) binnen te gaan. Hier vind je verschillende kathedralen en de Wapenkamer (Het Arsenaal, Oruzhejnaya Palata). Let wel op: Wil je zowel de kathedralen als de wapenkamer bezoeken? Dan heb je twee aparte tickets nodig, je dient dus twee keer in een verschillende rij te gaan staan!

Andere interessante musea zijn:

  • Poesjkinmuseum (Muzej izobrazitelnykh iskusstv im. A. S. Pushkina) > Metrohalte Kropotkinsaya
  • T**retyakovgalerij **(Gosudarstvennaya Tretyakovskaya Galererya) > Metrohalte Tretyakovskaya
  • Muzeon Art Park (A.k.a Het gevallen monumenten park, Park iskusstv MUZEON) > Metrohalte Park Kultury (brug oversteken)
  • Moskou Planetarium (Moskovsky Planetary) > Metrohalte Barrikadnaya
  • Ruimtevaart Museum (Muzej Kosmonavtiki) > Metrohalte VDNKh
  • Museum van de Tweede Wereldoorlog (Tsentralny Muzej Velikoj Otechestvennoj vojny) > Metrohalte Park Pobedy, wanneer je het metrostation uitloopt zie je ook direct de Russische variant van de Arc de Triomphe, namelijk de Triumfalnaya Arka.

Activiteiten
Moskou ontdekken vanaf het water? Dat kan ook! Er gaan verschillende boottochten over de rivier de Moskva. Dit is zeker een aanrader om de stad eens vanuit een ander oogpunt te bekijken. Boottochten worden op verschillende plaatsen aangeboden.

Recentelijk rijden er ook steeds meer bussen door Moskou waarmee je drie verschillende lijnen kunt bekijken. Voor Moskou is dit redelijk nieuw, maar het geeft wel aan dat Moskou zich ook steeds meer richt op de toeristen. De tour kun je maken met City Sightseeing, Hop On - Hop Off Tours. Hierbij is eventueel ook een boottocht mogelijk.

Zin om dieren te kijken? Moskou heeft ook een leuke dierentuin, namelijk simpelweg De Dierentuin van Moskou (Moskovksy Zoopark), metrohalte Barrikadnaya.

Zin in een dagje shoppen? Moskou barst van de moderne winkelcentra! Wil je naar de luxe winkels? Dan is GUM (Glavny Universalny Magazin) daar uiterst geschikt voor. GUM ligt aan het Rode Plein. Ben je niet van plan veel uit te geven, dan is GUM tóch de moeite waard. Het oogt zowel van binnen, als van buiten, als een paleis. Wil je shoppen in de wat meer reguliere winkels? Dan kun je dit doen in winkelcentrum Evropejsky, te bereiken door uit te stappen bij metrohalte Kievskaya.

1 like

Handige info!

Ik kom net terug uit Moskou en wil nog wat aanvullen in het redelijk complete lijst. In VDNKh is onlangs een heel grote aquarium en dolfenarium gebouwd. Ze hebben daar zelfs drie orkas en Beluga’s (white wale). Voor de rest is in VDNKh ontzettend veel te doen ook voor kinderen. Ik ben er met mijn zoontje van 8 geweest (twee dagen)en hij vond het geweldig, terwijl hij geen Russisch spreekt. In 2018 komt daar ook iets van een pretpark. Overigens is VDNKh ontzettend groot, want er hoort ook nog een gigantische botanische tuin bij (ander ingang en metrostation), en is een middag al snel te kort al is het vanwege de afstanden die je moet lopen.
In televisie toren Ostankino kun je ook naar boven, echt aan te bevelen vanwege mooie uitzicht over Moskou, glazen vloer en een draaiende restaurant op 342 m. Er kunnen maar een beperkt aantaal mensen per hele uur naar boven, dus probeer de tickets van te voren te kopen. En neem je paspoort mee, beveiliging is strenger dan op vliegveld.
Verder is Moskou city (buisness center) ook de moeite waard als je van moderne bouwkunde en wolkenkrabbers houd. Vooral in het donker ziet het er prachtig uit. In een van de gebouwen kun je ook naar de 56 verdieping (tegen betaling) waar je een prachtige uitzicht hebt.
Ik kan er over blijven tikken zeg, het is zo’n prachtige stad en er is zo veel te zien en te doen.

Bedankt voor je aanvulling :slight_smile: Ik ben het overigens met je eens, Moskou is prachtig!