Waarnaartoe om nieuwe levensinzichten op te doen en tot rust te komen?

Hallo allemaal!:dag:
De titel van dit topic is misschien nogal vaag. Dus ik zal mijn verhaal vertellen, misschien dat jullie er dan meer mee kunnen.
Ik ben Tom, 23 jaar, en studeer Social Studies in Tilburg.
Ik heb heel mijn leven al ervaren alsof ik een gevangene ben in onze westerse maatschappij. Het materialisme, de verplichtingen en de haast waarmee er in onze samenleving geleefd word hebben me geindoctrineerd. Toch kom ik er steeds meer achter dat deze manier van leven niet strookt met mijn innerlijke wezen.
Ik denk al zeker 4 jaar aan een reis van ongeveer een half jaar, waarin ik alles op een rijtje kan zetten, en na kan denken over het leven. Steeds komt het er niet van, en worden er geen concrete plannen gemaakt. Elke wanneer ik dichtbij echte plannen kom, schrik ik van wat er allemaal geregeld moet worden en komt er uiteindelijk niets van de plannen.
Nu is 8 maanden geleden mijn stiefvader overleden, en heb ik heel veel energie gestoken in het er zijn voor mijn moeder en broertje. Nu dat allemaal ietwat gekalmeerd is, ben ik er achter gekomen dat ik echt wat tijd voor mezelf nodig heb.
Ik ben van plan nu echt wat te gaan ondernemen betreft een reis. Deze site leek me een goede plek, om na te gaan of er meer mensen ooit voor een soortgelijke situatie hebben gestaan. En hoe ze dat ervaren hebben.
Voor mijn reis ben ik vooral aan het kijken naar Nepal, India en China. De regio rond de Himalaya lijkt me geweldig om tot rust te komen. Ook het feit dat het Boeddhisme er een grote rol heeft, trekt me. Ik zou graag jan/feb 2010 voor 3 tot 6 maanden willen gaan. Ik heb zo’n 2 tot 3 duizend euro beschikbaar en vraag me af of zo’n reis überhaubt haalbaar is, financiel gezien.
Ik zou voor de reis, mijn studie even op pauze moeten zetten, en wat studievertraging op moeten lopen. Maar ik heb het gevoel dat ik de reis niet meer moet blijven uitstellen. Want zo komt er altijd wel wat tussen.
Ik heb de zoekfunctie al gebruikt, maar kon daar geen volledig bevredigend antwoord uit halen.
Zijn er verder nog plekken die uitermate geschikt zijn om helemaal tot rust te komen? Meer dan genoeg waarschijnlijk, maar het moet echt kaasje kaasje zijn.
Dus wie heeft er wat ervaringen of tips uit te wisselen. Alvast bedankt!
Groetjes van Tom :wink:

Ik denk dat het vooral goed is dat je goed nadenkt over deze onderneming. En dan bedoel ik vooral het motief! Als je namelijk op reis gaat en niet je backpack maar je innerlijk wezen is je zwaarste last, dan ga je het nog flink lastig krijgen. Op reis zul je er namelijk helemaal alleen voor staan (er van uitgaand dat je alleen op reis wilt gaan) en vaak is dat niet zo romantisch als het nu lijkt. Het is beter voor jezelf thuis al orde op zaakjes te stellen voor je daadwerkelijk in het diepe springt.

Vergeet ook niet dat het westen niet de enige plek is waar het materialisme hoogtij viert. In de regio waar je nu heen gaat ontstaat langzaam het besef dat er van het westen uit behoefte is aan reizen van spirituele bezinning; er onstaan daar dus commercialistische instellingen die tot doel hebben mensen aan te trekken om hun (dure) programma’s te volgen. Zo is het bijvoorbeeld populair om een paar dagen in een tempel, klooster of wat dan ook te verblijven, soms zelfs een hele maand. Ik meen dat dit soort ‘spirituele regeneraties’ je enkel flink armer maken, en that’s it. Wat heb je er nu aan om in alle stilte een maand in een klooster te gaan zitten? Ik vind het spiritueler om daadwerkelijk out-there te zijn. Ik weet niet of jij aspiraties als de hierboven genoemde hebt, maar vergeet niet dat de kans dan ruim is dat je bedrogen uitkomt.

Toch vind ik wel dat je dit plan moet doorzetten, enkel omdat de ervaring an sich (van het op reis zijn) zo’n toevoeging is op je leven (en dus de nodige levensinzichten met zich meebrengt) dat het stom zou zijn niet aan de drang toe te geven. Maar je zult waarschijnlijk meer leren van de reis zelf, dan van het doel hiervan!

Qua praktische uitvoering zou ik toch nog even verder sparen: zelfs €3000 is aan de krappe kant, als we het over de volle 6 maanden hebben. Bij 3 maanden zal €3000 echter waarschijnlijk wel genoeg zijn. Tickets naar India zijn aan de goedkope kant, dus daar hoef je het niet voor te laten. Vergeet niet dat er op het moment een verbod is op toeristen in Tibet (althans, zo was het laatst nog) en dat je, als je dus via Nepal China binnen wilt komen, aan een reisorganisatie vast zult moeten klampen, omdat je als individu moeilijk aan een permit kunt komen. Dit bemoeilijkt reizen naar het dak van de wereld. Vergeet niet dat de situatie in 2010 weer compleet anders kan zijn, dus daar moet je je ter plekke waarschijnlijk pas druk om maken. Als je het niet erg vindt om met zo’n organisatie mee te moeten gaan, bedenk dan ook dat het kostenplaatje hiervan waarschijnlijk niet echt makkelijk in je budget zal passen.

Persoonlijk zou ik overigens gewoon zo snel mogelijk een goedkoop retourtje Mumbai (of welke andere Indiaase stad dan ook) kopen, met flexibele data (dat je dus de datum van de terugreis kunt aanpassen). Op die manier kun je in januari vertrekken met het geld wat je dan beschikbaar hebt en net zo lang blijven tot je geld op is. Je kunt dan de datum van de terugreis ter plekke hier op aanpassen. Dat maakt het makkelijker omdat er op reis altijd onvoorziene kosten opduiken die een budgetoverschrijding tot gevolg hebben. Je hebt dan altijd je *escape *klaarliggen. :wink:

Succes met plannen!

1 like

Damn Sado, dit zijn nog eens reacties waar ik wat aan heb.:thumbsup: Bedankt dat je de moeite wilde nemen om hier zo uitgebreid op te reageren.
Ik denk dat ik deze reis inderdaad op een realistische manier moet benaderen. Ik moet goed kijken met welk ik doel ik de wereld in wil trekken.
Ik heb gekeken naar tickets naar Mumbai, en dit valt qua prijs zeker wel mee. Vanuit daar is er natuurlijk verder te reizen naar het noorden. New Delhi is qua prijs ongeveer even duur en ligt een stuk verder noordelijk. Maar misschien is het juist interessant om dat stuk met de trein te reizen. Ik ga me even verdiepen in India op het landenforum. Daar zullen veel vragen beantwoord worden.
Nogmaals bedankt dat je met me mee hebt gedacht.:wink:

HEY!!
Ik ben net klaar met mijn studie dus heb nu (even) alle vrijheid. Oktober vond ik wel een mooie tijd omdat het dan koud gaat worden in nederland…
Op ‘de’ reis vind ik het belangrijk om veel mooie natuur te zien, gezelligheid, cultuur en veel te genieten. Graag wil ik, als het uitkomt, even vrijwilligerswerk doen met dieren. Met het ticket (around the world) kom je ook in Australie en Nieuw-Zeeland, hier zijn veel opties voor werk. Dit lijkt mij eventueel ook leuk om te doen (en handig om even wat bij te verdienen). Ik weet niet of het in mijn profiel staat, maar ik ben 21 jaar. Heb jij een rijbewijs? Ik heb er jammer genoeg nog geen geld en tijd voor gehad. Ik wilde als eerste instantie de reis alleen maken (hiervoor heb ik twee reizen gemaakt met twee vrienden naar Thailand en Costa Rica) omdat mij dat een grote uitdaging leek. Maar na heel wat twijfels en enge ‘alleen reizen’ verhalen gehoord te hebben, heb ik mijn profiel op reisgenootjes gezocht gezet. Het lijkt mij erg leuk om samen met iemand te reizen en dingen te beleven maar vind het ook belangrijk om mijn eigen weg te gaan. Als je allebij iets anders wil dat je dan die richting opgaat en na een paar dagen weer afspreekt. Dat lijkt mij de ideale reisgenoot ;-).

Wat voor studie heb je gedaan of ga je nog doen? En wat zijn verder je intresses?
Mijn hobbies zijn snowboarden, klimmen, uitgaan en dansen en filmen. Ik ben nu afgestudeerd voor grafisch vormgever en wil misschien volgend jaar de film academie gaan doen.

Verder sta ik open voor…VEEl! Dus heb jij spannende ideeen, tell me!

Heb je hyves of facebook? Of misschien een foto van jezelf? Dan heb ik beetje een beeld met wie ik aan het mailen ben :-).
Hieronder vind je mijn hyves adres, maar als je geen lid ben weet ik niet of je het kan zien…
http://daantje-h.hyves.nl/

Groetjes Danielle

http://gfx2.hotmail.com/mail/w3/ltr/emoticons/smile_teeth.gif

Hé Danielle,
Je hebt wel leuke plannen, als ik dat zo hoor. Maar ik wil mijn reis echt alleen gaan maken. Ik wil gewoon mijn eigen ding doen, en met niemand rekening hoeven houden. Ik ben van nature wel een gezelschapsmens, maar voor deze reis moet ik echt op mezelf zijn.
Overigens ben ik aan het twijfelen geraakt of ik alles maar in één keer opzij moet schuiven voor mijn reis, en denk ik dat mijn reis pas over een jaar gaat plaatsvinden (wat een lul he, stelt ie het weer uit:frown:) Na realistisch te hebben nagedacht over een aantal zaken (financieel, studie en planmatig) lijkt dat me verstandiger.
Ik hoop i.i.g. dat jouw reis supervet wordt. Volgens mij gaat dat wel lukken.
Groetjes van Tom:wink:

beste van loon,

een ticket naar india heb je al voor rond de 500 euro retour.
een hotelletje in ladakh himalaya kashmir is al vanaf 500 rupees
is op dit moment een euro of 7 (ligt aan de us dollar hoe lager die is des te meer je krijgt voor
je euro)je kunt ook nog in hostels gaan die heb je al vanaf 150 rps.
eten en drinken zijn ook goedkoop dus met 3000 euro moet je het kunnen redden
maar verwacht niet in een hilton te zitten en het mooie van india is je kunt onderhandelen
nadat je de kamer hebt gezien.

groetjes robbert

Ik heb vandaag mijn stageplek voor volgend jaar definitief afgezegd, en ik ga toch op reis. Bedankt voor je tip, Waterkant, maar het wordt waarschijnlijk toch geen India/Nepal. Ik heb mijn oog laten vallen op Zuid-Amerika. Het Andes gebergte lijkt me geweldig. Ik wil de westelijke landen van Zuid-Amerika gaan aandoen. Vooral Ecuador lijkt me heel tof. Alleen is de vliegreis naar Ecuador wel heel duur, vergeleken met Chili of Argentinië. Dus ik denk dat ik naar Santiago(Chili) vlieg en vanuit daar naar Ecuador trek. Chili, (Argentinië), Bolivia, Peru en dan naar Ecuador.
Ik ben van plan om in Februari 2010 te gaan. Budget is nog steeds ongeveer €3000,- voor 3 maanden. Nog ruim een half jaar de tijd om Spaans onder de knie te krijgen, maar dat moet wel lukken.
Mensen die een soortgelijke route hebben afgelegd, en die tips hebben? Bijv. voor andere startplekken, landen, overnachtingen, vervoer of iets anders?
Laters!:chin:

Hey,

Ik begrijp jouw plannen, heb vaak hetzelfde gevoel hier maar reizen om alles te ontvluchten is geen goed idee. Je zet beter hier alles op een rijtje zodat je ontspannen en zonder zorgen kan vertrekken. Ook aan de andere kant van de wereld kan je lopen piekeren, je moet er juist van genieten. En alleen is maar alleen. Je komt jezelf tegen, je kan je eenzaam voelen, niets delen met iemand, alleen eten, alleen slapen, alleen genieten. Ik deed het al eens en doe het nooit meer. 't Is niet altijd even leuk, zeker als je niet zo super goed voelt. Zorg dus maar eerst dat je zonder zorgen kan vertrekken, om zoiets te ondernemen ben je beter heel zelfzeker. Veel succes!

Misschien dat ik een beetje een verkeerd beeld heb gecreëerd van in wat voor toestand ik verkeer. Ik ben niet zwaar gestrest of depressief ofzo. Ik heb gewoon het gevoel alsof ik een tijdje moet ontsnappen uit de sleur van het leven waar ik me nu in begeef. Even weg van alle verplichtingen. En gewoon lekker doen wat ik zelf wil. Nieuwe landen zien, nieuwe mensen en culturen leren kennen. En natuurlijk genieten van moeder natuur. :hihi:
Ik wil nieuwe denkpaden aanleggen, want heb het gevoel dat mijn ontwikkeling op sommige gebieden gestagneerd is.

Maar ff over de reis, want ik ga het nu écht doorzetten. Ik wil, denk ik, in Argentinië of Chili starten. Maar wil vanuit een ander land de terugreis naar huis pakken. Nu las ik dat ik dan het beste een reis met flexibele data kan pakken. Maar als je een retourtje naar bijv. Santiago boek, dan is de de terugreis toch Santiago-Nederland. Kun je dat dat dan simpelweg omboeken als je besluit vanuit een andere plaats naar huis te reizen? Ik had ergens anders gelezen dat je dan in je ticketvoorwaarden moest kijken hoe dat precies lag. Kan iemand dat uitleggen?
Ik zit er trouwens over te denken om daar een (degelijke) mountainbike op de kop te tikken, en dan kijken hoever ik daarmee kom. Is dat een heel raar idee. Ik weet dat de hoogteverschillen vrij extreem kunnen zijn. Maar conditioneel zit het wel goed, denk ik. Misschien is alleen de ijle lucht een probleem. Iemand ervaring met dit soort rare ideeën?:question:

Heee!

Wat een leuke reacties allemaal bij jouw oproep:)
Weet je al meer over je retour ticket? Ik ben daar namelijk ook mee bezig, alleen wil ik dan naar Brazilie. Ik wil op Rio landen, maar niet terug van rio.

Thanx alvast en veel plezier met de reisvoorbereidingen!

Groetjes,

@mrvanLoon

mooie gedachtengang.:zon02:

maar ga niet lukraak ergens naar toe, lees iets over een land, de gewoontes, de koers(heeeeeeeel belangrijk), bepaalde voorzieningen etc etc. cultuur met name, wat wel kan en wat niet kan.

ook moet je rekening houden dat je als je niet echt voorbereid op reis gaat, je ook slachtoffer kan worden van allerlei oplichters! hoeft niet maar kan, en dan ben je nog verder van huis, en is je hele reis verpest.

je hoeft niet eens echt ver te gaan, ga desnoods een paar weken naar de ardennen en nee niet in de heftige vakantieperiodes.

of gewoon dichterbij huis daar waar er veel natuur is en rustige omgeving, want dat is eigenlijk waar jij op zoek naar bent. dan zit je wat lekkerder en kalmer in je vel, Zweden, Noorwegen etc bieden ook vele mogelijkheden.

volgens mij wil jij gewoon wat rust en meer niet, maar daarvoor hoef je niet oversees te gaan, als je wat meer geld hebt kun je daar nog altijd naar toe.

ben benieuwd wat je besloten hebt.:vak02:

De voorbereidingen voor mijn reis zijn al vrij concreet. Vertrek 19 februari al naar Arequipa, Peru. Zal voor ongeveer een maand in de Colca Canyon verblijven. Daar een periode van de natuur genieten :nod:Vanuit daar richting de Uyuni vlakte. Vervolgens noordelijk richting Reserva Rios Blanca Y Negro om voor zo’n 2/3/4 weken vrijwilligerswerk te doen bij een opvangcentrum voor dieren. Vanuit daar weer op het gemakkie Peru terug in, en dan naar het noorden van Peru.
Dit zijn de enige dingen die zo goed als vast staan in mijn reis. De rest van mijn reis plan ik onderweg. Ik hoop natuurlijk veel mensen tegen te komen die me op leuke ideeën brengen. De intentie die ik in eerste instantie had om een reis te ondernemen zijn redelijk veel veranderd. Ik heb in een half jaar tijd veel de mogelijkheid gehad om na te denken en aan mezelf te werken. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit zo goed in mijn vel gezeten. En ben ik er achter gekomen dat ik nog steeds graag een reis wil maken. In het bijzonder gewoon om even uit het gewone leven te stappen en nieuwe denkpaden aan te leggen. Dus vandaar de voortzetting van mijn plannen.:biggrin:
Groeten!:dag:

Je kunt toch gewoon een enkeltje boeken.

Er zijn enkele mountainbikers daar maar meestal niet op de hoogste passen van de andes. Ik denkj dat de hoogtes je wel parte gaan spelen.

Houd er wel rekening mee dat je in een “gat” valt als je weer terugkomt naar Nederland. Heb ik 2 x meegemaakt.
Dan valt Nederland helemaal tegen en wil je meteen weer weg.