visum, werkvergunning, belasting

Hoi,

Wij zijn een Nederlands stel dat 6 jaar geleden uit Nederland vertrokken is en sinds die tijd in Panama woont… Nu hebben we een mogelijkheid om een nieuwe uitdaging te krijgen in de Filipijnen… Kan iemand ons vertellen hoe het zit met:

  • Visum? We weten dat 59 dagen een limiet is en dat dat te verlengen is met nog 59 dagen… Maar kan dit onbeperkt? En is dat eenvoudig?
  • Werkvergunning? Kun je een werkvergunning krijgen of is dat lastig? Heb je een werkvergunning nodig?
  • Belasting? Bestaat dat, hoe wordt het geheven of gaat het daar het zelfde als hier, nl… “niet”…?

Bedankt!

Een toeristenvisum van 59 dagen kan je in principe steeds weer met 59 dagen verlengen, wel tot zoiets 2 jaar , en dan even het land uit vliegen, Sinagapore of Hongkong en dan kan je weer opnieuw beginnen.

Verlengen is niet moeilijk, enige vereiste is geld. Reken op 500 a 600 Euro per jaar.

Werkvergunning is officieel wel nodig, en werken met een toeristen visum is niet toegestaan ( officieel dan )

Mag ik vragen wat jullie plan is daar te gaan doen ? Sommige jobs zijn verboden voor buitenlanders om te doen namelijk.

Dit ter bescherming van de binnenlandse arbeidsmarkt

Belasting word er ook geheven, loop maar een zaak, of restaurant of wat dan ook binnen, dan zie je papieren hangen van BIR= Buro of Internal Revenue, als bewijs dat men belasting betaald.

Hoi Buutengeweun,

Bedankt voor je antwoorden. Wij gaam heel misschien een resort/duikcentrum runnen voor mensen die een tijdje weg willen. We worden dus het management voor een hotel… Krijgen daarvoor een salaris en wonen in het resort zelf… Vandaar ook de vraag over de belasting. Wij zijn in NL niet meer belastingplichtig, omdat we al jaar geleden uitgeschreven zijn…

Roberto

Veel zal dus afhangen van de eigenaar van het resort. Neem die jullie officieel in dienst danmoet er SSS = Social Security System betaald worden.

Maar omdat jullie buitenlanders zijn zal er ook een werkvergunning moeten worden aangevraagd.

Maar als de eigenaar jullie cash betaald, en njullie net doen langdurige gasten te zijn , is er denk ik geen haan die ernaar kraait. Miljoenen mensen in Filippijnen betalen nooit belasting dat mag duidelijk zijn.

Maar bedrijven , dus ook het resort komt niet onder belasting betalen uit.

Heel erg bedankt weer!
Nog 1 vraagje. Is een werkvergunning lastig en/of duur om te verkrijgen?

Het duurde bij ons zowat een jaar vooraleer wij ons werkvisum hadden (Aanvraag in 2013).
Eerst moet je een vergunning aanvragen bij DOLE (Department of Labor and Employment).
Wij hebben toen voor 5 jaar gekozen bij Dole maar bij de Immigratie kan je niet langer dan 3 jaar een werkvisum hebben (Dit wordt gerekend vanaf het begin dat het proces in gang gezet wordt maar zolang je je werkvergunning nog niet hebt, moet je je toeristenvisum blijven verlengen).
Kosten Dole: 20.000 peso voor 5 jaar (2013).
Immigratie + ACR-I card (soort ID): 31.000 peso voor 3 jaar (2013).
Plus verlenging van je toeristenvisum zolang je werkvergunning niet goedgekeurd is.
Als je gaat werken waar het nog niet zo druk is met de toeristen of moeilijk toegankelijk, dan kan je in principe zonder werkvergunning werken.
Maar het kan wel problemen opleveren als je bijvoorbeeld problemen gaat krijgen met iemand van het personeel en hun weten dat je geen werkvergunning hebt!
Succes ermee.