Verpleegweek

(origineel bericht op be-more.nl)

Verpleegweek

Hoi Iedereen!

Het zit er al weer bijna op. Nog één week te gaan en dan weer terug naar huis vliegen. Het is hier een heftige week geweest. Op zondag ben ik met een groepje naar een kerk geweest. Erg leuk met om te zien hoe het hier gaat. Koor die mooi zingt en ze prediken hier heel anders. Was in het engels en heel veel hallelujah en amen! Eind van de dag zijn we met zevenen terug gegaan met onze projectleider wederom in een personenauto. Als we dit proberen in Nederland hebben we gelijk een boete!

Maandag gingen we een watertank maken. Er was geen lokale vrijwilliger bij dus communicatie verliep niet echt goed. We hebben een beetje gegraven in het zand en water gehaald. Daarna zaten we maar op een bank en er werd niet echt gereageerd op onze vraag of we iets konden doen. We hadden besloten om maar terug te lopen (ongeveer een uur lopen). We hadden een klein stukje gelopen toen kwam Augustine eraan (boda driver). Het was de bedoeling dat hij bij ons was om te vertalen maar hij was te laat. Wij weer teruglopen. Uiteindelijk na een kwartier toch terug omdat er voor ons niks te doen was. Vroeg terug en wat gelezen. In de middag zijn we het lokaal gaan witten bij de school. Verf dekt totaal niet ondanks de vierde laag! In de avond met onze projectleider waar het donatiegeld heen gaat en eten hier veranderd. In de avond krijgen we nu een keer soep, pasta, ciapati en rolex. Elke avond iets anders!

Dinsdag ben ik samen met Lieke naar het health centre geweest in Lwengo. Wat een ervaring! Elke dinsdag worden hier baby’s gevaccineerd. Ruimte propvol moeders en baby’s. Zaten gewoon op de grond. Wij hebben eerst alle boekjes ingevuld; kijken welke vaccinaties nodig zijn, gewicht en terugkom datum. Erna wordt pas geprikt. Er bleek geen polio te zijn. De naalden die zij gebruikte waren grote intramusculaire naalden en die werden volledig in het armpje geprikt van het kind! Op een gegeven moment hadden ze kleine naalden. Ze prikte schuin, de naald wipte er zowat weer uit en het duurde vijf minuten voor ze klaar was. Kind huilen!
Er was een man overleden en een gehandicapt kind van ons dorp heeft een ongeluk gehad. Aangereden door een boda of auto, diegene is doorgereden. Niet zeker of die het gaat redden. Onze projectleider heeft hem in de avond naar het ziekenhuis gereden. Hierdoor bijna geen activiteiten. Wij hadden dus besloten naar sadiya te gaan. Binnenkant van haar handen en haar tong helemaal paars en overal soort uitslag/bulten. Geen idee wat het is. Ze krijgt ook geen voedingszakjes meer en eet zowat alleen porach. Geadviseerd om meer verschillende type voedsel te geven. Ze was vies en werd in de kou buiten in bad gedaan. Niet afgedroogd en ze was steenkoud, echt zielig! Haar zusje had een wond op haar voet. Was een schoolbank op gevallen en waarschijnlijk zat de splinter er nog in. Beetje aan het infecteren. Afgesproken om morgen terug te komen en het te verzorgen.
We hebben de school bezocht naast ons. Schikbarend. Latrines onder de ontlasting en stonk onwijs. Drollen lagen ernaast. Lokalen maar paar banken en zitten 50 kinderen in een lokaal. Triest om het zo te zien!

Woensdag hebben we het huis afgebouwd van vorige week. Modder smijten en klaar was het huis! We hebben nog ballonnen uitgedeeld aan de kinderen. Vinden ze erg leuk! In de middag een flinke storm met veel wind en hoosbuien. Hier kan het harder regenen dan in Nederland! Eind van de dag terug naar het zusje van sadiya. Ze was er nog niet. We vonden toen haar broer met flinke wonden op zijn armen. Hij was gevallen met de fiets. Arts zei dat het helemaal goed zou komen. Hij had penicilline poeder mee ter injectie. Had die op de wond gesmeerd. Wond zag er heel vies uit. We hebben hem meegenomen naar ons huis en zijn wond uitgespoeld. Soort ontsmettende vette gaas op gedaan en verband. Was een flinke gele wond en hij zou waarschijnlijk op die manier zijn arm verliezen of bloedvergiftiging krijgen! Morgen gaan we terug om het te verzorgen. Onze mzungu cat lag zowat op sterven. Wij dachten echt dat die doodging. Kon niet lopen en hij is graatmager. Maar met een kruikje is die er weer bovenop! Nog steeds zwak maar hij loopt weer! De andere meiden waren naar Alex geweest. Ouders waren er niet omdat ze naar de begrafenis gingen. Hij zat volledig onder zijn eigen diarree. Drop van zijn gezicht af…

Donderdagochtend hebben we het lokaal getracht te witten. Ziet er niet zo uit als we willen maar witter krijgen we het niet. We waren vroeg klaar. Wij zijn terug gegaan naar de jongen. Hij had zelf het verband eraf gehaald vanwege de pijn. Hij had er gezichtspoeder opgedaan omdat er pus uitkwam. We hadden nu een tolk bij ons dus die heeft hem in het Lugandees uitgelegd wat die wel en niet moest doen. Hij spreekt niet goed engels, hij is 16 jaar maar kan geen schoolgeld betalen. We hebben de wond schoongemaakt. Zag er veel beter uit. Bijna geen geel meer. We hebben het nu opengelaten en willen het maandag weer controleren. Uitgelegd dat hij geen vuiligheid erin mag laten komen en twee keer per dag moet schoonmaken met water dat gekookt is. Hij was heel blij meer onze hulp! Toen we terug kwamen hoorden we dat Augustine zijn zoon en ongeluk heeft gehad met de fiets. Andere groep meiden kwamen ze tegen toen Augustine ze naar de home visits bracht. Gezicht lag open en er kwam bloed uit zijn mond. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht door de lokale vrijwilligers. Flink wat ongelukken en doden deze week. Echt triest!
In de middag naar Masaka toe. Ik ga samen met twee andere meiden naar Kibale forest. Regenwoud met chimpansees. Erg veel zin in!

Veel liefs!
Lisette

(origineel bericht op be-more.nl)