Veiligheid, wetenswaardigheden en het weer

Costa Rica is een veilig en mooi land voor toeristen. Net als elk ander land in de wereld wordt ook Costa Rica geconfronteerd met vragen rond veiligheid en openbare orde van zowel haar eigen burgers als de bezoekende toeristen. Veelal blijkt dat met enkele eenvoudige adviezen toeristen al een belangrijk aantal problemen kunnen voorkomen.

GOUDEN TIP: WISSEL GEEN GELD OP HET VLIEGVELD!

TIP 2: Laat nooit spullen van waarde in je auto of op het strand liggen. Ook niet als je maar 1 minuutjes de auto uitgaat om een ijsje te kopen of eventjes de zee inloopt. Binnen een minuut kan namelijk je tas verdwenen zijn. Dat is overal ter wereld zo, dus ook in Costa Rica.

  1. Identificatie door middel van een kopie van een reisdocument is beperkt toegestaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat je kunt volstaan met een kopie van het paspoort als je dagtripjes maakt vanuit een centraal punt of een deel van de dag op het strand doorbrengt. Maak een scan van je paspoort, print dit uit op fotopapier, laat het plastificeren en je hebt een uitstekend identificatiebewijs. Maak ook een kopie van de bladzijde met de stempel die je in je paspoort hebt gekregen op de dag van aankomst in Costa Rica (belangrijk!) Het originele paspoort kan dan in het hotel achterblijven, maar let er wel op dat het in verzekerde bewaring wordt gegeven (zoals hotelkluis receptie). Als je het originele paspoort meedraagt, doe dit dan op een onopvallende plaats, bij voorkeur in een niet zichtbare en platte zak op het lichaam. Zorg ook voor kopieën van andere belangrijke documenten (rijbewijs, credit cards, etc) en berg die separaat op, bijvoorbeeld bij de verzekeringspapieren, samen met de telefoonnummers die je moet kiezen om gestolen of verloren bankpassen of credit cards te blokkeren. Stuur naar je eigen e-adres een lijstje of scan van je paspoort en bankpassen, e-mail ticket. Die kun je dan eventueel weer uitprinten bij verlies of diefstal.
    De ANWB kent een dienst waarbij je een telefoonnummer moet bellen bij de ANWB die er dan voor zorgen dat al je creditcards onmiddellijk worden geblokkeerd.
    Een Nederlands of Belgisch paspoort moet nog 1 dag geldig zijn op de dag van vertrek naar huis. Reis je via de USA dan is het noodzakelijk dat je paspoort nog geldig is op de dag van vertrek.

http://www.hollandhotelscr.com/wp/wp-content/uploads/2015/08/29673548-cartoon-toerist-met-een-kaal-hoofd-en-camera-ge-soleerde.jpg

  1. Let altijd op wat er om je heen gebeurd. Draag geen opvallende juwelen en probeer het opvallend rondlopen met bijvoorbeeld een grote camera in drukke ruimten (markten e.d.) te vermijden. Iemand die op honderden meters afstand al herkend wordt als toerist, trekt mensen aan die van toeristen wijzer willen worden. Draag in drukke ruimten of stadscentra een eventuele rugzak op de buik.

  2. Reis bij voorkeur niet 's nachts, niet met de bus of met een huurauto. De wegen zijn meestal niet verlicht, er lopen soms koeien en paarden op straat, fietsers zonder licht of wandelaar zonder een zaklamp. Probeer te vermijden dat je 's nachts of in de vroege ochtend wordt afgezet of moet wachten bij het Coca Cola (busstation in San José) of andere busstations in het centrum van San José.

  3. Leg reistassen met waardepapieren en geld nooit in een bagagerek in een bus. Draag het op zak of, beter nog, in een niet zichtbare buidel op het lichaam. Zet je zware bagage zelf in het bagageruim van de bus of blijf erbij staan totdat de chauffeur dit doet, laat geen tassen in de bus achter bij een tussenstop en let erop welke bagage uit het bagageruim van de bus wordt gehaald bij een tussenstop indien je zelf nog verder moet reizen. We kennen genoeg voorbeelden waarbij tassen uit het bagagerek boven je hoofd zijn gestolen ( gewoon waar je bij zit!) of uit het bagageruim.
    Draag ook geen kostbare kettingen als je in drukke grote steden bent, het is voor gekomen dat de ketting van je hals afgerukt wordt.

  4. Parkeer altijd op goed verlichte, bij voorkeur bewaakte parkeerruimten en laat iemand voor een paar honderd colones op je auto letten.

  5. Net zoals in Nederland bestaan er ook in Costa Rica slechte mensen. Als je bedreigd wordt door iemand met een wapen, bedenk dan dat je leven veel meer waard is dan alles wat je bij je hebt. Gelukkig komt dit zelden voor.

  6. Rij altijd met taxi’s met een gele driehoek of in San José een van de zogeheten Taxis Unidos (oranje van kleur) die naar en van de luchthaven rijden. Let erop dat de taxi een meter (maría) heeft en vraag de chauffeur, indien nodig, de meter aan te zetten. Indien de taxi geen meter heeft, spreek dan van tevoren een prijs af. Als je een hotelkamer hebt besproken in of rondom San José en de taxichauffeur beweert dat het hotel al vol is: niet geloven, de taxichauffeur wil je dan naar een hotel brengen waar deze taxichauffeur commissie krijgt voor het brengen van nieuwe gasten.
    [RIGHT]8. Betaal zo veel mogelijk in Colones om slechte wisselkoersen in winkels te voorkomen. Hotels hanteren meestal wel de goede wisselkoers. Wissel geen geld op het vliegveld ( Amsterdam of San Jose), daar word je afgezet! In Costa Rica zijn veel ATM machines beschikbaar waar je geld kunt pinnen. Ga bij voorkeur overdag en met een medetoerist, die je vertrouwt, pinnen en let er net als in Nederland op dat men niet kan meelezen als je de Pincode intikt. Per keer niet meer dan 50.000 Colones pinnen. (dat is ongeveer $100) Bij de pinautomaat van Scotiabank op het vliegveld kun je echter wel 250.000 Colones opnemen ( ongeveer $500) Met je pinpas kun je ook in de bank geld opnemen. Er zijn zeker kosten aan verbonden en er zijn meestal rijen wachtenden voor het loket. Neem je paspoort mee als je geld opneemt binnen de bank.
    De Rabo Bank, maar nu ook de ING (en andere banken zullen snel volgen) hebben alle pinpassen standaard geblokkeerd tegen pinnen buiten Europa. Dus die blokkade opheffen voordat je naar Costa Rica reist via de website van jouw bank of bij de bank zelf.[/RIGHT]
    Bedenk dat het in veel gevallen NIET mogelijk is om SMS-jes met pincodes of andere codes van jouw (ING) bank te ontvangen.
    Costa Rica is geen derde wereldland land met grote armoede. Gevolg is dat Costa Rica ook geen goedkoop land is waar je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Voedingsmiddelen die je in Europa gewend bent zijn niet goedkoop, een kilo kaas kost €30. Maar een eenvoudige warme maaltijd in een lokaal restaurant kost € 5 tot € 8, een colaatje kost €1,20. Een basic hotelkamer €45. Buskaartjes zijn niet duur, voor een paar euro reis je een heel eind weg. Eenvoudige huurauto €30-40 per dag, incl basisverzekering, neem je een all risk verzekering: extra €18 p.d.

  7. Huurauto’s moeten in de meeste gevallen met een creditcard afgerekend worden. Uw creditcardnummer wordt op het huurcontract vermeld en geeft de verhuurder het recht schade, aan de huurauto of boetes van uw creditcard rekening af te halen. Indien van een huurauto gebruikt wordt gemaakt, controleer dan, alvorens bij de autoverhuurder weg te rijden, de gehele auto, laat aantekeningen of foto’s maken van beschadigingen, let ook goed op de banden. Mocht je onverhoopt tóch een lekke band krijgen, bedenk dan dat dit misschien het werk is van mensen met verkeerde bedoelingen, die vervolgens ook onmiddellijk hun hulp aanbieden. Sla de hulp op vriendelijke wijze af of pas goed op je spullen (of sluit de wagen goed af), indien je besluit wél van de hulp gebruik te maken. Let op de spullen in de achterbak, indien het reservewiel eruit gehaald moet worden. Deze truc wordt de laatste tijd nogal eens toegepast rondom het vliegveld waar eerst je band wordt lekgeprikt door de 1 ste persoon en waarna persoon 2 je aanbiedt je te helpen met het verwisselen van de band waarna persoon 3 je tas steelt uit de auto. Pas goed op.
    Als je onderweg wordt aangehouden door de corrupte verkeerspolitie omdat je te hard hebt gereden komt het regelmatig voor dat ze je bang maken door te zeggen dat ze je rijbewijs moeten afpakken. Vervolgens stellen ze voor dat je ze 50 dollar betaalt. Ga hier niet op in, verwijs alle boetes naar het autoverhuurbedrijf. Niet betalen dus aan de corrupte politie agent.

Het is voorgekomen dat toeristen na thuiskomst geconfronteerd werden met (soms forse) naheffingen op de voor de huur van de auto gebruikte creditkaart. Het betrof verrichte reparaties i.v.m. schade die in een enkel geval in het geheel niet bestond of die ineens vele malen groter uitviel dan de werkelijk opgelopen schade. (d.w.z. er werd op kosten van de nietsvermoedende toerist achteraf maar meteen een aantal andere reparaties uitgevoerd). Bij het inleveren van de auto de huurauto dus weer helemaal nalopen, samen met de autoverhuurder. Laat de verhuurder tekenen voor goede ontvangst van de huurauto. Wees hierop bedacht!

Houd je aan de maximum snelheid, rij niet over een doorgetrokken streep, veiligheidsgordels altijd om hebben. Misschien overbodig te zeggen, maar als je ook maar twee kilometer te hard rijd kan je al heel erg veel geld kosten. LIJSTJE MET BOETES bekeuring.jpegMeldt onmiddellijk bij jouw autoverhuurbedrijf als je een bekeuring hebt gekregen. Als je vind dat de boete onterecht is moet je het autoverhuurbedrijf (schriftelijk) opdracht geven, na ontvangst van de boete bij het autoverhuurbedrijf, hiertegen binnen 10 dagen in beroep te gaan.

Een Nederlands of Belgisch rijbewijs is gedurende de eerst 90 dagen van je verblijf in Costa Rica geldig. De zogenaamde “internationale rijbewijzen” die ze bij de ANWB verkopen zijn hier ongeldig.

Navigeren kan nu gratis met een navigatie systeem op je mobiel. Natuurlijk moet de mobiele telefoon, (Android, IPhone, Windows Mobile) wel uitgerust zijn met GPS.
Het programma heet WAZE, is gratis en alle kaarten van vrijwel de hele wereld zijn ook gratis verkrijgbaar Je hebt tijdens het gebruik geen internetverbinding nodig.
Grappig is dat gebruikers zelf gegevens kunnen toevoegen: politie en snelheidscontroles, files, ongelukken, benzineprijs bij pompstation, enz. Die gegevens zijn dan voor alle gebruikers van Waze zichtbaar.
Googlemaps op jouw smartphone is de goedkoopste oplossing. Als je aangesloten bent op WiFi download je de routekaart, die dan op je smartphone wordt opgeslagen. Daarna rijden maar, je hebt geen internet nodig onderweg. Werkt perfect!
Koop een steuntje voor jouw mobieltje zodat het scherm goed zichtbaar is voor de bestuurder. GPS gebruikt erg veel stroom. Een kabeltje om de smartphone op te laden in de auto is noodzakelijk.

  1. Van tijd tot tijd worden wij geconfronteerd met gasten die nog niet al te lang een nieuwe creditcard ontvangen hebben en er in Costa Rica achterkomen dat bij het huren van een auto er een reservering gemaakt wordt voor de borg en de huur van de auto. Vaak wordt hier de limiet van de nieuwe creditcard al overschreden en heeft men de nodige problemen om dat alsnog te regelen.
    Dus indien je naar Costa Rica wilt gaan en je bent van plan hier een auto te huren, kijk dan voor alle zekerheid even de uitgave limiet na van de creditcard om nare verrassingen te voorkomen.
    Informeer eens bij bijvoorbeeld Peter Hoffmans naar de prijs en voorwaarden van een huurauto, zie http://www.dospalmascr.com/lagarita/nl/car.htm. Hij zal je altijd helpen!

  2. Indien je via de USA reist, is niet handig je koffers op slot te doen. De douane in de USA breekt namelijk de koffers gewoon open, ook al heb je TSA slotjes. Doe een riem om je bagage heen, eventueel met een makkelijk vervangbaar slotje. Ook de speciale slotjes die door de douane te openen zijn worden vaak kapot gemaakt. Niet doen dus. Waarom moet de koffer op slot? iemand die kwaad wil, maakt een koffer die goed op slot zit in 5 seconden open. Ik ben al heel wat keren via de USA gereisd en er is nog nooit wat uit mijn koffer gehaald.
    11a. Reis je via de USA?
    Dan is het mogelijk dat je op Schiphol bij de instap-controle al jouw elektronische apparaten aan moet doen. Als de batterij het niet doet (leeg, kapot) dan moet je dat apparaat achter laten op Schiphol. (sinds juli 2014).

11.b Je reist op een enkele reis ticket naar Costa Rica? Dat gaat altijd problemen opleveren! Je moet namelijk een terugreisticket hebben, geldig op de dag van vertrek en met een terugvlucht binnen 90 dagen na aankomst in Costa Rica. Ze laten je dus niet instappen voordat je een terugreis ticket hebt. Hoe los je dat op? Via de website http://bestonwardticket.com/ kun je voor een paar dollar een ticket kopen die slechts 24 uur of 48 uur geldig is. Daarna vervalt de ticket. Dus bestel je een paar uur voor vertrek een terugreis ticket. Je krijgt vervolgens een geldige e-mail ticket toegestuurd. Die laat je op het vliegveld zien als je de heenreis begint. Je hebt op dat moment dus een geldige terugreis ticket in je bezit. Als je eenmaal in Costa Rica bent hoef je niets te doen. De ticket is namelijk na 24 of 48 uur automatisch verlopen en je hoeft ook niets te betalen. Wil je echter toch gebruik maken van die terugreisticket dan moet je via de website van de airline de ticket binnen 24 uur betalen.

  1. Even een kleine mededeling voor de reizigers die naar kaarten zoeken !!
    Er zijn kaarten gemaakt van de volgende plaatsen :
    Jaco beach, Tamarindo, Fortuna/Arenal en omgeving, Manuel Antonio en Quepos. Deze zijn te vinden op internet op het volgende adres www.crmaps.com handig om er een kopie van te maken en mee te nemen kun je snel de juiste weg vinden. En heb je een Smartphone gebruik dan HERE maps (Android) (Apple)of Mapfactor of Waze.

  2. Indien je via de USA of Canada vliegt: je moet een Nederlandse paspoort hebben voorzien zijn van een irisscan en vingerafdrukken. Momenteel worden alle paspoorten hiervan voorzien. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben en mogen dus niet mee op het paspoort van de ouders.’ Paspoort moet nog geldig zijn op de dag van vertrek uit de USA of Canada.
    :arrow:Verder moet je minimaal drie dagen vóór vertrek naar de USA en Canada minstens een week van te voren, (liefst nog eerder,) een formulier invullen via het internet:voor de USA is dat: ESTA PROGRAMMA en voor Canada is dat: **eTA PROGRAMMA **De kosten bedragen sinds september 2014 voor de USA U$14 per aanvraag en de aanvraag is, na goedkeuring, twee jaar geldig voor meerdere reizen naar of via de USA, zolang je hetzelfde paspoort gebruikt. De kosten voor eTA, Canada zijn C$7 en de goedkeuring is 5 jaar geldig, zolang je hetzelfde paspoort hebt.
    ESTA heet dat programma voor de USA en eTA voor Canada. Doe je dit niet dan mag je op het vliegveld van vertrek niet eens instappen. Reis je door beide landen, dan moet je voor beide landen zo’n toestemming aanvragen. Ook bij terugkeer via de USA moet je 72 uur voor vertrek je weer melden via deze website. In noodgevallen kan dat ook vlak voor vertrek. Neem een kopie mee van de goedkeuring van ESTA of eTA, er kan naar gevraagd worden. VRAAG DE GOEDKEURING TIJDIG AAN.
    Nederlanders en Belgen moeten een paspoort hebben waarvan de verloopdatum valt ná vertrek uit de USA of Canada. Maar voor Costa Rica geldt dat het paspoort nog 1 dag geldig moet zijn na vertrek uit Costa Rica.
    Pas heel goed op je paspoort, want het duurt drie weken voordat je bij de ambassade in Costa Rica een nieuw paspoort kunt krijgen. Een noodpaspoort duurt twee weken en een “laissez-passer” ( een met de hand geschreven papier) duurt twee dagen. Maar als je via de USA of Canada reist moet je een geldig normaal paspoort hebben. (Je moet met een nieuw paspoort ook weer opnieuw ESTA of eTA aanvragen). Je paspoort verliezen=een extra lange vakantie. Ben je daar voor verzekerd?
    Voor diegene die met Amerikaanse of Europese luchtvaartmaatschappijen vliegen: je mag nog maar 1 koffer meenemen van maximaal 23 kilo, lengte+breedte+hoogte van de koffer maximaal 158cm. Daarnaast mag je een klein tas als handbagage meenemen. Tegen betaling ( ongeveer $70-$120) mag je per reis een extra koffer van 23kg meenemen als je dat 24 uur vooraf bij het online inchecken aangeeft. Het is flink veel duurder als je de extra koffer pas aangeeft bij het inchecken op het vliegveld. Alleen met Avianca mag je nog twee koffers mee nemen per persoon.

Als je weer vertrekt uit Costa Rica moet je U$33 vertrekbelasting p.p. betalen als je met CONDOR of IBERIA vliegt. Vlieg je met Copa en KLM, dan zit de vertrekbelasting al bij de ticket prijs in. De meeste airlines hebben tegenwoordig de vertrekbelasting in de ticketprijs zitten. Welke dat zijn kun je hier lezen. Toch moet je naar de balie van de vertrekbelasting om er een vertrek formuliertje op te halen die je moet invullen alvorens je gaat inchecken. (Vliegveld in San José: de vertrekbelasting balie bevindt zich helemaal rechts in de hoek van de vertrekhal.)

  1. Reis je met de bus, kijk dan eens op een hele handige site waar alle geüpdate bus en ferry tijden in staan: www.visitcostarica.com/ict/paginas/LEYES/pdf/ItinerarioBuses_es.p…
    Superhandig voor busreizigers: Bus schedule Costa Rica
  2. Mobiele telefoons met KPN abonnement werken ook in Costa Rica. (€4 per minuut) Bedenk dat in Costa Rica de stopcontacten voor opladers Amerikaans zijn en er 110 Volt uit komt. Jouw oplader is in de meeste gevallen hierop berekend: 240 en 120 Volt. Een handig verloopstekkertje koop je hier. Je betaalt ongeveer 2,50 Euro per minuuut voor een gesprek naar Nederland. SMS-en kan ook.
    En met Whatsapp kun je natuurlijk altijd verbonden zijn met de thuisblijvers, zolang je een WiFi verbinding hebt.

http://www.hollandhotelscr.com/wp/wp-content/uploads/2015/08/250016671.jpg

MOBIELE TELEFOON
Tegenwoordig kun je in Costa Rica bij de ICE-kantoren een prepaid SIM-kaart van Kölbi kopen. Op het vliegveld van San José is ook een ICE-kantoor. Kost $6,- met 100 minuten beltegoed naar lokale nummers.
Smartphones met 3G UMTS werken alleen als ze voorzien zijn van de 850Mhz. band.
GSM is geen probleem en werkt op de 1800 Mhz band. Maar er is niet overal GSM beschikbaar.
Er zijn ook andere telefoonmaatschappijen die SIM kaartjes verkopen, maar die hebben geen landelijk bereik. Op deze site kun je zien welke maatschappij de beste dekking geeft in het gebied waar jij naar toe gaat.

Denk eens aan het programma Skype. Daarmee kun je vanuit Costa Rica naar alle telefoonnummers in Nederland of Belgie bellen voor nog geen 2 cent per minuut naar een vast nummer in NL. En je kunt ook met Whatsapp naar huis bellen. Vrijwel alle hotels hebben WiFi. En ook steeds meer restaurants hebben wifi.

  1. Inentingen: neem tenminste 6 weken voor vertrek contact op met je huisarts of de GGD als je er zeker van wilt zijn. KLM Travel Health Clinic adviseert inentingen DTP en Hepatitis A. Kijk eens op www.klmhealthservices.nl/reizen/tc.htm
    Malariatabletten zijn niet nodig tenzij je naar risicogebieden in Panama en in het uiterste zuid-oosten van Costa Rica wilt gaan, daar waar alleen maar een paar indianen wonen in het midden van de jungle. Reis je via Colombia en verblijf je daar een of meerdere dagen dan moet je een bewijs van inenting hebben tegen Gele Koorts (geldt niet als je alleen maar overstapt op het vliegveld)
    Algemeen: drink alleen water uit een fles en niet uit de kraan (ook al zeggen ze dat je het kunt drinken), koop geen etenswaren uit glazen kastjes bij busstations of ijsco’s zomaar op straat. Zorg dat je muggen op een afstand houdt. Blijf weg van straathonden en andere huisdieren. Die kunnen nare ziektes overbrengen als je ze aanraakt.
    Hele gewone voorzorgsmaatregelen dus, die maken dat je op reis niet ziek wordt.

  2. Als je nieuwsgierig bent naar het weer; kijk op www.imn.ac.cr/
    Het weer in Costa Rica is in geen enkel opzicht te vergelijken met het weer in Nederland of België.
    Als het in Nederland of België gaat regenen dan koelt het meteen af en wordt het somber. In Costa Rica valt er gewoon een bui regen en daarna klaart het weer op en gaat de zon schijnen. Het is maar zelden dat het een hele dag regent.
    Costa Rica kent acht microklimaten. Elk klimaat heeft een ander soort weer, aan de kusten is het tropisch warm, in de bergen kan het 's avonds koud en mistig zijn en is een trui of vest erg prettig. In de Centrale Vallei, waar San José en de andere grote steden liggen, heerst een “eeuwige lente”, meestal is het daar tussen 20 en 25 graden.
    De droge tijd is van december tot mei, de regentijd vanaf mei tot en met november. Aan de Caribische kust kan het net andersom zijn.
    In de droge tijd kan het in het noord westen van Costa Rica heel erg droog zijn, bomen en planten zijn kaal, het is erg stoffig. In het zuid westen wil het soms nog wel eens een beetje regenen waardoor alles mooi groen blijft.
    In de regentijd, oftewel de groene tijd, begint normaal gesproken de dag met zonneschijn en moet je goed opletten niet te verbranden. De straling is hier in Costa Rica erg sterk. Neem goede zonnebrandolie mee en zet een pet of hoed op je hoofd. In de loop van de middag begint het te regenen. Soms blijft het echter de hele dag droog en soms begint het 's morgens al te regenen. Vooral in het regenwoud kan het natuurlijk flink regenen, de naam zegt het al. Maar als het dan regent is het niet koud (behalve boven in de bergen in het nevelwoud), neem een poncho mee of maak gebruik van een paraplu en je kunt gewoon doorgaan met genieten van de prachtige natuur van Costa Rica. Als het 's avonds regent koelt het lekker af en is het overal heerlijk fris.
    Tijdens de regentijd komen ook periodes voor van een of twee weken, waarin het helemaal niet regent, de zogenoemde “kleine zomer”. Dit is meestal in de periode eind juni, begin juli.
    Eind september en oktober zijn de maanden waarin tropische orkanen die door de Caribische zee stormen invloed uit kunnen oefenen op het weer in Costa Rica. Het komt zelden voor dat de orkaan zelf Costa Rica treft. Maar door de kern (lage druk) van die orkanen in de Caribische zee worden wolkenmassa’s vanuit de Pacific aangezogen. Deze wolkenmassa’s botsen tegen de bergen van Costa Rica en laten vervolgens hun water vallen in de vorm van heel veel regen. Je zult hier bijna nooit van die toestanden meemaken zoals je op de tv ziet in de USA en Cuba. Alleen veel regen en maar weinig wind. Wegen worden modderpoelen, rivieren stromen over. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor.
    Gek genoeg kan het dan aan de Caribische kant van Costa Rica mooi droog weer zijn. Via allerlei websites kun je zien hoe het weer in Costa Rica is. Soms zie je dan grote wolkpartijen boven Costa Rica hangen, en/of wordt er regen en onweer voorspeld. Maar dat zegt weinig over het weer waar jij je op dat moment bevind. In het ene dorp kan het regenen, terwijl het in het dorp 10 km. verderop droog is.

  3. Stroom is hier 110Volt en 60 Herz. Stekkers met platte pinnen. Koop HIER je verloopstekker.

http://www.bloggers.nl/uploads/m/Macamba/21725.png

http://www.hollandhotelscr.com/wp/wp-content/uploads/2015/08/casado-costa-rica1.jpg

19.Costa Rica kent eigenlijk geen streekgerechten, het eten is hier tamelijk eenvoudig, maar wel gezond en voedzaam.
Het ontbijt bestaat altijd uit een Gallo Pinto. Dat is gebakken rijst met als ingredienten bruine bonen, kruiden en saus. Daar wordt dan een tortilla bij geserveerd, roerei of gebakken banaan en zure room.

De middagmaaltijd is de hoofdmaaltijd. Ook dan wordt er steevast rijst gegeten. De “casado” is overal verkrijgbaar. "Casado"komt af van het woord “getrouwd zijn”. Een casado is dus de maaltijd zoals je het thuis ook gewend bent: rijst met bruine bonen, een stukje vis, vlees of kip en groentes. Of een bak vol met een soort van soep, vol met grote stukken aardappel, kool en andere groentes en een stuk vlees. Verder heb je de “arrozes”, d.w.z. rijst met kip, rijst met vlees, rijst met garnalen, rijst met vis. Vaak geserveerd met frietjes (als groente) en sla.
Aardappels, groente en vlees, zoals we dat in België of Nederland kennen, hebben ze hier niet. Aardappels wordt beschouwd als een groente.
's Avonds wordt er weer gegeten, maar niet meer zo veel als 's middags. Meestal rijst met wat groentes en en een stukje vlees of vis.
De Tico’s zullen je eigenlijk nooit uitnodigen om 's avonds bij ze te komen eten. Dat gebeurt maar zelden. Wél zullen ze je uitnodigen voor een BBQ op het strand of in een park of ze nodigen je uit om te gaan eten bij restaurant.
Er bestaan natuurlijk wel bepaalde specialiteiten, maar die vind je niet in de restaurants. Met name de vrouwen van boven de 40 kennen nog de recepten uit grootmoeders tijd, met bakbanaan en rijst, combinaties van mais met kip enz.
Rond de kersttijd worden hier “tamales” gegeten. Dat is een maismeel-massa met daarin groentes en varkensvlees verwerkt, verpakt in bananenblad.
Families en vrienden delen ze onderling uit en natuurlijk worden de makers van de tamales dan geprezen om hun bijzonder lekkere tamales.

In Costa Rica heb je natuurlijk veel buitenlandse restaurants, waar je vooral veel pizza kunt eten. Maar er zijn ook Chinese restaurants met gerechten die in België of Nederland er wel heel anders uit zien.
In de plaats waar wij wonen hebben we naast diverse Costaricaanse restaurants ook een Indonesisch restaurant, een Frans restaurant, een Duits restaurant, een Italiaans restaurant, en een Canadees restaurant waar je ook Thais kunt eten. Daarnaast een Franse bakker die o.a. stokbroodjes en croissants, gevuld met chocolade of rozijnen verkoopt.

Uit eten gaan is in verhouding tot de prijzen van Nederlandse restaurants niet duur. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd kost ongeveer 8 dollar.

  1. Muggen enzo…
    In een tropisch land zijn er altijd muggen. Ze zijn het meest actief tegen zonsondergang. Neem een goede antimuggen olie of melk mee, met deet er in. Dat is de beste bescherming tegen die kleine beestjes. Ga je het bos in draag dan een lange luchtige broek. De mug die Zika of Dengue (knokkelkoorts) verspreidt komt vooral voor in gebieden waar de bevolking het met de hygiene niet zo nauw nemen, waar autobanden, lege flessen en blikjes zomaar worden weggegooid, plekken met kleine poeltjes. Daar leven de muggelarven tot ze uitgegroeid zijn tot een dengue-mug. De mug bevindt zich in een straal van 200 meter rondom de plek waar hij uitgebroed is. Veel verder komt hij niet. Rondom hotels is het meestal schoon en opgeruimd en is de kans erg klein dat ze daar voorkomen. Klamboes meenemen is eigenlijk niet nodig tenzij je van plan bent om alleen maar naar basic hotels te gaan waar geen gaas voor de ramen zit, geen ventilator of airco aanwezig is en de muggen vrij naar binnen kunnen vliegen. In elke supermarkt kun je deet kopen in flesjes of in spuitbussen. Of gebruik Vicks! Dat ruikt zo sterk dat muggen er van op de vlucht slaan. En elke apotheek in Costa Rica (=farmacia) heeft een fijne zalf die je op die plekken kunt smeren waar je dan toch nog gebeten bent.

  2. En wil je alvast wat Spaans leren: kijk dan op cursus.taal.info/moodle/ of NPO Kennis ... en je weet het voor een gratis cursus Spaans.

  3. IN GEVAL VAN NOOD: bel 911 vanaf elke telefoon!

En je zult zien dat er in Costa Rica onzettend veel heel aardige, vriendelijke en behulpzame mensen zijn die elke toerist graag op weg helpen!

Veel plezier

www.elmonofeliz.com ( De Gelukkige Aap)
Ojochal
(60 km ten zuiden van Manuel Antonio)
ON FACEBOOK

8 likes

Hey Monofeliz!
Bedankt voor je goede tips! Hier heb je wat aan.
Nog ff een vraagje over die slotjes. Je kunt toch gewoon TSA stotjes op je tas doen? Mij is verteld dat de douane ze dan kan openen met een ‘loper’.

Je kunt het proberen, maar niemand garandeert dat je je koffers toch opengebroken zult aantreffen.
Waarom op slot? Iemand die iets uit je koffer wil stelen heeft die koffer toch ook zo open? Je kunt ook plastic om je koffer laten wikkelen maar dat halen ze er ook weer af. Gewoon een goede riem om je koffer doen.

Ik heb een backpack. Dus 1 met ritsen. Gaan die dan niet snel open? En vallen er dan dingen uit… Moet ik mijn slotjes dan op code 000 zetten. Want ik wil de ritsen toch dicht doen.
Wat ik ook heb gehoord is dat je de tas/koffer ook beter op slot kunt doen, omdat ‘ze’ ook ‘verboden’ dingen (drugs ed) in je tas/koffer kunnen doen. Of is dit niet reeel.

Als ze verboden dingen in je tas of koffer willen doen, gebeurt dat heus wel, of je er nou wel of geen slot op hebt. Maar verboden spullen in je bagage stoppen is volgens mij een broodje aap.
Slotjes kun je misschien op 000 zetten, maar ik weet niet of ze de moeite nemen. Misschien slimmer om de ritsen met een stevig touwtje vast te binden? Neem de slotjes wel mee als je hier aan het rondreizen bent.

heb zo vaak mensen gehad waarvan de nieuwe Samsonite onherstelbaar beschadigt is door het openbreken van het slot,mijn advies is gewoon open laten.

Groetjes,

Peter

Bedankt voor je tips! hier heb ik zeker wat aan!
gr. Henk

Hoi Mononfeliz,

Ik lees in je verhaal dat je paspoort vanaf 2006 voorzien moet zijn van een irisscan en vingerafdrukken. Ik neem aan dat je hiermee bedoelt dat alle nieuwe paspoorten vanaf 2006 daarvan voorzien moeten zijn?

Gr Esther

TIP:
koop een flight bag met op de kopkant of onderkant de rits (perry), waar je slotje aan kan hangen. Want als je je backpack dan “op de kop” er in doet…trust me dat is nogal gedoe…zal men niet zo snel de moeite nemen om m open te maken. Teveel gedoe…bovendien handig als regenjasje voor backpack! Het schijnt ook voor de verzekering beter te zijn, want als je flight bag kapot is, kan je makkelijker iets aantonen, dan dat je rits open staat van je backpack…
succes er mee! groetjes Eva

Paspoorten, Nederlandse en Belgische, moeten zijn voorzien van een hardplastic eerste bladzijde waarop je persoonlijke gegevens staan. Bijna iedereen heeft tegenwoordig zo’n paspoort

Thx voor deze info te delen, staat al heel wat tussen :thumbsup::thumbsup::thumbsup:

Ik wil graag reageren op je costa rica veiligheid,wetenswaardigheden en het weer overzicht.

Ik ben in april mei in CR geweest en heb voor de hele periode een huurauto gehad [30 dagen].
Met onze 1 e huurauto een ongelukje gehad.Een losliggend metalen rooster in het wegdek was na het overrijden omhoog gesprongen en heeft de benzine tank doorboord.
Na 1 uurtje een nieuwe huurauto mogen ontvangen en onze reis voortgezet.
We waren basic verzekerd [dus niet fullWD].
De raparatie is bij ons in rekening gebracht voor het bedrag van 22 dollar.
Dus het kan ook op een goede manier afgewikkeld worden.
We zijn zeer tevreden geweest met het verhuurbedrijf,waar je ook gebruik kan maken van een gratis mobiele telefoon,die we veelvuldig hebben gebruikt.
Met vr.groet alien40.

een auto huren met alleen een basic verzekering brengt wel wat extra risico’s met zich mee. Afgelopen jaar hoorde ik van een geval waarbij bij een storm een auto werd geraakt door een boom en een andere auto werd gestolen. In beide gevallen was de huurauto gelukkig basic + extra verzekering verzekerd. Anders was het een dure vakantie geworden. Informeer terdege wat de basic verzekering dus inhoudt!!

Graag wil ik even reageren op de verschillende tips. Erg nuttig.
De spaanse cursus waar naar verwezen wordt vind ik echter tegenvallen.
Ter voorbereiding op Costa Rica doe ik de volgende gratis Teleac cursus.
Je hoort hoe het spaans moet worden uitgesproken, er zijn nuttige oefeningen en een Quize om je spaans te testen. Ik vind het een cursus waarbij ik niet snel zal afhaken. Hier is de site: NPO Kennis ... en je weet het

Ricardo

Hallo,
weet jij soms nog bij welke firma je de auto hebt gehuurd?

Bedankt Monofeliz, superhandige tips!

Heb nog wel een vraagje, ik ga door Nicaragua en Costa Rica backpacken.
Op sommige sites staat dat ik een stekker adapter nodig heb met 3 pinnen (2 plat en 1 rond) en op een andere site heb ik zien staan dat er enkel 2 platte pinnen op moeten zitten. Weet jij wat het nou moet zijn? Of verschilt dat ook nog per plaats? Alvast bedankt!

Groetjes,

Kristel

Super bedankt voor het delen van deze handige informatie. Erg veel en erg duidelijk. Top!

Zelf ga ik dit jaar naar Costa Rica en ik ben erg nieuwsgierig naar het National Park Corcovado. Klopt het dat als ik dit gebied wil bezoeken, ik nu al een hotel + excursie moet boeken? Heb jij/iemand daar ervaring mee en wellicht een goed advies voor een hotel, lodge midden in het reservaat?

Ik zou graag gebruik maken van openbaar vervoer. Is het eenvoudig om van San Jose bijvoorbeeld bij Corcovado te komen? Welke tijd moet ik hiervoor rekenen?

Alvast bedankt voor je reactie
Vriendelijke groet,
Jos

Corcovado is beslist geen “Hoge Veluwe” waar je zomaar even door heen loopt. Het hangt er helemaal van af van waar uit je het park wilt bezoeken. Bijvoorbeeld vanuit Drake Bay. Je gaat met de bus naar Sierpe met TRACOPA en dan met de boot naar Drake Bay. Of reis naar Puerto Jimenez, zoek daar een gids bij een van de toeristenkantoortjes en maak een tocht door het natuurpark.
In Corcovado zelf zijn geen lodges of hotels, wel net daarbuiten. Zoek maar eens met Google op hotel+Drake Bay.
Busdiensten met reistijden vind je op Bus schedule Costa Rica

Monofeliz,

Super bedankt voor je reactie en tnx voor de link van de bustijden.

Drake bay ziet er echt mooi uit! Ik loop heel erg te twijfelen tussen Drake Bay, Puerto Jiminez en Carate. Vanaf welke kant kan ik het national park het beste bezoeken. Vertrekken alle excursies vanuit Sierpe?

Groetjes
Jos

Ik zou ook graag horen welk verhuurbedrijf dit was.