Vakantie Kenia & Tanzania of alleen Tanzania?

Hallo allemaal,

Dit bericht heb ik ook in het forum van Kenia gepost. Echter neigen we toch meer om naar Tanzania toe te gaan, vandaar ik het hier ook post. Bij het andere forum kregen we de opmerking dat 4 weken erg kort is. Dit realiseren we ons ook, maar we moeten toch ergens beginnen. Ons budget is normaal, we willen best wat uitgeven voor een binnenlandse vlucht o.i.d. maar we zullen niet in luxe villa’s willen verblijfen.

Aankomende zomer zouden wij graag naar Kenia en Tanzania op vakantie willen gaan. We willen zelf onze reis “organiseren” zodat we niet afhankelijk zijn van onze mede reisgenoten. Het backpacken zijn we gewent. De afgelopen jaren hebben we veel door Azie heen gereist.

Onze vakantieperiode zal zijn van half juli tot half augustes. We hebben dus 4 weken te besteden. Afgelopen tijd hebben wij veel informatie gelezen over deze 2 landen, zowel hier op dit forum als in de lonely planet en andere sites.

Ons eerste idee was om in Nairobi te landen en vanaf daar te gaan trekken richting Tanzania om uiteindelijk nog een week op Zanzibar te relaxen. Echter, momenteel zijn we aan het twijfelen of we wel naar Kenia moeten gaan. We vragen ons af wat hiervan de extra toegevoegde waarde zou zijn als wij in Tanzania de Serengeti NP, Lake Manyara NP, Tarangire NP en de Ngorongoro Crater zouden bezoeken.

Ook lazen wij in een ander forum bericht dat de weg tussen Nairobi en Arusha momenteel onder constructie is waardoor de bus(?)reis velen malen langer duurd.

Indien wij niet naar Kenia zouden gaan was ons plan om in Dar Es Salaam te landen. Hier vandaan zouden wij dan vervolgens naar de zoals hierboven beschreven plekken toe willen reisen. Wat ons opvalt is dat de afstand tussen Dar Es Salaam en Serengeti NP op de kaart groot is. Wel komen we onderweg verschillende dingen tegen, maar uiteindelijk moeten we weer terug naar Dar Es Salaam omdat we nog een weekje naar Zanzibar willen.

Samengevat; Wat zouden jullie aanraden, in Kenia (Nairobi) landen en daar vervolgens een week iets “doen” (graag tips). Vanaf Nairobi met de bus naar Arusha toe en vanaf daar weer naar de NP’s toe om vervolgens naar Dar Es Salaam toe te gaan.

Dan nog een andere vraag. Ik las dat het mogelijk is om nabij de Ngorongoro krater te slapen. Zit dit in een soort van safari verwerkt? Dit lijkt ons namelijk zeer mooi.
Is het ook mogelijk om 1 safari te boeken waarin deze NP’s en de krater allemaal in voor komen? Of zeggen jullie van 2 van 3 NP’s is genoeg?

Ik las in andere forum berichten dat het het best was om in Arusha je safari’s te boeken. Klopt dit nogsteeds? Heeft iemand nog een goeie referentie voor ons m.b.t. het organiseren van safari’s?

Hoewel ik nog vol met vragen zit waren dit mijn vragen die als eerst naar boven te kwamen. Ik hoop dat ik het enigzins duidelijk heb verwoord.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Groeten, Tim

hoi hoi, wat jullie willen is allemaal mogelijk. De weg van Nairobi naar Arusha is bijna klaar en de rit is al geminimaliseerd naar maximaal 6 uren. Prima te doen en door een prachtig landschap. Een safari boeken zou ik vooraf doen. Het kan ook ter plaatse maar dan lopen jullie het risico dat jullie een dag of 2 moeten wachten voordat jullie kunnen vertrekken. Ik woon in Arusha en heb samen met Gert-Jan (mijn man) een safari bedrijf, dus stuur me gerust een email. Ajabu Adventures.
Groetjes,
Judith

Zelf ben ik ook ooit gevlogen naar Nairobi en toen naar Tanzania gereisd. Denk er wel aan dat je dan twee keer een visum nodig hebt. Beide zijn makkelijk ter plekke te regelen op vliegveld of bij de grens (laat je niet door de ambassade wijsmaken dat dat van tevoren moet; dat is echt niet nodig). Als je maar kort in Kenia bent, volstaat een transit visum (20 dollar denk ik). Voor langere tijd heb je een single entry visum nodig van 50 dollar. Ook als je daarna naar Tanzania reist en dan wéér Kenia in reist, geldt dat single entry visum nog, want Tanzania en Kenia hebben daar afspraken over.

Zelf had ik 5 weken, waarvan ik een aantal dagen op bezoek was bij een vriendin die vrijwilligerswerk deed. Ik moest wel keuzes maken maar heb voor mijn gevoel best op een lekker rustig tempo gereisd en toch veel kunnen zien, vooral in Tanzania en wat minder in Kenia maar dat was niet erg.

Wat je in Kenia zou kunnen doen en wat je niet zo gauw in Tanzania tegenkomt is Lake Nakuru bezoeken, met miljoenen flamingo’s. Helemaal roze ziet het (en stinken joh! haha). Er loopt daar ook een neushoorn rond.

Heen en terug vliegen op Dar Es Salaam is inderdaad qua route wel ongunstig. Gaat er geen heenvlucht naar Arusha of Kilimanjaro? Het mooist zou een open jaw vlucht zijn, bv. heen Amsterdam - Nairobi, terug Dar - Amsterdam.

Je kunt mijn reisverslag, route en foto’s vinden op mijn website. Wat ik echt het allerleukst vond waren de twee culturele tours in Tanzania.

  • een dagtripje naar Mama Anna in Mulala op een berg tussen Arusha en Moshi in, waar we door die superlieve mensen een rondleiding door de gewassen kregen, en allemaal lokaal eten en drinken kregen, veel met ze kletsten, en te zien kregen hoe zij kaas maken en sierraden en nog veel meer. (Te boeken via Tanzania Tourist Board, Boma Road, Arusha).
  • drie dagen met de gids Moshi Changai naar Kondoa en omgeving, 4000 jaar oude rotstekeningen kijken, een natuurlijke bron bezocht, heel veel lokale bewoners bezocht en gesproken (bv. medicijnvrouw, en tantes van hem etc), een stuk gefietst van dorp naar dorp, 's nachts een spannende honingoogst meegemaakt… en nog veel meer. (Te boeken via Moshi Changai zelf, ik beveel hem van harte aan.)
    Je leest er alles over in mijn reisverslag en de foto’s vertellen natuurlijk ook veel.

Leer ook wat woordjes Swahili, vooral de begroetingen, de beleefdere begroetingen voor ouderen, en de telwoorden. Krijg je vaak betere prijzen op de markt! :slight_smile:

In de grote steden goed oppassen. Daar worden veel toeristen opgelicht met scams / trucjes en/of beroofd. Buiten de grote steden is het een stuk relaxter.

Stone Town op Zanzibar vond ik geweldig, zoveel historie, geuren, kleuren, leuke kronkelstraatjes, maar ook de heftige slavencellen.

Oh ja en als je op safari gaat naar Serengeti + Ngorongoro, slaap je meestal wel een nacht op de rand van die krater, met ook wilde beesten om de tenten heen (dus 's avonds niet teveel drinken zodat je niet 's nachts naar de wc hoeft… en zeker geen koekjes in je tent bewaren, bij mijn buren was de tent kapot gereten door een hongerig zwijn!). Het is daar 's nachts erg koud dus neem een fleece muts mee en hou desnoods al je kleren aan in je (huur)slaapzak.

Veel plezier met de voorbereidingen.

Beste Tschoond,

Wij organiseren reizen in Tanzania. In 4 weken kan je heel wat moois zien in Tanzania hoor!
Als je op safari gaat ga je meestal een aantal dagen en bezoek je een paar verschillende parken. De hoeveelheid dagen en parken is een beetje afhankelijk van de tijd die je hebt en je budget. Voor Lake Manyara, Serengeti en Ngorongoro raden wij meestal 6-8 dagen aan.
Je kan tijdens de safari kamperen, dan overnacht je in tentjes op gemeenschappelijke campings, je kunt ook overnachten in tented camps. Dit zijn grote canvas tenten met alle comfort voorzien (echte bedden, eigen badkamer, restaurant etc) Of in luxe hotels.
Je kunt inderdaad overnachten op de crater rim van ngorongoro Crater met een prachtig uitzicht!
Ik zou je safari van te voren regelen. Het kan ook ter plekke in Arusha, maar zeker in juli/ augustus (hoogseizoen) zou ik van te voren boeken. Zeker als je in tented camps/ lodges wilt overnachten, want die zitten nu al bijna allemaal vol.
Bij bedrijven die ‘taloir made’ safari’s organiseren kan je met z’n 2e reizen en hoef je dus niet met een andere groep mee.

Als je eerst op safari wilt en daarna naar Zanzibar zou ik je aankomst vlucht boeken op Kilimanjaro Airport en vertrek vanaf Dar es Salaam (of Zanzibar).
Mocht je meer informatie willen kun je mij altijd nog een berichtje sturen!

Groet,
Selma