Turkse Rijst achter de gordijnen, krijg jij haar te zien? (Perde Pilav)


Perde Pilavi is Turks rijst met stukjes kip, noten en rozijnen in een jasje van deeg met amandelen. Dit gerecht wordt klaar gemaakt op speciale dagen. Je bent er even mee bezig maar het resultaat is fenomenaal!

Wat heb je nodig
Voor de rijst:
[ul]
[li]2 glazen Turkse rijst ( te koop in alle Turkse
[/li]supermarkten, ik maak gebruik van het merk BALDO )
[li]2 eetlepels roomboter
[/li][li]2 glazen kippenbouillon
[/li][li]2 grote kippenbouten
[/li][li]Mini rozijnen
[/li][li]Peper en Zout
[/li][li]Vermicelli ( sehriye)
[/li][li]Voor het deeg:
[/li][li]2 eieren
[/li][li]4 eetlepels Turkse yogurt ( ik gebruik van het
[/li]merk Silifke blauwe emmer)
[li]100gr roomboter of margarine
[/li][li]1 bakpoeder
[/li][li]Zout en Meel ( hoeveel er nodig is, beetje bij beetje toevoegen)
[/li][/ul]Voorbereiding:
Rijst:
Was de kippenbouten met azijn en zout in water en kook deze met zout, peper en wat citroen gaar. Haal het kip uit het water en maak er kleine stukjes van en haal de bouillon door de zeef.
Was het rijst en laat het 30 minuten in warm water met zout en 2 druppels citroen rusten. Spoel de rijst af en laat deze goed uitlekken.
Smelt het roomboter in de pan en voeg de vermicelli toe en roer deze enkele minuten om met een houtenlepel, voeg daarna de rijst toe en bak deze 3-4 minuten mee. Voeg nu het kippenbouillon, zout en peper toe roer het om en laat het 10 minuten koken en voeg de kip en mini rozijnen toe.
Deeg:
Smeer de taartbakvorm in met roomboter en plaats de amandelen om de bodem en zijkanten Voeg alle ingrediënten voor het deeg toe en begin met kneden totdat alles een mooi geheel is. Split het deed door twee een grote bol en een kleinere. Rol het grote stuk deeg uit en plaats deze in de bakvorm en laat het resterende deeg over de bakvorm heen vallen. Voeg het rijst nu in de vorm. Rol nu het kleine bolletje deeg uit en bedek het rijst ermee zorg dat de deeg goed aansluit en snij de restjes eraf.
Plaats de Perde Pilav in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 20/30 minuten ( goed in de gaten houden). Haal de Perde Pilav uit de oven en serveer het d.m.v. de bakvorm om te keren op een plateau.
Afiyet olsun!

Turkishcuisine.nl