Tips Kristiansand t/m Lofoten

Wie heeft er nog tips voor te bezoeken plaatsen tijdens een roadtour van Kristiansand t/m Lofoten en dan vandaar naar het oosten richting Kiruna/Kolari vervolgens weer zuid door Finland/ Estland/Letland/Litouwen/Polen.

Ook locaties van mooie simpele/kleinschalige campings en plekjes voor wildkamperen zijn zeer welkom.

Zo’n beetje heel noorwegen ligt tussen kristiansand en de lofoten.

Das dus makkelijk tips geven… :stuck_out_tongue: (sorry, flauw… kon het niet laten)

Dat was in ieder geval mijn gedachtengang bij de vraagstelling wel :slight_smile: Omdat de route niet vast staat heeft het weinig zin om vooraf al iets uit te sluiten. Toch is het blijkbaar moeilijker dan gedacht :stuck_out_tongue:

Een paar ideeën heb ik al wel

  • Troll ladder rijden
  • Whale spotting op de Lofoten
  • Atlantic coast road rijden

De dure steden gaan we waarschijnlijk zo veel mogelijk vermijden.

Laten we eens een klein aanzetje maken.

  • Met gids de Jostedalsbreen op.
  • Runde (vogeleiland, erg mooi, ook als je geen vogelliefhebber bent. Geef zelf niets om vogels maar dit was echt mooi)
  • Geijanger (helemaal de camping tegen het fjord aan, daar liggen de grote cruiseschepen echt tegen je camper aan)
  • De Besseggen lopen, erg mooie wandeltocht (wel ver uit je kust route maar je route stond nog niet vast…)
  • Lysebotn (zelf nooit geweest, m’n ouders wel, schijnt er mooi te zijn.
  • Preikestolen

Naja… kan nog wel even doorgaan maar dit zijn wel wat leuke dingen om te doen. (maar goed, ieder zijn ding… Zijn voor Noorse begrippen wel “toeristisch”, dus in het hoogseizoen kan het er voor Noorse begrippen druk zijn)

Verder nog, muskusossen spotten in dovrefjell, de storonden beklimmen in rondane national park.
Of natuurlijk de galdhoppigen beklimmen, de hoogste berg van noorwegen.
Die beseggentrail is inderdaad de moeite waard.
Ik vond die atlantic coast route een beetje tegenvallen.
Spendeer veel tijd op de lofoten, dit is waarschijnlijk het mooiste stukje noorwegen.
Ook de route naar de lofoten toe evenwijdig aan de kust is prachtig. Er zijn wel veel ferrytochten op deze route.
Als je bij het svartisen ijsplateau bent kun je via een klein weggetje richting het storglomvatnet. Dit is een stuwmeer waar je zo het ijsplateau op kunt lopen.
Je moet hiervoor door een lange primitieve tunnel en je krijgt het gevoel dat daar nooit iemand komt, maar met een uurtje lopen/klimmen sta je bovenop het ijsplateau.
Op de lofoten de steile klim naar het uitkijkpunt boven het dorpje reina is spectaculair evenals de beklimming naar de top van de ryten vanaf de fredvang strandcamping.

Ik zou zeggen… schrap waarschijnlijk.

Veel mooie locaties :slight_smile:

Ik heb alles toegevoegd aan mijn optielijst. Alleen het klimmen gaat helaas niet lukken :confused:

Allebei bedankt :slight_smile:

Dit is trouwens de site van die camping bij Geiranger… Natuurlijk moet je beetje geluk hebben om vooraan te staan maar de foto’s laten al zien hoe dichtbij de schepen liggen.

Staat op die site ook een schema met wanneer wel schip daar is, is toch jammer als er net die dag geen zijn.

Het Geirangerfjord zelf is overigens ook prachtig…

Wanneer vertrek je eigenlijk die kant op?! Wij gaan dit jaar (over anderhalve week… :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: ) die kant op. Via Zweden (niet de mooiste, we de makkelijkste route) omhoog en dan langzaam via Noorwegen terug naar beneden!

We hebben een kaartje voor de boot van Hirtshals Denemarken naar Kristiansand Noorwegen op 20 juni. Voor de rest is alles optioneel, maar een mogelijke route staat op het kaartje hieronder.

Het is dus niet uitgesloten dat we elkaar onderweg ergens tegenkomen :slight_smile: Nu en dan zal ik proberen om een en ander over het verloop van onze trip te posten op ons blog http://2011.drivingaroundtheworld.com

Verleden jaar hebben wij een route naar Zweden gereden via Kolding, The Great Belt Bridge en dan een kleine oversteek met de boot van Helsingor naar Helsingborg, dat is allemaal snelweg, maar wel een lange route …
Veel plezier!

http://members.upc.nl/e.neumann/map2011.gif

Wij rijden rond in een campertje van http://www.crazycampers.nl dus als het goed is vallen we wel op! :slight_smile: Als ik weet welke camper het is plaats ik wel een fototje van de camper. We varen de 18de over van Frederikshaven naar Göteburg en dan, denk ik, in redelijk snel tempo omhoog tot de poolcircel.

Op internet kijken zal ik tijdens m’n vakantie niet doen, dat iets dat ik heel goed kan missen tijdens de vakantie! :slight_smile:

Ik ga ook komend weekend naar Noorwegen! Wij nemen de 19e de boot.
Ik ben even benieuwd hoeveel tijd jullie hebben uitgetrokken voor deze reis. Wij gaan 3 weken, hebben in principe gepland om niet hoger dan Trondheim te gaan, maar alles staat nog open. Het noorden lijkt me erg mooi, maar is dat te doen in zo’n korte tijd?

Hoi Ester,

Ik heb 3 weken max de tijd voor deze trip, voor een roadtour is dat goed te doen. Alleen als je het autorijden puur ziet als een middel van transport naar een bepaalde bestemming zou ik niet zo ver naar het noorden gaan. Je moet plezier hebben in het rijden zelf …

Helemaal naar het noorden richting de noordkaap rij je honderden km’s door de tundra heen, heel mooi maar het gaat wel vrij snel vervelen. Als je geen reservaties hebt gemaakt kan je natuurlijk ook pas beslissen als je eenmaal in Noorwegen bent. :slight_smile:

Veel plezier en rij veilig :slight_smile:

Wij hebben ook drie weken… We gaan niet hoger dan de Lofoten. Het zuiden van Noorwegen slaan we over (al vaker gezien en je moet keuzes maken natuurlijk). Het noorden is heel mooi, maar het midden en zuiden is ook echt heel mooi. Het is dus maar net wat je al gezien hebt en hoeveel je wilt rijden.

Persoonlijk zou ik, als je voor de eerste keer zou gaan, lekker onder Trondheim blijven, er is ten zuiden van Trondheim heel veel te zien en je kunt je daar zeker 3 weken heel goed vermaken! (zie oa tips die hier boven al ergens staan)

Mocht je onderstaande camper in die periode tegen komen, kom dan even hoi roepen want dat ben ik! :slight_smile:

http://www.crazycampers.nl/camper_thema_s/uploads/164_360.gif

Bedankt voor jullie reacties!
We hebben niks geboekt, dus we zien wel. Ik hou wel van autorijden en zeker in een mooie omgeving. Het ‘probleem’ is alleen dat we in september 3,5 week door zuidelijk afrika hebben gereisd. We hebben in die tijd 8000 km gereden. Om nou weeer zo veel tijd in de auto door te brengen… Ik weet het niet. Aan de ene kant wil ik heel graag naar de Lofoten, aan de andere kant wil ik gewoon lekker veel buiten zijn.
Het is in ieder geval fijn om te weten dat het kan als we zouden willen. Op dit moment denk ik dat we het toch maar bij het zuiden houden, maar we hebben alle vrijheid dus misschien bedenken we ons na een paar dagen.
Nou, geniet allemaal van jullie reis, en wie weet komen we elkaar nog wel ergens tegen! Haha die camper valt wel op inderdaad, zal erop letten!

Wij staan op het moment even te rusten op parkeerplaats van een bergpas in het Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane natianal park in Noorwegen.

Er is hier op de top gratis wifi en een verwarmde wc :stuck_out_tongue:

Meer op onze site http://2011.drivingaroundtheworld.com

http://members.upc.nl/e.neumann/Resize%20of%20DSCN0872.JPG

http://members.upc.nl/e.neumann/Resize%20of%20DSCN0868.JPG

Met vriendelijke groet,
Ed

Jullie hebben een mooie route gemaakt :slight_smile: Een groot deel van de route hebben wij ook eens afgelegd. Hier enkele tips:

-Ten noorden van Trondheim is er bij Grong een stuwdam en zalmtrap.
-Iets ten noorden van Majavatn bij het meertje Bjortjonna kun je de E6 af naar Kvannli (een gehucht). Bij een boer op zijn land kun je kamperen aan het meer. Modern sanitair in de boerderij. Lekker rustig en een prachtige locatie!
-Poolcirkel Noorwegen
-Tallinn. Mooie oude stad.
-Ten noorden van Riga ligt Saulkrasti. Ten noorden van dit dorpje ligt een kleine camping bij een boerderijtje (niet de camping van Saulkrasti!). Het ligt aan het strand en er is een sauna.
-Ten noorden van Siauliai in Letland ligt de Hill of Crosses. Een soort grafheuvel wat een soort bedevaartsoord geworden is. Enorm veel kruizen van groot tot klein. Indrukwekkend!
-In Polen zag ik dat jullie via Warschau gaan. In dat deel van Polen ben ik nooit geweest, dus ik weet niet of het mooi is. Maar wij reden via het Mazurisch Merenplateau. De omgeving van Mikolajki is mooi en Malbork heeft een mooi kasteel.

Verder hier mijn website waar ook nog veel foto’s op staan. Reizen met een camper naar de Noordkaap en rond de Oostzee staan er op. En verder vakanties in Noorwegen. http://www.freewebs.com/rob1985/

Bedankt voor alle tips, imiddels zijn wij op de Lofoten aangekomen. Op het moment is het bijna 12 uur 's nachts, de zon schijnt maar het is brrrrr koud.

Een langer verhaal is te vinden op onze site :slight_smile:

http://members.upc.nl/e.neumann/Resize%20of%20DSCN0986.JPG

http://members.upc.nl/e.neumann/Resize%20of%20DSCN1183.JPG

1 like