Soep van de bruid Ezo

Ezo gelin çorbasi


100 g rode linzen
100 g fijne bughur
1 grote ui (150 g)
60 g boter
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel scherpe paprikapuree
zout
zwarte peper - zout
1 theelepel gedroogde munt
2 takjes bladpeterselie

Doe de linzen in een zeef, spoel af in koud water en laat uitlekken.
Spoel de bulghur ook af in een zeef en ook laten uitlekken.
Snipper de ui.

Verhit 30 g boter in een soeppan en bak hierin de ui glazig.
Schenk er 1 1/2 liter water bij.
Roer er de linzen en bulghur door.
Roer de tomatenpuree met 1/4 liter water glad en schenk bij de inhoud van de pan en laat alles op een laag vuurtje (en af en toe doorroerend) in circa 45 minuten gaar worden.

Passeer de zoep door een fijne zeef boven een pan. Voeg indien de soep te dik is nog wat water toe.
Breng opnieuw aan de kook en maak vervolgens pittig af met de paprikapuree, zout en peper.

Verhit de rest van de boter in een pannetje, meng er de gedroogde munt door en roer dit mengsel door de soep.
Was de verse peterselieblaadjes, hak ze en strooi vlak voor het opdienen door de soep.

Tip : door wat fijngesneden champignonplakjes toe te voegen wordt de soep nog verfijnder. Roer de plakjes champignon ca 10 min. voor het einde van de kooktijd door de soep.