kirmizi mercimek çorbasi
250 gr rode linzen
1 grote ui (150 g)
1 grote winterwordel (150 g)
80 g boter
1 1/4 liter groentenbouillon
1/4 liter melk
zout - zwarte peper
1 eetlepel citroensap
3 sneetjes sandwichbrood (of wit brood)
1 theelepel milde of scherpe paprikapoeder
Doe de linzen in een zeef en verwijder eventuele steentjes.
Spoel de linzen onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Pel de ui, schil de wortel en snij de groenten in kleine blokjes.
Verhit 20 g boter in een soeppan.
Bak hierin de ui glazig en laat de wortel ca 5 min. meesmoren.
Voeg er de groentenbouillon en de uitgelekte linzen aan toe.
Breng aan de kook, roer af en toe door en laat op een laag vuur in ca. 30 min. gaar worden.
Druk de linzen en groenten boven een tweede pan door een zeef.
Roer er de melk door, breng nogmaals aan de kook en breng de soep op smaak met zout, peper en citroensap.
Snij de sneetjes brood in blokjes van ca 1 cm.
Verhit 30 g boter in een pan en bak de blokjes goudbruin.
Verhit de rest van de boter in een pannetje en roer er het paprikapoeder door.
Strooi aan tafel op alle porties wat broodblokjes en druppel er wat van de paprikaboter overheen.
Geef hierbij heerlijk vers Turks brood.
Afiyet olsun !!