SJAKSJOEKA, een eenvoudig gerecht, zeer geschikt als snelle en smakelijke lunch. Wij hebben het leren kennen bij de Yemenitische familie Achrak in Mosjav Tnuvot. Die wortels zaten er daar niet in…
Voor 2 personen:
1 rode paprika
5 uien
1 sjalot
4 eieren
1 blikje tomatenpuree (klein)
olijfolie (om in te bakken)
4 bospeentjes of 1 winterpeen
4 tomaten
4 teentjes knoflook.
Naar eigen smaak toevoegen:
Zwarte peper
Sambal
Zout
Paprikapoeder
Oregano
Peterselie (uit potje)
Komijnpoeder
Knoflookpoeder
Snij de knoflookteentjes door midden, dan de uien in halve ringen, de sjalot in vieren, de paprika in strookjes en de bospeen in plakjes. De tomaten omgekeerd neerleggen en met een aardappelmesje een kruis in de achterkant snijden. Doe de olijfolie in de koekenpan, bak de uien licht aan, verdeel de paprika over de pan, dan de wortel Meebakken evenals de sjalot en de knoflook. Doe de deksel op de pan en laat ca. 5 minuten bakken/stoven. Af en toe roeren. Doe alle kruiden erdoor (naar smaak) en goed roeren. Maak dan 4 kuiltjes in de pan en leg de 4 tomaten in
de kuiltjes met de achterkant naar boven. Doe de deksel op de pan en laat langzaam de tomaat zacht worden. Na ca. 10 minuten druk je de tomaten stuk met een vork. Voeg de tomatenpuree toe en verdeel deze goed. Maak weer 4 kuiltjes in de pan. Sla 1 ei stuk in een theeglas en giet het in een kuiltje, zo ook de andere drie. Laat het gerecht op een laag vuur met de deksel op de pan pruttelen tot de eieren gaar zijn en de wortels niet meer hard aan voelen.
Serveer dit gerecht met brood zoals: Wit brood, Pitta brood, Stokbrood of Turks brood
BETE AVON.