Het geijkte kennen we nu wel, gourmet, fondue en steengrill, of kalkoen of rollade…
Wie o wie kan hier een paar heerlijke recepten neer zetten, voor het kerstdiner…
Het geijkte kennen we nu wel, gourmet, fondue en steengrill, of kalkoen of rollade…
Wie o wie kan hier een paar heerlijke recepten neer zetten, voor het kerstdiner…
ikke mijn parelhoenragout op z’n Hollands.
Héél erg lekker ! Maar ken het niet van buiten, dus t zal voor morgen zijn.
collega’s hier hadden het ook al gevraagd.
Heb het geprobeerd en dat maak ik klaar op Kerstdag. Kan lekker de dag tevoren !
Ik zoek dus lekkere groenten… Heb wel bij een grote supermarkt(Super …) haricots verts in spek gevonden(lekker makkeli) maarrrr ik zoek nog meer …
Broccoli roosjes met basilicum en knoflook…
Kook de brocolli roosjes dus met maar 1 cm steel in 10 minuten beetgaar en voeg bij het water een beetje zou toe.
Doe ze in het vergiet en laat ze uitlekken.
Doe in de pan 50 gram boter en smelt dit, laat het niet bruin worden, doe hierbij 2 gepelde en in stukjes gesneden tenen verse knoflook, tegen de tijd dat de boter met de knoflook net gaat bakken, afblussen met een flinke scheut azijn. Doe dan basilicum erbij en gooi de broccoli terug in de pan met de saus, schep voorzichtig alles door.
eet smakelijk.
sla de luxe…
benodigdheden
knapperige sla, dus ijsbergsla, of rucolla
1 grote ui
2 tomaten
halve komkommer
zout
peper
azijn
olijfolie
100 gram fetakaas
handje cashewnoten
pakje magere spekblokjes
1 zak croitons.
was en snij de sla fijn of pluk deze.
snipper de ui
snijd de komkommer in kleine stukjes
snijd de tomaten in kleine stukje
snijd de fetakaas in kleine stukjes
bak de spekjes uit.
doe de sla in een schaal, voeg de spekjes incl. het spekvet toe, doe de ui, komkommer en tomaat erbij, doe peper en zout erover. 2 flinke scheuten olijfolie, en een flinke scheut azijn roer alles door elkaar. voeg dan de cashewnoten en fetakaas en croitons toe en schep alles nog een keer voorzichtig om.
eet smakelijk.
Zo zie je maar, genoeg te delen…
hier mijn specialiteit voor een toetje…heerlijk…kan ook samen met ijs.
Appelkruimel……
Benodigdheden
400 gram zacht zure appels
100 gram bloem
75 gram suiker
1 mespuntje kaneel
50 gram boter.
Schil de appels en rasp ze op een grove rasp
Strooi de helft van de suiker erover en schep alles goed om
Verdeel de appel over de bodem van een flink beboterde ovenvaste schaal
Zeef de bloem in een kom
Meng er de rest van de suiker en een beetje kaneel door
Smelt de boter in een pannetje, let op dat ze niet gaat kleuren.
Schenk de boter over het bloemmengsel en roer alles dan zolang met een vork tot er een kruimelige massa is verkregen
Strooi de deegkruimels zo gelijkmatig mogelijk over de appels
Plaats de schaal in het midden van een reeds tot 225 graden voorverwarde oven.
Reken op een baktijd van precies 30 minuten.
De kruimels hebben dan een mooie goudbruine kleur verkregen.
Tip. Dit nagerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.
U kunt er eventueel vanillesaus of licht gezoete, net niet helemaal stijf geslagen slagroom bij geven.
Veel succes en eet smakelijk.
Leuk topic;viva…
ja zo kunnen we wat van elkaar opsteken…en ideetjes uitwisselen.
Sorry dat jullie niks aan mij hebben hier, maar ik heb nooit echt kunnen koken, dan alleen ook maar de normale hollandse pot. Dat gaat me nog aardig af, maar de rest niet, maar hou ook niet van koken dus… :o
Maar voor diegenen die het wel goed kunnen en van houden… hele leuke topic weer. ![]()
@viva: die appelkruimel klinkt erg lekker.
Ik zal in mijn receptenboek kijken, vrijdag horen jullie meer.
die appelkruimel is heel erg lekker, een mix tussen warme appeltaart en appelstrudel…maar dan zonder die machtige bodem.
Zal beginnen met een héél lekker voorgerechtje :
voor 4 pers. :
800 g kabeljauwhaasjes of mootjes lotte
plakjes ontbijtspek
2 preistengels
4 fijne wortelen
20 cl droge witte wijn
20 cl room
oliefolie
fijngehakte bieslook
zout en peper
Snijd de wortelen in brunoise en stoof ze samen met de fijngesneden prei een 5-tal minuten in een grote pan met 2 eetlepels olijfolie.
Besprenkel met witte wijn (niet te gierig !) en laat 10 min. zachtjes stoven.
Voeg vervolgens de room toe en laat het geheel nog 5 min. op het vuur staan.
Snijd de vis in stukken van ongeveer 75 g.
Omwikkel elk stuk met ontbijtspek en bak de stukken in wat boter.
Laat ongeveer 8 min. goudbruin bakken op een matig vuurtje.
Keer de stukken na 4 min. voorzichtig om.
Kruid met peper.
Breng de saus op smaak met bieslook, peper en zout.
Serveren : dotje pasta (linguini bv.) op een bordje, saus erover en vis bovenop.
TIP : ik mix de saus en zeef ze daarna (als je liever geen stukjes in de saus wil)
Smakelijk eten !
Parelhoenragout op z’n Hollands
4 pers. :
800 gr parelhoenfilet (zonder vel)
1/4 knolselder
1,5 l gevogeltefond
1 ui
2 blaadjes laurier
10 gr boter
1/4 l witte wijn
citroensap
peper en zout
4 wortelen + 2
2 preistengels
peterselie
2 kruidnagels
100 gr spekblokjes
10 gr bloem
1/2 l room
champignons
Snij de filets in niet al te kleine stukken.
Pocheer ze ongeveer 25 min. in de gevogeltefond met een grof gesneden wortel, knolselder, prei, laurier, kruidnagel, peterselie en ui.
Zeven en het vocht apart houden.
Bak de spekblokjes samen met de in blokjes gesneden wortelen in ong. 5 min.
Voeg bij de parelhoen.
Stoof de champignons en voeg ook bij.
Maak een roux met de boter, bloem en voeg al roerend de witte wijn bij en lang aan met het pocheervocht. Laat zachtjes inbinden.
Voeg de room toe en wat citroensap en voeg bij het vlees.
Breng verder op smaak met eper en zout.
Serveer met bv. natuuraardappeltjes met wat peterselie over.
Wij vonden het alvast héél lekker !
en voor de WILDerikken onder ons :
Reemedaillons met madeirasaus : 4 pers.
12 reemedaillons
1/2 kg groene boontjes
4 dl wildfond
3 eetlepels madeira
50 gr boter
zout en peper
Maak de boontjes schoon en blancheer ze in gezouten water. Spoel meteen onder koud water, zo blijven ze mooi groen.
Laat ze goed uitlekken. Snij de uiteinden mooi gelijk en bind ze met een sprietje bieslook (of reepjes spek rond) tot een bundeltje.
Braad de medaillons aan beide kanten aan in geklaarde boter. Kruid met zout en peper. Laat nog even braden, maar niet te lang. Ze mogen binnenin nog licht roze zijn.
Neem het vlees uit de pan en hou het warm in de oven of in folie.
Blus de pan met madeira en de fond. Laat op hoog vuur inkoken tot de helft.
Werk, van het vuur, de saus op met de koude boter (in vlokjes bijvoegen en telkens goed opkloppen).
Serveer de medaillons op een spiegel warme saus met de boontjes-bundeltjes.
Je kan er ook nog gebakken witloof bij geven of schorseneren en opdienen met aardappelnootjes
Voorgerechtje : 4 pers.
Gebakken Sint-Jacobsvruchten met venkel en sinaasappeljus
12 grote sint-jacobsvruchten
1 kleine venkelknol
sap van 1/2 sinaasappel
olijfolie
bloep
peper en zout
basilicum
snij de venkelknol in kleine blokjes en stoof ze zachtjes aan in olijfolie zonder te laten kleuren. Kruid met peper en zout.
Blus met het sinaasappelsap en laat kort koken.
Haal de sint-jacobsvruchten lichtjes door de bloem, klop ze af, bak ze kort in hete olijfolie (maximaal 2 minuten aan elke kant) op hoog vuur.
Leg 3 kleine hoopjes van de venkel met de jus op een bordje en leg op elk hoopje een sint-jacobsvrucht. Werk af met wat venkelgroen en wat basilicum.
Kaylo, jeetje wat een gerechten…top.
Heb mijn kookschrift meegenomen naar het werk vandaag ! Hihi !
Dessertje :
6 passievruchten
2 mango’s
3 cactusvijgen
150 gr frambozen
1 dl frambozencoulis
12 amaretti-koekjes
1 borrelglaasje amaretto
1/2 l engelse room
verse muntblaadjes
Schil de exotische vrichten, snij ze in blokjes.
Verkruimel de koekjes grof.
Vul mooie glazen met afwisselend laagjes fruit, kokjes, Engelse room en frambozencoulis.
Besprenkel de koekjeslaag telkens met amaretto.
Eindig met de Engelse room.
Werk af met frambozen en munt
De amaretto kunt u vervangen door sinaasappellikeur of fruitjenever
Of kies voor ander (exotisch) fruit, wat u maar lekker vindt.
Dan nog een goeie tip die ik gevonden heb als je restjes hebt van een kaasschotel :
Plet of mix in de blender alle stukjes kaas met wat room, fijngesnipperde sjalot en wat peper en selderzout. Spuit op toastjes en versier met wat bieslook en/of schijfjes radijs
geweldig die recepten…