Tomaten ontvellen, pitjes verwijderen en in kleine stukjes snijden.
Ui snipperen. Knoflook uitpersen. Meng de tomaat, ui, knoflook,
peterselie en het citroensap. Breng op smaak met chilipepervlokken,
zout, peper en een beetje olie.
Sutlac:
Turkse rijstpudding (ongeveer 6 bakjes)
Bereidingstijd:
ongeveer een uur
Ingredienten:
1 kopje rijst
1 kopje water
1 liter melk
Een halve kop suiker
Vanillesuiker naar smaak
Snufje kaneel
Bereiding:
Doe de rijst en het water in een pan met een dikke bodem, breng het water aan de kook, en als de rijst bijna droog dreigt te staan, giet de melk erbij, breng de melk al roerende aan de kook (pas op dat het niet overloopt) en blijf roeren totdat je de rijst begint te zien bij het doorroeren.
Doe dan de suiker erbij en blijf nog even doorroeren (het moet niet helemaal vloeibaar meer zijn, maar het moet ook niet te dik worden), giet het dan in de bakjes, strooi er dan, per bakje een snufje kaneel op en laat ze afkoelen, totdat ze in de koelkast kunnen. koud opdienen.
Roomkaas, kwark, bieslook, peterselie, (of thijm en munt, net waar je zin in hebt) knoflook, peper en zout mengen (beetje olijfolie erbij) en je hebt haydari (wat overal in Turkije anders lijkt te heten). Efes op tafel, ekmek, haydari en ik ben heel erg tevreden.
Klopt;maar er zit een verandering in;Haydari zit geen knoflook in
Gisteren een Turkse kennis gesproken hierover
Haydari;
Kleine komkomer met verdunde yogurt met kruiden
Cacic:dikke yogurt met komkommer en knoflook
Allemaal zelf thuis simpel te bereiden met de rest van bovenstande voorgerechten
En dan…inderdaad,Iskender?Adana kebab?
Wat ik jullie aanraad is eens een restaurant binnen te stappen gespecialiseerd met de keuken uit Adana…eerst een tafel vol met voorgerechten,daarna Adana kebab(wel pittig) vanaf het houtskool.
Vooraf water drinken bij het voorgerecht voor neutralisatie…tijdens het hoogdgerecht een goede wijn uit de pamukkale streek…
Even naar een Turkse site:
Sarmisak is knoflook
Maar ik zei al, in iedere streek smaakt het weer een beetje anders. Die dame komt kennelijk uit een streek waar ze er geen knoflook in doen.
In deze gaat trouwens feta, weer wat anders.
** Haydari (5 Kişilik)
** **
Malzemeler
1 Su Bardağı Süzme Yoğurt
3 Çorba Kaşığı Beyaz Peynir Rendesi
3 Diş Sarmısak
Kimyon
Tuz
Kuru Nane
1 Fincan Zeytinyağı
Üzerine serpmek için Kırmızıbiber
Sivribiber (Arzuya göre)**
Hans, die hete meze vooraf, volgens mij is dat dezelfde als de acili ezme (wat Turks is voor “heet voorafje”. Maar maakt niet uit, ik maak ze dit weekend gewoon allebei en kijk dan welke het lekkerst smaakt. Ik krijg wat visite zondag en door dit topic weet ik wat ik ga serveren: Turkse hapjes
Als vooraf hoort natuurlijk ook peneyr,turkse geitenkaas in plakjes gesneden;je hebt jong en oud…ieder zijn smaak.
En natuurlijk salade…heel klein gesneden tomaten,komkommer,plakjes in 4en,ui gefruit,lange groene peper klein gesneden,wat peterselie fijn,en dat overgoten met een flinke scheut olijfolie.
Appeltaart met pudding 4-6 personen ingrediënten: voor de bodem:
[ul]
[li]2 eieren[/li][li]60 gram bruine riet suiker[/li][li]mes punt bakpoeder[/li][li]60 gram bakbloem[/li][/ul]voor de pudding:
[ul]
[li]1 ei[/li][li]1 el bloem[/li][li]3 el rietsuiker[/li][li]2 el boter[/li][li]250 ml melk[/li][/ul]Voor de vulling:
[ul]
[li]2-1/2 zoete appels,schillen,klokhuizen verwijderen en in dunne partjes snijden[/li][li]200 gram gemengde nootjes,walnoten,amandelen,noten enz.grofhakken.[/li][li]3 toetlepel amandelschijfjes[/li][/ul]extra:
[ul]
[li]1/2 pakje tartina, breiden zoals die op het verpakking is vermeld[/li][li]bakvorm rond 20cm doorsnede[/li][/ul]Bereidingwijze:
[ol]
[li]Verwarm de oven voor op 175 graden.[/li][li]Klop de eieren luchtig en schuimig.Voeg de suiker toe en ga verder met kloppen.[/li][li]Voeg beetje bij beetje de bloem en de bakpoeder toe.Goed door elkaar roeren tot een gladde beslag ontstaat.[/li][li]Giet het beslag in ingevette bakvorm.[/li][li]Bak de bodem 25-30 min.totdat de bovenkant bruin kleurtje krijgt.Haal de bodem uit de oven en laat dit aan de kant afkoelen.[/li][li]Smelt de boter in de pan.Voeg al roerend geklutste ei,suiker,bloem en als laatste de melk toe.Blijf met een garde roeren tot er een papje ontstaat.Haal de pan van het vuur en laat het even afkoelen.[/li][li]Bestrijk de bodem met de pudding en laat de randjes wel ietsjes leeg.[/li][li]Leg de appels tegen elkaar aan op de pudding.[/li][li]Bestrooi daarna eerst de nootjes over de appels en dan de amandelschijfjes[/li][li]Schuif de bakvorm weer in de oven en bak de taart nog 15-20 min.tot de schijfjes bruin kleurtje krijgen.[/li][li]Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen.Leg het daarna ongeveer half/een uur in de koelkast om de pudding te laten opstijven[/li][li]Schep tartina over de taart, 15min. laten opstijven.Eet smakelijk[/li][/ol]http://deturkserecepten.blogspot.com/
kun je de sutlaç waarvan het recept hier bovenaan staat ook na bereiding even in de oven doen?(of moeten en dan andere ingrediënten bij?) en hoe lang moet het dan in de oven? Die sutlaç heb ik namelijk vaak in Turkije gegeten en wil ik zelf ook zo graag maken