Sikulanu linali bwanji

(origineel bericht op be-more.nl)

Sikulanu linali bwanji

Sikulanu linali bwanji
Betekent: “Hoe was jullie dag?
Nou de onze was erg goed, en ook druk.
Na een fijn weekend, kwamen we gisteren avond in de donkere terug. Je leert hier wel je geduld bewaren, EN je leert hier wachten. In de lodge, waar we waren, was het druk, dat houdt in, lang wachten op eten en drinken.
Je moet weten, dat ze hier nog altijd op houtskool koken, een klein open kacheltje, waarin dan de houtskool brandt.
In de lodge hebben ze er natuurlijk wel meer, maar onze “Hushpuppy” lees huispapa, die voor ons kookt heeft er maar een.
Als je dan alleen maar water moet koken, duurt het wel erg lang, voordat alles warm is.
Zodat wij in het weekend wel 1 uur moesten wachten voor een pot thee en zelfs 2 uur voor het ontbijt.
En ook de taxi, die wij geregeld hadden voor 13 uur, kwam pas om 15 uur. “African time”, je went er nooit aan. Bovendien rijden ze als gekken.

Vanmorgen, hebben wij op ons project, allereerst ons weekprogramma mee opgesteld, daarna hadden wij ongeveer 45 min chichewa les, dat valt niet mee. We leren enkele woorden, zodat wij de mensen kunnen begroeten en een beetje met de kinderen kunnen praten.
Omdat het vanmiddag weer kindermiddag was, gingen we naderhand na het pap koken toe. Wat bleek, geen vuur, geen pap, geen geld, voor hout en suiker.
Heb toen wat gegeven zodat ze hout en suiker konden koken, maar er bleek ook geen water te zijn. Toen naar de buurman. Zo is de pap er weer gekomen.

Vanmiddag zijn we naar het land gaan kijken, wat onze voorgangers gekocht hebben, ziet er goed uit, is best een behoorlijk stuk. Het office, wat er op komt is 15x9 mtr.
Het kadaster komt morgen, om alle grenzen goed te bepalen. De tekening hebben we gezien, die wordt wat aangepast en van de week wordt alles nog eens besproken en bekeken, zodat ze waarschijnlijk volgende week al wel kunnen starten.
Er staan wat mooie bomen op, enkele moeten weg, maar er blijven er ook staan voor schaduw.

Naderhand heb ik met Patrick wat gekookt. ” Leverkes” gebakken met uien, had hij nog nooit gedaan, alleen maar gekookt gegeten, hij vond het lekker.
Ook hebben we sima gemaakt, dit is een brei van maïsmeel, denk aan de Italiaanse polenta, alleen is deze wit. Daar ze hier ook witte maïskorrels hebben.
Omdat ik aan de polenta dacht, heb ik wat sima laten afkoelen, in stukjes gesneden, en gebakken in olie. Dit was erg lekker.
Enne….sima mag je met je handen eten.
Dit was het weer voor vandaag. We zien morgen wel weer.
Heel veel groeten voor iedereen en allemaal heel hartelijk bedankt voor de lieve, fijne en spontane reacties.
Groetjes Joke

(origineel bericht op be-more.nl)