Second opinion vaccinatieadvies: onzin?

Hee,

Ik ga over 1 maand naar Zuid Amerika, een reis van Santiago in Chili, via het noorden van Argentinië, het zuiden van Brazilië naar Rio in Brazilië. Dit loopt via een reisorganisatie.

Ik heb m’n vaccinaties gehaald bij Meditel. Om te kijken wat ik nodig had, volgde een kort consult. Hoewel de reisorganisatie ook malariapillen aanbevool, was dit volgens Meditel niet nodig. Hiervoor keek de mevrouw die mij hielp op een klein overzichtskaartje van Zuid Amerika met daarop de malaria-gebieden. Ze had geen idee waar de plaatsen die ik aandeed lagen, dat werd in een pocket atlas opgezocht. Ik was niet helemaal overtuigd van dit advies.

Ik vind het eigenlijk prima zonder malariapillen (zit niet te wachten op de bijwerkingen), maar wil ook geen onnodig risico lopen. Bovendien heb ik er geen zin in dat ik straks de enige uit de groep ben zonder pillen :slight_smile:

Kan ik gewoon uitgaan van dit advies? Wat vinden jullie?

Groeten,
Bas.

Info via www.lcr.nl of via de landelijke vaccinatielijn 0900-9584
of
www.ggd.nl
Info wordt door artsen en GGD vanaf LCR gehaald.
LCR = Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering gehaald!!!

Hoi,

Ik ga zelf 8 maanden langs en ben eerst bij de ggd geweest voor de eerste afspraak. Toen kwamen we erachter dat we hier een deel nog zelf van moesten betalen en bij Meditel niet.

Ook mijn ervaringen met Meditel zijn niet goed, gelukkig hadden wij al een uitgebreid en keurig uitgewerkt advies van de GGD gekregen. Ik ben van plan om mijn ervaringen op te schrijven naar de verzekeraar die met Meditel werkt.

Overigens werd wel alles volledig vergoed ook dure malariapillen, dat is dan wel weer heel prima.

Succes, zoek zelf ook informatie en ga desnoods op eigenkosten nog naar de GGD als je het niet vertrouwd.

De info op www.lcr.nl en www.ggd.nl is meestal het beste.

Ik heb voor zuid amerika geen malaria tabletten gehad. Die zijn niet nodig als je maar een paar dagen (ik geloof max. 4) in een malariagebied blijft.

Ik ben overigens bloeddonor en na mijn verblijf in zuid amerika (ook al werd gezegd dat malariatabletten niet nodig waren) mocht ik 7 maanden geen bloed geven en dat was wel i.v.m. mogelijke malaria besmetting. De westkust van Zuid Amerika ligt namelijk in een malaria zone.

Altijd goed informeren dus. Op zich, als malaria tabletten niet noodzakelijk zijn, zou ik het zeker niet doen (erg heftige medicijnen).

Liefs,
Carolina

Haayhaay,

Ik ga in april 6 maanden op reis … daarbij zal ik alle continenten aandoen behalve Afrika. Bij de GGD schrijven ze je zeker 2 vaccinaties meer uit dan bij Meditel. Ik heb na vraag gedaan bij mijn huisarts omdat ik het ook vreemd vond dat ik minder vaccinaties kreeg dan mijn reispartner, echter blijkt de GGD zeer commercieel te zijn en alles wat je eventueel zal kunnen oplopen ook voor te schrijven. Ik zou zeggen denk zelf goed na en de Meditel is echt wel een goede organisatie welke alleen besluit de belangrijkste en nodige spuiten te geven en niet je volledig vol te spuiten

De GGD is inderdaad misschien wel wat commercieler inmiddels, maar ze zullen echt niet zomaar alles voorschrijven. Het hangt er volgens mij ook heel erg vanaf WIE je helpt. Advies geven blijft iets heel menselijks.

Voor mijn reis naar Zuid Amerika ben ik naar het Havenziekenhuis in Rotterdam geweest. Als je enigszins twijfelt is dat DE plaats om je te informeren, want daar zijn ze gespecialiseerd in tropenziektes. Zie ook de site van hun Travel Clinic.

Ik had echt een heel goed gevoel na dat bezoek, ze waren daar heel redelijk, hebben goed verteld wat de opties waren en de mogelijke risico’s en lieten de keuze aan mij. Wat betreft de malaria tabletten waren ze ABSOLUUT NIET snel met die voor te schrijven, omdat dat gewoon heel heftige pillen zijn.

Ben toen voor het advies en de eerste spuiten (in datzelfde bezoek) daar geweest en kon de vervolgafspraken doen bij de plaatselijke GGD.

Uiteraard is een second opinion altijd goed. Belees je goed, bezoek de sites die ik eerder al meldde of die van het Havenziekenhuis en de Travel Clinic. Laat je niet zomaar volspuiten met van alles.

Liefs,
Carolina