Sal algemene informatie januari 2016

SAL – Santa Maria algemene info Januari 2016

Deze informatie is bedoeld om duidelijk te maken dat Sal ook heel leuk is om te verblijven als je niet gaat duiken of surfen en niet in een all inclusive wilt verblijven.

In januari 2016 waren wij voor 3 weken in Sal, Santa Maria. We verbleven in Hotel Odjo d’Agua, wat prima bevallen is.
Een belangrijke vraag was of we het 3 weken ‘vol zouden houden’ aangezien we niet surfen of duiken. Ook was het de vraag of de temperatuur wel fijn genoeg zou zijn en of we ons niet te snel zou gaan vervelen, het is tenslotte klein, kaal, plat en behoorlijk zanderig.
We hebben het echter zo naar ons zin gehad, dat we dit graag op het forum met anderen willen delen. Sal is prachtig, maar je moet het wel willen zien.
Ook was informatie over Sal en Santa Maria niet altijd gemakkelijk te vinden of was de informatie niet meer up to date. Daarom hieronder onze bevindingen, voor iedereen die ook naar Sal wil gaan. Verder hebben we een webalbum gemaakt met foto’s van Sal;

Je kunt ook youtube filmpjes googelen om een beter beeld te krijgen. Er zijn er veel gemaakt van Sal en Santa Maria.
Veel kijk en leesplezier en als je besluit naar Sal te gaan: een hele fijne relaxte vakantie!

Sal
Sal is een klein plat, best wel kaal eiland met een paar bergen, prachtige stranden, zandduinen en salina’s. Er zijn 3 plaatsen die er toe doen: Espargos (hoofdstad), Palmeira, en Santa Maria. Wij zijn in Espargos geweest en vonden het leuk om te zien, maar niet iets om te verblijven, maar dat mag iedereen voor zich weten. Er is een uitkijkpunt waar je over de stad en het eiland kunt kijken.
Palmeira ligt aan een haven, heeft een paar restaurantjes, souvenirwinkels en piekfijne openbare toiletten, maar verder is er –naar onze mening- niet veel te zien of te doen. Via Palmeira kom je langs de kust bij Buracona.
Santa Maria is eigenlijk dé plaats waar je moet zijn (als je niet in een all inclusive zit). Je hebt er prachtige (verlaten) stranden, goede accommodaties (hotels, all inclusives, appartementen, huurhuizen) en heel veel restaurantjes, een winkelcentrum en genoeg er rond omheen om te doen!

Hotel Odjo ‘d Agua, Santa Maria
Wij verbleven in Santa Maria in Hotel Odjo ‘d Agua, prima om te verblijven met ontbijt. Het hotel heeft 2 prachtige restaurants: 1 boven zee, met een buitenterras, en 1 in/naast zee. Voor beiden is het verstandig te reserveren voor het diner, want beide locaties zijn behoorlijk populair. Ook kan je 1x in de week op het strand bbq-en, dan worden er tafels en stoelen in het zand gezet voor een romantisch bbq-diner bij een groot kampvuur.
Het ontbijt bij Odjo ‘d Agua is super! Je kunt je elke dag te buiten gaan aan een “champagne ontbijt”. Een uitgebreide greep uit het ontbijtbuffet: pannenkoeken, yoghurt en diverse soorten fruit & cornflakes. Roereieren, worstjes, CaboVerde ontbijt, omeletten, diverse soorten stokbrood en broodjes, jam, cakes & koekjes, kaas, worst, tomaat, tonijn, enz.,
Je kunt koffie, thee en fruitsap uit kannen halen en niet te vergeten de Cava of toch gewoon water, maar er staat ook een automaat voor espresso’s, cappuccino’s, latte ’s, sap enz.
Het hotel heeft ook een aardige bibliotheek voor als je e-reader er toevallig mee stopt. De collectie Nederlandse boeken is niet groot, maar je kunt er zeker wat tussen vinden.
De kamers in het hotel zijn prima, je hebt altijd warm water (wat je niet kunt drinken!) en de schoonmaak en service zijn heel erg goed in dit hotel.

Winkels in Santa Maria
Er zijn volop winkels, boetieks, souvenirshopjes en supermarktjes in Santa Maria. Alles is er te koop. Er zijn moderne hippe kleding en badmode zaken, dames- en herenschoenenzaken (en tassen!), souvenirwinkeltjes, kleine supermarktjes en zelfs 1 grote tegenover farmacia Santa Maria. (Apotheken en privéklinieken zijn er ook volop, -gelukkig- kunnen we daar niets over vertellen). Alles is er te krijgen, dus ook je vergeten producten zoals shampoo, tandpasta of zonnebrand. De prijzen zijn echter voor ons toeristen zowiezo hoger, want alles moet worden aangevoerd vanuit Europa of het vaste land van Afrika. Maar het is welzeker allemaal te krijgen. Heb je een appartement gehuurd en wil je zelf koken: alles is in de supermarktjes te krijgen, op straat kan je verse groenten en fruit vanuit de kruiwagen kopen bij de straatverkoopsters en vis op de pier.

Wat te doen:
Duiken, Surfen, Kite surfen, Jetski, Catamaran snorkeltocht, Snorkelen, Flyboard (aan het einde van het strand, € 65,00 per half uur), Paardrijden, Botanische tuin bezoeken, Museum bezoeken in Santa Maria, Paintball, Fietsen, Quad tour (zet een bril op en bind een sjaal om, het is ERG STOFFIG!)
Auto huren en zelf op pad gaan, Haaien kijken, Vogels spotten, Stargazing, Hiken
Shoppen, Yogalessen volgen, Lezen, Muziek luisteren, Vissen
Salinas bezoeken: Santa Maria (gratis) & Spa en Pedra de Lume & Spa (€ 5,00 entree)
Buracona “oog” bezoeken, Tour naar andere eilanden maken
Uúúren strandwandelen en we vergeten vast nog andere leuke dingen.

Uit eten in Santa Maria
In Santa Maria zijn ongelofelijk veel restaurantjes. In iedere prijsklasse is iets te vinden, van chique tot met je voeten in het zand en het eten is overal heerlijk en goed klaargemaakt. Check tripadvisor om ze allemaal in Santa Maria te zien.

Vegetarisch uit eten; kan prima!
Overal kan je vegetarisch eten, vaak in de vorm van pizza of pasta, maar als je even zoekt is er meer:
Bombay restaurant; daar kan je kiezen uit een hele lijst Indiase vegetarische gerechten (achter Aparthotel Aquamarina/ het blauwe gebouw van CVtelecom);
La Villa restaurant: een gigantische Gran Vegetarian dish (aan het strand met een leuke binnentuin en Gazebo terras).
Farolin restaurant: keuze maken uit de side dishes. Je kunt bijvoorbeeld rijst of aardappelpuree kiezen met een grote schaal lekkere gekookte groenten (vegetable sauté), zoete aardappel of maniok (gefrituurd of gekookt) bij hotel Odjo ‘d Agua.
Gigi’s Manera: je kunt een keuze maken uit diverse vegetarische gerechten bij dit Italiaanse restaurant. Daar hebben ze o.a. groentelasagne, groenteballetjes, groentepizza, een overheerlijke paddenstoelen risotto en nog veel meer.
Cafe del Mar: champignon spaghetti en een lekkere humus-schotel (kikkererwten). Deze schotel wordt echter met koude groenten en brood geserveerd maar je kunt ook vragen of ze ’m serveren met rijst en gekookte groenten (vegetable sauté).
Cretcheu: rode wijn risotto.
Palm Beach: zelf je vegetarische pizza of pasta samenstellen met lekker veel groenten.

Elektriciteit
Je hebt geen verloopstekker nodig, je kunt gewoon je eigen stekker in de stopcontacten steken om je telefoon op te laden of een föhn te gebruiken.

Geldzaken & Creditcard
Je kunt overal gewoon met Euro’s betalen. Je krijgt dan soms wel Escudo’s als wisselgeld terug. De koers is altijd 100 Escudo’s = 1 Euro.
Je laatste Escudo’s kan je altijd uitgeven aan een leuke souvenir in een van de vele shopjes of bij de overdekte markt bij Hotel Odjo ‘d Agua.
Bij veel restaurants kan je ook al met je creditcard betalen. Je ziet steeds meer stickers op een deur of raam geplakt met het logo van visa/mastercard. Ikzelf heb ook een paar keer zonder problemen met creditcard betaald (Mastercard).

Pinautomaten
Er zijn in Santa Maria pinautomaten in de hoofdstraat: 1 bij de bank naast Pub Calema, 1 in de bank naast hotel Nha Terra, 1 bij Hotel Odjo ‘d Agua en is er 1 op het vliegveld. Wellicht zijn er nog meer en zijn er ook in Espargos. Let op: er komen Escudo’s uit, geen Euro’s.

Wifi
De hotels, de restaurants en strandtentjes, bijna allen hebben ondertussen gratis wifi.

Postkantoor
Voor de postzegelverzamelaars een must maar ook nog steeds leuk om naar huis te sturen: een kaartje. Overal verkopen ze leuke kaarten variërend in de prijs van € 0,50 per stuk of 3 voor € 1,00.
Het postkantoor ligt aan een groot plein, tegenover restaurant Gigi’s Manera, aan de rand van Santa Maria. Loop je vanuit Hotel Odjo ‘d Agua, dan ga je naar de weg en vervolgens rechtsaf langs de overdekte markt. Op de splitsing vlak bij restaurant Gigi’s Manera ga je links, je ziet vanzelf aan je rechterkant het gebouw van het postkantoor. Een postzegel kost € 0,60. Je kunt ze zowel binnen als buiten posten. Het kan wel ongeveer 3 weken duren voordat je kaart wordt ontvangen.

Wind en zon(nen)
Het waait inderdaad altijd op Sal, daarom is het ook een paradijs voor de (kite)surfers. Het is daardoor echter zeker niet koud in de zon. De wind is juist een aangename verkoeling, want de zonkracht is op Sal behoorlijk hoog, dus smeer je goed in. Zit je wat langer in de wind en in de schaduw, dan wordt het inderdaad wat kil. Maar om te zonnen is het prima weer. Toen wij er in januari 2016 waren (3 weken lang), was de gemiddelde temperatuur zo’n 27 graden en nauwelijks bewolking.
’s-Avonds was het wat koeler, een vestje of een trui zijn dan lekker, maar soms was het ook helemaal niet nodig. Het ligt er ook aan waar je in een restaurant zit: binnen en beschut, of zit je bijvoorbeeld bij Farolin boven zee in de wind. Dan kan het wel eens fris worden ja.

Uitgaan
Over het uitgaans- en nachtleven weten we niet zo veel, dus alle ins en outs van Santa Maria kennen wij niet. Wat we wel weten:
De hoofdstraat wordt elk weekend voor verkeer afgesloten van vrijdagavond tot en met zondagavond. Alle terrassen worden dan tot op straat uitgebreid en niet die alleen van restaurantjes, maar ook van bijvoorbeeld Pub Calema en de lounge bars. Het is er dan heel erg druk en gezellig.
Ocean Cafe is ook een heel gezellige kroeg en voor de discotheek kan je naar Pirata gaan.

Flora en fauna
Op het eerste gezicht denk je: hier is niets, echter als je van de natuur houdt zie je heus wel het een en ander.
Onder water is het vast mooi, wij hebben deze keer niet gesnorkeld (te koud water vonden we) , maar in ondiep water zie je al vissen, zeeanemonen, krabben en heremietkreeftjes.
Sta je wat langer stil op een –verlaten- strand, zandduin, een plasje of uitgestrekte vlakte, dan zie je heel wat vogels.
De bloesems van diverse struiken, oleanders en bougainvillea’s zijn natuurlijk altijd prachtig. In januari bloeien de woestijn asperges mooi geel, waaraan de hoofdstad Espargos zijn naam ontleent.
Overal zijn katten en voornamelijk honden die loslopen. Er zijn diverse sterilisatie- en plaatsingsprogramma’s om het aantal dieren binnen de perken te houden en ervoor te zorgen dat ze een goed thuis krijgen. Wil je meer weten of een donatie doen, kijk dan op : http://www.ospacv.org/

Auto huren
Je kunt op Sal prima een auto huren. Neem er wel eentje die goed off the road kan rijden (4x4), maar ga er niet mee in het rulle zand van een strand, want je komt onherroepelijk vast te zitten. Er lopen een paar off the road wegen langs de kust en over het eiland. Met 2 (halve) dagen hebben we echt alles gezien. Voordeel van zelf rijden is dat je overal op je gemak heen kunt en er een poosje kunt blijven. Als je een georganiseerde tour maakt kom je ook overal, blijf je overal korter, maar krijg je natuurlijk ook weer nuttige uitleg. Probeer de sloppenwijken bij Espargos te mijden, kinderen gooien graag stenen naar je auto.
Er zijn diverse verhuurbedrijven, onder andere Hertz en Global Africa. Per dag kost het ongeveer € 60,00. Global Africa vraagt een onderpand van € 200,00, dat je bij het inleveren van de auto weer terugkrijgt.

Fietsen huren
In Santa Maria kan je bij L Alambic fietsen huren. Ze vragen je rijbewijs of ID als onderpand (want stel je voor dat je er met de fiets vandoor gaat???). Een halve dag kost € 8,00 (januari 2016).
Je krijgt een plattegrond mee met routes. Vergeet niet dat er altijd windkracht 5 staat. Je kunt er bijvoorbeeld mee naar de Salinas van Santa Maria, waar ook een man is die een eigen spa heeft gemaakt (waar je dus in kunt blijven drijven, net als in de dode zee). Ook leuk om naar toe te gaan is het kitesurf restaurant Mito en Djo, de paarse route op de fietskaart, en daar te lunchen of iets te gaan drinken

Mooie foto’s in het webalbum Liaendick!:foto: