Route Australië: waar in welke periode?

Beste reizigers,

We komen begin april aan in Sidney en graag kopen we daar een auto om een jaar door Australie te trekken.Ook willen we een maand overvliegen naar nieuw-zeeland.
Moeten we met de klok mee rijden of tegen de klok in , gezien de “seizoenen”,
Ik las eerder al iets over een regenseizoen in het noorden,kwallen seizoen aan de oost-kust en extreme hitte in de binnenlanden?
Wie kan ons adviseren?

Vriendelijke groet dirk

Ik denk niet dat je je daar iets van moet aantrekken. In australie bijt alles… als je je dus zorgen maakt over de gevaarlijke beestjes blijf je beter thuis.

Wat de seizoenen betreft ban je nergens zeker van, in het noorden was het tijdens het regenseizoen droog en tijdens het zonnig seizoen was het in het zuiden nat… ook weinig van aantrekken zou ik zeggen, gewoon langskomen.

De enige route die backpackers meestal nemen is de route van fruitpicking, december tot april in het zuidoosten en dan tot december in het noorden…

grtz

Tom

www.raidersdownunder.com

Hi Dirk
De beste (warmste) tijd van het jaar om naar NZ te gaan is februari/maart. Er zijn dan (meestal) geen schoolvakanties.
De kwallen (box jelly fish oa, die dodelijk kan zijn) vind je in het algemeen boven de tropic of Capricorn en ze zijn in het algemeen aanwezig van november tot mei. Alhoewel de kans niet zo groot is, moet het zwemmen bij de kust in deze tijd van het jaar toch afgeraden worden. De outback van Australia, die 80% van het land bestrijkt is grote delen van het jaar erg warm. Temp. van 40gr of meer zijn normaal. De beste tijd voor een bezoek aan de outback is dus in hun winter. Helaas kan het dan 's nachts weer behoorlijk koud zijn. December en januari, zijn de vakantiemaanden. Prijzen zijn veel hoger en accomodatie is soms moeilijk te vinden. Na vele reizen vinden wij West Australia eigenlijk het mooiste. Deze enorme staat (2.3 miljoen km2) heeft heel veel te bieden vooral op natuurgebied. Perth is een fraaie stad en langs de kust liggen o.m Kalbarri, Shark Bay, Ningaloo Reef, en Broome. The Kimberley’s in NWQ Aus zijn ook schitterend maar moeilijk te bereiken. Als je echt door de outback wilt gaan trekken heb je een 4wd nodig met high clearence en je moet je lang en grondig voorbereiden. Als je alleen op de grote wegen blijft kan je volstaan met een 2wd. In de Wet kunnen wegen wekenlang onbegaanbaar blijven. In Katherine bv was het water 15 meter gestegen enkele jaren geleden. Maar de Wet heeft ook zijn charmes vooral in FN Queensland en bij Darwin. September en oktober zijn de beste maanden voor de oostkust. De beste tijd voor het gehele noorden zijn mei t/m september. De beste tijd voor het zuiden zijn hun zomermaanden alhoewel het ook bloedheet kan zijn in Melbourne en Perth. Adelaide heeft eigenlijk het mooiste klimaat en als je het wat warmer wilt hebben is Brisbane de aangewezen plaats. Echt koud wordt het in WA meestal nergens maar de zuidkust kan erg regenachtig en winderig zijn. De beste tijd voor het noorden van WA, zeg maar ten noorden van Kalbarri zijn van maart tot november.
Je zou dus bv van Sydney van begin april eerst via Melbourne naar Adelaide en Perth kunnen rijden, zeg maar t/m juni. Dan langs de westkust naar het noorden trekken in 2/3 maanden eindpunt Darwin. (juli t/m september)Van Darwin naar Cairns en een tijd daar blijven (october en november) dan langs de oostkust terug naar Sydney december en januari. Dan zou je natuurlijk ook de weg van Stuart HW van Darwin naar Adelaide moeten rijden maar dat mag je zelf uitpuzzelen. Dan in maart naar NZ.
Zo maar wat ideeen, misschien heb je er iets aan. Als je nog wat te vragen hebt, feel free to ask…
Yeehaw