Rondreis Zuid Israël met gehuurde auto

Begin januari 2011 zijn wij (stelletje 51 en 43 jaar) met een gehuurde auto 7 dagen door het zuiden van Israël gereden. We zijn midden in de nacht (03.00 uur) geland in Tel Aviv. Direct buiten de aankomsthal iets naar rechts staat de bus die je naar het autopark rijdt. De verhuurbedrijven zijn dag en nacht open. Wij hadden Budgetcars. Aan te raden is om hier in Nederland je auto al te huren. Wegen zijn erg goed bereidbaar en er is haast geen verkeer. We zijn direct naar Jeruzalem gereden. De oude stad is zeer zeker de moeite waard om 1 volle dag voor in te plannen. Op de Via Dolorosa (Kruisweg van Jezus) lopen om de 10 minuten groepen mensen met een kruis te zeulen. Net buiten de Herods Gate in de Salah ad Din zit het Rivoli Hotel, wat qua ligging ideaal is. Wel moeite gehad om de auto ergens te parkeren. Prijs per nacht incl. ontbijt voor 2 personen $ 70,–. het is een eenvoudig gewoon hotelletje. Daarna naar de Dode Zee gereden. Als je daar heen rijdt, zie je aan je linkerhand de muur die de Israëliers hebben gezet tussen Jeruzalem en het Palestijse gedeelte. Verschrikkelijk troosteloos. De dode Zee is een must om eens in te drijven. Geen onderwatercamera meenemen de zee in (zoals een Australiër). Die liet hem uit zijn handen vallen en hij lag op 2 meter diepte, maar met zelfs 5 man op zijn rug krijg je hem niet diep genoeg naar beneden gedrukt om de camera te kunnen pakken. En niet met je natte vingers in je ogen wrijven !! In Ein Gedi halverwege de 90 langs de Dode Zee, kun je in een Youth Hostel overnachten en daar in de bergen Abseilen. Wij zijn verder gereden naar beneden. Bij Ein Bokek ligt een oerwoud van Dode Zee Hotels. Benidorm in Israël. Hier wilden wij in ieder geval niet overnachten. We zijn doorgereden naar Arad, wat ik niemand kan aanraden. Geen f.ck te doen en niets wat enige bezichtiging waard is. De volgende dag Massada bezocht. Let op, de laatste gondel naar beneden gaat om 16.00 uur ! 's Middags zijn wij naar een alternatief tentenkamp gereden om wat te relaxen. Er is geen bal te zien, maar wat een leuke ervaring. Alsof je weer terug bent in de jaren 60-70. Je kunt er met 60 man in een grote tent slapen, kampvuur bouwen, BBQ. Je krijgt een eigen deel van een koelkast voor je eigen gekocht eten. Te gek voor die mensen die er van houden. Adres : Shkedi’s Camplodge in Ne’ot Hakikar. Je komt er door de 2499 te nemen op de 90 richting Eilat. Direct onder de zuidpunt van de Dode Zee. Als je zelf niet met je auto het durft, kan je daar een georganiseerde Jeeptour van 2,5 uur door de woestijn scheuren. Wij hebben daar een deel van zelf gedaan met gewoon een 2 wiel aangedreven Mazdaatje. Goed te doen.
Daarna wilden wij richting de Ramon Krater. Aanrader is de 227. Prachtige weg ! Als je op Donderdag naar Be’er Shiva gaat is er een grote bedoeïnenmarkt met allerlei kruiden, kamelen enz. Verder is er volgens vele Israëlieten niets te doen of te bezichtigen. Wij zijn met een heel leuk uitstapje naar een kamelenranche in Mamshit op de 26 naar Dimona richting Mitspe Ramon gereden. Overigens een leuk kamelenritje gemaakt, maar als je dat al ooit eens gedaan hebt, kun je dat gerust overslaan. Wel waren wij maar met z’n tweetjes en de gids had een hoop te vertellen over de omgeving en vroegere tijden. Echt erg interessant. De Ramon krater is OK, maar als je al veel van een woestijn hebt gezien met zonsopgangen e.d. is het niet specifiek de moeite waard. Wel zijn er 3 leuke overnachtingsmogelijkheden. De eerste was dicht, maar dat is ook zo’n tentenkampje als in Ne’ot Hakikar. Het heet Silent Arrow. Maar wat ons nog leuker leek was het Adama Hotel. Het is een binnencamping met houten tipi’s waar je op een matras op de grond slaapt in een grote hangar op het industieterrein aan de Noordkant van Mitspe Ramon. Helaas was het nu dicht. Ook het Biker Hotel om de hoek zag er leuk en gezellig uit, maar dat was vol. Wij hebben overnacht in het Ramon Hotel. Op zich niets mis mee, maar niet de charme van de andere Youth Hostels. Daarna zijn we weer richting Tel Aviv gereden. Langs de Gazastrook naar Yafo (Jaffa). Ongelooflijk leuk voorstadje van Tel Aviv. Een grote koninginnemarkt. Dag in dag uit ! Wat een zooi allemaal niet op de straat verkocht wordt. Aanrader om te overnachten is het Old Jaffa Hostel midden in het stadje met een schitterend dakterras. 's Nachts weer vroeg op om de auto terug te brengen naar het verhuurbedrijf en 's ochtends weer vroeg (06.00 uur) de vlucht weer terug naar Amsterdam. Het was echt te kort, maar erg veel gezien !

Dat klinkt als een geslaagde vakantie. Helaas zijn die 7 dagen zo voorbij.
Blijkbaar ben je niet in Petra (Jordanie) geweest. Maar wie weet, misschien in jullie volgende reis??

Hi Hjo,
Ja het was erg geslaagd. Petra ging niet door. We konden alleen georganiseerd vanuit Eilat een dagtrip naar Petra (Jordanie) maken. (Ook niet vanuit Jeruzalem) De goedkoopste was $ 195 pp. Met de gehuurde Israëlische auto mag je niet de grens over. Er bestaat volgens de Israëliers in Ne’ot Hakikar een oplossing, door naar de grens te rijden, daar te voet de grens over te gaan en dan weer een Jordanische auto te huren. Petra bezoeken kost je $ 45,-- pp voor een visum en $ 75,-- pp intree. Mensen die in Jordanie in een hotel overnachten hoeven die $ 75,-- niet te betalen, dit om het toerisme in Jordanië te promoten, maar ik heb van de Israëliers gehoord, dat de hotelprijzen voor een 2 persoonskamer tegen de $ 200,-- lopen. Dat vonden wij echt te gortig. Dus om van een echte promotiecampagne te spreken, ho maar.