Bestolen op vakantie?
Het zal u maar overkomen: u bent op vakantie en hebt het perfecte terrasje gevonden. Zo perfect, dat ook dieven er graag rondhangen. Uw handtas is gestolen. Of u komt na een lange vliegreis op uw bestemming aan, baant uzelf een weg door een veel te drukke aankomsthal, om nadien te merken dat u een jetlag rijker en een portefeuille armer bent. U bent bestolen. Wat nu?
**
Vooraf: de schade beperken**
Neem als u reist, altijd een aantal voorzorgsmaatregelen. Als u dan toch bestolen wordt, zijn de gevolgen minder erg.
[ul]
[li]Kopieer alles[/li]
Neem voor uw vertrek kopieën van uw paspoort, rijbewijs, bankkaarten en vliegtickets. Bewaar die afzonderlijk van uw orignele documenten. Laat ook een kopie thuis achter, en mail een scan naar uw eigen mailadres.
[li]Noteer telefoonnummers[/li]
Noteer vooraf ook de telefoonnummers van de Belgische ambassade, uw bank, cardstop en uw verzekeraar, zodat u hen kan contacteren indien nodig. Hou die nummers bij, samen met uw bankrekeningnummer, paspoortnummer en het polisnummer van uw reisverzekering, indien u die hebt.
Bewaar het document uiteraard niet in uw portefeuille. Laat ook hier een exemplaar van thuis achter, en mail het naar uzelf. Zo heeft u een backup als ook dit document gestolen wordt.
[li]Spreid alles[/li]
Reist u in groep, verdeel dan het geld onder elkaar. Dan bent u niet alles kwijt als iemand bestolen wordt.
Bewaar ook altijd een deel van je budget op een aparte plaats, zodat je altijd nog wat extra.
[/ul]
Bent u dan toch bestolen?
[ul]
[li]Bel meteen Card Stop (voor belgen) op het nummer om uw bank- en kredietkaarten te blokkeren. Dat kan zeven dagen op zeven, 24 uur op 24. Card Stop bereikt u op het nummer 070 344 344, vanuit het buitenland is dat +32 70 344 344.[/li][li]Doe aangifte bij de politie. Vraag een kopie van het proces-verbaal, dit heeft u nodig om het verlies van uw paspoort te kunnen verantwoorden.[/li][li]Dan moet u aan een nieuw paspoort zien te komen. Neem daarvoor contact op met de Belgische ambassade. Met het proces-verbaal van de politie en twee recente pasfoto’s kan u op de ambassade of in het consulaat een nooddocument aanvragen. [/li]
Reist u in een land waar geen Belgische vertegenwoordiging is, dan kan u terecht in de ambassade van een andere lidstaat van de Europese Unie.
[li]Als uw bank een filiaal heeft op uw reisbestemming, ga daar dan even langs om te horen of zij u een nieuwe kaart kunnen bezorgen. Sommige banken werken samen met lokale correspondentbanken. U kan uiteraard ook altijd uw eigen bankkantoor contacteren.[/li][li]Heeft u geen medereizigers waar u op kan terugvallen, laat het thuisfront dan geld opsturen van het thuisfront. Via Western Union kan u het geld op een uur tijd in uw handen hebben. [/li]
Belgische ambassades en consulaten kunnen geen financiële hulp bieden.
[li]Heeft u een reisverzekering, dan kan die u helpen met de rompslomp die zo’n diefstal met zich meebrengt: de ambassade of het consulaat contacteren, vluchten herboeken, een noodbudget uitkeren enzovoort.[/li][/ul]