Reisverslag Yucatan 04/2009

Deze keer gaan we in Mexico een rondje via de Maya route doen. We hebben een deel van de reis uitgestippeld, maar houden een deel open. De vliegreis gaat via de VS naar Cancun. Na aankomst in Cancun zijn we direct naar ons hotal (Haina Hostal) gegaan. We hebben goed geslapen en de volgende dag direct met de bus naar Merida. De rit was saai en de film in de bus was een fijne afwisseling

In merida merken we direct de warmte als we uit de bus stappen. We gaan met de taxi naar ons hotel, Hotel del Peregrino, was een mooi hotel blijkt te zijn. Na de de spullen op de kamer te hebben gedropped gaan we wat te voet door de stad. We eten even wat en gaan niet al te laat terug naar het hotel, waar we vroeg naar bed gaan. Merida is een mooie en rustige stad. Morgen beginnen de festiviteiten vanwege Pasen en is er van alles te doen in het historische centrum.


We hebben al heel wat van het paasfeest gezien. Veel is een mix van Mayacultuur en het Christendom, maar erg leuk om te zien hoe het gevierd wordt. Het is erg heet op het midden van de dag. Later op onze tweede dag in Merida komt ons bezoek uit Puebla en gaan we met hun uit eten.


Gisteravond zijn we met Edgar en Veronica, Mexicaanse vrienden van ons uit Puebla, wat gaan eten en drinken in het centrum van Merida. Het was erg gezellig en het eten was erg goed.

Vandaag zijn we met Edgar en Veronica naar Chichen Itza geweest. Het was er erg druk, veel drukker nog dan bij vorige bezoeken, en het was erg heet. Zij hadden een huurauto geregeld, waarmee we snel bij het park waren. Vol, voller, volst kun je met recht zeggen. Het is bijna onmogelijk een tempel of piramyde op de foto te krijgen, zonder dat er al teveel mensen op staan… Voor de handel van de locale bevolking is het zichtbaar goed, dat de site nu op de lijst van wereldwonderen staat. Het is voor velen jammer dat men de tempels niet meer mag beklimmen, maar voor de gebouwen is het natuurlijk beter. Namen in de wanden krassen etcetera is er nu niet meer bij.


Na Chichen Itza zijn we nog even gaan kijken been een cenote in de buurt. Het is prachtig om te zien, maar ook hier weer vol met toeristen (alsof we er zelf geen zijn… )


Terug in Merida gaan we eerst een snack eten en in de loop van de avond gaan we naar het centrum om wat te eten en te drinken. Het is erg gezellig, maar echt laat maken we het niet. Morgen gaan we naar Uxmal en daar wil je niet met een dik hoofd rond lopen.

Met Edgar en Veronica zijn we naar Uxmal gereden. Het ziet er naar uit dat het behoorlijk warm gaat worden. Aangekomen bij het park valt al direct op dat het hier niet zo druk is als bij Chichen Itza. In het park zie je wel wat toeristen rondlopen, maar door de grootte van de site valt het niet echt op. Het eerste wat we zien is de grote ronde tempel/piramide, uniek vanwege z’n ronde vorm. Het is een indrukwekkend gebouw en is in behoorlijk goede staat.


Direct achter deze tempel staat het “Nonnenklooster”, wat de Spaanjaarden vanwege z’n vorm zo genoemd hebben. Het heeft veel details en is prachtig afgewerkt. Het is behoorlijk heet tussen de muren en bovenaan de trap krijg je een welkom briesje.


Een stuk verder staat de grote piramide, die je in tegenstelling tot de ronde tempel, wel mag beklimmen. De trap is zeer steil en zal voor mensen met hoogtevrees niet makkelijk zijn. Je hebt boven een prachtig uitzicht over het complete park, wat veel groter is dan we vooraf dachten. De temperatuur is inmiddels gestegen tot zo’n 37 graden celcius, maar er staan gelukkig genoeg bomen om even in de schaduw van gaan te staan.

We gaan erna terug naar Merida en gaan wat eten op de grote paseo. 's Avonds nemen we Edgar en Veronica mee uit eten i.v.m. de verjaardag van Ingrid. We zien, en horen, nog een verschrikkelijke liveband in een van de bars in het centrum en gaan na een aantal biertjes terug naar het hotel.

Gisteren zijn we met Edgar en Veronica naar Progreso geweest. Het was een typische Mexicaanse badplaats en deed erg gezellig aan. De langste pier ter wereld is i.i.g. erg indrukwekkend, want je moet i.v.m. de lange afstand met een shuttlebus naar het uiterste punt.


Lang zijn we niet gebleven omdat zij om 15:00u de huurauto moesten inleveren en het vliegtuig naar Puebla moesten halen.

Wij zijn nog wat gaan drinken in het centrum en hebben wat winkels met pinatas bezocht.


Na Merida gaan we verder naar Campeche. Campeche is een echte verrassing, wat een mooi historisch centrum heeft de stad. Elk huis is mooi in een frisse kleur en alles is zo mooi onderhouden.


Het lijkt wel bijna geen Mexico, maar een attractiepark. Toeristen zijn er ook al niet veel te zien, dus doet het allemaal nog Mexicaanser aan. Het is wel een beetje schaduw zoeken, want heet is het wel in de straatjes. Een leuke boulevard, waar men 's avonds gaat joggen of slenteren. Zien en/of gezien worden is hier het motto, maar wel leuk voor ons :wink: Het hoofdplein aan de kathedraal is erg mooi en op de zaterdagavond is het feest op z’n Mexicaans. Geweldige sfeer en goed eten en dat allemaal onder het genot van livemuziek.


We hebben vanuit Campeche ook Edzna bezocht. Een mooie site met een prachtig groot hoofdgebouw (Akropolis). De site is vrij verlaten en dat geeft ons de kans om mooie foto’s te maken van al het moois. Hier zijn de tempels nog open en mag je tot boven klimmen. Het is een behoorlijk hoog bouwwerk en de trappen zijn steil zoals het van de Mayas te verwachten valt.


Eindelijk zijn we dan in Palenque. Het heeft voor mij 5 en voor Ingrid 4 bezoeken aan Mexico geduurd om er een bezoek aan te brengen. Het is vrij gemakkelijk om vanuit Campeche naar Palenque te reizen per bus. We hebben 2 overnachtingen via mail geregeld bij “Maya Bell”, een camping, trailerpark en cabaña verhuur gebeuren, vlakbij de ingang van het park. Het is en beetje een “vreemdesnoeshanengebeuren”, maar we voelen ons er al snel thuis.


De eerste avond lekker gegeten en gedronken onder het genot van livemuziek.

De tweede dag vroeg opgestaan, om vervolgens naar het park te lopen. Het is behoorlijk warm en vochtig (36ºC en 95%), dus behoorlijk bezweet aankomen bij de ingang. Het park is echt erg mooi en de tempels i.c.m. de mooie tempels is echt prachtig. Jammer dat je niet meer in de tempel van de inscripties mag afdalen naar de graftombe van Pacal. Van de andere kant is dit natuurlijk wel begrijpelijk, want de schade is intussen behoorlijk.


De rest van het park is erg mooi en na een aantal uur houden we het voor gezien. 's Avonds weer lekker gegeten, maar vroeg naar bed i.v.m. het vertrek naar Chetumal.


Vanuit Palenque zijn we via Escarcega verder gegaan naar Chetumal. Chetumal is nog behoorlijk echt Mexico. Niets aan toeristen, op een enkeling na, en veel leuk Mexicaans vertier. De stad heeft niet echt grote trekpleisters, maar dat is misschien ook wel het grootste voordeel voor ons.


De stad is overzichtelijk en heeft een mooie boulevard. Het is makkelijk te voet te doen, maar een beetje rekening houden met met de zon is wel gewenst Je kunt er overal lekker eten en drinken en de markt bij de plaza is erg leuk om te beleven.


Vanuit Chetumal gaan we verder naar Mahahual, waar we een paar daagjes gaan relaxen.

Week 3

We zijn drie dagen bij Hotel Maya Luna in Mahahual geweest. Dit hotel is van Carolien en Jan uit Nederland, die er echt iets moois van hebben gemaakt.


De plaats zelf is klein, maar wel gezellig. Iemand die wat rust zoekt is hier aan het goede adres. Ook snorkelen en duiken is hier goed, want Banco Chinchorro ligt voor de deur van Mahahual.


Buiten lekker relaxen, eten en wat wandelen hebben we niet veel gedaan. Dit hebben we na het drukke programma ook wel een beetje verdiend.


Na aanraden van enkele mensen zijn we deze keer toch maar eens voor 3 dagen gaan kijken op Isla Mujeres. Het was er laid-back etcetera…

We weten nu hoeveel er van waar is…

Als je het vergelijkt met PdC en Cancun is het i.d.d. zo, maar als je een rondje Merida-Campeche-Palenque-Chetumal-Mahahual hebt gemaakt, dan denk je er toch een beetje anders over. Ja, het is leuk op de straatjes, maar alles overpriced en zelfs nu in het laagseizoen kun je soms over de (Amerikaanse)hoofden lopen.


Het is een mooi eiland en voor een dagtrip best leuk, maar voor meer dagen is het echt iets voor de “strandje-hapje-drankje-barretje-souveniertje” toerist, die verder niets wil doen tijdens zijn vakantie.


Het eiland heeft veel te bieden voor duikers en sportvissers en heeft een aantal prachtige stranden. We hebben o.a. de turtlefarm bezocht, waar ze de jonge schildpadjes beschermen en laten opgroeien tot een leeftijd van 1 jaar.


Een dagje strand hebben we ons natuurlijk ook gegund, wat best een welkome afwisseling was. Vandaag met het veer terug naar Cancun, om morgen op tijd het vliegtuig te nemen. Kunnen we misschien ook de strip een aantal uurtjes gaan bekijken.

De laatste dag brengen we door in Cancun. We hebben weer een overnachting bij Hostal Haina geboekt, wat mooi centraal in het oude deel ligt. Met het veer terug vanaf Isla Mujeres en met de taxi naar het hostel.

Na de incheck gaan we te voet naar het busstation, om naar de hotelzone te gaan. Aangekomen bij een openlucht shopping mall zien we de Amerikaanse invloed op dit deel van de wereld. Ook de hoterstrip is een lange rij van mega grote hotels, die elkaar bijna bijna raken. De shopping plaza heeft niets Mexicaans en er zijn alleen maar dure designmerken te koop. Leuk om een keer te zien, maar echt bijzonder vinden we het niet. Het lijkt wel de outlet in Roermond.


Erna gaan we terug naar down-town Cancun. Door velen als vies en onveilig beschreven, maar wij vinden het er behoorlijk meevallen. Gewoon een Mexicaanse arbeidersstad. 's Avonds gaan we lekker eten bij een straatrestaurant, waar ik de beste fishtaco’s van deze reis eet en waar we een laatste aantal servesa’s nuttig.


Morgen door de doctorcontrole op het vliegveld i.v.m. de Mexicaanse griep en op naar huis.

De reis was voor ons i.i.g. een groot succes en we hebben weer veel moois gezien.

heel leuk verslag, woon zelf aan zee in Chuburna, Yucatan. ben alleen in Chichen Itza geweest, en vond het jammer dat men niet meer de gebouwen kon beklimmen.

Annemarie

1 like