Reisverslag van Hakjando

Hallo allemaal,

Ton, bedankt weer voor alle info, enige vraag is eigenlijk nog: hoe en waar kan ik dit dan het beste vooraf boeken?

Verder willen we een klein dagboek bijhouden, de vorige reizen waren we vaak zowat weer vergeten wat we de eerste dagen gedaan hadden. Deze verhalen zetten we meteen online, want je weet maar nooit. Dus waarom niet gelijk op dit forum, voor jullie leuk, voor ons staat het veilig online en wie weet heeft iemand nog tips voor ons, of haalt iemand inspiratie uit onze verhalen.

Nou daar gaatie dan:
Dag 1: weinig geslapen tijdens onze huwelijksnacht, vroeg ontbijten, laatste zaken regelen, spullen pakken en op naar schiphol. Met ruim anderhalf uur vertraging vertrekken we eindelijk naar Dubai, voor ons niet erg, want zo wordt de tussenstop van 9u flink ingekort. Helaas was de vlucht niet zo comfortabel als we gehoopt hadden in de A380 en we kwamen gebroken aan in Dubai.
Dag 2: Van ons plan om met een taxi een rondje Dubai te doen is niets van gekomen, slapen op de vloer heeft ons wat goed gedaan. Gelukkig hadden we wel stoelkeuze bij de tweede vlucht. We hebben goed kunnen slapen in de 777 naar HCMC.
VOA was een makkie, netjes vooraf alles ingevuld, wederom bedankt Ton, je had de meest uitgebreidde uitleg en het klopte precies. Na 30 minuten liepen we naar buiten en daar stond de taxi voor ons klaar.
In het hotel aangekomen kregen we een uitstekende ontvangst: begeleiding naar de kamer, koffers werden gebracht, een uitvoerige uitleg over alle faciliteiten en een heerlijk ontvangstbuffet met rode wijn, zoetigheid, hartige hapjes en veel fruit! Na wat relaxen en een douche zijn we de Ben Than markt by night gaan bezoeken, na eindelijk een werkende pinautomaat gevonden hebben, zjn we ons geljk gaan wagen aan wat streetfood, een restaurant op straat met veel aziatische mensen: dit moet vast goed zijn. Twee cola, twee verse springrolles, en twee andere gerechten verder, mochten we 336k VND afrekenen. Bij thuiskomst de rekentabel gepakt en toch het idee dat dit voor streetfood aan de prijzige kant was.
Dag 3: eerste volle dag in HCMC. Na een goede nacht en een heerlijk ontbijt zijn we de stad gaan verkennen. Eerst de bitexco tower op om een indruk van de stad te krijgen. 400kVND(€15,-) voor 2x naar boven: wat een prachtig uitzicht! Zeer de moeite waard. Nadat we twee drankjes afrekenden voor dezelfde prijs als waar we gister voor gegeten hadden :-), zijn we de route gaan lopen zoals Ton deze uitgelegd had. Inderdaad een hoop text, maar het sprak allemaal voor zich! Bij het postkantoor gelijk een kaartje op de post gedaan en toevallig barste de hemel open, leuk om te zien, blij dat we droog stonden. Het paleis was leuk om mee te pakken, voor de €2,- entree en gratis gids hoef je het niet te laten. Inmiddels alweer 4 uur en we konden nog maar een uur het war remnants museum in, gelukkig zijn wij geen echte museumgangers, maar dit maakte wel veel indruk, het is ons in een uur gelukt om bijna alles te zien, veel foto’s en begeleidende tekst gezien, maar twee uur heb je toch gauw nodig, om alles rustig te kunnen bekijken.
Na deze lange dag naar huis, even een duik in het zwembad genomen en nu even relaxen in de kamer. Straks bij de tour operator om de hoek de activiteiten die op het lijsjte staan boeken: mekong delta en de cu chi tunnels.
Tot volgende x

1 like

Hoi Hakjando,

Als eerste van harte gefeliciteerd met je huwelijk!
Ik krijg bij het lezen van je verhaal weer helemaal het fijne vietnam gevoel. De Mekong is ook heel erg leuk en de Cu Chi tunnel
erg indrukwekkend. Wij hebben in de Mekong bij Mr. Hung homestay geslapen en dat was zo verschrikkelijk gezellig dat ik hier
een hele fijne herinnering aan hebt. (wij waren in mrt/april in Vietnam met een eigen planning van zuid->noord) Je zult zien dat
je nog veel meer plezier zult beleven in Vietnam en met onze toegeweide Ton die praktisch alles weet zit je goed. Heel veel mensen
heeft hij al geholpen en die man verdient een echte compliment. iedere keer weer weet hij het geduld op te brengen om mensen verder te helpen. Mag best wel gezegd worden.
Nou veel plezier en geniet ervan!
Neem een recept mee van Noedelsoep want die is zoooooo…lekker of als Ton een recept via zijn vrouw kan krijgen…heel graag!

Annelies

1 like

Dag 4: gisteren tijdens een hapje in een leuke tent de knoop doorgehakt om Dalat uit de planning te schrappen. De verhalen konden ons niet warm maken voor deze bestemming. In plaats daarvan een vlucht geboekt bij Jetstar naar Da Nang om vervolgens in Hoi An 3 nachten te overnachten in een soort All-in homestay. We zijn benieuwd!

Vandaag vroeg op om naar de Cu Chi tunnels te gaan. We werden opgehaald door een bus met ruimte voor twintig personen, gelukkig bleef het bij 5 mederezigers en de gids, die er zin in had, veel grapjes, maar uiterst correct en vol informatie, ook al was dit soms wat lastig te volgen met het Vietnamese accent. Eerst nog een tussenstop bij een workshop voor gehandicapten als gevolg van de Agent Orange uit de oorlog. Hier werden schilderijtjes en andere items gemaakt van eierschalen en vervolgens gelakt. Mooi om dit proces te zien, mooie producten, maar totaal niet onze smaak. Uiteraard werden we een shop ingeleid met al deze producten welke echt belachelijke prijzen hadden. Dat bleek ook toen we aan de praat raakten met een medereiziger die dezelfde items op de markt in HCMC had gezien voor een fractie van de prijs. Goed, gelukkig hebben we dat achter de rug!

De Cu Chi tunnels, ja wat kunnen we daar over zeggen: ja, het is anderhalf uur heen en terug rijden, ja het is toeristisch, maar wanneer je zelf door de tunnels mag kruipen en bedenkt dat hier 80 000 mensen hebben geleefd en gevochten, dan gaat dat je niet in de koude kleren zitten. Erg indrukwekkend en blij dat we hier geweest zijn. Tot slot nog een tiental kogels afgevuurd te hebben met een M16 (nog nooit eerder gedaan, wat een kracht!) en weer terug naar HCMC. Nog een bezoekje aan de Ben Tahn markt gebracht, niet ons ding, een heleboel van hetzelfde. Hier een bakje noodles gehaald wat erg tegenviel, daarom besloten om toch het Orakel van Wereldwijzer weer eens gehoor te geven. Met de taxi naar het beroemde Bahn Xeo restaurant. En inderdaad: heerlijk!
Nadat we een doggybag voor de overgebleven springrolls hadden gekregen wilden we weer terug gaan lopen, maar toen brak de hemel weer eens open. Toch nog een extra biertje, ook geen straf. Na dit biertje toch maar de poncho’s erbij gepakt. Een taxi was natuurlijk niet te krijgen, maar met 20 minuten waren we, doorweekt van knie tot teen, weer terug in het hotel. Lekker even gezwommen, een echte vietnamese massage van een uur en om de dag goed af te sluiten: roomservice met gemenge hapjes en een lekkere Mojito voor ons beiden! Je trouwt immers maar één keer :-).
Nu koffers weer een beetje inruimen, morgen nog vroeger op. Twee dagen en één nacht in een homestay in de Mekong delta

Dag 5: vandaag erg vroeg op, ontbijten, uitchecken en melden bij de tour operator naast de deur van het hotel. De bus stond al klaar en dit maal werd het wat drukker, maar nog voldoende plek. Onderweg naar de Mekong Delta raakten we aan de praat met een Australische Duitser, welke elk jaar voor een paar weken vanuit Down Under naar Vietnam afreist. Veel tekst en uitleg gehad over waar we reden, naar toe gingen en ook do’s en don’ts over de rest van onze reis.
Deze 72-jarige man krijgt het elk jaar voor elkaar om elk jaar langer en voor minder geld naar Vietnam af te reizen. Samenvattend vond hij dat wij veel te veel betaalden en adviseerden ons dan ook om meer te shoppen om zoveel mogelijk te kunnen afdingen en niet voor minder dan 12 euro een kamer te accepteren. Halverwege pikten we nog wat mensen op en we werden in een grote boot over de Mekong delta geleid. Een coconut-candy fabriek met erg lekkere snoepjes en gratis slange whiskey. Misschien niet slim maar het was niet eens zo slecht.
Een tochtje door wat smallere wateren in kleine bootjes, waar je echt je echt je handen binnenboord moest houden om niet door de collegaroeiers je vingers kwijt te raken. Ze waren hier heel strikt in, want se wilde niet op hun geweten hebben dat je geen fooi kon geven, waar ze veelvuldig om vroegen, beetje jammer.
Vervolgens een uitstekende lunch met verse vis, wat leuk gepresenteerd werd. De loempia’s werden voor ons ingepakt in rijstvellen en verschillende soorten sla/kruiden, om vervolgens te dippen in de saus. Wij waren inmiddels volleerd in het maken van dit soort pakketjes en kregen daar ook de complimenten voor van de groep!:slight_smile:
Na de lunch weer terug naar de kade, waar we afscheid namen van de groep. Met zijn tweetjes werden we in een vertrekhalletje gezet, we kregen een verfrommeld papiertje toegestopt met de naam van ene Thao, met een klein uurtje zouden we opgehaald worden: “Don’t Worry!”, en weg was onze bus en tourguide.
Bijna twee uur later en een beetje ongeduldig als echte Hollanders, werden we dan daadwerkelijk opgehaald. Een nog vollere bus, met veel nationaliteiten, voornamelijk jongere en erg gezellige mensen. Tijdens een plaspauze dachten we de verkeerde bus in te stappen, maar nee, de bus was tot op de laatste stoel vol en wij moesten verplaatsen naar achter in de bus. Na met iedereen om ons heen gesproken te hebben, kwamen we om 18.00u aan in Can Tho.
In Can Tho zouden we naar een homestay gaan, in de bus hoorden we meerdere mensen die ook hier na toe gingen. We liepen met deze groep mee naar een gereedstaand busje, maar: “No No! You booked different touroperator, you go this way!”
En zo zaten wij binnen één minuut, zonder enige mentale voorbereiding, achter op twee schakelbrommers! Waar we eerst nog veilig in de taxi of op de stoep naar het chaotische verkeer konden kijken, zo zaten we er middenin! Ruim een half uur later en nadat een van de rijders nog even terugliep op de snelweg om zijn gevallen helm op te rapen, kwamen we aan in de homestay.
Een klein optrekje aan het water, centraal de keuken en de kamers van de eigenaar en daaromheen een zestal kamers met elk een eigen badkamer, twee kleine tweepersoonsbedden en gelukkig ongeschonden klamboe’s. Nadat we ons even opgefrist hadden, konden we aanschuiven voor het diner. Iedereen had al gegeten, dus waren we met zijn twee. Na het diner nam de eigenaar ons mee naar de verlaten hoofdstraat van zijn dorp en onder het genot van een kop icecoffee hebben we een hoop over elkaars land en cultuur geleerd.

Dag 6: De eerder zo verlaten hoofdstraat was veranderd in een grote drukke straatmarkt, we zagen een drukke kleuter- en een basisschool en heel veel verkeer. Ontzettend gaaf om een kijkje in het dagelijkse leven te nemen van de Vietnamezen. Hoewel iedereen ons soms raar aankeek, kregen we van jong tot oud een glimlach toegeworpen.
Na het ontbijt met de brommer terug naar de groep van gisteravond, al verhalen wisselend over afgelopen nacht, werden we naar een boot geleid om langs de grootste ‘floating market’ van de Mekong Delta te varen, een rijstfabriek en een noodlefabriek te bezoeken. Allemaal erg interessant, informatief en precies lang genoeg gebleven om alles te bekijken, maar niet te hoeven vervelen. Bizar hoeveel je in een ochtend kan doen.
Na de lunch terug naar HCMC, tijd genoeg om onze vlucht naar Da Nang te pakken. De incheckbalie was nog maar net open, maar ons werd verteld dat we ruim 45m vertraging hadden, tijd genoeg voor een avondmaal buiten het vliegveld en voor een voetmassage!
Met de olie nog aan onze voeten, moesten we haasten naar de gate, de final call bleek al even omgeroepen te zijn, de vertraging was blijkbaar ingehaald. Na een korte vlucht landden we in Da Nang. De koffers werden netjes gecontroleerd op eigenaar, dit hadden we nog niet eerder meegemaakt en al buiten zagen we ons naambordje al snel. Achteraf was er gemakkelijk een taxi voor een degelijke prijs te vinden, maar omdat we in Thailand in het verleden een keer flink afgezet waren, was dit wel een prettig idee, voor 5 dollar extra hoefden we nu in ieder geval geen zorgen te maken. Eenmaal aangekomen in Botanic Garden Homestay, was alles al donker en dicht. Een mooi opgemaakt bedje met handdoekzwanen en rozenblaadjes en een fles wijn was voor deze avond voldoende. Nadat we de grote kakkerlak uit onze kamer verdreven hadden, gingen we lekker slapen, om morgenvroeg rustig Hoi An te gaan verkennen.

Hallo Mr. and Mrs H, :slight_smile:

Leuk dat , we, het idee, van het volgen van jullie reis , wat prominenter is geplaatst is en je deze ook wilt bijhouden.
Wil je daar ook voor bedanken.

Wens jullie ook dit, en natuurlijk een geweldige voortzetting van jullie vakantie.
Ook nog bedankt voor de complimenten van het Orakel ( is wel wat overdreven volgerns mij ) .

Daarom bovenstaande link voor jullie van mij,

gr.
Ton.

Hahaha, deze link is toch ook wat te overdreven voor ons, Ton. Let’s call it even!? :wink:

Goed, weer een hoop beleefd, hoop dat jullie van onze verhalen kunnen genieten.

Dag 7: vandaag lekker uitgeslapen in een heerlijk grote kamer. Een uitgebreid ontbijtmenu en we mochten naast de koffie en thee nog een fruitshake uitzoeken, omdat het onze honeymoon was. Heel attent, net als de mededeling dat we de laatste nacht moesten verplaatsen, omdat iemand een maand lang onze kamer zou gaan bezetten. Misschien slechte planning, maar toch netjes dat ze het meldden.
Na het ontbijt de gratis fietsen gepakt. Helaas kon het zadel niet hoger, maar verder uitstekende fietsen. Op ons gemak het oude centrum van Hoi An verkend en via alle bruggetjes kwamen we op leuke plaatsen. Met de hitte deden we rustig aan, hard fietsen was er niet bij. Na een massage voor haar en een knip-en scheerbeurt voor hem, weer even opfrissen in het hotel.
Na even lekker gezwommen te hebben, gingen we weer op pad, dit keer raadpleegden we Tripadvisor en als nummer 6 op de lijst kwam de Indiase tent Ganesh voorbij. Hier hadden wij wel trek in.
Bij aankomst waren we niet de enige die Tripadvisor hadden gebruikt bij de keuze van hun restaurant. Er stopte zelfs een bus gevuld met vijftien mensen, welke zonder reservering dachten te kunnen binnenstappen. Mijn timmermansoog en die van een andere toerist naast me, zeiden dat het nooit zou passen in dit kleine zaakje. Maar vol goede moed begon de ober met de tafels, de stoelen en de al aanwezige en etende mensen te schuiven. Uiteindelijk besloot een groep van vier mensen om, nog voordat ze gegeten hadden, weg te gaan om ruimte te maken voor de groep. Gelukkig hadden wij al besteld en het eten was er dan ook snel het was (te) veel en lekker!
Na het eten nog een wandel-en fietstocht by night door Hoi An, prachtig met allerlei lampionnen, verlicht in verschillende kleuren. Jammer dat we hier niet wat langer konden blijven om te zien hoe alle lotusbloemvormige kaarsjes te water gelaten zouden worden een paar dagen later. Wat voor feestdag dit nu precies is, weet ik niet. Echter wanneer ik naar Independence Day vroeg, keken ze me allemaal raar aan.

Dag 8: verslapen! Snel de koffers inpakken, want ze wilden ons vandaag nog verplaatsen naar een andere kamer, douchen, de tassen voor vandaag inpakken en daarna ontbijten. Om 35 minuten later opgehaald te worden door de tourbus.
Met nog een halve slok koffie en drie stukjes bananapancake op ons bord reed de bus voor, best snel gedaan! Met twee duitse meiden waren we de enige die vandaag naar Cham Island gingen voor een rondleiding, snorkelen en relaxing on the beach. Tijdens de heenreis werden we vergezeld door een aantal Vietnamese mannen met hun vrouwen, maar ze hadden duidelijk meer interesse in mijn vrouw (leuk dat ik haar eindelijk zo mag noemen:-)) en de twee duitsers. Na een uitgebreide fotosessie en complimenten aan de dames kwamen we aan op Cham island.
Na een leuke, informatieve, maar korte rondleiding, stapten we weer op de boot. Snorkelen totdat we een ons wogen, we mochten zolang blijven als we wilden. Snorkelen is altijd leuk, maar helaas zijn we ondertussen een beetje verwend geraakt door eerdere snorkeltrips. Wel was het rustig en zonnig weer, dus de omstandigheden waren super!
Na het snorkelen werden we naar een mooi strand gebracht voor de lunch en relaxen. Helaas werd het relaxen wat eerder afgekapt, door de harde wind zou de terugrit oncomfortabel kunnen worden.
De wind zorgde al voor aardig wat golfslag en dat hebben we geweten. Stuiterend over de golven en met een natpak vertrokken we weer naar het vaste land, waar de twee duitse meiden het voorstel deden om ons bij het strand af te zetten, om daarna samen een taxi terug nasr Hoi An te delen. Lekker in de schaduw op vier zonnebedjes hebben we genoten van het uitzicht op zee en af en toe hebben we de golven getrotseerd om af te koelen.
Bij terugkomst stond ons een grote verrassing te wachten. De kamerwissel was een smoes om ons voor de laatste nacht in een van de grote bungalows te laten slapen. Groter dan ons eigen huis, twee slaapkamers, beide met badkamer, een woonkamer, keuken en direct toegang tot het zwembad, helemaal fantastisch! We waren nog niet bekomen van deze verrassing of de volgende verrassing stond voor de deur. Een bos bloemen en een taartje met daarop, heel toepasselijk, twee sneeuwpoppen: “this is you, this is her”. Super dat ze zoveel moeite hebben gedaan om ons verblijf net dat honeymoontintje te geven!
's avonds na het eten nog een biertje in de homestay gedronken en daar gezellig kunnen kletsen met een dame uit Ierland die hier een paar maanden aan het werk is als lerares en even wat gezelschap kon gebruiken. Toch weer laat geworden, snel maar bed. Morgen staat ons, volgens velen op dit forum, de ‘highlight’ of Viëtnam te wachten: vier dagen op pad met de mannen van easy riders!

Dag 9: 8.30 uur schoven we aan bij het ontbijt en de mannen van easyriders waren al gearriveerd. Onze koffers werden netjes ingepakt en goed vastgezet achterop de motor. Na afscheid te hebben genomen van het personeel van de Botanic Garden namen we plaats achterop de motor. Een heel stuk beter en comfortabeler dan de brommertjes waar we eerder deze vakantie mee opgehaald werden. Vandaag zouden we ongeveer 130km afleggen, morgen en overmorgen ruim 220km.
First stop: marble mountain. Aan de voet van de berg heel veel shops welke beelden verkochten, geslepen uit rotsen van de berg, van heel groot tot heel klein. De prijzen waren aanzienlijk en om zelfs een paar beeldjes te scoren, was de prijs voor ons te hoog. Op naar de berg. 165 traptreden of een lift, gezien de enorme hitte: de lift! Boven waren er helaas nog genoeg traptreden om je het zweet te doen uitbreken. Na een paar mooie grotten met daarin kleine tempels etc. en een paar mooie uitzichten gingen we weer met de trap naar beneden, om onze tocht te vervolgen. Tijdens de rit richting natuurlijke watervallen waar we konden zwemmen, stopte we onderweg regelmatig om de benen te strekken, het zitvlees wat bloeddoorstroming te geven en een heerlijk lokaal drankje te drinken: sugarcane! Vol met suiker, een snufje zout en ijskoud.
Bij de watervallen was het helaas erg druk, doordat de lokale jongeren hun vrije zondag aan het vieren waren. Helemaal aan de top zaten wat oudere mensen, welke ons hartelijk ontvingen en uitnodigden op hun overdekte platform, wat je blijkbaar moest afhuren. Een van hen sprak perfect engels en al snel wisten ze uit te vogelen dat wij op onze honeymoon waren. Na deze info kregen we van alles toegestopt qua eten en drinken en ook werd er een hele fotoreportage gemaakt door vaderlief met spiegelreflexcamera. De foto’s hebben we inmiddels binnen, deze gaan zeker het digitale plakboek in.
Na twee uur melden we ons weer afgekoeld bij het easyridersteam. Ze namen ons mee naar een eettentje en we aten met z’n allen voor vrijwel niets een lekkere beef noodle soup.
Onderweg een filse regenbui, maar binnen no time werden we in regenpakken gehezen, de koffers en tassen zaten al goed in het plastic, dus binnen vijf minuten zaten we alweer achterop de Honda’s. Tot aan het hotel stopte we nog enkele keren. Een theeplantage, een kaneelplantage en een minority community hall. Overal maakte we kennis met de lokale bevolking, van welke wij meer aandacht kregen dan andersom.
s’Avonds weer een uitgebreide maaltijd bij het hotel en na een rondje door het dorp doken we vroegtijdig onder de dekens op dunne matrassen met harde planken.

Dag 10: gebroken van de harde bedden, maar met genoeg slaapuren, schoven we aan bij het ontbijt. Binnen een uur zaten we weer op de motor. We waren de zadels al goed gewend, maar we zouden vandaag een lange tocht voor de boeg hebben. Deze dag stopte we bij een basisschool, waar we in elk lokaal een kijke mochten nemen. We stopten bij een van de dammen, welke stroomopwekte sinds slechts enkele jaren. En we stopten in een klein minoritydorpje, waar een verswaterkraan stond, aangeboden door Unicef. Dit vonden we een mooie plek om het overgebleven brood van vanochtend en al het lekkers wat we van de mensen bij de watervallen hebben gehad, te doneren.
We bleken al een tijdje op het bekende Ho Chi Minh trail te rijden en bij een T-splitsing kregen we weer wat historische feitjes over deze weg toegeworpen. Ondertussen werden de bochten steeds leuker en doken we steeds meer de wolken in. We kwamen in de buurt van de Hai Van Pass, bekend van het BBC programma Top Gear. Helemaal aan de top zaten we compleet tussen de wolken. De Franse en Amerikaanse bunkers konden we met moeite op de foto krijgen, het uitzicht was helaas compleet in de mist verdwenen. Fris door de harde wind en vochtige lucht gingen we snel naar beneden, om weer op te kunnen waren. Onderweg naar beneden zagen we de bekende bochten van de Top Gear mannen en ook het uitzicht werd iets beter. Helaas te bewolkt en mistig voor mooie foto’s, maar een mooi moment om je ogen gewoon lekker de kost te geven.
Onderweg nog een fishfarm en oesterfarm bezocht, waar de tieners ons stonden op te wachten om met ons op de foto te mogen. Om tot slot het hectische Hue binnen te rijden. Lang niet zo druk als HCMC, maar zo achterop de motor, tussen het verkeer, is het af en toe best spannend. Gelukkig het lef gehad om deze taferelen te filmen. En dat zonder koordje aan onze gloednieuwe camera (zit helaas nog thuis in de verpakking :-().
Nu weggestopt in een goedkoop en, door weinigen op Tripadvisor, slecht beoordeeld hotel in Hue. Even bijkomen van de reis en dit verslag weer aangevuld. Blij toe, want dankzij de foto’s kunnen we alle belevenissen nog terughalen. En het is pas dag tien van onze huwelijksreis!
Tot volgende x!

Hallo familie H,

Ik heb wat zit zoeken over 19 september, en denk dat dit het is

Mid-Autumn festVietnamese people celebrate the festival on the 15th day of the 8th lunar month when the moon is in full swing. this year, the full moon festival falls on September 19.

Hier wat meer informatie
http://www.holidaysvietnam.com/travel-guide/mid-autumns-festival.html
of
http://www.chinaflower.com.cn/article/readmoon.asp?id=514

Nog veel plezier in Viet Nam en met het vervolg van je reis.
En inderdaad , ik volg je trip met plezier.

gr.
Ton.

Dag 11: Gisteravond hadden we de avond voor onszelf, na een klein dutje hebben we wederom tripadvisor geraadpleegd voor een goedkope, lekkere eettent op loopafstand. Nina’s Cafe zit goed verstopt in een achteraf straatje en ook hier een hoop westerlingen welke met hun Lonely Planet of smartphone de plek gevonden hebben. Wederom spraken de reviews de waarheid, heerlijk gegeten voor een prima prijsje. Ook de originele vietnam coffeefilters waren hier voor een klein prijsje te koop. Waar we bij de marktprijsjes na stevig afdingen toch besloten weg te lopen van deze filters, waren ze hier voor nog goedkoper geëtaleerd in een vitrine. Met een volle maag en twee old school koffiezetapparaatjes gingen we op zoek naar de massagesalon, aanbevolen door de vriendelijke dames van het café.
Helaas was alles al gesloten en konden we alleen nog afgaan op de neonbordjes, welke flink opvielen in de donkere straten. Een op het oog prima massagesalon kregen we een leuke deal aangeboden. Eenmaal binnen zag alles er netjes uit, maar helaas gebruikte ze hier olie gemaakt van schuurpapier en de vaardigheid van de werkneemsters waren ver te zoeken. Gelukkig namen ze onze benen wel even goed onder handen, deze hadden flink wat te verduren gehad op de motor. Lekker naar bed en de volgende dag na het ontbijt weer de motor op.
Een klein ritje richting Kings Palace. Een gigantisch groot complex waar veel koningen geleefd hebben en veel oorlogen gevoerd zijn. Van te voren wisten we dat dit complex altijd in restauratie is. Simpelweg omdat vrij weinig meer rechtop staat. Eerlijk gezegd viel het ons een beetje tegen. Een hoop bordjes met verweerde teksten waarop te lezen was dat voorheen op deze plek het huis van een van de koningen stond. De overige gebouwen waren dicht, bewoond, in restauratie of omgebouwd tot restaurant. Gelukkig hadden we ons zelf een beetje ingelezen van te voren en konden we ons met anderhalf uur een goed beeld vormen waar deze verhalen zich afgespeeld hadden.

Ondertussen was het al flink aan het regenen, dus gauw naar Quang en Hong. Ze stonden al klaar met de regenpakken en die hadden we nodig. Regen, de hele dag regen, heel veel regen. Geen moeson van een half uurtje. Gewoon ordinair Hollands kloteweer. Als we ook maar een beetje last van heimwee hadden gehad, dan was het nu compleet verdwenen.
Onderweg stopten we weer eens voor de inmiddels beroemde Sugarcane en ook liet hij ons een historische oorlogsplek zien. Een groot terrein, een aantal kilometers uit Hue, prachtig ingericht met planten bloemen en een groot monument in het midden. In een klein museum liet Quang ons foto’s en oorlogsrelikwieën zien, afkomstig van deze plek. Het bleek een legerbasis te zijn, die Hue diende te beschermen in de oorlog. In die tijd volledig platgebmbardeerd door de Amerikanen. Nu omgetoverd tot een herdenkingsplaats.
Tot slot vandaag een bezoek aan de Vinh Moc tunnels. Hier wisten we nog weinig van en we kregen kriebels bij de gedachte dat de hele tour in de tunnels zou plaatsvinden. Anders dan de Cu Chi tunnels, was dit een vluchtbunker voor de lokale bevolking. Hier werd niet gestreden en de totale lengte van de tunnels besloeg slechts enkele honderden meters tot een paar kilometer. Ook waren de tunnels veel ruimer opgezet, dus het gaf een veel minder benauwd gevoel. Op sommige stukken konden we beide zelfs rechtop staan.

Ondanks dat was het wederom allemaal erg indrukwekkend. Drie lagen, waarvan de echte schuilbunker tijdens de bombardementen zich op ruim 23 meter diepte bevond. Zes jaar lang hield de lokale bevolking zich hier schuil en ook was er een verloskamer waar door de jaren heen meerdere vrouwen hun kinderen baarden.
Na dit bezoek begon een lange rit. Nog steeds vergezeld door de aanhoudende regen reden we richting de Phong Nha Caves.*
Zelfs de bikers moesten onderweg hun rek en strek oefeningen doen om de rit vol te houden. Wij wisten, ondanks de pauzes, echt niet meer hoe we moesten zitten. Ver na zonsondergang kwamen we dan eindelijk aan. Gelukkig ruime kamers, twee tweepersoonsbedden en een heerlijk hoog plafond. Na even op te frissen gingen we op pad om te eten. We liepen een flink aantal eetgelegenheden voorbij, voordat we bij de vaste stek van de heren kwamen. Een grote ronde tafel werd volgezet met eten en na afloop een aantal biertjes. De laatste avond zorgde voor wat meer ontspanning en er werden wat raadsels op tafel gegooid door de Vietnamezen, maar daar hadden wij van terug. Tijdens net kraken van onze hersens viel opeens de stroom uit. Het hele dorp was zwart. Nu snapten we waarom we precies hier gingen eten. Binnen enkele minuten hoorden we een aggregraat aanslaan en als enige in net dorp konden wij vrolijk verder gaan. Het hele dorp leek uit te lopen richting ons café, maar na een klein kwartiertje was het dorp weer voorzien van stroom.

Dag 12: vandaag lieten we alles achter in de hotelkamer en we ontbeten in dezelfde tent als de dag ervoor. Dit keer gewapend met poncho’s, de regen was nog steeds niet opgehouden. Na het ontbijt liepen we naar de boten richting de Phong Nha caves. Met een half uurtje in een, gelukkig overdekte boot kwamen we aan bij de opening van de grotten. Ontdekt door de Fransen ergens eind negentiende eeuw. Door de lokale bevolking gebruikt als schuilplaats voor zichzelf, materieel en wapens tijdens de oorlog. Er werd ons verteld dat met deze aanhoudende regen, de tour over een paar dagen wel eens afgeblazen kon worden, doordat het waterpeil zo hoog zou worden, dat de ingang van de grot afgesloten zou worden. We waren dus net op tijd.*
Eenmaal in de grot zagen we schitterende, met bouwlampen, verlichte stalagmieten en stalagtieten. De ‘World Heritage’-titel werd hier meer dan waargemaakt. Met een lengte van tientallen kilometers, was dit de enige manier om zonder paspoort Laos binnen te komen, echter zou je hoogstwaarschijnlijk verdwalen. De boot werd geroeid om uitlaatgassen en herrie te voorkomen, zo kon je in alle rust genieten van al het moois. Aan het einde van de tunnel klonk muziek. Hoewel een beetje ‘cheesy’, bracht deze lovesong van Phong Nha een extra tintje aan de indrukwekkende omgeving.*
Tot slot mochten we nog even aan wal, waar we al wandelend nog meer verlichte rotspartijen konden fotograferen. Iets waarmee een jong Duits koppel met een oude Canon-camera, aanzienlijk veel moeite mee had. Nadat we hadden uitgelegd dat er veel meer functies op de camera zaten dan alleen de Auto-knop, viel hun mond open van de ene mooie foto naar de andere.*
Tijdens de wandeling terug naar het hotel, zagen we de boel somber in. Het Hollandse weer van gister had plaatsgemaakt voor echte plensbuien, waar we in Nederland zelfs nog van opkijken. Iets meer dan een uur op de motor richting Dong Hoi’s treinstation en zelfs de regenkleding was niet afdoende. Doorweekt kochten we een kaartje voor de nachttrein van 19.28. Vervolgens hebben we verderop nog een laatste keer met zijn vieren gelunched en toen waren we voor het eerst in vier dagen weer samen met zijn tweetjes. Het restaurant zou op onze koffers letten, terwijl wij in een paar uurtjes Dong Hoi gingen verkennen. Op de lokale markt zorgde dit maal niet de blonde lange haren van mijn vrouw, maar het lange postuur van mij voor een hoop bekijks.*
Getergd door de regen lieten we ons bijtijds afzetten bij het treinstation. De eerste dag van onze vakantie waarbij we een paar uurtjes konden gaan vervelen. Hoewel de treintijden nog met een krijtje op het bord werden geschreven, was er wel gewoon WiFi. Na alle Facebookstatussen en Whatsapp berichtjes gelezen en beantwoord te hebben, konden we nog een uur onze multimedia induiken. Reizen met de NS is eigenlijk zo gek nog niet ;-).
Nu op de bovenste verdieping van een zespersoons slaapcabine, proberen om in slaap te wiegen met het geluid van het rails onder ons door. Morgenochtend vroeg aankomst in Hanoi!

Dag 13: een slechte nacht in de krappe, benauwde hoogslapers. Onze medereisgenoten waren ook niet erg begaan met ons lot van de bovenste bedden, we werden naar ons gevoel behoorlijk uitgelachen, bij een volgend station bleek er nog iemand een kaartje voor onze coupé te hebben. En zo waren we met zeven personen in een klein hokje. Vlak voor aankomst werden we opgeschrikt door een vreselijke melodie uit de speakers in het plafond. Toen de engelse versie kwam, bleek dit een promobericht te zijn voor de stad Hanoi.*
Met een ontbijt bestaande uit een zakje chips en een blikje cola, besloten we te wandelen naar het hotel dat we op het oog hadden. We konden een kleine kamer in een mooi, schoon en nieuw hotel krijgen, voor een leuk prijsje. Voor het ontbijt moesten we wel bij betalen, maar om 06.00u al de kamer in mogen, vonden wij een prima service. Er stond een goed werkende computer op de kamer, waar we op ons gemak onze plannen voor Hanoi nog eens konden uitstippelen. Na een douche en schone kleren, brachten we de was naar beneden en gingen we voor een rondje touroperators.*
Na wat offertes gekregen te hebben, besloten we om terug te gaan, gebruik te maken van het ontbijt en even lekker op bed te gaan liggen. De lange ritten op de motor en de slechte nacht in de trein, vroegen om wat extra rust.*
Na de hele middag bijgeslapen te hebben zijn we na een douche vroeg op stap gegaan in Hanoi. We vonden een leuk restaurant waar één tafeltje op het balkon stond, lekker romantisch! Na een goed avondmaal gingen we op zoek naar het Mid Autum Fest. Dit bleek een heel gebeuren voor voornamelijk kinderen en tieners. De straten rondom Hang Ma str waren volledig afgeladen met mensen. We konden niets anders dan meegaan met de meute. Koninginnedag in Amsterdam was er niets bij. Het bleef beperkt tot slechts enkele straten en hier kon men allerlei prullaria kopen, als het maar flikkerende lichtjes had. Toen we doorkregen dat er geen podium of iets dergelijks was, maar slechts met z’n alle langs alle kraampjes wurmen. Besloten we een massagesalon in te duiken en daar de motoritten en de slechte nachten weg te laten masseren. Na een goed uur stonden we weer helemaal fris op straat enbesloten we een kijkje te nemen in het Backpackers Hostel, dit zag er eerder op de dag uit alsof hier wel een feestje gegeven zou worden. En inderdaad, top 40 muziek, keihard uit opgeblazen speakers. We bestelden een biertje en keken wat rond bij de tours die hier werden aangeboden.
De laatste ronde werd aangekondigd, dus snel haalde ik nog twee biertjes, dit werden er vier, want de laatste ronde was blijkbaar happy hour. Vervolgens werd de muziek afgezet en een meer dan dronken ‘tour operator’ brulde in het rond dat we hem moesten volgen, ach, waarom ook niet. En zo liepen we met een hele groep door de smalle straten van Hanoi richting een Irish pub, waar bovenin een klein discotheekje zat. Een DJ draaide dezelfde nummers van de vorige locatie*in een andere volgorde uit wederom opgeblazen speakers. Van een lege zaal veranderde de kleine bovenverdieping al snel in een dansende menigte en tot onze verbazing liep binnen een mum van tijd de halve zaal rond met lachgasballonnen. Leuk om te zien hoe de een de grootste lol haalde uit dit ouderwetse, maar nog steeds gebruikte anestheticum en de ander geen idee had hoe ze dit gas tot zich moesten nemen. Nadat ook hier de muziek werd afgezet en de ‘tour operator’ zijn eigen sigaret niet meer kon aansteken, besloten we om af te haken van deze kroegentocht en terug te gaan naar het hotel. Toch nog een leuke wending en alsnog een lange dag.

Dag 14: een kleine kater bij het ontbijt, dus een late check out. Op weg naar het station voor kaartjes richting Sapa. Op Seat61.com hadden we alle informatie gevonden over hoe waar en wat. Helaas, ondanks low-season en de positieve verhalen op seat61, waren de soft-sleepers voor vandaag al vergeven en we wilden niet nogmaals in een 6-berth hard sleeper overnachten, dan maar een kaartje voor de volgende dag. Twee x soft sleeper: 600k VND/p. Helaas deed de ATM het niet, ze zou de kaartjes vasthouden. Vier ATM’s verder hadden we eindelijk geld, maar toen bleek het loket pauze te hebben, dus maar iets gaan eten. De derde poging om de kaartjes te kopen werd alweer gestaakt, dit keer was de dame achter het loket van het B-gebouw er heilig van overtuigd dat we hier geen kaartjes voor de volgende dag konden kopen, terwijl een paar uur eerder een andere dame de kaartjes toch echt voor ons had klaarstaan. Goed, dan maar naar het A-gebouw. Onderweg eindelijk toegegeven om mijn baard, welke ik van plan was vier weken te laten groeien, af te scheren en zo hadden we na enkele uren eindelijk onze treinkaartjes. Zo is een dag toch alweer snel gevuld!
Terug naar het hotel, koffers gepakt en verhuist naar een goedkoop hostel, waar we eerder een kijkje hadden genomen. Alles was uiteraard wat minder luxe, maar het was schoon en hier hadden ze prima prijzen voor een tour richting Ha Long Bay. Nadat we deze geboekt hadden werden we erop attent gemaakt dat er gratis lokaal bier geschonken werd op het dak van het hostel. Dat lieten we ons geen twee keer vertellen! Een gezellige start van de avond met andere backpackers. Nadat het bier op was en met grote trek, gingen we op zoek naar goed en veel eten. Dit hadden we al snel gevonden. Een BBQ op straat, waar je je mandje kon vullen met bijna alleen maar vlees, wat na de BBQ in een hotplate op je tafeltje belande. We hebben ons helemaal rond gegeten en de rekening was hier ook naar, maar dat kon ons niet schelen. Flink aangesterkt liepen we nog een rondje om het grote meer om het eten te laten zakken, om daarna weer onder de lakens te kruipen.

Dag 15: vandaag een onverwacht dagje Hanoi, de trein zou om 21.00 vertrekken, dus we hadden de hele dag. We besloten om wat musea te bezoeken, waaronder een gevangenis. Door Fransen gebouwd en gebruikt en later door de Vietnamezen om Amerikaanse piloten van gecrashte B-52 bommenwerpers op te sluiten. Onderweg gelijk een kijkje genomen bij Vietnam Airlines, hier zou een goedkope shuttlebus vertrekken richting Hanoi airport. Dit ter voorbereiding op onze onvermijdelijke terugreis. Helaas hadden we geen tijd meer voor het vrouwenmuseum, want onze cooking class stond op het punt van beginnen. Samen met nog een Indiaase jongedame gingen we op richting de lokale markt. De chef, die duidelijk bedreven was in zijn vak, liet ons allerlei koopwaar zien en we mochten bij allerlei kraampjes proeven. Terug in het restaurant hadden we met zijn viertjes genoeg ruimte in de grote keuken. Papaya salade, springrolls en sauteed chicken stonden op het menu. Alles mochten we, na uitleg, zelf maken. De springrolls waren uiteraard de grootste uitdaging. De chef had er zin in en begon zich een beetje uit te sloven door allerlei leuke garnituur te maken van de ingredienten op tafel. Na de ruim twee uur durende kookles mochten we alles lekker zelf opeten. Tot slot zijn we samen met de dame uit India terug maar de markt gegaan om wat ingredienten voor thuis te halen.
Terug in het hostel hadden we nog wat tijd om gebruik te maken van het gratis happy hour op het dak, voordat we met de taxi richting het station moesten.
We deelden onze ruime coupé met zachte bedden samen met twee Duitse dames. Na een gezelllig gesprek probeerden we wat te slapen, maar ondanks het extra comfort, was het moeilijk echt goed te slapen.

Dag 16 t/m 19: vier dagen op trektocht met de Sapa Sisters!*
Enigzins uitgerust werden we met een Fors Transit richting Sapa gereden. Na een douche en een ontbijt werden we opgehaald door Su, een van de Sisters. Onze koffers bleven achter, dus met slechts met één set schone kleren in onze kleine rugtassen begonnen we aan de eerste dag. Bijna 15km door de highlands van Sapa in de volle zon. Verbrand en doorweekt van het zweet kwamen we na ruim zes uur wandelen aan in de eerste homestay. De spaarlampen, het westerse toilet en de koelkast waren de enige tekenen van enige beschaving in dit houten hutje. We namen een douche en zagen Su haar kleren wassen in een kom met ‘mountainwater’. We besloten dit ook maar te doen, gezien onze beperkte voorraad kleren, back to basic! 's Avonds hadden we een uitgebreide maaltijd aan een tafel waar vijf verschillende talen werden gesproken. Nederlands, Frans, Engels, Vietnamees en het lokale dialect van de man en vrouw des huizes. Deze avond hebben we ieders eetgewoontes leren kennen en wij hadden nog een hoop te leren. Van kippenbloed tot kippenpoten (de echte poten, met nagels en al). Van ongeboren duiveneitjes tot het hele hoofd van de kip. Alles werd hier gegeten. Op het hoofd en de poten na, hebben we alles geprobeerd.*
De volgende dag was er gelukkig meer bewolking, waardoor de wandelingen een stuk aangenamer werden. Toch brak het zweet ons weer uit. Zeker toen een steen van enkele tientallen kilo’s welke wel steun gaf aan onze 21-jarige, zwangere, maar slechts vijftig kilo wegende Su. Maar niet aan de 95 kilo van mij. De steen rolde met een vaart naar beneden, gelukkig de andere richting op, dan Su. Gelukkig bleef het bij wat schaafplekken en rolde ik niet, net als de steen, richting het paar meter lager gelegen rijstveld.*
De tweede homestay was een stuk luxer en als echte nomaden begonnen wij weer onze kleren te wassen. De derde dag was nog bewolkter, maar door de hoge luchtvochtigheid was het weer zweten geblazen. Het uitzicht was er niet minder om. We konden geen genoeg krijgen van de rijstvelden en berglandschappen om ons heen. Ook deze dag was mijn inschatting wat betreft goede stenen, wat minder. Buffalovlaaien kunnen blijkbaar ook grijs zijn. De laatste avond werden we vergezeld door twee stellen uit Spanje en Frankrijks. Op de Franse toerist na eerder deze trek, waren dit de enige toeristen die we ontmoet hadden. Echt het idee dat we ook hier weer in het echte Vietnam waren. Dit keer zelfs geen WiFi en zelfs geen iPad in de buurt om te verhalen op te schrijven, omdat de tassen al propvol zaten.
De laatste dag van onze vierdaagse trektocht was een modderige. De hele nacht regen, zorgde voor slipperige paden. Na een stevige wandeling van twee uur, konden we niet meer vertellen waar de grond ophield en waar onze schoenzolen begonnen. Na de lunch zouden we opgehaald worden door een busje, maar deze belde met de mededeling dat hij niet meer verder zou rijden. De weg was zo slecht dat we hem tegemoet moesten lopen.*
Terug op ons startpunt konden we eindelijk weer schone kleren aan. De twee t-shirts van mij konden na de motorritten en deze trektocht, regelrecht de prullenbak in. De schoenen van mijn vrouw waren na de tweede dag gescheurd aan de onderkant van de zool, dus ook deze konden de vuilnisbak in. Al met al weer genoeg ruimte in de koffer.
Nadat we zijn afgezet bij het treinstation, aten we nog wat met de vier mensen uit Frankrijk en Spanje. Vervolgens zaten de volgense toeristen uit Duitsland ons alweer op te wachten in de 4-berht softsleeper van de SP8-trein terug richting Hanoi.
Morgenochtend meteen doorreizen naar drie dagen Ha Long Bay, waar de supertyfoon hopelijk al weg is of niet meer gaat komen.
Tot volgende keer!

      • Updated - - -

Dag 11: Gisteravond hadden we de avond voor onszelf, na een klein dutje hebben we wederom tripadvisor geraadpleegd voor een goedkope, lekkere eettent op loopafstand. Nina’s Cafe zit goed verstopt in een achteraf straatje en ook hier een hoop westerlingen welke met hun Lonely Planet of smartphone de plek gevonden hebben. Wederom spraken de reviews de waarheid, heerlijk gegeten voor een prima prijsje. Ook de originele vietnam coffeefilters waren hier voor een klein prijsje te koop. Waar we bij de marktprijsjes na stevig afdingen toch besloten weg te lopen van deze filters, waren ze hier voor nog goedkoper geëtaleerd in een vitrine. Met een volle maag en twee old school koffiezetapparaatjes gingen we op zoek naar de massagesalon, aanbevolen door de vriendelijke dames van het café.
Helaas was alles al gesloten en konden we alleen nog afgaan op de neonbordjes, welke flink opvielen in de donkere straten. Een op het oog prima massagesalon kregen we een leuke deal aangeboden. Eenmaal binnen zag alles er netjes uit, maar helaas gebruikte ze hier olie gemaakt van schuurpapier en de vaardigheid van de werkneemsters waren ver te zoeken. Gelukkig namen ze onze benen wel even goed onder handen, deze hadden flink wat te verduren gehad op de motor. Lekker naar bed en de volgende dag na het ontbijt weer de motor op.
Een klein ritje richting Kings Palace. Een gigantisch groot complex waar veel koningen geleefd hebben en veel oorlogen gevoerd zijn. Van te voren wisten we dat dit complex altijd in restauratie is. Simpelweg omdat vrij weinig meer rechtop staat. Eerlijk gezegd viel het ons een beetje tegen. Een hoop bordjes met verweerde teksten waarop te lezen was dat voorheen op deze plek het huis van een van de koningen stond. De overige gebouwen waren dicht, bewoond, in restauratie of omgebouwd tot restaurant. Gelukkig hadden we ons zelf een beetje ingelezen van te voren en konden we ons met anderhalf uur een goed beeld vormen waar deze verhalen zich afgespeeld hadden.

Ondertussen was het al flink aan het regenen, dus gauw naar Quang en Hong. Ze stonden al klaar met de regenpakken en die hadden we nodig. Regen, de hele dag regen, heel veel regen. Geen moeson van een half uurtje. Gewoon ordinair Hollands kloteweer. Als we ook maar een beetje last van heimwee hadden gehad, dan was het nu compleet verdwenen.
Onderweg stopten we weer eens voor de inmiddels beroemde Sugarcane en ook liet hij ons een historische oorlogsplek zien. Een groot terrein, een aantal kilometers uit Hue, prachtig ingericht met planten bloemen en een groot monument in het midden. In een klein museum liet Quang ons foto’s en oorlogsrelikwieën zien, afkomstig van deze plek. Het bleek een legerbasis te zijn, die Hue diende te beschermen in de oorlog. In die tijd volledig platgebmbardeerd door de Amerikanen. Nu omgetoverd tot een herdenkingsplaats.
Tot slot vandaag een bezoek aan de Vinh Moc tunnels. Hier wisten we nog weinig van en we kregen kriebels bij de gedachte dat de hele tour in de tunnels zou plaatsvinden. Anders dan de Cu Chi tunnels, was dit een vluchtbunker voor de lokale bevolking. Hier werd niet gestreden en de totale lengte van de tunnels besloeg slechts enkele honderden meters tot een paar kilometer. Ook waren de tunnels veel ruimer opgezet, dus het gaf een veel minder benauwd gevoel. Op sommige stukken konden we beide zelfs rechtop staan.

Ondanks dat was het wederom allemaal erg indrukwekkend. Drie lagen, waarvan de echte schuilbunker tijdens de bombardementen zich op ruim 23 meter diepte bevond. Zes jaar lang hield de lokale bevolking zich hier schuil en ook was er een verloskamer waar door de jaren heen meerdere vrouwen hun kinderen baarden.
Na dit bezoek begon een lange rit. Nog steeds vergezeld door de aanhoudende regen reden we richting de Phong Nha Caves.*
Zelfs de bikers moesten onderweg hun rek en strek oefeningen doen om de rit vol te houden. Wij wisten, ondanks de pauzes, echt niet meer hoe we moesten zitten. Ver na zonsondergang kwamen we dan eindelijk aan. Gelukkig ruime kamers, twee tweepersoonsbedden en een heerlijk hoog plafond. Na even op te frissen gingen we op pad om te eten. We liepen een flink aantal eetgelegenheden voorbij, voordat we bij de vaste stek van de heren kwamen. Een grote ronde tafel werd volgezet met eten en na afloop een aantal biertjes. De laatste avond zorgde voor wat meer ontspanning en er werden wat raadsels op tafel gegooid door de Vietnamezen, maar daar hadden wij van terug. Tijdens net kraken van onze hersens viel opeens de stroom uit. Het hele dorp was zwart. Nu snapten we waarom we precies hier gingen eten. Binnen enkele minuten hoorden we een aggregraat aanslaan en als enige in net dorp konden wij vrolijk verder gaan. Het hele dorp leek uit te lopen richting ons café, maar na een klein kwartiertje was het dorp weer voorzien van stroom.

Dag 12: vandaag lieten we alles achter in de hotelkamer en we ontbeten in dezelfde tent als de dag ervoor. Dit keer gewapend met poncho’s, de regen was nog steeds niet opgehouden. Na het ontbijt liepen we naar de boten richting de Phong Nha caves. Met een half uurtje in een, gelukkig overdekte boot kwamen we aan bij de opening van de grotten. Ontdekt door de Fransen ergens eind negentiende eeuw. Door de lokale bevolking gebruikt als schuilplaats voor zichzelf, materieel en wapens tijdens de oorlog. Er werd ons verteld dat met deze aanhoudende regen, de tour over een paar dagen wel eens afgeblazen kon worden, doordat het waterpeil zo hoog zou worden, dat de ingang van de grot afgesloten zou worden. We waren dus net op tijd.*
Eenmaal in de grot zagen we schitterende, met bouwlampen, verlichte stalagmieten en stalagtieten. De ‘World Heritage’-titel werd hier meer dan waargemaakt. Met een lengte van tientallen kilometers, was dit de enige manier om zonder paspoort Laos binnen te komen, echter zou je hoogstwaarschijnlijk verdwalen. De boot werd geroeid om uitlaatgassen en herrie te voorkomen, zo kon je in alle rust genieten van al het moois. Aan het einde van de tunnel klonk muziek. Hoewel een beetje ‘cheesy’, bracht deze lovesong van Phong Nha een extra tintje aan de indrukwekkende omgeving.*
Tot slot mochten we nog even aan wal, waar we al wandelend nog meer verlichte rotspartijen konden fotograferen. Iets waarmee een jong Duits koppel met een oude Canon-camera, aanzienlijk veel moeite mee had. Nadat we hadden uitgelegd dat er veel meer functies op de camera zaten dan alleen de Auto-knop, viel hun mond open van de ene mooie foto naar de andere.*
Tijdens de wandeling terug naar het hotel, zagen we de boel somber in. Het Hollandse weer van gister had plaatsgemaakt voor echte plensbuien, waar we in Nederland zelfs nog van opkijken. Iets meer dan een uur op de motor richting Dong Hoi’s treinstation en zelfs de regenkleding was niet afdoende. Doorweekt kochten we een kaartje voor de nachttrein van 19.28. Vervolgens hebben we verderop nog een laatste keer met zijn vieren gelunched en toen waren we voor het eerst in vier dagen weer samen met zijn tweetjes. Het restaurant zou op onze koffers letten, terwijl wij in een paar uurtjes Dong Hoi gingen verkennen. Op de lokale markt zorgde dit maal niet de blonde lange haren van mijn vrouw, maar het lange postuur van mij voor een hoop bekijks.*
Getergd door de regen lieten we ons bijtijds afzetten bij het treinstation. De eerste dag van onze vakantie waarbij we een paar uurtjes konden gaan vervelen. Hoewel de treintijden nog met een krijtje op het bord werden geschreven, was er wel gewoon WiFi. Na alle Facebookstatussen en Whatsapp berichtjes gelezen en beantwoord te hebben, konden we nog een uur onze multimedia induiken. Reizen met de NS is eigenlijk zo gek nog niet ;-).
Nu op de bovenste verdieping van een zespersoons slaapcabine, proberen om in slaap te wiegen met het geluid van het rails onder ons door. Morgenochtend vroeg aankomst in Hanoi!

Dag 13: een slechte nacht in de krappe, benauwde hoogslapers. Onze medereisgenoten waren ook niet erg begaan met ons lot van de bovenste bedden, we werden naar ons gevoel behoorlijk uitgelachen, bij een volgend station bleek er nog iemand een kaartje voor onze coupé te hebben. En zo waren we met zeven personen in een klein hokje. Vlak voor aankomst werden we opgeschrikt door een vreselijke melodie uit de speakers in het plafond. Toen de engelse versie kwam, bleek dit een promobericht te zijn voor de stad Hanoi.*
Met een ontbijt bestaande uit een zakje chips en een blikje cola, besloten we te wandelen naar het hotel dat we op het oog hadden. We konden een kleine kamer in een mooi, schoon en nieuw hotel krijgen, voor een leuk prijsje. Voor het ontbijt moesten we wel bij betalen, maar om 06.00u al de kamer in mogen, vonden wij een prima service. Er stond een goed werkende computer op de kamer, waar we op ons gemak onze plannen voor Hanoi nog eens konden uitstippelen. Na een douche en schone kleren, brachten we de was naar beneden en gingen we voor een rondje touroperators.*
Na wat offertes gekregen te hebben, besloten we om terug te gaan, gebruik te maken van het ontbijt en even lekker op bed te gaan liggen. De lange ritten op de motor en de slechte nacht in de trein, vroegen om wat extra rust.*
Na de hele middag bijgeslapen te hebben zijn we na een douche vroeg op stap gegaan in Hanoi. We vonden een leuk restaurant waar één tafeltje op het balkon stond, lekker romantisch! Na een goed avondmaal gingen we op zoek naar het Mid Autum Fest. Dit bleek een heel gebeuren voor voornamelijk kinderen en tieners. De straten rondom Hang Ma str waren volledig afgeladen met mensen. We konden niets anders dan meegaan met de meute. Koninginnedag in Amsterdam was er niets bij. Het bleef beperkt tot slechts enkele straten en hier kon men allerlei prullaria kopen, als het maar flikkerende lichtjes had. Toen we doorkregen dat er geen podium of iets dergelijks was, maar slechts met z’n alle langs alle kraampjes wurmen. Besloten we een massagesalon in te duiken en daar de motoritten en de slechte nachten weg te laten masseren. Na een goed uur stonden we weer helemaal fris op straat enbesloten we een kijkje te nemen in het Backpackers Hostel, dit zag er eerder op de dag uit alsof hier wel een feestje gegeven zou worden. En inderdaad, top 40 muziek, keihard uit opgeblazen speakers. We bestelden een biertje en keken wat rond bij de tours die hier werden aangeboden.
De laatste ronde werd aangekondigd, dus snel haalde ik nog twee biertjes, dit werden er vier, want de laatste ronde was blijkbaar happy hour. Vervolgens werd de muziek afgezet en een meer dan dronken ‘tour operator’ brulde in het rond dat we hem moesten volgen, ach, waarom ook niet. En zo liepen we met een hele groep door de smalle straten van Hanoi richting een Irish pub, waar bovenin een klein discotheekje zat. Een DJ draaide dezelfde nummers van de vorige locatie*in een andere volgorde uit wederom opgeblazen speakers. Van een lege zaal veranderde de kleine bovenverdieping al snel in een dansende menigte en tot onze verbazing liep binnen een mum van tijd de halve zaal rond met lachgasballonnen. Leuk om te zien hoe de een de grootste lol haalde uit dit ouderwetse, maar nog steeds gebruikte anestheticum en de ander geen idee had hoe ze dit gas tot zich moesten nemen. Nadat ook hier de muziek werd afgezet en de ‘tour operator’ zijn eigen sigaret niet meer kon aansteken, besloten we om af te haken van deze kroegentocht en terug te gaan naar het hotel. Toch nog een leuke wending en alsnog een lange dag.

Dag 14: een kleine kater bij het ontbijt, dus een late check out. Op weg naar het station voor kaartjes richting Sapa. Op Seat61.com hadden we alle informatie gevonden over hoe waar en wat. Helaas, ondanks low-season en de positieve verhalen op seat61, waren de soft-sleepers voor vandaag al vergeven en we wilden niet nogmaals in een 6-berth hard sleeper overnachten, dan maar een kaartje voor de volgende dag. Twee x soft sleeper: 600k VND/p. Helaas deed de ATM het niet, ze zou de kaartjes vasthouden. Vier ATM’s verder hadden we eindelijk geld, maar toen bleek het loket pauze te hebben, dus maar iets gaan eten. De derde poging om de kaartjes te kopen werd alweer gestaakt, dit keer was de dame achter het loket van het B-gebouw er heilig van overtuigd dat we hier geen kaartjes voor de volgende dag konden kopen, terwijl een paar uur eerder een andere dame de kaartjes toch echt voor ons had klaarstaan. Goed, dan maar naar het A-gebouw. Onderweg eindelijk toegegeven om mijn baard, welke ik van plan was vier weken te laten groeien, af te scheren en zo hadden we na enkele uren eindelijk onze treinkaartjes. Zo is een dag toch alweer snel gevuld!
Terug naar het hotel, koffers gepakt en verhuist naar een goedkoop hostel, waar we eerder een kijkje hadden genomen. Alles was uiteraard wat minder luxe, maar het was schoon en hier hadden ze prima prijzen voor een tour richting Ha Long Bay. Nadat we deze geboekt hadden werden we erop attent gemaakt dat er gratis lokaal bier geschonken werd op het dak van het hostel. Dat lieten we ons geen twee keer vertellen! Een gezellige start van de avond met andere backpackers. Nadat het bier op was en met grote trek, gingen we op zoek naar goed en veel eten. Dit hadden we al snel gevonden. Een BBQ op straat, waar je je mandje kon vullen met bijna alleen maar vlees, wat na de BBQ in een hotplate op je tafeltje belande. We hebben ons helemaal rond gegeten en de rekening was hier ook naar, maar dat kon ons niet schelen. Flink aangesterkt liepen we nog een rondje om het grote meer om het eten te laten zakken, om daarna weer onder de lakens te kruipen.

Dag 15: vandaag een onverwacht dagje Hanoi, de trein zou om 21.00 vertrekken, dus we hadden de hele dag. We besloten om wat musea te bezoeken, waaronder een gevangenis. Door Fransen gebouwd en gebruikt en later door de Vietnamezen om Amerikaanse piloten van gecrashte B-52 bommenwerpers op te sluiten. Onderweg gelijk een kijkje genomen bij Vietnam Airlines, hier zou een goedkope shuttlebus vertrekken richting Hanoi airport. Dit ter voorbereiding op onze onvermijdelijke terugreis. Helaas hadden we geen tijd meer voor het vrouwenmuseum, want onze cooking class stond op het punt van beginnen. Samen met nog een Indiaase jongedame gingen we op richting de lokale markt. De chef, die duidelijk bedreven was in zijn vak, liet ons allerlei koopwaar zien en we mochten bij allerlei kraampjes proeven. Terug in het restaurant hadden we met zijn viertjes genoeg ruimte in de grote keuken. Papaya salade, springrolls en sauteed chicken stonden op het menu. Alles mochten we, na uitleg, zelf maken. De springrolls waren uiteraard de grootste uitdaging. De chef had er zin in en begon zich een beetje uit te sloven door allerlei leuke garnituur te maken van de ingredienten op tafel. Na de ruim twee uur durende kookles mochten we alles lekker zelf opeten. Tot slot zijn we samen met de dame uit India terug maar de markt gegaan om wat ingredienten voor thuis te halen.
Terug in het hostel hadden we nog wat tijd om gebruik te maken van het gratis happy hour op het dak, voordat we met de taxi richting het station moesten.
We deelden onze ruime coupé met zachte bedden samen met twee Duitse dames. Na een gezelllig gesprek probeerden we wat te slapen, maar ondanks het extra comfort, was het moeilijk echt goed te slapen.

Dag 16 t/m 19: vier dagen op trektocht met de Sapa Sisters!*
Enigzins uitgerust werden we met een Fors Transit richting Sapa gereden. Na een douche en een ontbijt werden we opgehaald door Su, een van de Sisters. Onze koffers bleven achter, dus met slechts met één set schone kleren in onze kleine rugtassen begonnen we aan de eerste dag. Bijna 15km door de highlands van Sapa in de volle zon. Verbrand en doorweekt van het zweet kwamen we na ruim zes uur wandelen aan in de eerste homestay. De spaarlampen, het westerse toilet en de koelkast waren de enige tekenen van enige beschaving in dit houten hutje. We namen een douche en zagen Su haar kleren wassen in een kom met ‘mountainwater’. We besloten dit ook maar te doen, gezien onze beperkte voorraad kleren, back to basic! 's Avonds hadden we een uitgebreide maaltijd aan een tafel waar vijf verschillende talen werden gesproken. Nederlands, Frans, Engels, Vietnamees en het lokale dialect van de man en vrouw des huizes. Deze avond hebben we ieders eetgewoontes leren kennen en wij hadden nog een hoop te leren. Van kippenbloed tot kippenpoten (de echte poten, met nagels en al). Van ongeboren duiveneitjes tot het hele hoofd van de kip. Alles werd hier gegeten. Op het hoofd en de poten na, hebben we alles geprobeerd.*
De volgende dag was er gelukkig meer bewolking, waardoor de wandelingen een stuk aangenamer werden. Toch brak het zweet ons weer uit. Zeker toen een steen van enkele tientallen kilo’s welke wel steun gaf aan onze 21-jarige, zwangere, maar slechts vijftig kilo wegende Su. Maar niet aan de 95 kilo van mij. De steen rolde met een vaart naar beneden, gelukkig de andere richting op, dan Su. Gelukkig bleef het bij wat schaafplekken en rolde ik niet, net als de steen, richting het paar meter lager gelegen rijstveld.*
De tweede homestay was een stuk luxer en als echte nomaden begonnen wij weer onze kleren te wassen. De derde dag was nog bewolkter, maar door de hoge luchtvochtigheid was het weer zweten geblazen. Het uitzicht was er niet minder om. We konden geen genoeg krijgen van de rijstvelden en berglandschappen om ons heen. Ook deze dag was mijn inschatting wat betreft goede stenen, wat minder. Buffalovlaaien kunnen blijkbaar ook grijs zijn. De laatste avond werden we vergezeld door twee stellen uit Spanje en Frankrijks. Op de Franse toerist na eerder deze trek, waren dit de enige toeristen die we ontmoet hadden. Echt het idee dat we ook hier weer in het echte Vietnam waren. Dit keer zelfs geen WiFi en zelfs geen iPad in de buurt om te verhalen op te schrijven, omdat de tassen al propvol zaten.
De laatste dag van onze vierdaagse trektocht was een modderige. De hele nacht regen, zorgde voor slipperige paden. Na een stevige wandeling van twee uur, konden we niet meer vertellen waar de grond ophield en waar onze schoenzolen begonnen. Na de lunch zouden we opgehaald worden door een busje, maar deze belde met de mededeling dat hij niet meer verder zou rijden. De weg was zo slecht dat we hem tegemoet moesten lopen.*
Terug op ons startpunt konden we eindelijk weer schone kleren aan. De twee t-shirts van mij konden na de motorritten en deze trektocht, regelrecht de prullenbak in. De schoenen van mijn vrouw waren na de tweede dag gescheurd aan de onderkant van de zool, dus ook deze konden de vuilnisbak in. Al met al weer genoeg ruimte in de koffer.
Nadat we zijn afgezet bij het treinstation, aten we nog wat met de vier mensen uit Frankrijk en Spanje. Vervolgens zaten de volgense toeristen uit Duitsland ons alweer op te wachten in de 4-berht softsleeper van de SP8-trein terug richting Hanoi.
Morgenochtend meteen doorreizen naar drie dagen Ha Long Bay, waar de supertyfoon hopelijk al weg is of niet meer gaat komen.
Tot volgende keer!

Dag 20 t/m 22 drie dagen Ha Long Bay
In de vroege morgen arriveerden we weer in Hanoi. Een taxi naar het hostel waar we opgehaald zouden worden was zo gevonden. En zo stonden we om vijf uur in de morgen klaar om pas drie uur later te vertrekken met de bus. Met moeite zijn we wakker gebleven, maar na een goed ontbijt stapten we de bus in. Hier vielen we lekker in slaap.
Volgens de verhalen van alle toeristen die we eerder gesproken hadden, moesten we op alles voorbereid zijn. Schitterende omgevingen, maar vaak gepaard met veel vervuiling en drukte door alle toeristen. Wat vervuiling betreft hadden we dit al in Sapa gezien, we leken daar af en toe in een snoepwinkel te lopen, zoveel wikkels en ander verpakkingsmateriaal op de grond.
Onze slaapplek voor de eerste nacht zag er prima uit. De boot of ‘junk’ van Monkey Island Tours zag er goed verzorgd uit en met een club van zestien man was het zeker niet te druk op de boot. Een bezoek aan een grot had inderdaad een wat massaal karakter, maar het viel ons op dat de omgeving eigenlijk brandschoon was. Zowel in de grot, als op de kades, maar ook op het water zelf. We waanden onszelf in een prachtige en schone omgeving. In de middag nog een uurtje kayakken en eind van de middag leidde de boot ons stapvoets tussen alle eilanden door. Er werd geopperd om een muziekje op te zetten en binnen no-time had de crew een grote box op het zonnedek geplaatst. We vertrouwden op de muzieksmaak van een van de vele Duitse toeristen die we deze vakantie zijn tegen gekomen, maar toen zijn mp3-speler niet werkte, zag ik mijn kans schoon. En zo vaarden we met onze favoriete muziek, die goed in de smaak viel bij de rest, de zonsondergang tegemoet. Waar de anderen druk met hun camera foto’s aan het maken waren en andere zelfs een dutje aan het doen waren (!?), genoten wij samen gewoon eens een keer van het moment, heerlijk!
Tot slot konden we nog een uurtje zwemmen in het warme water, na het avondeten ging het volume weer omhoog en hebben we tot in de kleine uurtjes gedronken en gedanst.
De volgende dag werden we naar het resort op een privéeiland gebracht. We konden hier kayakken, volleyballen, mee met de tocht naar een mooi uitkijkpunt en later apen kijken. Wij besloten na een kayaktocht in een lekke kano om twee van de zonnebedden te bezetten. Een lekkere rustige dag met af en toe wat zwemmen. Tijdens de zonsondergang zijn we naar boven geklommen om van het uitzicht te genieten.
De volgende dag wederom een tochtje op de boot, dit keer in de buurt van Cat Ba. En toen was de tour alweer voorbij.
Terug in Hanoi werden we een goedkoop hostel ingetrokken, gelukkig, want het hotel dat we op het oog hadden zat vol.

Dag 23:
Na een slechte nacht toch nog eens gaan vragen en gelukkig was er nu wel plek. Helaas was het leed al geschied, waarschijnlijk het slechte ontbijt zorgde ervoor dat we allebei niet zo lekker waren deze dag, onze geplande souvenirtjesjacht is daarom wat eerder gestaakt en we besloten vroeg naar bed te gaan.

Dag 24:
De volgende dag hadden we nog een dagtocht gepland naar Ninh Bin. We bezochten een van de eerste ‘Citadels’, deden een fietstocht en werden een uurtje rondgevaren op bootje, door een leuk landschap met een aantal grotten. Een leuke dagtrip, maar niet meer dan dat. We lieten ons afzetten bij een groot restaurant waar de Ban Xeo op de kaart stond. Lekker gegeten en na een kop koffie vroeg het bed in. Morgenochtend naar Kuala lumpur, dus ons Vietnam avontuur zit erop.

Bedankt voor het lezen en bedankt voor alle tips die we op dit forum hebben gevonden. Mochten er mensen zijn die meer willen weten over onze ervaringen. We beantwoorden graag jullie vragen. Wat ons betreft is Vietnam een superland om op vakantie te gaan. We raden het ook zeker aan. Vooral de tocht met de Easy riders, Sapa, Ha Long bay en alle homestays waar we geslapen hebben. Alles is prima ter plekke te regelen en zo houd je de vrijheid om te doen wat je wilt.
Wij gaan nog even genieten in Kuala Lumpur en bedenken waar we de volgende keer naar toe vliegen.