Prijsdiscriminatie bij LAN – opletten met het boeken van uw vlucht

Sinds juli hanteert LAN prijsdifferentiatie op al haar binnenlandse vluchten. Nu,… voorheen deden ze dit ook wel maar was het voor lokale reisbureaus te Lima nog steeds mogelijk tickets te boeken op naam van hun buitenlandse cliënten.

Echter sinds Juli is de meest economische tariefklasse, te weten BASE – (Cabina Economica) alleen beschikbaar voor zij die woonachtig zijn in Peru. Wel mogen buitenlanders gebruik maken van een hogere tariefklasse zoals BASE PLUS , FLEXIBLE en FULL FLEXIBLE.

Zo is in de voorwaarden te lezen:
“La Tarifa Base de Cabina Económica en ruta nacional es valida solo para residentes en el Peru. En caso de que no acredite la residencia en el Perú, LAN le podrá negar el embarque o aplicar –previo al mismo- un cargo adicional de US$ 178.50.

Oftewel in het Nederlands:
“De tariefklasse Base– in de Economische Cabine is op nationale routes alleen geldig voor woonachtigen in Peru. In het geval u geen residentie in Peru kunt aantonen, kan LAN uw boarding weigeren of – alvorens deze – additionele kosten ter hoogte van USD 178.50 in rekening brengen.

Frappant feit is echter dat het theoretisch wel nog mogelijk is tickets te boeken in genoemde klasse op naam van buitenlanders met een buitenlands paspoort, echter op het moment dat men wil boarden, wordt men verrast met deze nieuwe voorwaarde.

Bij CuscoPeru.nl raden wij dan ook aan om via TACA of STARPERU te vliegen aangezien het in ons inziens een verkapte vorm van uitbuiting is over de rug van de buitenlandse toerist gebaseerd op het argument van Nationaliteit, welke wij niet kunnen en willen tolereren. Bovendien is het onethisch om boeking in deze Tariefklasse wel toe te staan maar de toerist op het moment dat hij al op het vliegveld staat en haast geen andere keus heeft en moet vliegen vanwege connecties of hotelreserveringen, met zulke verrassingen te confronteren.

Ons advies is derhalve: Met TACA of STARPERU vliegen of indien u toch met LAN wenst te vliegen, goed te controleren of de tickets die u boekt of heeft geboekt via uw reisorganisatie, niet in de tariefklasse BASE zitten. Van verschillende personen hebben wij reeds vernomen dat passagiers bij een Peruaans of buitenlands reisbureau hadden geboekt en toch voor onaangename verrassingen zijn komen te staan. Opletten dus!!!

Team CuscoPeru.nl
http://www.cuscoperu.nl

Er is nu ook een nieuwe airline hier in Peru: Peruvian Airlines, http://www.peruvianairlines.pe/

De prijzen zijn in iedergeval lager als LAN, zeker met de Gringo tax die ze inderdaad pas hebben toegevoegd. Voorlopig vliegen ze alleen op de volgende routes: Lima <-> Arequipa, Lima <-> Cusco en Lima <-> Tacna.

Het reisbureau maakt zich wel heel erg boos over het verschil in prijzen bij LAN voor toeristen enerzijds en voor degenen die in Peru wonen anderzijds.
Ik geef toe, op het eerste gezicht lijkt het inderdaad niet netjes en het is onsympathiek tegenover de toerist.
Maar dankzij dit beleid van LAN is het voor veel Peruanen wel mogelijk om iets van hun eigen land te zien tegen een voor hen nog net betaalbare prijs. En kunnen zij af en toe hun familie bezoeken die een paar duizend kilometer verderop woont.
Voor veel Peruanen is het ook vrijwel onbetaalbaar om naar Cusco te reizen. Dankzij de speciale Peruaanse tarieven van LAN, is het voor een aantal Peruanen toch nog mogelijk. (En ook maar gelukkig dat er een heel goedkoop lokaal treintje is naar Machu Picchu, alleen toegankelijk voor Peruanen, zodat ze niet alleen naar Cusco toe kunnen, maar van daaraf ook nog naar hun eigen wereldwonder kunnen reizen. Of zou reisbureau cusco.NL liever zien dat de Peruanen helemaal wegblijven uit Cusco?)

De waarschuwing voor de toerist is op zich terecht. Vroeger ging het erom waar het ticket was gekocht en kon een toerist een goedkoop ticket in Peru kopen, voor Peruaanse prijs. De nieuwe regel is dat alleen residenten van Peru (Peruanen en legaal verblijvende buitenlanders) recht hebben op de lage tarieven. Als je dus vanuit Nederland goedkoop een ticket laat aanschaffen in Peru, kan dat onverwacht duur uitpakken met de nieuwe regels.

Op http://www.miradorperu.com (kies in het menu Vuelos Nacionales) zie je een overzicht van alle nationale maatschappijen en veel tarieven. (En pas dus inderdaad op: de prijzen van LAN die je daar ziet gelden niet voor toeristen).

Wil je toch goedkoop binnenlands vliegen, dan zou je erover kunnen denken om een LAN Airpass Zuid Amerika te nemen (minimum is 3 enkeltjes), waarmee je erg goedkoop binnen heel Zuid Amerika (en dus ook binnen Peru) kunt vliegen. Zie verder op de Duitse, Amerikaanse of Spaanse website van LAN.

Ik zou dit zelf niet aan willen merken onder de noemer van “boosheid”, echter meer als “ongenoegen” en het aankaarten van recente ontwikkelingen in de Peruaanse vliegsector.

Wij hebben verder helemaal niets tegen het promoten van de Peruaanse Cultuur en historie onder de Peruaanse Bevolking. In tegendeel; dit is een initiatief welke wij bij CUSCOPERU.NL volledig steunen!

Echter is het onzes inziens naïef om te suggereren dat een Chileense multinational, opererende in Peru, prijsverlagingen hanteert ten goede van de “armere” bevolkingslaag en ter promotie van Peruaanse Cultuur en Historie. Het betreft puur Marketing gecombineerd met een indirecte en ondoorzichtige prijsverhoging ten laste van een klant (de buitenlander) die weinig invloed kan uitoefenen en doorzichtigheid heeft in deze prijsinformatie en ontwikkelingen. Voor de door de heer Basdutchy genoemde groep van armere Peruanen, is immers een ticket van 60 USD nog steeds veel te duur en reist men derhalve liever in bus.

Aangezien wij bij CUSCOPERU.NL - woonachtig zijnde in Peru zelf - iets dichter staan bij deze (politieke en maatschappelijke) ontwikkelingen, lijkt het ons alleen maar billijk om deze situatie aan te kaarten zodat men straks niet voor verrassingen komt te staan.

Politiek en Bedrijfsleven:
Zowel bij LAN als bij PeruRail (de treinmaatschappij die toeristen naar Machu Pichu vervoert) is er vanwege de nauwe band tussen deze multinationals en de Peruaanse Politiek - gekenmerkt door corruptie - nog steeds sprake van een monopoliesituatie, welke door beide maatschappijen naar genoegen wordt uitgebuit.
Verschillende vliegmaatschappijen wordt geen licentie verleend, …andere maatschappijen is hun licentie ontnomen… en PeruRail is nog steeds de enige opererende maatschappij op het traject Cusco – Aguas Calientes, terwijl er al jaren aanvragen op tafel liggen voor concessies aan andere maatschappijen. In haast elke markteconomie is concurrentie positief gecorreleerd aan voordelen ten behoeve van de consument (het consumentensurplus). In het geval van LAN ontbreekt deze concurrentie grotendeels en in het geval van PeruRail, volledig.

Ethische grondslagen?
Het feit dat PeruRail nog steeds treinen aanbiedt voor Peruanen tegen zeer schappelijk tarieven, doet men niet op basis van “promotie van eigen cultuur en historie” of op basis van ethische of morele grondslagen. Echter vanwege het feit dat dit in de voorwaarden stond tijdens de concessie 10 jaar geleden en vanwege de sterke positie van Nationale Bewegingen en nationale Politieke Partijen in Peruaanse provincies (vooral Cusco).

Bij CUSCOPERU.NL staan wij volledig achter de promotie van Cultuur en Historie bij de eigen bevolking. Persoonlijk vind ik het een schande dat de meeste Peruanen niet of nauwelijks de mogelijkheden hebben om hun eigen prachtige cultuur te leren kennen. Elk initiatief dat dit bevordert of zou kunnen bevorderen zou derhalve gesteund moeten worden.
Men moet echter niet uit het oog verliezen wat de ware redenen zijn achter een in eerste aanblik voor peruanen “positieve” maatregel!

CUSCOPERU.NL

Al je het toch over prijsdiscriminatie wil hebben…er zijn er meer dan alleen LAN airlaines he…In cusco bijvoorbeeld als je de tour boekt om de secretvally te bezichtigen of je gaat op je eentje …moet je buiten de "alles in formule "toch nog een verplichte bezoekerspas aankopen !!!onderweg met de bus dan wordt je dan voor een voldongen feit geplaatst om nog es 140 soles per persoon op te hoesten !om de 5 bezienswaardigheden die ze aandoen te mogen betreden !Ben je echter Peruaan of een legale inwoner van Peru is dat de helft van de prijs …oook studenten krijgen deze korting !Dus studenten vergeet je studentenpas niet !Er is sinds kort zoals al eerder gemeld "Peruvians Airlaines ",nog niet mee gevlogen maar op reclameborden heb ik toch al enkele mooie offertas gezien !Dus googelen is de boodschap !!!

Sorry hoor, maar als je dat niet wist dan ben je een beetje sukkelig bezig geweest. Ik wist echt wel dat ik die pas moest kopen (staat ook in elke reisgids). Extremer nog: toegang Galapagoseilanden is voor buitenlanders 100 dollar, en voor locals 6 (!) dollar. Maar wat doe je daaraan?! Ik vind het niet zo heel erg hoor dat de locals op deze manier iets meer kans maken om hun eigen Galapagoseilanden eens in hun leven te kunnen aanschouwen…

Deze discriminatie geldt alleen mbt LAN - Peru en niet voor de overige landen waarin LAN nationaal vliegt?!?! zoals bv Argentinie?!?!

Sorry maar was er sukkelig aan om iets nie te weten ?Ik ben helaas geen reisgids eter…en ik ben zeker dat da nog geen jaren is dat pasje !!!
Trouwens ik betaal de locale prijs omdat ik hier woon…het was echter voor velen…een mooie verrassing…die lezen waarschijnlijk ook geen reisgids !trouwens…die prijzen van lan…tja tis niet dat je meer moet…de peruanen betalen minder !en das maar goed ook!

@Relings79

Als ik dit artikel lees dan lijkt het er op dat LAN Chile dezelfde methode hanteert…
Sky Airlines is een goed alternatief voor binnenlandse vluchten in Chili.