Over Australië Forum Informatie

ww.nb.australie.header
Discussies en informatie over Australië
Australië Reiscafé

**Algemene informatie Australië **

Australië is een land ,dat is gelegen in zuidoosten van Azië. Het is een van de zeven continenten , het kleinste continent en door sommigen ook beschouwd als het grootste eiland.
Australië (Engels: Australia), officieel het Gemenebest Australië (Engels: Commonwealth of Australia) is een land op het zuidelijk halfrond bestaande uit het Australische vasteland en een groot aantal eilanden in de Indische en Grote of Stille Oceaan waarvan Tasmanie het grootste is. Australië ligt ten noordwesten van Nieuw Zeeland en ten zuiden van Indonesië, Oost Timor en Papoea –Nieuw Guinea. Het land heeft een oppervlakte van 7.687.808,6 km² en is daarmee het op vijf na grootste land ter wereld naar oppervlakte. Van de circa 22 miljoen inwoners woont het grootste deel in en nabij de grote steden, zoals Sydney, Melbourne, Adelaide Brisbane en Perth . De hoofdstad is Canbera.
Australië is ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten (zonder Alaska) en 240 keer zo groot als Nederland. De afstand oost-west bedraagt ca. 4000 kilometer en de afstand noord-zuid ca. 3200 kilometer. Het noordelijkste punt is Cape York, het zuidelijkste South East Cape, het westelijkste Steep Point en het oostelijkste Cape Byron.

Staten van Australië:
Nieuw-Zuid-Wales, Queensland, Tasmanie, Victoria, West-Australië en Zuid-Australië.
Onder het grondgebied van Australië vallen nog de volgende gebieden en eilanden:
Australisch Hoofdstedelijk Territorium (federaal territorium), Noordelijk Territorium, Jervis Bay Territorium, Christmaseiland, Norfolk, Cocoseilanden, Ashmore- en Cartiereilanden, Koraalzee-eilanden en de Heard en McDonaldeilanden.

Het tegenwoordige Australië is een federale parlementaire democratie en een monarchie met als staatshoofd koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Australië door de Gouverneur-Generaal. Internationaal is Australië lid van de Verenigde Naties,de G20, het Gemene Best van Naties, de OESO en de WTO.
Vooral natuurliefhebbers komen in dit geweldig grote land bijzonder aan hun trekken, maar een zo groot land heeft natuurlijk voor alle soorten toeristen veel te bieden.

Australië staat bekend om de uitgestrekte woestijnen, indrukwekkende “rode” bergen, watervallen, regenwouden en mooie stranden die vooral aantrekkingskracht hebben op surfers. Ook duikers bezoeken maar al te graag Australië om te duiken naar de vele soorten vissen en koraalriffen. De dierenwereld is zeer uitgebreid. Zo leven hier in het wild nog koalaberen, kangoeroes, de Tasmaanse duivel, de emoe (grote loopvogel), krokodillen en slangen. In het water komen ook veel diersoorten voor, waaronder 20 verschillende haaisoorten zoals de witte haai, de tijgerhaai en de walvishaai. Onder de avonturiers staat Australië bekend als perfecte bestemming om te backpacken.

Taal
De officiële voertaal is Engels, echter door de geschiedenis van Australië als strafkolonie en onder invloed van de Aboriginals heeft zich een eigen dialect ontwikkeld en zul je uitdrukkingen tegenkomen die je nergens anders hoort.
Klimaat
Het klimaat en het feit dat Australië het droogste continent ter wereld is maakt het tot een prima vakantiebestemming het hele jaar door. De seizoenen in Australië zijn het tegenovergestelde van die op het noordelijk halfrond. In de zomer (december tot februari) is het heet in Western Australia, Northern Territory en Queensland. Aan het Groot Barrièrerif valt de meeste regen in januari en februari. In het noordelijke deel van Queensland, Northern Territory en Western Australia kunnen de wegen onder water lopen in de tropische zomer van januari tot maart. Het skiseizoen is er van juni tot oktober in New South Wales, Victoria en Tasmanië. Voor de meest actuele weerinformatie zie: http://www.bom.gov.au/
Beste reistijd
April, mei, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om naar Centraal-Australië te reizen. U vermijdt hiermee de heetste en de koudste maanden. Juni, juli, augustus, september, oktober en november zijn de beste maanden om naar Noord-Australië te reizen. U vermijdt hiermee het regenseizoen. Januari, februari, maart, april, oktober, november en december zijn de beste maanden om naar Zuid-Australië en Tasmanië te reizen. In deze maanden heeft u de minste kans op neerslag en zijn de temperaturen het aangenaamst.
Kleding

[ul]
[li]Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. [/li][li]Pak ook een (fleece)trui of vest in voor de koelere avonden. In de winter zijn met name in Victoria en Tasmanië (het zuiden) warme kleren nodig. [/li][li]Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème. [/li][li]Stevige wandelschoenen dienen ook ter bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust hebt u stevige sandalen nodig. [/li][li]Pak ook kleding in om u ’s avonds te beschermen tegen muggen. [/li][/ul]

Geldzaken
Er zijn verschillende manieren om aan je Australische Dollars te geraken. Het is mogelijk deze al voor vertrek bij je eigen bank of een GWK-kantoor in te kopen. Het is echter makkelijker om direct bij aankomst op de luchthaven een bankautomaat (ATM =Automatic Teller Machine) op te zoeken. Bij vrijwel alle banken kun je met je Europese pinpas terecht (let op het Maestro-logo!) Indien de geldautomaat is voorzien met een sticker met het maestro of cirrus logo kun je er met je Nederlandse bankpas geld opnemen, let wel op het maximale bedrag wat je kunt pinnen en de extra kosten met ca. EUR 2,50 transactiekosten per opname .
in grote steden zijn bijna alle banken wel vertegenwoordigd. Zelfs de bekende Nederlandse banken zoals Rabobank en ING zijn in Sydney vertegenwoordigd. In de kleine steden en dorpen is vaak één bank aanwezig, Commonwealth Bank en National Australia bank of Westpac zijn wat dat betreft overal aanwezig.
Let op! een australische pinpas heeft vaak een zes cijferige pincode. Druk nadat je de vier cijfers van je Nederlandse pincode dan ook op OK of op de groene knop als er om meer cijfers wordt gevraagd.
Veel Nederlandse banken kennen een opname limiet in het buitenland, mocht je een grote uitgave gaan doen dan is het handig om hier rekening mee te houden. Pin dan bijvoorbeeld 2 dagen achter elkaar. Houdt wel rekening met het tijdsverschil in Nederland.
De meest aanvaarde kredietkaarten zijn : American Express, Bankcard, Diners Club International, MasterCard en Visa.
In Australië wordt betaald met de Australische dollar (AUD).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op
http://www.omrekenen-valuta.nl/land/australie/
Handig: Zoek een betaalautomaat overal ter wereld.
Fooien

[ul]
[li]Service charge oftewel bedieningsgeld is bij de restaurantrekening inbegrepen. Daar bovenop wordt geen fooi verwacht maar wel gewaardeerd. In duurdere restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 10% achter te laten. [/li][li]Hotelpersoneel en taxichauffeurs verwachten geen fooi. U kunt het bedrag ook naar boven afronden of het kleine wisselgeld achterlaten in een bar of hotel. [/li][/ul]

Paspoort en visum
Om als toerist te kunnen reizen in Australië heb je als eerste een geldig paspoort nodig en moet geldig zijn tot en met één dag voor vertrek en een visum. Je bent echter niet verplicht om een ticket uit Australië te bezitten. Een enkele reis naar Australië is voldoende. Neem overigens voor de zekerheid wel een overzicht van je financiën mee, wanneer ze vragen gaan stellen over te tijdsduur van je verblijf (hangt natuurlijk ook af van de gekozen visum) en hoe je denkt je tijd te gaan bekostigen. Een enkele reis boeken naar Australië kan gunstig zijn wanneer je ervoor kiest vrij te zijn in de keuze om naar een ander willekeurig land naar keuze te vliegen, om je reis te vervolgen.

[ul]
[li]Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig… [/li][/ul]

Toeristenvisum

Om als toerist te kunnen reizen naar Australië, heb je een toeristenvisum nodig. Met de Nederlandse nationaliteit kom je in aanmerking voor een elektronisch visum, ook wel een Electronic Travel Authority (ETA) genoemd. Een ETA is één jaar geldig…
Deze kunt u aanvragen via eta.immi.gov.au of bij de Australische ambassade in Berlijn.
Tourist Visum (ETA) aanvragen 3 maanden
Dit visum is 3 maanden geldig en kost u 20 Australische dollar.

***Langer dan 3 maanden (selecteer mogelijkheid) ***
http://www.immi.gov.au/Visit/Pages/Visit.aspx
langer dan 90 dagen kost ongeveer AU$110,-,

Working holiday visums

Nederlandse en Belgische jongeren tussen de 18 en 30 jaar kunnen een zgn. “working holiday visum” aanvragen waarmee je een jaar in Australië mag blijven en tijdelijk werk (niet langer dan 3 maanden bij dezelfde werkgever) mag verrichten. Veel jongeren vertrekken zo na hun eindexamen voordat ze gaan studeren een jaar naar “Down Under”.

Working Holiday visum aanvragen (whv)
(alleen voor wie tussen de 18 en 30 jaar is),
Working Holiday visum ongeveer AU$ 270,-.

Voor uitgebreide visuminformatie en online aanvraag kunt u ook terecht bij de Visumcentrale, daar kost een toeristenvisum ETA ongeveer 40 euro.
Tip: als je binnen 4 jaar vaker naar Australië gaat vraag dan bij de ambassade een zesmaands multiple entry-toeristenvisum aan. Dit kost een relatief klein bedrag en geeft je recht om binnen 4 jaar na afgifte meerdere malen Australië binnen te komen met iedere keer een maximale verblijfsduur van 6 maanden.

Studie Visum

Er zijn veel redenen te verzinnen om in Australië te studeren. Australië hoort bij de toplanden voor internationale studenten. In het land zijn een aantal van de beste universiteiten ter wereld te vinden. Er zijn meer dan 110 onderwijsinstellingen te vinden. Het is er erg gemakkelijk om een bijbaantje te vinden. De Australische regering geeft veel beurzen weg aan internationale studente
Studenten visa aanvragen
[ul]
[li]Voor visuminformatie kunt u terecht bij de Australische ambassade in Den Haag, deze verstrekt echter geen visa. [/li][/ul]

Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade en consulaten in Australië: australie.nlambassade.org.
Australische ambassade in Nederland: netherlands.embassy.gov.au.

Gezondheid en reisverzekeringen
Over de hygiëne bij het behandelen en bereiden van voeding wordt nauwlettend gewaakt. Het is weinig waarschijnlijk dat er tijdens het verblijf gezondheidsproblemen optreden. Het is echter ten zeerste aangeraden een goede all-in reisverzekering af te sluiten.
Zie ook Gezondopreis.nl
Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Australië heeft u geen vaccinaties nodig.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Australië verplicht als u in de zeven dagen voordat u Australië bezoekt een gele koorts land heeft bezocht. lees meer

Douane- & quarantaineservice

Het is absoluut verboden om plantaardige en dierlijke materialen Australië binnen te brengen. Voor aankomst in Australië moet je een formulier invullen met betrekking tot de mogelijke import van plantaardige en dierlijke materialen. Als je ook maar enige twijfel hebt over wat je bij je hebt, meld dit dan op het in het vliegtuig uitgereikte formulier en geef het dan aan bij de ambtenaren van het ministerie van landbouw op het vliegveld. Zij kunnen beoordelen of je je etenswaar mag invoeren of dat het een gevaar voor de landbouw in Australië vormt. De boetes op overtreding van deze regels zijn hoog, de ambtenaren van het ministerie van landbouw kunnen bij kleine overtredingen al een boete van AUD 220,- opleggen!

Reisadvies Australië (NL)Reisadvies Australië (BE)

Tijd en tijdsverschil Australië

– Nieuw-Zuid-Wales: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Australisch Hoofdstedelijk Territorium: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Victoria: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Tasmanië: 10 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Queensland: 9 uur later (wintertijd), 8 uur later (zomertijd).
– Zuid-Australië: 9,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd).
– Noordelijk Territorium: 8,5 uur later (wintertijd), 7,5 uur later (zomertijd).
– West-Australië: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).

Elektriciteit

Voltage : 230 volt

Verloopstekker

[ul]
[li]U hebt een verloopstekker van het type I of een wereldstekker nodig. [/li][li]Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. [/li][li]Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB-winkel of in vele winkels in Australië [/li][/ul]

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 000 of 112
– Brandweer: 000 of 112
– Ambulance: 000 of 112

Telefoneren

Nummer kiezen

[ul]
[li]Internationaal toegangsnummer: 61. [/li][li]Vanuit Nederland naar Australië: 00 - 61 - netnummer zonder nul - abonneenummer. [/li][li]Vanuit Australië naar Nederland: 0011 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer. [/li][/ul]
**
Mobiel bellen**

[ul]
[li]U kunt uw Nederlandse mobiele telefoon of smartphone gebruiken. Raadpleeg uw provider voor de roamingkosten. [/li][li]Een 3G-netwerk (internet) is beschikbaar in dichtbevolkte gebieden. In sommige gebieden is ook een 4G-netwerk. [/li][/ul]
**
Internet**

[ul]
[li]Breedband internet is op grote schaal beschikbaar. [/li][li]In het hele land zijn cybercafés te vinden, met name in de steden. [/li][li]Een groot aantal restaurants, hotels, bars en luchthavens biedt (draadloos) internet aan. In de meeste gevallen moet u hiervoor betalen. [/li][/ul]
Informatie

[ul]
[li]www.hotspot-locations.com [/li][li]www.cybercafes.com [/li][/ul]

Reizen naar Australië **
Per vliegtuig gaan er vele luchtvaartmaatschappijen die competitieve prijzen aanbieden, vliegen op regelmatige basis naar Australië. Er zijn directe vluchten vanuit Azië, de Amerikaanse Westkust en het Midden-Oosten naar belangrijke internationale luchthavens, waarvan Sydney en Melbourne de meest populaire zijn, maar ook Brisbane, Adelaide, Perth, Darwin, Cairns en Surfers Paradise hebben luchthavens met internationale faciliteiten, Surfers Paradise heeft echter alleen internationale vluchten naar Nieuw Zeeland en Japan.
**
Per trein

Door de eilandsituatie zijn er geen treinverbindingen met andere landen.
**
Per boot**

Lijndiensten per boot naar Australië zijn er niet. Wel doet een redelijk aantal cruiseschepen de haven van Sydney aan.

Reizen in Australië **
Per vliegtuig
Door de grote afstanden is er een dicht netwerk van lokale en regionale luchtvaartdiensten en zelfs de meest afgelegen plaatsjes zijn vaak per vliegtuig te bereiken. Vliegen is over het algemeen duurder dan de bus of trein. Maar ook in Australië vindt er een fanatieke concurrentie tussen de verschillende maatschappijen plaats en kun je er toch vaak een voordelig(er) ticket uitslepen. In Australië zijn kortingen voor buitenlandse toeristen die kunnen aantonen dat ze niet in Australië wonen.
Nationale luchtvaartmaatschappijen: Eastern Australia Airlines Virgin Australia Qantas Airways Sunstate Airlines
**
Per trein

Een goede optie is reizen per trein ondanks dat Australië geen omvangrijk spoorwegnetwerk bezit omdat het land dunbevolkt is en je reist langs prachtige vergezichten in moderne comfortabele treinen. Lange afstandstreinen hebben slaapcoupes en of slaapstoelen en diensten tussen verschillende staten met natuurlijk volop gelegenheid om te eten en drinken.

[ul]
[li]Spoorwegen: www.railaustralia.com.au [/li][li]Spoorwegen (dienstregeling en kaart): www.railmaps.com.au [/li][/ul]

Er zijn in Australië vele beroemde treinroutes zoals de langste rechte spoorlijn ter wereld: Indian Pacific van Sydney naar Perth

The Ghan-lijn van Adelaide naar Darwin, langs deze 2979km lange route beleef je Australië op z’n best met de rode outback.

**Per Auto**

De meest populaire manier om in Australië te reizen is per auto of camper biedt je zelfs een slaapplaats Er zijn verschillende manieren om aan een auto/ camper te komen: je kunt er een kopen of huren. Let er wel op dat het rijden door Australië anders is dan je bent gewend. Zo zijn de afstanden veel langer, zijn er minder benzinestations, zijn niet alle wegen toegankelijk voor normale auto’s en wordt er links gereden. Op internet en plaatselijke kranten zijn er vele te vinden. Bijna overal in Australië kun je wel een auto huren. Grote wereldbekende verhuurbedrijven hebben vestigingen door het hele land. Om een auto te kunnen huren/ kopen moet je tenminste 21 jaar oud zijn en je rijbewijs meebrengen. Veel verhuurbedrijven hebben het liefst dat je met creditcard betaalt, dus neem deze mee.
Wanneer je van plan bent door de Outback te reizen, moet je met wat meer dingen rekening houden dan normaal. Het is dan ook slim om je route goed van te voren te plannen en dingen uit te zoeken. Je kunt namelijk niet met alle auto’s de onverharde wegen op en sommige routes mag je alleen rijden in een 4WD en je moet rekening houden met het seizoen, verwachte omstandigheden, beschikbaar van drinkwater, en of voertuig geschikt is voor Outback.
Tankstations: De meeste tankstations zijn open van 8 tot 18 of 20 uur. De grotere tankstations zijn ook later op de avond vaak nog open. Langs de snelwegen bieden de tankstations een 24 uursservice. Bedenk wel dat de afstanden in Australië groot zijn.
Verhuurlocaties

Auto’s kunt u huren bij vliegvelden en in de grote steden, maar ook in buitenwijken en op toeristische plekken. Denk er bij het huren van een auto aan waar u wilt rijden, want het wegdek op onverharde wegen kan slecht zijn. Vierwielaandrijving is dan aan te raden.

Auto’s kopen:

Cars 4 Backpackers
http://www.is1.clixgalore.com/cgd.aspx?BID=114935&AfID=229779&AdID=11318

Maar hoe kom je aan een auto? En ook heel belangrijk: hoe verkoop je de auto aan het einde van de reis?

Cars 4 Backpackers is een marktplaats voor gebruikte auto’s. -

Openbaar vervoer

Bus

Het busnet in Australië verbindt de meeste plaatsen met elkaar. De bussen hebben een groot bereik en rijden lange afstanden. Langeafstandsbussen houden om de paar uur een pauze. De meeste bussen hebben airconditioning, video, verstelbare stoelen en een toilet. Bij nachtbussen is het aan te raden om een slaapzak en een kussen mee te nemen. Door de airconditioning is het 's nachts vaak koud in de bus. De prijsverschillen tussen de vele busmaatschappijen zijn niet groot. De backpackersbussen doen langer over de route en stoppen op bijzondere plekken. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de (bus)stations.
Speciale tarieven: Er zijn verschillende kortingspassen verkrijgbaar waarmee u tijdens een langere periode kunt reizen met de bus. Een overzicht vindt u op greyhound.com.au.
Informatie: Voor meer informatie over de dienstregeling van de verschillende busmaatschappijen zie de links op busaustralia.com.
**
Stadsvervoer**

In de steden rijden bussen. Speciale bussen rijden tegen een hoger tarief langs de bezienswaardigheden in de grote steden. In de hoofdsteden rijden treinen. Vooral Sydney en Melbourne hebben een uitgebreid netwerk. In Adelaide en Melbourne rijden ook trams. Elke stad heeft zijn eigen kortingskaart. Vaak zijn er dagkaarten en kaarten voor een langere periode waarmee u ook korting krijgt op bezienswaardigheden.
Informatie:
Sydney: cityofsydney.nsw.gov.au.
Brisbane: translink.com.au.
Melbourne: metlinkmelbourne.com.au.
Perth: transperth.wa.gov.au.
**
Taxi**

In de steden en grote plaatsen rijden taxi’s met meter. De meeste taxi’s accepteren een creditcard. Taxi’s op sommige luchthavens hanteren een verhoogd starttarief. Soms wordt een extra bijdrage gevraagd voor bagage of indien de taxi telefonisch is gereserveerd.
**
Boot**

Op een groot eiland als Australië met zijn vele havens is met de boot reizen voor de hand liggend. Je hebt de keuze tussen kajak, zeilen, ferry of spectaculaire cruises met luxueuze avonturen tussen de tropische eilanden. De meest bekende eilanden liggen langs het Groot Barrièrerif in het oosten. De Whitsunday Islands zijn zo een reeks tropische eilanden met witte zandstranden en azuurblauw water en palmbomen. Vele cruiseschepen bieden trips en accommodatie aan naar de Whitsundays. Je kan er zeilen, snorkelen en duiken. Een van de meest bekende, vooral bij de Australiërs, is onder andere Hamilton Island. Dit eiland is ook met lijndiensten per vliegtuig bereikbaar, er is een landingsbaan voor grote vliegtuigen. Vanaf dit vliegveld is er een bootdienst naar het nabijgelegen Hayman Island, in aansluiting op alle vluchten.
Tussen Melbourne en Tasmanië is een veerdienst vergelijkbaar met de bootverbindingen in Scandinavië en die tussen Engeland en het Europese vasteland.
Veerdiensten: Cape Jervis - Kangaroo Island (Penneshaw) Melbourne - Devonport (Tasmanië) Cairns - Fitzroy Island Perth - Rottnest Island Sorrento - Queenscliff (Port Philip Bay)
Bijzonderheden: Dringend advies: in het toeristenseizoen van november t/m februari en rond de feestdagen dient u van tevoren reserveren.
Veerdiensten Australië
**
Fiets**

Ondanks de grote afstanden is fietsen in Australië prima mogelijk. Dit komt vooral door het feit dat het land relatief vlak is. Let wel op de volgende regels: Fietsers mogen op de vluchtstroken van de motorways fietsen. Voor fietsers is het dragen van een helm verplicht, het dragen van fluoriserende (opvallende)kleding wordt aanbevolen.

**Accommodaties **
Australië biedt talrijke mogelijkheden op het gebied van overnachten, je hebt veel keus zoals: Appartementen, Bed & Breakfast, Campings, Hotels & Motels, Hostels, Farmstays, Resorts etc.
Voor verdere informatie zie onze rubriek: Accommodaties in Australië

Heb je nog suggesties of belangrijke info? Mail deze info door aan de forumbeheerder voor het Australië Wereldwijzer Forum en in ieder geval **NIET HIERONDER REAGEREN…MAAR bijvoorbeeld in een van onze rubrieken op deze forum zoals:

*Attracties & Bezienswaardigheden Australië
*

De staten van Australië:

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Australian-Capital-Territory (ACT)

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

New South Wales

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Northern Territory

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Queensland

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

South Australia

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Tasmania

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Victoria

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Western Australia

**
Toeristische informatie

**Verkeersbureau van Australië Australië heeft geen verkeersbureau in Nederland. De nationale toeristenorganisatie heeft wel een officiële website: www.australia.com. Voor informatie over reizen en vakantie kun je ook terecht bij het verkeersbureau van Australië in Duitsland.
Tourism Australia
Neue Mainzer Strasse 22
D 60311 Frankfurt am Main
Duitsland
Tel. +49 69 274 00622
Fax +49 69 2740 0640
E-mail: europe_tradeline@tourism.australia.com

[ul]
[li]Australisch verkeersbureau: www.tourism.australia.com [/li][li]Australisch verkeersbureau: www.australia.com [/li][li]Backpackers ultimate guide: www.bugaustralia.com [/li][li]Canberra, Australisch Hoofdstedelijk Territorium: www.visitcanberra.com.au [/li][li]Nieuw-Zuid-Wales: www.visitnsw.com [/li][li]Noordelijk Territorium: www.travelnt.com [/li][li]Queensland: www.experiencequeensland.com [/li][li]Tasmanië: www.discovertasmania.com.au [/li][li]Victoria: www.visitmelbourne.com [/li][li]West-Australië: www.westernaustralia.com [/li][li]Zuid-Australië: www.southaustralia.com [/li][/ul]

Australië Steden:

**

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Australië Steden en Dorpen


- Adelaide Verzamelgids

- Alice Springs

- Alice Springs Verzamelgids

- Brisbane

- Brisbane Verzamelgids

- Broome

- Byron Bay

- Canberra

- Canberra Verzamelgids

- Darwin

- Darwin Verzamelgids

- Fremantle

- Hobart Verzamelgids

- Melbourne

- Melbourne Verzamelgids

- Perth

- Perth Verzamelgids

- Sydney

- Sydney Verzamelgids

- Townsville

Gehandicapten

In Australië zijn hotels, bezienswaardigheden, het openbaar vervoer en luchthavens over het algemeen goed toegankelijk voor mensen met een handicap. Het is echter belangrijk om voor u uw reis boekt, contact op te nemen met instanties, zoals een vervoersbedrijf of hotel, om te controleren of aan uw specifieke behoeften kan worden voldaan. Wanneer u tijdig reserveert en vooraf aangeeft wat u nodig hebt, krijgt u de best mogelijk hulp.

**Aangepaste accommodatie: **
Informatie over aangepaste accommodatie voor gehandicapten kunt u vinden op www.nican.com.au en www.whenwetravel.com.
**Informatie: **
Algemene informatie voor reizen met een handicap kunt u vinden op www.nbav.nl. Yuub is een non-profitorganisatie die informeert over aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicap. Zie www.yuub.nl voor meer informatie. Het in het Australian Capital Territory gevestigde National Information Communication Awareness Network biedt informatie over faciliteiten in alle deelstaten van Australië: NICAN Unit 5 48 Brookes Street Mitchell ACT 2911 Tel. +61 2 62 41 12 20 www.nican.com.au.

**Natuur & Wildlife Australië

Natuur
**In Australië leven veel dieren die elders op de wereld niet voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn de kangoeroe en de koalabeer. De Aboriginals leven in harmonie met de Australische natuur en de dieren. Sinds de komst van de Europeanen en hun dieren in Australië gaat het slechter met de oorspronkelijke diersoorten.

http://www.wereldwijzer.nl/images/buttons/ww3/lastpost.gif

Nationale Parken

National parks (australian Government)

- Parken in de Northern Territory

- Parken in New South Wales

- Parken in Queensland

- Parken in South Australia

- Parken in Tasmanië

- Parken in Victoria

- Parks & Wildlife Tasmania

  **[Dieren Down Under](http://www.wereldwijzer.nl/showthread.php?t=106924)**

Het Australië van de Aboriginals

Aborginal Verzamelgids

Didgeridoo Verzamelgids

IMG_5738

Waar naartoe en wat moeten we zeker gezien hebben? Goede tips? Bespreek hier al het moois wat Australië te bieden heeft.