Optische zoom systeemcamera's

Goedemorgen,

Hoe komt het dat systeemcamera’s een lage optische zoom hebben?

Groetjes Simone

Kwestie van formaat.

Er zijn in basis drie zaken die het formaat van een objectief bepalen:
[ul]
[li]formaat van de sensor[/li][li]zoombereik[/li][li]lichtsterkte, dit is bij systeemcamera’s/DSLR’s niet afwijkend van compactcamera’s, dus laat ik nu even buiten beschouwing.[/li][/ul]

Uitzonderingen daargelaten hebben systeemcamera’s een veel grotere sensor dan compactcamera’s. Simpel gezegd is het beeld wat door de camera opgevangen moet worden groter. En uitgaand van eenzelfde constructie kan je dan stellen dat een 2x zo grote sensor ook een 2x zo groot objectief oplevert. Niet helemaal correct aangezien er ook wel wat andere zaken een rol spelen, maar als stelregel wel te gebruiken. En het gaat in de praktijk niet om een factor 2, maar het verschil in sensorformaat tussen een typische compactcamera met een 1/2,3" sensor en een APS-C systeemcamera/DSLR is bijna een factor 4. Met wat optische trucs valt er nog wel wat aan te doen, maar dat zal weer ten koste van de fotokwaliteit gaan.

Het zou technisch best mogelijk zijn een 20x zoom voor een systeemcamera te maken, alleen loop je dan met een enorm stuk glas op je camera rond.