Op safari in Tanzania: de verschillende mogelijkheden

Wist u dat Tanzania door consumenten is uitgeroepen tot beste safari bestemming ter wereld? Dit heeft het land te danken aan de grote verscheidenheid aan parken die het land biedt. Daarnaast zie je in Tanzania het meeste aantal wilde dieren per vierkante meter. Het noorden van Tanzania is bij velen bekend, maar de ongerepte parels in het zuiden verdienen ook zeker een toelichting. ReisorganisatieMatoke Tours is voor 100% gespecialiseerd in Tanzania safari’s en heeft zeer goede beoordelingen van haar klanten. Hieronder vertelt Matoke Tours meer over de vele mogelijkheden die Tanzania te bieden heeft.

Safari in Noord Tanzania

In het noorden van Tanzania liggen de bekendste safariparkenter wereld. Het mooie lijstje van de noemenswaardige parken in het Noorden van Tanzania is als volgt: Serengeti National Park, Ngorongoro Conservation Area, Lake Manyara National Park, Tarangire National Park, Arusha National Park en Mount Kilimanjaro National Park.

Serengeti National Park is het nummer één park ter wereld. Hier is het meeste wild te vinden, leeft een enorme populatie katachtigen en vindt bovendien de jaarlijkse wildmigratieplaats. In een vast patroon trekken twee miljoen wilde hoefdieren door het Serengeti ecosysteem (zie onderstaand filmpje). Bekijk hier hoe deze migratie eruit ziet en waar de beesten zich in welk deel van het jaar bevinden. Daarnaast zijn in Serengeti verschillende activiteiten mogelijk, zoals een game drive, ballon safari, nachtsafari, maar ook een wandelsafari behoort tot de opties. Zeker voor een eerste safari ervaring in Afrika zal een bezoek aan Serengeti onvergetelijke herinneringen opleveren.

<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“RjlAaWlwntw” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>

Een van ’s werelds natuurwonderen is de Ngorongoro krater. Het park staat, met haar 25.000 dieren verdeeld over een oppervlakte van 260 km2, bekend als het meest wilddichtrijke gebied ter wereld. Als reisorganisatie zou je hiervoor bijna een ‘Big Five garantie’ af kunnen geven. Tot de ‘Big Five’ behoren de leeuw, olifant, buffel, neushoorn en het luipaard.

Welk park ook zeker een vermelding waard is, is Lake Manyara! Waarom dit park? Lake Manyara is een thuishaven voor zo’n 400 vogelsoorten en vele bavianen, welke tezamen een magisch oerwoudgevoel oproepen. Maar let goed op bij het passeren van de acacia ‘woodlands’, deze zijn in trek bij de boomklimmende leeuwen! Het park is mooi te combineren met een bezoek aan de Ngorongoro krater en het Serengeti National Park. Bij vertrek vanuit Arusha ligt het park namelijk op de route.

Tot slot, het minder bekende Tarangire National Park. Dit park is ook zeker een bezoek waard vanwege de vele baobab bomen en enorme kuddes olifanten die in het droge seizoen massaal naar de Tarangire rivier komen om hun watervoorraad aan te vullen. Dit levert een geweldig en indrukwekkend plaatje op!

Het voordeel van een safari in Noord Tanzania is dat bovenstaande parken relatief dicht bij elkaar liggen, waardoor de vakantie geen hele lange reisdagen bevat. Zeker voor een eerste safari, wat al een intense ervaring op zich is, is het fijn als je alle tijd hebt om dieren te spotten en niet al oververmoeid bent door het reizen. Bekijk hier verschillende mogelijkheden voor zowel groepsreizenalsprivé reizen Tanzania. Een tweede voordeel is dat het noordelijke safari circuit heel het jaar door goed te bereizen is. Meer over de beste reistijd voor Tanzania lees je hier.

Combinatie reis Noord Tanzania en Zanzibar

Een safari in het noorden van Tanzania is goed te combineren met een afsluitende tropische vakantie aan de bountystranden van Zanzibar. Bekijk hier enkele mogelijkheden voor decombinatie Tanzania met Zanzibar.Dagelijks worden er binnenlandse vluchten aangeboden vanaf Arusha of Kilimanjaro, waardoor je in ongeveer anderhalf uur met beide benen op een sprookjesachtig mooie eiland staat. Bekijk onze Zanzibar vakantie pagina voor een uitgebreide omschrijving van de verschillende kusten van Zanzibar. Waan je in ieder geval één dag/nacht in Stonetown, de hoofdstad van Zanzibar en tevens de smeltkroes van Arabische en Indische invloeden. Beleef het 1001 nacht gevoel met de geur van heerlijke kruiden en lekkere eten. De terugvlucht naar Dar es Salaam is ruim 20 minuten en van daaruit zijn er rechtstreekse vluchten naar Brussel of Amsterdam.

Zuid Tanzania

Ook het zuidelijk deel van Tanzania leent zich uitstekend voor safari. Maar, in welke opzichten verschilt een safari in het zuiden van Tanzania van het noorden? Een safari in het zuiden betekent op zoek naar de best bewaarde safarigeheimen van Tanzania! In Zuid Tanzania is safari nog exclusief en heb je de wildparken voor jezelf. Wist je dat maar één procent van de toeristen de grote wildparken in het zuiden van Tanzania bezoekt?
Hand in hand met deze ruige wildernis in het zuiden gaan langere reisdagen. Met de auto kan het soms wel acht à negen uur kan duren om van park A naar B te rijden, waardoor een safari hier over het algemeen zwaarder is. Een comfortabel en goed onderhouden 4WD safari voertuig is dus erg belangrijk! Bovendien kent het zuiden, in tegenstelling tot het noorden, wel een duidelijk regenseizoen en is het niet heel het jaar door te bereizen. Lees meer over de beste reistijd in Zuid Tanzania.

De safariparken in het zuiden

Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat ter wereld! Het reservaat is drie keer zo groot als Serengeti en bevat enorm veel wild, maar omdat het wild hier schuwer is, is het moeilijker te spotten. Selous wordt gevoed door de Rufiji rivier, die midden in het park vijf meren heeft gevormd. Hier zit het meeste wild en het is daarom hét populaire game-drive gebied. Bijzonder is dat naast de grote aantallen olifanten, buffels en gnoes hier ook de wilde hond leeft.

Een safari in het zuiden van Tanzania kan mooi afgewisseld worden met een bezoek aan Udzungwa Mountains en de Highlands in zuidelijk Tanzania, wat een beetje Oostenrijks/Zwitsers aan doet. Hier zijn ook veel andere buitenactiviteiten mogelijk zoals wandelen, paardrijden, vogels spotten, kanoën, vliegvissen, golfen en mountainbiken.

Ruaha National Park is de geheime parel van Tanzania. Landschappelijk, maar ook qua wildlife, is het een erg bijzonder en mooi park. In Ruaha National Park zitten de grootste groepen leeuwen en worden veel en indrukwekkende ‘kills’ gezien. Het gebied behoort tot de ruigste plekken van Tanzania en dat is terug te zien als je hier in de juiste periode reist (sept/okt/nov zijn heel goede reismaanden!). Een aantal klanten van Matoke Tours maakte onderstaand ‘Ruaha safari filmpje’ wat zeer goed laat zien hoe ‘ruig’ Ruaha National Park is.

<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“nc0frguR6kI” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>

Kortom, een safari in Zuid Tanzaniais over het algemeen voor de meer ervaren reiziger. Daarentegen biedt het puurheid, ruigheid in een ogenschijnlijk onaangetast en indrukwekkend veelzijdig landschap.

Fly-in safari in het zuiden

Voor een safari in Zuid Tanzania land je op het vliegveld in Dar es Salaam. Dit is tevens de start van een pittige autoreis. Juist vanwege de lange reisafstanden in het zuiden van Tanzania is het goed alternatief om voor eenfly-in safari te kiezen. Met een klein vliegtuigje vlieg je dan naar Selous om vervolgens door te vliegen naar Ruaha. Het vliegtuigje landt op de airstrip naast het desbetreffende safarikamp. Zij halen de gasten vervolgens op in een open jeep, welke tevens wordt gebruikt voor de safari’s. Een fly-in safari door Zuid Tanzania kan op verschillende manieren worden samengesteld. Uiteraard zijn deze voorbeeldreizen allemaal aan te passen aan de wensen van de klant.

Budget fly in safari zuid tanzania met zanzibar
Middle class fly in safari Selous
Semi-luxe fly in safari Ruaha

Meer informatie over Tanzania?

Wilt u meer weten over Tanzania of eventueel één van de informatiedagen van Matoke Tours bijwonen, klik dan op de links hieronder voor aanvullende informatie:

Informatiedagen Matoke Tours
Groepsreis (Noord) Tanzania Zanzibar
Groepsreis Zuid Tanzania
Privé reizen Tanzania Zanzibar
Privé reizen Zuid Tanzania
Fly-in safari’s Tanzania
Beste reistijd Tanzania
Parkeninformatie Noord Tanzania
Parkeninformatie Zuid Tanzania