Op reis naar Azië voor het eerst!

Hooi

Ik ben Noëmi en ik wil graag dit jaar in oktober op reis(backpacken) gaan voor een paar maanden in Azië. Dit is de eerste keer dat ik zover op reis ga in me eentje! Ik wil graag naar india, thailand, maleisie en indonesie 9die sowieso) en misschien als ik t geld en tijd er voor heb ook naar cambodja of laos. Maar nu heb ik natuurlijk wat vragen en hopelijk kunnen jullie mij helpen :slight_smile:

Wat is een realistische tijd om zeker die 4 landen te bezoeken en misschien nog die 2 anderen? Ik zat te denken aan 5 maanden? Ook vind ik het heel moeilijk om een budget te bepalen, hebben jullie een idee hoeveel geld ik hiervoor nodig heb? En natuurlijk ben ik heel benieuwd of jullie nog tips hebben over welke plekken/steden of andere dingen ik zeker moet gaan zien!

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen :)!

Groetjes,

Algemene regel voor ZO Azie is per land 1 maand en iedere maand 1000 euro. India, Laos, Cambodja en Indonesie zijn goedkoper dan Maleisie en Thailand, dus dat zal elkaar compenseren. Ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je allemaal doet. Mijn ervaring is in ieder geval dat 1000 euro per maand een budget is waar je heel breed van kan leven.

Ikzelf had dus 2 maanden voor Laos en Cambodja maar dit heb ik in 1 maand gedaan. Voor Cambodja had ik graag iets meer tijd genomen maar dat kwam door nieuwe plannen niet zo uit. Indonesie heb ik 5 weken voor uit getrokken en ik heb nog steeds veel te weinig gezien van dit land.

Mijn tip: Boek alleen je ticket en plan niet te veel. 5 maanden vooruit plannen is heel veel. Wil je langer in een land blijven dan kan dat en heb je het wel gezien dan kan je lekker naar een ander land gaan. Mijn tips: Sabah Borneo, Koh Lipe voor het strand, Flores Indonesie en Cambodja in het algemeen!

Houd er wel rekening mee dat je voor sommige landen een visum of in ieder geval een uitreisticket nodig hebt.

Okee super bedankt Niels! :slight_smile: Hier heb ik veel aan en jenny inderdaad daar zat ik ook al aan te denken! Iets wat ik even goed moet uitzoeken :wink:

Ik ben half mei ook begonnen met een eerste reis naar Azië, zit nu in Vietnam. Ook alleen, maar alleen reizen is hier prima te doen :slight_smile:

Ik vond het prettig dat ik bij de plaats van aankomst (Bangkok) voor de eerste paar dagen al een slaapplek had geregeld. Dat geeft wat rust bij je aankomst en je zal waarschijnlijk de eerste paar dagen toch moeten wennen aan hoe Azië is, de mensen, de stad zelf, het verkeer en alle geuren en het (heerlijke) eten. :slight_smile:

Een maand per land en 1000 euro per maand is prima te doen.
In Indonesië had ik langer dan een maand willen blijven; er is teveel om te zien. De afstanden zijn ook erg groot, het is niet uitzonderlijk als je een dag van 's ochtends tot 's avonds alleen maar onderweg bent naar je volgende plek (dat geldt overigens niet alleen voor Indonesië).

Check goed van tevoren hoe het zit met de visa van de landen. Voor Thailand en Indonesië kun je een visa-on-arrival krijgen als je met een ticket kunt aantonen dat je het land binnen 30 dagen weer verlaat. Anders moet je van tevoren een visum in NL of in het buitenland aanvragen. Visa on arrival voor Indonesië is 25 dollar en geldig voor 30 dagen.
Het visum voor Maleisië is gratis. Je krijgt deze op de luchthaven in je paspoort gestempeld. Weet alleen niet hoe het zit als je over land Maleisië binnenkomt.

Als tip zou ik ook zeggen plan niet teveel vooruit. Dan ben je vrijer om van je planning af te wijken als je ergens langer of korter wilt blijven of wanneer je route helemaal wilt omleggen en naar een ander land wilt gaan. :wereld:

Het is handig om de telwoorden uit je hoofd te leren in de taal van het land. Dat maakt het makkelijker als je bijv. op een markt iets wilt kopen waar ze geen, of heel weinig Engels spreken. :slight_smile:

Lekker vooruitzicht! :slight_smile:

Hierboven al veel goeie tips. Inderdaad een maand per land is een redelijke richtlijn, voor erg grote landen zoals Indonesië zou je wat meer uit kunnen trekken of moet je je beperken tot maar een paar eilanden van het land; idem voor India: meer dan een maand nodig, of beperk je tot enkele deelgebieden.
Probeer niet teveel landen in je reis te proppen, je kunt altijd later nog een keer op vakantie naar andere landen die nu niet lukken. Als je meer de tijd neemt per land, kun je er tenminste ook echt van genieten, in plaats van dat je continu in bussen zit. Ook is langzamer reizen goedkoper dan snel reizen. Misschien heb je in het begin ook wat tijd nodig om even bij te komen en aan een cultuurschok te wennen, en de tijd te nemen om er achter te komen hoe alles nou werkt met de bussen, tourtjes, hotels, het eten, afdingen op de markt, etc.

Wat je zeker gezien moet hebben ligt helemaal aan je eigen smaak. Hou je van steden of natuur, bergen of kust, watervallen en grotten, vulkanen, slapen bij traditionele bergstammen, activiteiten zoals klimmen of snorkelen, treinreizen, musea, tempels, markten, uitgaan, wil je olifanten verzorgen of zelf elke dag een goedkope massage ondergaan, een kookcursus doen? Het kan allemaal in Azië. Je vindt alles in reisgidsen en onderweg krijg je ook veel tips van andere reizigers.

Probeer inderdaad niet helemaal alles vooruit te plannen. Het kan wel handig zijn om ongeveer een aantal weken per land te bedenken als dat nodig is voor je vliegtickets of visa. Daarbinnen kun je het redelijk open laten. Eventueel kun je wel alvast per land inlezen wat jij persé wilt zien (zodat je er niet achteraf achter komt dat je het gemist hebt :slight_smile: ), en misschien al een handige route/reisrichting ongeveer bedenken, om te voorkomen dat je onnodig dubbel moet reizen. Ook de grensovergangen kun je alvast onderzoeken, zodat je bv. op het vasteland van Azië een handig rondje maakt door verschillende landen, in plaats van heen en dezelfde weg terug reizen.
Kijk daarvoor ook op de reisblogs van andere reizigers op www.waarbenjij.nu en www.travelpod.com en nog meer blogs; en kijk ook naar routes van Djoser, Koning Aap, Baobab, Summum en nog meer van die georganiseerde reizen. Je hoeft hun route niet na te doen, maar het kan inspirerend zijn en handig bij het bepalen van de highlights en de slimste weg daartussen.
Mocht het niet nodig zijn om voor het midden van je reis ook al vliegtickets en visa voor bepaalde data te regelen, dan kun je lekker go with the flow. Misschien kom je leuke mensen tegen met wie je een tijd samen op wilt reizen.

Het is wel fijn om voor je eerste nacht alvast een hotel te boeken, zodat je na je lange vlucht niet hoeft te zoeken naar een kamer. Mocht je het handig vinden, dan kun je onderweg ook telkens vooruit boeken voor de nacht erop, via internet… www.travelfish.org (let op, .org, niet .com) is gespecialiseerd in Azië en heeft enorm veel hostels en hotels mét reviews in woorden en punten (scores/beoordelingen) op z’n site.
Maar vaak kun je ook gewoon ter plaatse wat rondlopen en naar binnen lopen bij hotelletjes die je wel wat lijken (bv. uit Lonely Planet of andere gids, of je ziet gewoon een bordje “Guesthouse” of “Hotel”, of je hebt een tip gekregen van een reiziger of een taxichauffeur).

Misschien heb je nog wat aan mijn Laos-blog om een indruk op te doen van hoe het reizen daar is.

Let bij de volgorde van de landen ook op het klimaat.

Veel plezier met de voorbereidingen!

1 like

Dankje voor je goede tips cecilia74 en nijhofvirra! Vooral het niet teveel vooruit plannen ga ik zeker doen, lijkt me heerlijk om gewoon alles op me af te laten komen :slight_smile: En cecilia74 ik ga zeker je blog lezen dat zal altijd helpen! En over de tijd ik denk inderdaad dat ik liever voor elk land langer de tijd neem dan alles te moeten haasten, al met al vind ik al jullie tip super en heb ik daar echt veel aan!

1 like

Hoi Noëmi,

In september ga ik ongeveer doen wat jij van plan bent voor 9,5 maanden. ook voor de eerste backpakken en alleen :smiley:

al dat soort vragen die jij hebt heb ik al voor een groot deel uitgezocht.

als je wilt kan ik me totale planning naar je opsturen. bezienswaardigheden, verwachte budget, al dat soort dingen.

Gr, Ward

hee skatanist (ward),

Dat zou echt super fijn zijn :slight_smile: mijn email is noemi_brouwer@hotmail.com als je daar je planning naar kunt sturen zou echt veel helpen denk ik! Dankjewel alsvast :wink:

groetjes noëmi

Hoi Ward,

Ook ik wil deze reis gaan doen in november! Zou je ook mij wat gegevens willen sturen? Ben al een eindje maar misschien heb jij nog tips of bezienswaardigheden die ik gemist heb! Mijn mailadres is: tiinaa_05@hotmail.com

Alvast bedankt!

Groetjes
martine

Ik zou ook graag de planning ontvangen! :slight_smile:
Zou je hem willen mailen naar edwinknol @ hotmail.com?

Alvast bedankt!

Groeten,

Edwin

hahaha! :smiley:

Ik kan er geld voor gaan vragen :slight_smile: Ik zal dit weekend kijken of ik em in zijn geheel hier op het forum kan krijgen, zo niet stuur ik em op.

Gr, Ward

1 like

Inderdaad wat een hebberds allemaal! :wink:
Willen ze de planning hebben om te zien of ze jou kunnen ontmoeten onderweg, of willen ze gewoon jou hun werk laten doen?
(Overigens zouden ze dan net zo goed de suggested itineraries in een Lonely Planet eens kunnen bekijken, en als je Zoeken gebruikt, kom je vast ook op meer dan 50 planningen en routes voor ZO-Azië die mensen eerder hier hebben gepost. En ook Djoser-reizen en andere georganiseerde reizen hebben gewoon hun routes op het internet staan: zo’n route kun je ook zelf nadoen!)

Leuker is als je het op een forum plaatst, dan hebben meer mensen er wat aan, en kunnen de ouwe lullen die al veel gereisd hebben ook nog wat tips geven. Zoals we ook al hebben gedaan namelijk: NIET TEVEEL VOORUIT PLANNEN :smiley: Je weet nooit wie je tegenkomt met wie je stukken samen kunt reizen, of dat je zelf onderweg opeens iets leukers bedenkt dan je oorspronkelijke ideeën.
En: ‘waar je heen moet’ hangt van je persoonlijke smaak af van wat je leuk vindt. Dus jouw route is misschien helemaal niet bruikbaar voor een ander.

Het plannen is juist het leuke voorwerk! :smiley:

Mijn reisplanning is ook meer een soort kleine LP geworden. Alle leuke dingen waarover ik heb gelezen en gehoord verzameld in een document. als ik ergens in de buurt weet ik of er iets is wat ik graag zou willen zien. het is helemaal geen vaste reisplanning. om alle dingen te zien die ik zou willen zien is 9,5 maanden niet genoeg helaas :frowning:

Zo blijft er altijd wat te dromen over! Heerlijk dat je al 9,5 maand de tijd hebt. :smiley: