Maleisie/Borneo in 32 dagen

Dag Maleisië-kenners, ik ben bezig met het plannen van een stuk Maleisië/Borneo nadat ik 5 maanden in Australië geweest ben. Onderstaand reisschema heb ik globaal samengesteld… kijk er eens naar, dan heb ik verderop nog wat vragen


Zo strak plannen vind ik niet ideaal, maar ik ben helaas gebonden aan het boeken van enkele vluchten.

30 nov Sydney-Kuala Lumpur (aankomst 20.50u)
1 Kuala Lumpur
2 Kuala Lumpur
3 Kuala Lumpur
4 Kuala Lumpur-Taman Negara
5 Taman Negara
6 Taman Negara-Cameron Highlands
7 Cameron Highlands
8 Cameron Highlands-Penang
9 Penang
10 Penang-Kuching (vliegtuig, aankomst Kuching 9:00u)
11 Kuching / Semonggoh
12 Kuching eo (Bako national park)
13 Kuching eo (Bako national park)
14 Kuching eo (naar een Iban longhouse)
15 Kuching eo
16 Kuching-Kota Kinabalu (vliegtuig)
17 Kota Kinabulu (Kota Kinabalu NP)
18 Kota Kinabulu (Kota Kinabalu NP)
19 Kota Kinabalu (Tunku Abdul Rahman NP)
20 Kota Kinabalu (Tunku Abdul Rahman NP)
21 Kota Kinabalu-Sandakan
22 Sandakan e.o.
23 Kinabatangan rivier
24 Kinabatangan rivier
25 Richting Semporna
26 Mabul
27 Mabul
28 Mabul
29 Tawau-Kuala Lumpur (vliegtuig)
30 Kuala Lumpur-Melakka
31 Melakka-Kuala Lumpur
1 jan Kuala Lumpur
2 jan Terug naar NL (23.45u)

  1. Taman Negara: is dit in 1 dag te bereizen vanaf Kuala Lumpur? Kun je het beste rechtstreeks met een bus gaan of via Jerantut en dan de boottocht maken? Waar kun je goed overnachten? Is 1 volle dag ( dag ná de reisdag)voldoende om een indruk van het park te krijgen of kan ik beter een dag extra plannen?
  2. Taman Negara-Cameron Highlands: hoe leg ik dit stuk het snelst af? Is Tanah Rata een goede plek om te overnachten? Is een dagtour leuk of kun je prima zelf de plantages etc bezoeken?
  3. Cameron Highlands-Penang: ik wil na de Cameron Highlands graag naar Kuching. Kan ik dan beter naar KUL gaan (5u reizen) of naar Penang (6u) om het vliegtuig te pakken? Mij leek een dag op Penang (Georgetown) namelijk wel geining.
  4. Kota Kinabalu NP: is dit vanuit KK op 1 dag heen en weer te doen (2 uur reizen las ik)? Of kun je beter vlakbij het park overnachten?
  5. KK-Sandakan/Sepilok-Kinabatangan: na KK zou ik graag richting de Kinabatangan rivier gaan. Ik begreep dat KK-Sandakan zo’n 6u met een busje is… is er in Sandakan zelf iets te beleven? Of kun je net zo goed de volgende ochtend Sepilok bezoeken en zorgen dat je 's avonds de rivier al op kan? Zijn er ook 2 daagse riviertours?
  6. Semporna/Mabul: ik wil graag duiken (waarschijnlijk met Scuba Junkies), maar twijfel nog over verblijf in Semporna of Mabul. Semporna is goedkoop, maar je moet steeds een stuk met de boot… Mabul is duurder, maar vlakbij de duikspots. Wat is te adviseren?
  7. Iemand ervaring met oud&nieuw in Kuala Lumpur?

Veel vragen! Een aantal antwoorden zou al super zijn :smiley:
groetjes Tim

Beste Tim,

Met zo’n lang schema kan ik onmogelijk op alles reageren :wink: maar hierbij een paar opmerkingen.

Waarom ga je naar Taman Negara als je ook Borneo aandoet? Ik zou het overslaan, in 1 dag zie je in Taman Negara waarschijnlijk niets. Reis in die overgebleven dag naar Penang en verblijf een tijdje in George Town, leuke koloniale omgeving en heerlijk eten. Vanaf daar kun je dan een vlucht nemen naar Kuching.

Hopelijk heb je iets aan deze toevoeging.

Geniet van Maleisie.

Pauline

1 like

Hoi Tim,

Wij zijn vorig jaar april ook naar Maleisie en Borneo geweest, maar dan voor 25 dagen.
Globaal hebben wij het volgende gedaan: Singapore, KL, Taman Negara, Cameran Highlands, Kuching, Bako, Kota Kinabalu NP, Sandakan, Kinabatangan, Kota Kinabalu Tunku Abdul Rahman.

Wij hadden op Maleisië een auto gehuurd, we hebben wel de boottocht naar de Taman Negara gemaakt en hadden daar dus dag van aankomst, een volle dag en de volgende dag weer verder. Wij hebben op de volle dag een wandelroute gedaan zonder gids die in de LP stond. Zijn na het eerste deel van de route die veel toeristen doen (de canopy walk en dan een uitzichtpunt) 2,5 uur lang geen enkele andere toerist tegen gekomen. Wij vonden dat echt een superervaring en vonden het erg mooi. Ik zou het dus niet overslaan, maar ligt misschien aan de routes die je voornemens bent om daar wel/niet te gaan lopen.

Cameron Highlands hadden wij een hotel buiten Tanah Rata, maar omdat we een auto gehuurd hadden was dat geen probleem en was het dus ook prima zelf te doen met de auto. Kan dus niet zeggen of dat ook kan zonder auto.

Kota Kinabalu NP zijn wij een dag op en neer geweest vanuit KK. 's ochtends vroeg zijn we naar het busstation gegaan omdat daar van die minibusjes zouden gaan. Deze gingen niet of vroegen erg veel geld. Wij hoopten nog andere toeristen te treffen met wie we een taxi konden delen, maar dat lukte niet. Hebben daar een uurtje een beetje rondgehangen toen we voor een leuk prijsje met een taxi heen konden. Terug zouden we op de gok doen. Op de terugweg kwamen we een andere man tegen die ook terug moest naar Kk en hebben we een taxi gedeeld.
Wij vonden het park overigens een beetje tegenvallen… We zijn niet naar de hotsprings geweest. Misschien hadden we meer tijd in het park moeten nemen?

Vervolgens zijn wij van KK gevlogen naar Sandakan. Wij hadden begrepen dat dit uiteindelijk ongeveer net zo duur zou zijn als een busticket. Wij hebben de ticket 3 dagen van te voren geboekt en werden in Sandakan van het vliegtuig opgehaald om meteen door te gaan naar de rivier tocht via Nature Lodge. Erg mooi/leuk! Sandakan was niet super bijzonder, maar wij hebben ons er wel nog een dag vermaakt. Wij zijn naar Sandakan Memorial Park geweest wat wij zelf wel indrukwekkend vonden, met name de verhalen die te lezen waren. Wij zijn niet naar Sepilok gegaan omdat we als naar semenggoh waren geweest (wat echt super was!).

Ik vraag me af of Tanku Abdul Rahman de moeite waard is voor jou als je ook richting mabul ga. Wij zijn niet in mabul geweest, maar als je leest hoe mooi het daar is vraag ik me af of Tanku Abdul Rahman daar tegenop kan.

Heel verhaal, hoop dat je er iets aan hebt…! In ieder geval heel veel plezier!

Groetjes Jennie

1 like

Beiden bedankt voor jullie reacties!

Tunku Abdul Rahman lijkt me toch wel de moeite waard voor 2 dagen, aangezien er op Mabul schijnbaar niet niet al te mooi strand te vinden is. Taman Negara klinkt toch wel goed Jennie, vooral die canopy walk lijkt me wel grappig! Misschien dan niet het deel met de boot doen, aangezien Kinabatangan dat deel dan al op zich neemt.

Qua strand/duiken: Tunku Abdul Rahman, Mabul.
Qua jungle: Taman Negara, Bako, Mt. Kinabalu NP en Kinabatangan river.

Lijkt me prima :slight_smile:

Misschien hebben jullie wel een antwoord op de volgende vragen:

  • Is Pulau Satang (schildpadden) de moeite waard in december? Volgens mij is dat niet het goede seizoen?
  • Kun je je 2 volle dagen vermaken op Penang? Of is daar weinig te doen?
  • Zou je in Semporna of op Mabul verblijven? Ik neig naar Mabul, gezien de slechte verhalen over Semporna. Mabul is wel 3x zo duur…
  • Is het echt de moeite waard om 2x zoveel te betalen om een dag bij Sipadan te gaan duiken?
  • Iemand ervaring met duiken met Scuba Junkies?
  • Trip Kinabatangan rivier: Uncle Tan of Kinabatangan Nature Lodge?
  • Semonggoh, Sepilok of allebei?
  • Als ik ergens korter zou blijven en daardoor 2 dagen over zou houden, wat is dan nog een bezoekje waard?

Wat een hoop vragen weer :zon02: Mijn LP geeft me helaas geen antwoord hierop, graag jullie mening!

Bedankt! Tim

Hoi Tim,

Dat deel met de boot bij Taman Negara zou je idd kunnen laten als je ook de riviertocht op de Kinabatangan gaat maken!

Wij zijn bij Nature Lodge geweest en dat was echt prima! Ik geloof dat wij in de Civit Wing zaten. Hadden een goede gids die ons tijdens het de eerste tocht al een orang oetan kon laten zien! Hoe Uncle Tan is weet ik dus niet, ik weet alleen dat het duurder was dan Nature Lodge toen wij gingen.

Wat betreft Sepilok op Semenggoh, wij zijn alleen naar de laatste geweest. Wij waren eerst bij Semenggoh wat we echt super vonden. We hebben nog wel getwijfeld of we nog naar Sepilok zouden gaan, maar hebben dat niet gedaan omdat onze eerste ervaring al onwijs mooi was en we vanuit de verhalen het idee hadden dat Sepilok veel toeristischer zou zijn.

Als je twee dagen over hebt zou je misschien langer in de Taman Negara kunnen blijven om daar een meerdaagse jungletrek te doen. Wij hebben het niet gedaan omdat we er geen tijd voor hadden, maar dat schijnt ook ontzettend mooi te zijn!

Op de rest van je vragen kan ik geen antwoord op geven omdat we het niet gedaan/gezien hebben!

Groetjes Jennie

Heeft iemand anders misschien het antwoord op de vragen in mijn laatste post? Bedankt!

  • Is Pulau Satang (schildpadden) de moeite waard in december? Volgens mij is dat niet het goede seizoen?
  • Kun je je 2 volle dagen vermaken op Penang? Of is daar weinig te doen?
  • Zou je in Semporna of op Mabul verblijven? Ik neig naar Mabul, gezien de slechte verhalen over Semporna. Mabul is wel 3x zo duur…
  • Is het echt de moeite waard om 2x zoveel te betalen om een dag bij Sipadan te gaan duiken?
  • Iemand ervaring met duiken met Scuba Junkies?
  • Trip Kinabatangan rivier: Uncle Tan of Kinabatangan Nature Lodge?
  • Semonggoh, Sepilok of allebei?
  • Als ik ergens korter zou blijven en daardoor 2 dagen over zou houden, wat is dan nog een bezoekje waard?
  • Cameron Highlands: doorheen rijden of enkele dagen verblijven?

Ik vond Penang erg leuk en heb me er prima vermaakt. Alle verschillende religieuze gebouwen en tempels en de koloniale gebouwen, Chinatown en de Indiase buurt, de natuur in en heerlijk eten op straat en bij restaurantjes, Botanische Tuin en het park met de fitnessbaan en splashpools…
Als je geïnteresseerd bent in cultuur, dan heb je echt wel 2 dagen nodig.

Wij zijn alleen in Semonggoh geweest en dat was fantastisch!

Twee extra dagen zou ik in Brunei doorbrengen, omdat dat zo heel anders is dan Maleisië. Een dag voor de stad en Kampung Ayer etc. en een dag de jungle in. Overnachten in het Empire Hotel…

Ik ben er zelf niet geweest, maar mijn collega is net terug uit Zuid-Oost Azië en vond Sipadan echt geweldig. Ze vond het echt de moeite waard om ook daar te duiken en niet alleen bij Mabul. Ze heeft op meer plekken gedoken, dus ze had wel wat vergelijkingsmateriaal. Als ik van haar verhaal uit ga is Sipadan het echt meer dan waard.

Van mijn collega begreep ik dat Uncle Tan heel primitief was maar wel leuk. Over Kinabatangan Nature Lodge kan ik niets zeggen. Zelf ben ik bij The Last Frontier Boutique Resort geweest. Dat was echt geweldig. Wel wat luxer dan Uncle Tan, maar niet eens heel veel duurder geloof ik.

Wij zijn alleen bij Semonggoh geweest. Dat was wel leuk, maar vonden wij verder niet heel bijzonder. Overigens is Sandakan/Sepilok als plaats verder niet specifiek heel boeiend. Je kunt je er best vermaken, maar als je bijv. niet naar Sepilok gaat dan kun je het net zo goed overslaan en meteen doorgaan naar Kinabatangan.

Ons hoogtepunt van de reis staat niet in jouw reisschema, terwijl het wel prima te doen is: Gunung Mulu National Park. Het beste kun je er heen vliegen vanuit Kuching. En dan na je bezoek aan dat park je reis per vliegtuig vervolgen richting Kota Kinabalu. Dit park ligt zeer afgelegen, maar is ontzettend mooi. Zowel de gigantische grotten (Deer Cave enzo) als ook de rest van het park. Wat bovendien erg fijn is dat er een heel fijn hoofdkwartier in het park is, vanwaar je heel eenvoudig kunt intekenen op allerlei wandelingen, canyoning-activiteiten, rivierzaken, grotbezoeken, etc. etc. Er is ook prima en betaalbare accommodatie in het park zelf. Wij zijn hier drie of vier nachten gebleven. Achteraf hadden we er zelfs nog langer willen blijven. Het is even moeite doen om er te komen (vliegtuig is enige handige optie), maar aangezien het min of meer op de route van Kuching naar KK ligt zou ik dit zeker niet overslaan. Bovendien is het met het vliegtuig dus wel prima bereikbaar (vliegveld ligt op 3 minuten van Park HQ). Je zou zoals al eerder gezegd Taman Nagara kunnen overslaan. En bijv. een dagje KL minder. Kuala Lumpur is wel leuk, maar je zit er zo te zien al vier hele dagen en dan nog een paar halve dagen. Dat is wellicht wat te veel van het goede…

Hi Tim,

Mbt je vraag over Penang, hier kan je je zeker goed 2 dagen vermaken, wij waren er 2 dagen en hadden er makkelijk langer kunnen blijven. We zijn 1 dag in Batu Ferrenghi en 1 dag Georgetown geweest. Georgetown is super, veel cultuur, tempels en heeeerlijk eten! (red garden foodcourt)

Wij zijn alleen in Semengoh geweest en dit was super, veel orang utans gezien!

Dit is onze site, misschien heb je er wat aan en als je nog wat wil weten, kan je via de site altijd even een mailtje sturen… www.maartenensander-reizen.webklik.nl

Groetjes,
Sander