Lula heeft Brazilië op de kaart gebracht

@ een ieder,

voor de duidelijkheid Aant is Aant en ik ben Aant
Sjors2 = ? ,waarschijnlijk Sjors2, maar ken ik weer persoonlijk niet.

Niet linken waar er geen link is!!!

Ik post al een tijdje niet (nauwelijks), en laat het ook liever zo.

Ja , Aant komt toevallig (ook) uit één van de betere gebieden van BR , en ik ben het met sommige zaken die Sjors 2 aanhaalt eens. (dat zijn misschien de enige overeenkomsten).

En nu klim ik toch meteen maar weer op mijn stokpaardje, die linkse club is zo slecht nog niet voor BR geweest. :tongue:
Lula heeft het in zijn 2 termijnen beter gedaan dan welke rechtse kandidaat of eerdere rechtse regeringen wel niet gesteunt door o.a. de USA kon vemoeden.

Ondanks een (diepe) wereld recessie, toch nog jaarlijks een groei neerzetten, en nu krijg ik zeker te horen dat het de inspanningen van anderen zijn geweest. (waarom hebben de armen bij eerdere regeringen 10 tallen jaren niets van enige welvaart gemerkt?, wel hard moeten werken maar alles bleef kennelijk bij een kleine elite hangen)

JA de gemiddelde arbeider is er duidelijk op vooruit gegaan in vergelijking tot 10 jaar geleden.

Dilma kan wat dat betreft de kers op de taart gaan zetten, ik geef toe dat het moeilijk zal zijn die hoge groeicijfers te blijven evenaren. Maar ik blijf het positief bekijken (en mijn zegen heeft zij).

Aant vanuit een :zon02: POA / RS

[QUOTE=Aant;704955En nu klim ik toch meteen maar weer op mijn stokpaardje, die linkse club is zo slecht nog niet voor BR geweest. :tongue:
Lula heeft het in zijn 2 termijnen beter gedaan dan welke rechtse kandidaat of eerdere rechtse regeringen wel niet gesteunt door o.a. de USA kon vemoeden.

[/QUOTE]

Aant, jij bent pas 17 jaar in Brazilie, dus heb je niet écht de crisis doorgemaakt die al jaren in Brazilie heerste. Fernando Henrique heeft het land uit een heel zwart en diep dal moeten trekken, iets wat offers én tijd vergt, dat krijgt ook geen linkse regering 1-2-3 voor elkaar. Toen de taart bijna af was kwam Lula met de kers. Mijn mening is dan ook dat het land nu een erg sterke economie heeft niet dankzij maar ondanks Lula en consorten.

Economische processen zijn inderdaad van de lange adem, geen regering krijgt een economisch systeem in een of twee regeerperioden rechtgebreid. Alle lof voor Fernando Henrique, die inderdaad de omslag inzette. Alle lof voor de regeringen Lula, die daar positief op voortbouwden.

(Betekent dat dat op de presidentschappen van beide presidenten geen kritiek mogelijk is? Natuurlijk niet. Die discussie is trouwens die van het halfvolle of halflege glas.)

Net doen alsof het alléén Fernando Henrique of alléén Lula was aan wie Brazilië zijn huidige vooruitgang heeft te danken, lijkt me allebei even onzinnig.

Overigens: ergens lang of kort gewoond hebben is geen garantie voor beter inzicht. Als Afrikaredacteur van de Wereldomroep kreeg ik met enige regelmaat brieven van Zuid-Afrikanen, die meenden dat ik niets van Zuid-Afrika begreep en dat apartheid wél een goed systeem was.

Landcruiser, mooi want dit onderwerp spreekt me ook aan, geen stokpaardje maar wel boeiend.

Ik denk dat je gelijk hebt door te stellen dat Fernando Henrique het grote voorbereidend werk heeft gedaan en de economie uit een zwart gat heeft gehaald. Waar ik Lula alle lof moet geven is dat hij de economische voorspoed die niet door hem is gecreeerd maar vooral door de hard werkende werknemers en ondernemers, heeft gebruikt om ook de laagste klasse uit het moeras te trekken. Dat heeft ook economisch een erg goede impact gehad.

Het is de eerste keer in de Braziliaanse geschiedenis dat op een grootschalige wijzen miljoenen mensen in ieder geval de basis behoefte hebben gedekt. Dat is een verdienste van een meer collectieve vorm van denken die ontbrak bij de vorige regeringen.

Ik ben een groot voorstander van een vrije markt en ondernemerschap maar soms kun je het niet aan de vrije markt overlaten om armoede te bestrijden. Voor een bepaalde periode is het m.i. prima dat Lula en Dilma de middelen gebruiken om de ondergroepen een flinke stimulans te geven. Daar heeft de middenklasse ook grote voordeel bij. Minder kans op sociale conflicten en opstand (voorbeeld arabische landen) en meer economsche activiteit. Dat een domestica veel duurder wordt je dan jammer voor de middenklasse, die heeft wat dat betreft jaren kunnen leven als een koning.

Ik geloof niet in de verdeling in rechtse en linkse ideologie van welleer. Boeven vindt je overal, links en rechts en goede mensen met goede ideeen ook. Links - Rechts is m.i. totaal achterhaald en alleen een schijngevecht om de macht. We hebben praktische, ethische weldenkende mensen nodig of ze nu links of rechts zijn. De crisis heeft duidelijk gemaakt dat de wereld nog steeds vooral geregeerd wordt door corupte egoisten die vooral aan eigen gewin denken (rechts en links).

Brazilië kan m.i. nog wel een paar jaar een regering gebruiken die de middelen meer gaat verspreiden onder de bevolking, al is het alleen maar om grote sociale problemen voor de toekomst te vermijden. Maar Lula heeft bitter weinig aan onderwijs, riolering en gezondheid gedaan en daar zal Dilma hard aan moeten trekken want het is triest dat slechts 20% van de huizen is aangesloten op riolering en van waterzuivering maar te zwijgen. Dus wat mij betreft een goede keuze, deze president.

Ook op economisch gebied heeft Lula het inderdaad slim gespeeld door het beleid door te zetten en sociale programma´s te intensiveren en te investeren in infrastructuur.
Gezien de situatie waar het land verkeerd met name ook politiek, een ware topprestatie, en ja het kan altijd beter, dat geldt o.a. ook voor het wereldrecord op de 100 meter, de winsten van bv. Petrobras & Shell of mijn eigen bedrijf…Je kunt hem toch moeilijk beschuldigen dat hij gebruik heeft gemaakt van de positieve wereldwijde economische ontwikkelingen? Het is zo makkelijk om te zeggen dat het nog beter kon, maar is het terecht?

Wat ik zelf belangrijk vind is dat hij als president de Brazilianen hun trots heeft teruggegeven, en een belangrijk onderdeel daarvan was dat hij internationaal Brazilie uitstekend heeft verkocht. En ook dat zijn politiek is gericht op waarde toevoegen in eigen land (Presal).

Ik denk dat de eerlijkheid gebied dat wellicht geen ander het beter had gedaan en zo denken veel mensen, zie zijn ongekende populariteit…

Het is belangrijk ook dit soort zaken genuanceerd, in de context én met een zekere intelligentie te bekijken.

Een voorbeeld is om de bijdrage van Ronald goed te lezen en niet één zin die je bevalt eruit te lichten en daarop grommend 150% op klaar te komen.
Sorry Ixke, maar elke bijdrage aan dit forum beginy bij het lezen en begrijpen van de bijdrage van de ander…toch?

Geen sorry Harry
Ook jij weet best waar ik heen wou :slywink:

Het fijn om zien dat we er weer met zn allen beschaafd aan het onderwerp verder bouwen.
Boeiend ook om lezen hoe hier enkele verschillende interessante interpretaties naar vooren komen.

Persoonlijk denk ik ook dat Lula een aantal belangrijke zaken verwezenlijkt heeft waardoor dit land er behoorlijk op vooruit gegaan is en, het uiteindelijk toch ook wel een nieuwe macht is worden in de wereld-economie.
Dat hoeft daarom niet te beteken dat ik het eens ben met alles wat Lula verwezenlijkt heeft …

Wat ik zelf belangrijk vind is dat hij als president de Brazilianen hun trots heeft teruggegeven, en een belangrijk onderdeel daarvan was dat hij internationaal Brazilie uitstekend heeft verkocht.

En dat is goed te merken aan de USA en Europese landen die met wat meer respect komen praten over samenwerking natuurlijk omdat de markt hier flink in de lift zit en ze een graantje willen meepikken. Daarnaast denk ik dat de verhoudingen in de wereld in een rap tempo aan het verschuiven zijn, het overgrote deel van het kapitaal zit in zuid-oost Azië en ook steeds meer in Zuid Amerika, m.n. Brazilië die veel kapitaal aantrekt.

Als het gaat om corruptie dan zie ik dat er in Brazilië veel openlijker en agressiever over geschreven en getoont wordt door de media. Die zitten er boven op en af en toe verdwijnt er iemand achter de tralies. In Europa zie je een paar regels in de krant over b.v. een bouwfraude, een schikking en we gaan weer verder. Curruptie is ook in Europa aan de orde van de dag maar veel meer onder het tapijt geveegd en gehouden.
Elke makelaar in Nederland heeft te maken met zwart geld wat regelmatig op tafel komt voor de aankoop of verkoop alleen hoor je dat niet openlijk.

Wat dacht je van de georganiseerde bank criminaliteit die miljarden hebben laten verdampen om vette bonussen binnen te halen, collectieve fraude,corruptie en ze zitten er nog steeds, de ferrari boy’s, dat is legale coruptie en wat dacht je van de kartels: tandarsten, doctoren, specialisten, verenigingen van winkeliers, de bouw, gemeentelijk grondbeleid en ga zo maar door. Nee het valt wel mee met de corruptie in Nederland, je ziet en hoort er eigenlijk erg weinig van :dag:

Eindelijk weer wat normale reakties.

Er zijn er hier dus meer schrijvers, die zien dat de economische groei of herstel al eerder (voor Lula) was ingezet.
Maar … en dat bedoelde ik te zeggen, de arbeiders werkten hard, leefden bijna allen in armoede en een “clan” zoals een ander het hier omschreef , die had het meer dan goed.

Ik loop niet alleen maar 17 jaar in BR rond, dat ter zijde, heb zeer bewust de dictatuur meegemaakt, verder tree ik niet in details (vergeet die tijd, laat ons vooruit kijken).

Ik schrijf hier (misschien te) vaak over rechts en links , eigenlijk is dat niet belangrijk, maar mede door mijn opvoeding heb ik geleerd te delen met anderen die niet hebben.

Vroeger heb ik op de boerderij gewoond, niet daar maar hier, en als wij een varken, runderen of kippen slachten, was een gedeelte voor eigen gebruik, maar de afspraak thuis was minstens 25% in een X aantal gelijke delen verdelen, en dan ging mijn moeder met de kinderen bij een aantal mensen langs om daar een pakket af te geven. Toen in de 70 jaren noodzaak voor velen, toen was er echt neem dat van mij aan, een veel grotere armoede dan je nu nog jammer genoeg tegen komt.

Echter , Wij hadden het "veel beter" dan die mensen, dus “moesten” wij met ze delen en gelukkig leef ik nog steeds zo en voed mijn kinderen met die levensstijl op.
Delen hoeft niet te zijn, “het verzorgen van wieg tot graf” zoals in NL, daar is het te ver door geslagen, mensen worden lui, zijn dan niet meer creatief.
Een gezonde middenweg lijkt mij zelf beter, daar zijn wij jammer genoeg in BR nog lang niet.
En als laatste Brazilie is daadwerkelijk duur aan het worden, maar iedereen wil een auto, huis, TV etc. dus alles schiet in prijs omhoog om dat te kunnen verwezelijken.

:zon02: groet Aant POA /RS

1 van de meest frappante momenten van Lula (op persoonlijk gebied dan) vond ik toen ie het protocol van het Vatikaan (tot 2 maal toe) doorbrak door de paus bij de arm te nemen tijdens zijn bezoek aan Brazilië … dit illustreert die typische warmhartigheid van de Brazilianen

Zou Sarko dat ook doen ? Obama misschien … Brown & Co zeker en vast niet.

Er zijn in de recente historie maar weinig presidenten geweest die erin slaagden de positieve kanten van de identiteit van hun landgenoten op een geweldige wijze te presenteren.
Zonder volledig te willen zijn maar Lula past en leidt wellicht het rijtje
Lech Walensa, Clinton, Mitterand, Wim Kok (premier), Tony Blair, etc.
Daarmee zeg ik zeker niet dat ik het overal eens ben met hun politiek, maar het zijn geweldenaars op dat gebied.

Verder…
FHC en Lula gaan zonder enige twijfel de geschiedenis in als het duo dat Brazilie blijvend veranderde…

Ixke, in dezelfde lijn als jouw verhaal over Lula…

Ik weet niet of jij het verhaal kent van Carlinhos Brown die een klein haast privé concert gaf voor Beatrix in het Paleis op de Dam ter gelegenheid van naar ik meen de Prins Claus prijs.
Terwijl hij zong nam hij de hand van Beatrix en dansde met haar.

Alleen grote mensen kunnen dat…

Misschien wil Chavez wel een vliegtuig ter beschikking stellen voor Cesari Batisti ook … of zou die laatste toch te veel de zak van enkele politici (Lula inclusief ?) smeren ?

Enkele jaren geleden was Brazilië slechts het land van de carnaval, mooie stranden met exotische vrouwen en voetbal. Lula heeft dit imago flink opgepoetst en Brazilië meer als een industriele natie op de kaart gezet.
Door zijn charisma en ongedwongen manier opende hij deuren voor het land zonder de Braziliaanse identiteit te verbergen, ongedwongen, joviaal en aardig. Dat heeft geen enkele voorganger gedaan! (nieuw topic politiek en economie).

Verdiensten Lula:

  • 15 miljoen mensen minder onder de armoede grens.
  • economische groei die aanhoud door niet in te grijpen
  • optimisme verspreid en gevoel van eigenwaarde verhoogt
  • buitenland ziet Brazilië als een serieuze handelspartner
  • afstand politiek - burger verkleint (85% positief)