Lombok en malaria

Wij gaan eind augustus naar Indonesie: Bali & Lombok.

Ik was ervan in de veronderstelling dat op deze eilanden geen malaria is, maar nu hoor ik toch weer andere verhalen.

Weet iemand hoe dit zit en is het hier echt noodzakelijk om pillen te slikken?

Groetjes

x

Ik zou zeggen weest blij dat je jezelf als westerling “voorbehoedsmiddelen” tegen malaria kunt veroorloven. Hoewel ze geen 100 % bescherming bieden kan je een profylaxe zo meekrijgen met een recept van je dokter. Niet alleen op Lombok heerst er malaria maar in heel Indonesia. Malaria is een armeluisziekte waar de geneesmiddelenindustrie weinig mee doet want is niets op te verdienen. Het gevolg is dat het aantal malariagevallen wereldwijd aldoor stijgt. Heb ik het nog even niet over knokkelkoorts, veroorzaakt door muggen die in schoon water broeden. Dat is momenteel heel erg in Indonesie. Muggen moeten in tropische landen als volksvijand Nr. 1 worden beschouwd.

http://www.swissinfo.ch/flash/special/70_years_swissinfo/DVD-ROM/multimedia/malaria/images/specials/malaria/malaria_special.jpg

Als aanvulling:

Bedankt voor de link.
Heeft iemand ervaring met Malarone?

Ik gebruik indien nodig altijd Lariam, ik vind die pillen smerige rotzooi qua smaak en effect. Ik heb daar last van na het innemen, gaat echter over. Lariam hoef je maar 1x per week te slikken, Malarone iedere dag, daarom voor mij Lariam.

Ik heb al wel eens Malerone gebruikt voor de reis in Afrika, je moet het dagelijks op een “vast” tijdstip innemen bij voorkeur tijdens een maaltijd. Ik had er lichte huiduitslag van en mijn vriend wat aften. Dit jaar ga ik ook naar Indonesië en gebruik ik weer Malerone.

Hoi Pascalle,
Bedankt voor je reactie.
We gaan vrijdag bij de huisarts navraag doen. Ik heb net ook wat gelezen over Artemisinin-gebaseerde Combinatietherapie.
Dat is ook een antimalariapillen, maar daar blijk je geen bijwerkingen van te krijgen en er zitten geen giftige stoffen in. Ga dit ook bij de arts voorleggen en navraag over doen.
Groetjes

Een arts op Bali heeft me verteld dat er op Lombok zeker malaria voorkomt. Dit kwam toevallig ter sprake, ik wist ook niet dat er malaria voorkwam.
Ik heb ook Malerone gebruikt. Tegen die tijd dat ik op Lombok aankwam slikte ik het al enkele weken. Geloof dat ik het in totaal bijna 6 weken heb ingenomen.
De Nederlandse bijsluiter geeft geloof ik aan dat je het maximaal 28 dagen achtereen mag gebruiken, maar in andere landen is dit langer. Heeft met juridische aansprakelijkheid te maken o.i.d.
Ik had Malerone het al eerder gebruikt. Ik raad hem zeker aan. Helemaal met alle verhalen die ik ken over Lariam. Deze is me ook afgeraden door een arts in NL, maar dat is wellicht persoonlijk.
De enige bijverschijnselen die ik gemerkt heb van Malerone waren rare dromen en soms een beetje suffigheid.

Ben uiteraard geen reisdokter, maar zover ik het altijd begrepen heb:

Hoeveel risico je loopt op malaria is kansberekening. Bijvoorbeeld bij 2 of 3 nachten naar een gebied hoef je geen malaria pillen, en een nacht langer weer wel. (Die mug weet natuurlijk niet hoeveel dagen jij er zit… het is dus een kansberekening, geen feit.) Omdat ik ook niet van te veel ‘troep’ slikken hou, overweeg ik daarom per keer hoeveel risico ik denk te lopen.

Ik neem in mijn overweging bijv ook mee of ik in een klein afgelegen dorpje slaap op het platteland, lijkt me een groter risico dan een aardig ontwikkeld gebied. Soms zegt de reisdokter dat als je niet in dit soort dorpjes slaapt, maar in de grotere plaatsen, je geen malaria pillen mee hoeft, ook al is het malaria gebied. Dus goed met je reisdokter doorspreken hoe je reis eruit ziet.

Ga je alleen naar de Gili eilanden voor de kust van Lombok, of naar het binnenland van Lombok, wellicht maakt dit nog uit? Ik heb veel mensen gesproken die vanuit Bali de Gili eilanden voor een paar dagen bezochten en heb tot nu toe niet gehoord over malaria. Dat wil natuurlijk nog steeds niets zeggen, er hoeft maar net 1 mug rond te vliegen en die ene mug kan net jou prikken. Misschien dat er wel lokale bewoners zijn die malaria hebben, die lopen immer hun hele leven het risico. Maar het is niet zo dat het daar nou een malaria epidemie is.

Voor bijvoorbeeld Papua zou ik persoonlijk wel dagelijks slikken. Daar is de malaria wel erg heftig. Ik heb goede ervaringen met Malerone en geef dus liever extra geld daar aan uit.

Dat je malaria pillen slikt wil trouwens niet zeggen dat je het niet oploopt. Maar je wordt minder ernstig ziek en hebt meer tijd om bij een dokter te komen. Belangrijk vind ik zelf daarom ook om te bekijken hoe ver je van een ziekenhuis af zit. Indonesië is tegenwoordig met alle binnenlandse vluchten goed ontsloten. Het maakt voor mij uit of je echt in de bush bush zit, of zo bij Denpasar op Bali waar diverse internationale ziekenhuizen zijn.

Overigens veranderen regels en gebieden ook regelmatig, ik ga daarom wel altijd langs bij GGD voor de actuele stand van zaken.

Je kunt het risico het beste goed met je reisdokter / GGD bespreken.
Aangezien wij 1,5 jaar in Indonesië (Sumatra, Java, Bali, Lombok, Flores, Sulawesi, Kalimantan, Molukken) bleven, hebben wij in overleg met GGD besproken dat wij niet 1,5 jaar pillen gingen slikken met alle bijwerkingen.
Wel namen we een Malerone kuur van 12 pillen mee. Dit voor het geval we het zouden oplopen. We hebben ons wel goed ingelezen om te zorgen dat we tijdig tekenen zouden herkennen. (Overigens kostte het ons wel enige overtuigingskracht. Ze nemen bij de GGD natuurlijk liever geen risico!)

Wat voor jou het beste is, hangt denk ik af van je eigen gevoel. Wat vind je vervelender en hoe ongerust ben je over dit soort zaken? Alleen jij kunt dit beslissen voor jezelf.

Voor onze laatste reis (Sumatra-Java-Bali-Lombok) Malerone voorgeschreven gekregen maar er na een dag al mee moeten stoppen. Ik heb chronisch astma en kreeg last van mijn luchtwegen. Slikte wel al vitamine B12, geen idee of dat ook geholpen heeft maar heb in ieder geval verder nergens last van gehad qua vervelende muggen. Wel heel goed gesmeerd ook met DEET minimaal 40%

groetjes,
Anita

Ik heb voor Lombok ook Malarone geslikt, het stelt niks voor en nergens last van gehad! Verder hebben we ons goed ingesmeerd met DEET en ik ben geen één keer gestoken daar…

Voor Bali en Java hoef je geen malariatabletten te slikken maar je wel insmeren met DEET voor dengue…

Op Java en Bali hoef je idd geen malaria tabletten te slikken maar meestal is de reis opgebouwd v.a. Sumatra en als laatste Lombok. Dit betekent dat je in de tussentijd de malaria tabletten wel moet doorslikken.