Last minute Botswana? Ja dat is mogelijk! Hier onze reis samengevat

Voor iedereen op dit forum die zich afvraagt of het ook mogelijk is om ter plekke het een en ander te regelen zonder dat je een jaar van te voren alles vast legt. Het antwoord is ja.
De mensen in Botswana zijn super vriendelijk. Vraag vooral veel rond en er blijkt nog veel mogelijk.
De zeer gewilde campsites in de parken bleken lastig tussen te komen, maar het is vaak meer een kwestie van wie je kent. Iedereen kent wel iemand en zo valt er vaak toch nog iets te regelen. Als dat niet lukt, of je wilt Botswana bekijken met een iets minder budget zijn er wel degelijk goede alternatieven.

Hier een (kleine) beschrijving van onze reis alles max 1 maand van te voren geregeld:
Dag 1 vliegen op Johannesburg, opgehaald door vrienden in Pretoria.
Dag 2 Pretoria bekeken en rugbywedstrijd AUS-SA
Dag 3 pick up door autoverhuurbedrijf in Pretoria.
Ophalen auto duurde 2 uur, helaas daardoor onze bestemming Khama Rhino Sanctuary niet gehaald. Border crossing bij Martin’s Drift ging snel en probleemloos.
Ipv Khama op prima campsite gestaan in Palapye: Camp Itumela . Aardige mensen gezellige bar, goed eten. Hiervoor wel een stuk in het donker moeten rijden. Dit is niet aan te raden door de hoeveelheid ezels / koeien en geiten midden op de weg.
Dag 4 Palapye naar Central Kalahari Game Reserve Campsite Khori 1. Reservering gemaakt door te mailen naar dwnp@gov.bw. Ongeveer 2 weken voor vertrek.
We wilden tanken in Rakops, maar hier bleek geen benzine te zijn. Gelukkig hadden we de tank nog in Lethlekane volgegooid anders hadden we terug moeten rijden naar Mopipi.
De weg van Rakops naar de gate had een paar behoorlijk zware zanderige stukken met diepe gaten, die ons gelijk de vuurdoop gaven in het offroad rijden.
Dag 5 Rond gereden door CKGR. We wilden graag een flink stuk van de Kalahari zien dus besloten om het volledige rondje noordom door passargevalley te rijden. Dit was te doen in 1 dag.
Dag 6 Khori campsite naar maun
Bij het hek adviseerde het personeel om niet terug te rijden naar Rakops, maar direct langs de vet fence te blijven rijden. Het eerste stuk was prima. De laatste 20km was flink diep zand. Maar een beetje 4x4 kan dat wel aan. (wij hadden een kleine Nissan Petrol editie en hebben het ook gered zonder vaszitten)
We hebben onze tent opgezet bij Old Bridge Backpackers waar we ook heerlijk hebben gegeten.
Dag 7: regel dag.
’s Morgens naar DWNP office gegaan. Waar ze super behulpzaam waren. Daar hebben ze ter plekke de verschillende instanties benaderd om te kijken of er plek was om in Moremi te overnachten. Dit was er niet. (tip doe dit na 10.00, voor die tijd weten ze niet of mensen een 2e nacht willen blijven of weggaan. Wij waren er om 8:30 en hoorden later dat er toch wel plekken vrij waren gekomen)
Advies van DWNP: 1e nacht slapen bij Kazikini, dan via south gate Moremi in en via North gate einde van de dag er weer uit. Dan slapen in de buurt van Khwai. Dus campsite geboekt bij Dijara in Mababe. Hiervan zitten beiden booking offices in Maun, dus daar naar toe gereden en betaald.
Boodschappen, tanken ect in Maun gedaan en rustig naar Kaziiikini gereden.
Fantastische nacht hier gehad. Olifanten op 6m afstand, honeybadgers on de auto tijdens het diner, sporen van een luipaard in het kamp. Daar hoef je duidelijk niet voor in het park te staan.
Dag 8 Moremi South Gate erin via Third Bridge naar North Gate. Dit is een lange zit. We hebben 90% van het wild gezien in de buurt van de hekken, maar wilden toch graag zo diep mogelijk de delta in.
Eenmaal het park uit snel een Mokoro boottocht geregeld bij Sango Safari Camp.
We hadden enigszins onderschat hoever het nog rijden was naar Dijara en kwamen daar volledig in het donker aan. De weg ernaar toe leidde over een goed begaanbare gravel weg en is een soort night drive geworden. We hebben oa wild dogs gezien die een impala over de weg heen joegen.
Dag 9 al vroeg naar op voor de boottocht. Dit was betrekkelijk duur (50USD pp), maar wel een hele ervaring. We hadden 2 nachten bij Dijara geboekt en bij de plaatselijke buurtwinkel geinformeerd of er ook een meer ‘scenic’ route was richting mababe. Dit was er zeker. We hebben uren langs de Kwhai rivier gereden. Dit was de mooiste game drive van onze vakantie en niet eens echt in een park. De route reed langs de beste kampeerspot die we zijn tegengekomen. Volgens mij heette het Mmagotho. Zeker advies om hier te overnachten. Helaas geen contact gegevens hiervan gevonden.
Dag 10 Mababe naar Mwandi View.
We konden geen overnachting regelen in Savuti, maar op advies van DNWP was het wel goed mogelijk om in 1 dag van Kwhai naar Kasane te rijden. Op advies van andere reizigers niet de verschrikkelijk zanderig weg naar Linyati genomen (zij hebben daar op 1 dag 2x vastgezeten) We hebben toen zelf besloten niet door te rijden naar Kasane maar te overnachten bij Mwandi View aan de Chobe rivier. Het eerste stuk van van de Chobe plains is prachtig. Na Savuti werd de weg erg saai en hebben we helemaal geen wild meer gezien. Net na de lunch arriveerden we al bij de gate. Daar besloten om na de gate rechtsaf, met een omweg door het Chobe forest om hoog te rijden. DOE DIT NIET! Het eerste stuk was begaanbaar, maar later werd de weg steeds meer een zandvlakte, waar overduidelijk al dagen niemand meer had gereden. Onze grootse fout van de vakantie, we hadden absoluut advies moeten vragen bij het hek. Na een tocht vol schietgebedjes net voor donker met een prachtige zonsondergang aangekomen bij Mwandi View. Hele aardige mensen, leuke bar, prachtig uitzicht, goede voorzieningen.
Dag 11 Door Chobe River Front naar Kasane. Prachtige game drive!
’s Middags sunset boatcruise, op advies van Mwandi geregeld via Big Sam. Hierdoor zaten we in kleine 9 persoonsbootjes ipv een mega vlot met 50+ man erop. Gelijk ter plekke ook een dag trip naar Victoria Falls geregeld voor de volgende dag. We wilden kamperen bij Thebe River Safaris, maar zij hadden geen plek, dus doorgestuurd naar Kwalape Safari Lodge
Dag 12 dagje Victoria Falls. Zorg dat je voor 8:30 over de border naar Zimbabwe bent! Alsnog overnacht bij Thebe River Safaris
Dag 13 Auto weer volgeladen met boodschappen en bezine en via de snelweg naar Nata / Gweta. Dit is de enige vet fence waar we echt gecontroleerd zijn. We wilden slapen bij Planet Boabab, maar zij hadden geen plek. We reden er langs, dus zijn even gaan vragen of ze misschien toch een plekje hadden. We ervaarden Planet Boabab als erg duur en zeer onvriendelijk. We hadden al een booking bij Gweta lodgde, dus doorgereden. Hier werden we juist zeer vriendelijk ontvangen, werd zelf het vuur voor ons aangestoken en hebben we goed advies gekregen voor de rest van onze trip.
Dag 14 Door Mgakagadi National Park. De boteti rivier trekt enorme kuddes zebra’s aan. Helaas is het niet overal mogelijk om dicht bij de rivier te komen. Overnacht aan de overkant van de rivier bij Tiaan’s camp met prachtig viewing dek over de rivier heen.
Dag 15 naar Khubu Island. Op advies van Gweta Lodge geen reservering gemaakt om op het eiland te blijven slapen. Zij gaven aan dat alleen een straal van 15 km om het eiland beschermd gebied is. Op de rest van de pannen wordt wildkamperen gedoogd.
Via mmatshumo naar Khubu gereden, geluncht en weer vertrokken. Vanaf Khubu naar Nata rij je langs de pannen, maar wij wilden juist op de pannen slapen, dus op advies van de beheerder van Khubu Island camp de weg terug naar Gweta genomen. Bij zons ondergang, random onze tent op gezet. Een absolute aanrader!
Dag 16 via gweta terug richting Johannesburg. Lange snelweg dag. Border crossing weer snel en eenvoudig. Omdat we voor 13:00 onze auto in moesten leveren moesten we flink wat km maken. In Botswana kan je praktisch overal kamperen, in ZA is dit helaas niet zo. WE zijn nauwelijks kampeerplekken tegen gekomen en waren vergeten de offline maps van google te laden voor dit gebied. Uiteindelijk in het donker in Mokopan aangekomen. Daar maar een hotel opgezocht.
Uitgekomen bij Lonely Oak Hotel. Zeer betaalbaar, met keuken om zelf te koken. We hebben deze kans genomen om onze auto alvast schoon te maken voor het inleveren de volgende dag.

Tips:
Vraag rond, iedereen is behulpzaam
Alles gaat per telefoon, dus schaf zsm een simkaartje aan voor 10 pula
De beste navigatie buiten de wildparken: google maps offline kaarten.
De beste navigatie in de wildparken: track4africa op Garmin. Wij hadden een oud apparaat waarvan de batterijen het max ½ dag volhielden. Google maps werkte voor de hoofdwegen wel, maar niet de kleine detours.
In Botswana kan je bij bijna alle lodges ook kamperen
Ik heb overal kunnen betalen met mijn gewone pinpas of mijn mastercard.

Camp Itumela, Palapye, +267 71806771, www.campitumela.com
Dijara Campsite, Mababe: Botswana Footprints +26774952318
Kaziikini Camp: Sankuyo Tshwaragano Management Trust, +2676800664
Sango Safari Camp, Khwai +267 686 3763
Mwandi View, Chobe, +267 75579025, www.mwandiview.com
Big Sam Hubber, Kasane +71691746/ 73642668
Kwalape Safari Lodge, Kasane, +2676251163
Thebe River Safaris, Kasane, +2676250995
Gweta Lodge, Gweta, http://www.gwetalodgebotswana.com/
Tiaan’s camp, +267 77152753
Loney Oak Hote, Mokopane, 015 4914560

Mooi avontuur geweest zo te lezen! Botswana is een fantastisch mooi land als je van wildlife en ongereptheid houdt… :slight_smile:

Hallo
Heb een paar vraagjes voor jou
Wij zijn van plan om naar Botswana te gaan
Wat zijn de entrance fees voor de parken?
Moet je die ook op voorhand in Maun ‘kopen’?
In 1 dag van Kwai naar Kasane is dit wel te doen?
Niet veel tijd om te genieten misschien?
Welke 4X4 hadden jullie en waar gehuurd?
Dankje

Hallo,

  • 120 Pula per persoon, per dag en 50 Pula per auto, per dag.
  • Vooraf te betalen in het kantoor van de DWNP in Maun.
  • In 1 dag van Kwai naar Kasane is niet aan te bevelen. De afstand is het probleem niet, het dikke zand waar je doorheen moet wel. Genieten zal er dus niet bij zijn. 1 of liever 2 overnachtingen in Savuti zijn een must in mijn ogen.
  • Een Toyota Hilux Double Cab, via de beheerder van dit forum. :wink:

Succes!

Gr. Michel

Hallo Daphne,
Heerlijk om je reisverslag te lezen. Als je er al geweest bent weet je precies waar je het over hebt. Heel goed gedaan en met veel tips en adviezen. Wij vertrekken op 18 maart opnieuw naar Namibië, Botswana en Zuid Afrika voor een avontuur van 6 weken. Het zijn fantastische landen! We hebben het verslag uitgeprint en nemen het mee zodat we het ter plekke kunnen raadplegen.
Mocht je geïnteresseerd zijn in ons reisverslag dat ik gemaakt heb voor Travelhome is hier de link:
https://www.travelhome.nl/reisverslag/39-daagse-camperreis-botswana-namibie-en-zuid-afrika

Ik vind t maar lastig allemaal om te boeken dus heel fijn dit overzicht! :slight_smile: Klopt het dat ik savuti niet zie staan? Want kan zelf ook niet vinde hoe te boeken…