Kuru fasulıy

Mıjn man wil graag kuru fasuliye eten vanavond ıemand enıg ıdee hoe ık dıt maak?

Benodigdheden voor 2 personen.
1/3 pak van 1 kg Witte bonen, gedroogd of 1 groot blik conserven
1 grote ui
1 eetlepel tomatenpuree
Mais of zonnebloemolie
zout, zwarte peper

Zet de gedroogde bonen 1 nacht van te voren in het water, gooi dit water weg voor gebruik en was de bonen. (dit water is darmgasvormend).
Snij de ui klein en verhit een flinke scheut olie in een kookpan, staal is lekkerder als teflon.
Voordat de ui gaat bruinen voeg je de tomatenpuree toe, even doorroeren met een vork zodat die goed met de olie vermengd.
Dit even zachtjes laten doorbakken.
(De reden hiervoor is dat dan de bindingseigenschappen van de puree worden opgeheven en zo voorkom je dat het een soortement van wittebonen in tomatensaus wordt.)
Voordat het begint aan te zetten aan de bodem van de pan, maar nadat het er ´geschift´ uit ziet de uitgelekte (of als blik is komplete inhoud) toevoegen en zachtjes doorwarmen.
In die tussentijd water aan de kook brengen.
Voeg zout peper naar smaak en het kokende water toe.
Nog een paar maal water toevoegen en evt zout en peper.
Blikbonen zijn dan in een kwartiertje klaar en rauwe bonen in een uurtje of 2. (hangt van je bonen kwaliteit af).
Als het gerecht door het vrijgekomen zetmeel uit de bonen gaat binden, is het klaar.
Dit gerecht is het lekkerst als je het minimaal een uur of 6, of liever nog 1 dag van te voren klaarmaakt.

Als je vlees wilt toevoegen neem je rund of schaap blokjes (kuşbaşı)maar de gemiddelde Turk eet ´Kuru´ zonder vlees.
Wel altijd met Pirinçpilav, (rijst) er bij. en evt een in sinaasappelpartjes gesneden rauwe ui die tijdens het eten in zout wordt gedoopt.

Veel mensen koken dit gerecht ´sneller´ in de snelkookpan.

Succes!