Kroatie - Naftalan, genezende olie

**FRED VORSTENBOSCH IN KROATIË
BEHANDELING VAN PSORIASIS, etc…
met het produkt NAFTALAN, zie ook www.naftalan.hr.
Op circa 30 kilometer afstand van de hoofdstad van Kroatië, te weten Zagreb, is het kleine stadje Ivanic Grad gelegen, aan de uitlopers van het Mostavacka gebergte, in een wijngebied.
Ivanic Grad is een piepklein historisch stadje met een geweldig mooie en rustgevende omgeving. Het lijkt er soms op dat hier de tijd heeft stilgestaan. Natuurlijk zijn er supermarkten, kleine winkeltjes, postkantoor, verschillende banken, eigenlijk alles wat tot een klein stadje behoort is er aanwezig. Men kan Ivanic Grad gemakkelijk bereiken wanneer men per vliegtuig naar Zagreb reist en dan via de ultra moderne auto tolweg naar Ivanic Grad reist. Ook in het stadje is een trein - en busstation, die beiden onder meer verbinding hebben met Zagreb en andere plaatsen in het binnen - en buitenland.
Het lijkt er op dat de natuur de wens had om dit stadje bekendheid te verschaffen om zijn zeldzame - en sterke medicinale bronnen, te weten de medicinale olie, die hier zomaar uit de grond wordt opgepompt door middel van ja nikkers.
De naam van dit unieke - en geneeskrachtige product in NAFTALAN Hypertermiek (sodiumchloride). De ontdekking van deze bronnen heeft geleid tot het bouwen van een 3 sterren accommodatie welke beschikt over moderne behandeling methoden, welke uniek zijn voor de wereld en slechts in Ivanic Grad en een andere plaats in de wereld worden gegeven.
In de planning staat dat aan einde van het jaar 2007 gestart met de bouw van een luxe 4 sterren hotel, alwaar de Westerse gasten zich thuis zullen voelen.
De genezende mogelijkheden van het product NAFTALAN, deze speciale soort van olie, is al meer dan 600 jaar bekend in de medische wereld, echter in ons land is daar tot nu toe nog geen ruchtbaarheid aangegeven.
Het speciale hospitaal van dit 3 sterren hotel biedt complete behandelingen aan op het gebied van onder meer huidziekten, diverse gradaties van reuma, etc. Tevens behandeld men aan medische rehabilitaties.
Buiten de bovengenoemde 2 grote groepen van de te behandelende aandoeningen, zijn er meer behandelingen mogelijk door middel van: fysiotherapie met het product NAFTALAN, hydrotherapie, magneettherapie, kinesitherapie, manuele - en onderwatermassages welke tevens het product NAFTALAN gebruiken, welke een biologisch effect op het lichaam hebben.
Een team van doktoren en specialisten in dermatologie en reumatologie, maar ook andere medische staf, leveren hoge niveau resultaten door middel van hun behandelingen.
Dit 3 sterren hotel annex hospitaal is gebouwd in 1989. Er zijn 1, 2 en 3 persoonskamers. Tevens beschikt deze accommodatie over een restaurant, koffiebar en in de omgeving bowling en sportvelden.
Voor hen, die buiten het medisch programma om ook anders willen genieten, zijn er ook schoonheidsbehandelingen waaronder; gehele - of gedeeltelijk lichaamsmassages, tissue massages, onderwatermassages, voet reflex massage, peelings, aroma therapie, gezichtsmasker en nog veel meer.
(P.S.: Denk er wel aan dat de accommodaties en behandelingsruimten nu nog 3 sterren kwaliteit hebben en dat er aan het einde van 2007 gestart kan worden met de bouw van een 4 sterren hotel).
Met deze informatie op zak, ging ik op uitnodiging van de PUM naar NAFTALAN te Ivanic Grad.
Met Austrian Airlines vloog ik vanaf Amsterdam, via Wenen, naar Zagreb. Op de luchthaven van Zagreb verliep alles gladjes en in de aankomsthal stond een medewerker van NAFTALAN, de heer Stefan (Duits sprekend) al rustig op mij te wachtten. Later bleek dat Stephan een geweldige toeristische gids is. Samen met mij reisden 2 mensen (Engels sprekend) die uit Letland afkomstig waren en die al eerder voor behandelingen in NAFTALAN geweest waren. De wat oudere man was al eerder behandeld in NAFTALAN in verband met PSORIASIS en hij kwam voor een herhaling van de behandeling vertelde hij mij later. De andere persoon had een andere kwaal die in NAFTALAN werden verder behandeld. Beiden waren uitermate tevreden over hun behandelingen en hun resultaten.
Via de tolweg overbrugden de circa 30 kilometer afstand tussen Zagreb en Ivanic Grad welke in een zeer rustige omgeving is gelegen. Aan de rand van Ivanic Grad is de hotel - annex hospitaal accommodatie gelegen, op slecht enkele minuten lopen van het centrum van deze plaats. Deze accommodatie maakt tevens deel uit van een andere medisch behandelingscentrum voor Kroaten.
In het 3 sterren hotel zijn in ieder geval meer Kroaten dan buitenlanders. Ik werd ingecheckt en ging naar mijn 1 persoonskamer. Hierin een goed groot bed, TV , minibar, douche en toilet.
Direct na het avondeten (keuzemenu uit 3 verschillende en van te voren op te geven maaltijden) ging ik naar de entreehal, alwaar ook de bar is gelegen. Bij de bar, waar een grootbeeld TV is, is het nu nog toegestaan om te roken, elders waar, in de zitkuilen zitjes zijn, is het verboden te roken. Er was een handbal wedstrijd bezig op de TV tussen Kroatië en Rusland, die uiteindelijk gewonnen werd door de Kroaten, dus de stemming was opperbest bij de hen.
In de bar alwaar 1/2 liters fles bier, een ander (alcoholisch) drankjes, kopjes koffie en andere drankjes werden genuttigd, ik zat alleen als Nederlander daar tussen, allemaal Kroatische mannen en vrouwen, die allen in een juichstemming waren.
Iets verderop in de hal waren ballonnen opgeblazen. Op de tafeltjes in de zitkuil waren veel snacks, drank, taart, die door 11 dames daar waren neergezet.
Ik zat nog naar de TV uitzending te kijken, toen er HAPPY BIRTHDAY TO YOU vanuit de zitkuil klonk. Klaarblijkelijk was er iemand jarig. Ik zag de groep zingende Kroatische dames en dacht; het zou leuk zijn om daar ook aanwezig te zijn. Ik had nog wat cadeautjes uit Nederland meegenomen en ging naar mijn kamer om deze op te halen en de jarige te gaan feliciteren met haar verjaardag. Toen bleek dat er 2 jarig waren en dat betekende dat ik nogmaals naar mijn hotelkamer ging om een tweede cadeautje te halen en aan de andere jarige te geven. Direct kreeg ik de uitnodiging om te blijven en te gaan mede genieten van het feest. Dat werd smullen, drinken en dansen. Voordat ik het wist was het 01.00 in de nacht en tijd om naar de kamer te gaan.
Een avond later werd ik weer door hen uitgenodigd. Er was van gisteren nog zoveel overgebleven, dat we het samenzijn van gisterenavond nog verder lieten duren. Weer werd het heel laat, weer eten, drinken en dansen.
Na het ontbijtbuffet ben ik eerst eens een kijkje gaan nemen in alle kuur - en behandelingsfaciliteiten en te gaan spreken met de behandelaars en behandelde patiënten.
Er zijn in NAFTALAN (www.naftalan.hr) ondermeer diverse massage mogelijkheden, electro therapie mogelijkheden, schoonheidsbehandelingen, waxbehandelingen, een klein binnenzwembad met als toevoeging het product NAFTALAN, etc.
Het water van het zwembad is aangenaam warm en, naar zeggen, erg geneeskrachtig, het heeft een bruine kleur en dat komt omdat er NAFTALAN is aan toegevoegd. Het water komt uit eigen bron, die op 1 kilometer diep is gelegen. Ook in het binnenzwembad is een jetstream ingebouwd.
Echter nu komt het meest unieke van dit oord. Er wordt gewerkt met het unieke geneeskrachtige product NAFTALAN. Dit is uiteindelijk een doorzichtige oliesubstantie die, op termijn PSORIASIS (huidziekte) bestrijdt of geneest. Dit is een heel uniek product die slechts op 2 plaatsen in de gehele wereld wordt toegepast. Wenst u er meer over te weten te komen, neem dan contact met www.naftalan.hr op.
In de loop van de middag ben ik over vlak terrein naar het centrum van dit stadje gaan wandelen, het weer werkte mee. Het stadje bestaat uit een verzameling kleurrijke stenen huizen en huisjes. Ook oude houten huizen zijn er te vinden. NAFTALAN heeft zo’n oude houten huis aangekocht en in de loop van 2007 zal deze op het terrein van NAFTALAN herbouwd worden en als restaurant, museum, etc. worden ingericht. In de winkelstraat zijn 3 banken waar je de Euro kunt omwissel naar de Kuna.
Ik ging ook wat boodschappen doen in de plaatselijke supermarkt, die zowel gedurende de gehele week als op zaterdag - en zondagochtend open is. Na het kopen van mijn boodschappen rekende ik af en het viel op dat Kroatië hier behoorlijk goedkoop voor ons is en er ook de zogenaamde Nederlandse - of Europees bekende merken te koop zijn.
Ook aan de bar iets drinken wordt je niet arm van. Een fles bier van circa een 1/2 liter kost omgerekende in Euro circa 50 cent. Dat is ook de prijs die je voor een kopje koffie of voor een glaasje lokale sterke drank aan de bar betaald.
Ik ging in gesprek met de directie van het hotel en die ontvouwde mij zijn plannen over de bouw van een 4 sterren hotel. Luxe baden, veel privacy, moderne behandelingen, binnen - en buitenzwembaden, entertainment faciliteiten en alles wat voor een Westerse toerist van belang zal zijn, moet hierin aanwezig zijn. Mijn menig werd gevraagd en deze heb ik hun gegeven om tot een optimaal resultaat te komen. Dit hotel zal uitgerust zijn voor de verwende toerist die wil genieten van een wellness behandeling en werken en de gezondheid.
Weet je, vertelde mijn Letse tafelgenoot, dat je op mijn laptop gratis hier films kan downloaden. Hoe dat werkt weet ik niet, wat hij wel vertelde dat hij hier eindelijk de mogelijkheid en tijd had om gemiddeld minimaal 2 films per avond te kijken. Ik dacht: hij liever dan ik.
Gedurende mijn Engelstalige gesprekken met patiënten bleek dat de mensen uitermate tevreden zijn over de medische behandelingen en de resultaten die geboekt worden en werden. Bij mijn Letse tafelgenoot bleek dat hij tot vorig jaar, toen hij geen behandelingen had gehad, dat hij helemaal van zijn Psoriasis af was, maar gezien het feit dat hij een zeer stress volle periode achter de rug had gehad, is toch de psoriasis gedeeltelijk teruggekomen en dus liet hij deze weer met NAFTALAN baden behandelen.
De Kroatische jarige vertelde me dat ze 30 jaar jong was en dat ze nog bij haar moeder woonde, dat kwam financieel beter voor hun beiden uit. Ze werkte als econome bij de staatsolie maatschappij INA en ze vertelde mij dat ze Euro 250,00 per maand verdiende en erg blij was met haar baan en dat ze niet zonder zou kunnen. Haar salaris wordt in de gemeenschappelijke huishoudpot gedaan. Haar moeder heeft een klein pensioentje waarvan ze niet kan rondkomen en samen met het inkomen van haar dochter komt het beter uit. Ook de creditcard is voor vele Kroaten een uitkomst en wordt normaal gevonden.
Ik schreef al eerder dat men in NAFTALAN ook aan gezondheid wordt gewerkt en dat moest ikzelf maar gaan ervaren. Eerst een onderwatermassage behandeling (lekker) vervolgens een manualen massage, die ik twee dagen later liet herhalen (een aanrader) en vervolgens heb ik laser therapie uitgeprobeerd, die mij direct (tijdelijk ?) van mijn kwaal afhielp. Voor hen die niet weten wat laser therapie is: dit is een behandeling door middel van laser die via een straal naar de pijnlijke plek energie uitzend. Dit gebeurt heel gericht, is niet pijnlijk, en dus alleen naar die plekken die voorbestemd zijn om behandeld te worden. De patiënt krijgt ter bescherming van zijn ogen een zwarte donkere bril op en de behandelaar werkt met een blauwe bril op.
In de omgeving is het heerlijk vertoeven. Een beetje licht heuvelachtig, lekker om te wandelen en te fietsen.
Oude -en nieuwe stenen en houten huizen. In de velden staan wijnranken klaar om te gaan groeien en later te gaan produceren. Er is niet een echte grootschalige wijncultuur. De mensen verbouwen voor klein gebruik hun eigen wijnen en sterke dranken. De wijnsoorten zijn over het algemeen, naar hun zeggen, niet lang te bewaren en moeten binnen 3 jaren na productie worden opgedronken.
Kleine dorpjes met overal kerkjes die in vrolijke kleuren zijn geschilderd. Hier een daar een klooster, GELOOF wordt hier het grote letters geschreven. De kerken zitten op zondag overvol.
In een van de kerkjes werden wij door een non uitgenodigd om het te bezichtigen. Gebrandschilderde ramen, een altaar, banken om te knielen en te zitten, een doopvont, kerkorgel, muurschilderingen, een leuk en intiem kerkje werd door mij bezichtigd op uitnodiging van een non.
Verder gaat mijn ontdekkingstocht door onbekend Kroatië, alwaar je niet geplaagd wordt door rumoerige toeristen stromen. Hier is rust en ruimte. Over heuveltjes en door dalen, de wegen zijn smal, dus rustig rijden, overal moderne auto’s, zo hier en daar nog een oudje. Links gaat de weg en we gaan een bos in, waar nog wild (vossen, wilde katten, herten, etc) leven, er mag in bepaalde maanden op gejaagd worden. Er is voldoende wild.
Diep in de grond is er olie, er staan hier dus ook de zogenaamde JA KNIKKERS die hier rustig hun werk doen.
Uit het bos gekomen draaien we een wat hobbelige weg op en gaan op weg naar het mini plaatsje met de naam Graberse Ivanicko (www.kezele-vino.hr) alwaar een oude houten boerderij complex is omgebouwd in en fantastisch restaurant met annexen. Men gebruikt vele antieke artikelen en men stookt hun eigen sterke dranken. Achter deze oude boerderij zijn wijnranken, alwaar men hun eigen wijnen verbouwd. Ook worden er Kroatische paarden gefokt.
Het antiek is door de vele jaren heen door de familie verzameld en wordt nu gebruikt deels voor de inrichting van hun restaurant en deels voor de verkoop. U zult versteld staan van de goedkope prijzen van het echte antiek.
De gastvrouw laat mij de wijnkelder zien, de wijngaard en hun paardenstal. er zijn hier vele mogelijkheden voor recreatie, of zomaar een bezoek. Ook beschikt men hier over pensionmogelijkheden. Wij drinken nog een sterke borrel en gaan weer verder op ontdekkingstocht. Al rijdend door kleine leefgemeenschappen rijden we naar een rivier welke je met een pontje kan oversteken. Commerciële boottochten heb je hier niet, de rivier is daar niet voor geschikt.
Ik ben juist op tijd voor mijn massage in het hotel. Mijn nek en rug worden nu weer eens flink onder handen genomen.
Op zaterdag is er nabij het hotel de lokale markt. Vele zaken worden er verkocht, van aardappelen tot fruit, van schoenen tot kleding, allemaal interessant voor ons geprijsd. De markt trekt veel standhouders en kopers.
Er was zoveel te zien en te beleven in - en rond Ivanic Grad dat ik er nauwelijks de tijd voor had om naar Zagreb en omgeving te gaan. Zagreb zal een heel mooie -en historische plaats zijn om te gaan bezoeken de trein brengt je binnen een half uurtje er heen. Een volgende maal dan maar weer, je kunt niet alles in 1 x zien en beleven.
Enige internet pagina’s die van belang kunnen zijn:
www.naftalan.hr het hotel met behandelingen waar ik was.
www.kezele-vino.hr de oude boerderij met restaurant en pension
www.invanic-grad.hr het dorpje waar ik was
www.akz.hr Zagreb bus station
www.hznet.hr Croatian railways
www.zagreb-airport.hr luchthaven Zagreb
www.uni-rent.hr autohuur
www.zagreb-touristinfo.hr touristinfo Zagreb
zie ook Kroatische verkeersbureau in Nederland.
Ik heb veel geleerd en ervaren. Gezondheid is een groot goed en dat moet je goed begrijpen. Hier kan er behandeld worden.
Wonderen geschieden hier niet. Hier is realiteit.
Indien u niet in het hospitaal hotel wenst te verblijven en toch behandelingen wenst te ondergaan, dat kan. Verblijf bijvoorbeeld in een pension of gewoon in Zagreb in een hotel.
Ik hoop dat het Kroatische Verkeersbureau U meer informatie kan verschaffen over Ivanic Grad.
Ik wens u veel gezondheid toe, met of zonder kuur in NAFTALAN.
Fred Vorstenbosch
Tourism specialist

**