Bulgarije - gezondheidsvakanties

FRED VORSTENBOSCH IN BULGARIJE.
Gezondheidsreizen, voor iedereen, het hele jaar door, EN BETAALBAAR.
Zoals u heeft kunnen lezen in mijn 2 eerdere artikelen over een rondreis in Bulgarije, heb ik heel wat ervaring hier opgedaan in het toerisme. Bulgarije is niet alleen een prachtig land om te bezoeken, maar ook om er lekker - en gezond van te genieten.
GEZONDHEIDSREIZEN VOOR IEDEREEN,
maar in het speciaal voor U!
In onze maatschappij, vroeger en nu, is het werken aan de gezondheid voor sommigen een must en voor anderen een lust. Ook verschillende Nederlandse ziektekostenverzekeringen weten inmiddels dat kuren een oplossing kan zijn bij het bestrijden van ziekten en kwalen. Verschillende ziektekostenverzekeringen betalen (zie eigen polis) geheel of gedeeltelijk uw kuurreis indien er een medische indicatie hiervoor is.
De Bulgaarse kuurcentra die ik bezocht heb, zijn een combinatie van goede medische - en menselijke begeleiding en, niet geheel onbelangrijk, een Bourgondisch leven. Uit gegevens blijkt, dat er in Bulgarije meer dan 500 thermale bronnen zijn met een temperatuur tussen de 36 en 102 graden Celsius.
Derhalve zijn er ook veel meer urethra’s dan alleen diegenen die ik hieronder beschreven heb.
GEZONDHEIDSREIZEN IS PURE VERWENNERIJ.
De betekenis van KUREN leren ondermeer de 45 plussers ervaren als verwennerij.Om op kuurreis of kuurvakantie te gaan, is het beslist niet nodig om in groepen te gaan, tenzij u daaraan behoefte heeft en / of dat dit om medische redenen beter zou uitkomen.
De kuurhotels welke ik bezocht heb in Bulgarije ontvangen ook graag individuele kuurgasten en zijn of gelegen direct aan de kust of in het binnenland, maar niet geïsoleerd, en dus direct in de samenleving en bieden buiten de behandelingen om vele andere mogelijkheden, dit naar gelang van het seizoen, zoals: cultuur, natuur, entertainment, sport, ontspanning en natuurlijk hun gastvrijheid.
Het is mij toen opgevallen, dat elk jaar steeds meer en meer Nederlanders komen kuren en genieten van al het moois wat Bulgarije te bieden heeft.
Diverse Nederlandse goede toeroperators kunnen u helpen met de voorbereiding van uw reis, maar ook tijdens uw reis. In de diverse kuurhotels aan de kust kunt u op hun eigen Nederlandse reisleiding terugvallen, die vaak de specialisten en het andere personeel persoonlijk kennen.
In het binnenland is er vaak een speciale hotelhostess in dienst (Engels en/of Duits sprekend) die u , indien u dat wenst, begeleid gedurende de tijd dat u in het kuurhotel is.
De door mij bezochte kuurhotels bieden een goede combinatie tussen kuren en ontspannen vakantie houden en wie streeft dat niet na?
Voor informatie over Bulgarije en kuren, neemt u natuurlijk contact op met:
Bulgaars verkeersbureau
www.bulgaarsverkeersbureau.nl
****[EMAIL=“Info@bulgaarsverkeersbureau.nl”]Info@bulgaarsverkeersbureau.nl
**Tel. 010 243 93 67
Openingstijden Maandag tot en met Vrijdag van 14.00 - 17.00 uur.
Of b.v. de Bulgarije specialist toeroperator Terra Bulgaria
@ mail. [EMAIL=“Info@terrabulgaria.com”]Info@terrabulgaria.com
Ik bezocht de volgende hotels met kuurmogelijkheden aan de kust, wetende dat er veel meer kuurhotels zijn:
PLAATS HOTELNAAM
Albena Dobroudza
**www.albena.bg
****[EMAIL=“Sales@albena.bg”]Sales@albena.bg
****[EMAIL=“Office@albena.bg”]Office@albena.bg
**Sunny Day Palace Hotel
**[EMAIL=“Sunnyday@techno-link.com”]Sunnyday@techno-link.com
**In het binnenland, vlakbij de Griekse grens:
Interhotel Sandanski.
**www.interhotelsandanski.com
****[EMAIL=“Info@ihsand.com”]Info@ihsand.com
**
ALBENA.
De plaats Albena is gelegen op circa 32 kilometer afstand van het vliegveld Varna. Albena is een aantrekkelijke badplaats, dus gelegen aan de zee met een zeer breed zandstrand (circa 8 kilometer lang). Albena biedt ontspanning en sport voor zowel jong en oud. Aan het strand ontspringen mineraalbronnen met temperaturen tussen de 38 en 46 graden Celsius.
HOTEL DOBROUDZA **** **www.albena.bg
****[EMAIL=“Sales@albena.bg”]Sales@albena.bg
****[EMAIL=“Office@albena.bg”]Office@albena.bg
**Dit hotel is het gehele jaar geopend en is gelegen in het centrum van Albena.
Let wel: het hotel is het gehele jaar geopend, echter men dient e r wel rekening mee te houden dat er alleen gedurende het (zomer) seizoen op Varna met charters wordt gevlogen. In de winter is Varna ook bereikbaar, echter dan moet men eerst de lijndienst nemen naar Sofia, daar vervolgens de lijndienst nemen naar Varna. Een door de reisorganisatie georganiseerde vlucht is vaak goedkoper en gemakkelijker. De keuze is aan u. Gedurende het toeristenseizoen is het vaak wel drukker, maar ook veel gezelliger dan in de winter.
Het hotel beschikt over kleine winkeltjes binnen en rondom het hotel zijn vele winkeltjes buiten. Het is circa 350 meter lopen van het strand en van het levendige centrum van Albena.
Het hotel beschikt over een complete kuurafdeling, binnen - en buitenzwembad, kapper, sauna, fitness, etc. Het hotel telt 17 etages en diverse liften. Verdere faciliteiten zijn: receptie, lounge, kluisjes, bar, nachtclub, diverse restaurants, waarvan op een van de bovenste etage met een prachtig uitzicht over geheel Albena. De kamers zijn compleet met ligbad, toilet, TV, etc.
EXCURSIES welke onder meer worden aangeboden: Bulgaarse bruiloft (zie hieronder mijn beschrijving hiervan), tocht naar de Donau, wijnproeverijen, Dobrich, Kaliakra, Botanische tuinen, folklore, Sofia, Rila Klooster, boottochten, sport en spel, etc.
KUREN
In een apart hoofdstuk geef ik u een opsomming van de beschikbare kuren in Bulgarije. Zie ook de brochures van de diverse toeroperators, wel of niet gespecialiseerd in kuurreizen.
SPORTFACILITEITEN.
Waterskiën, zeilen, vissen, surfen, tennissen, fietsen, minigolf, bowling, deltavliegen, etc.
VOORBEELD VAN EEN EXCURSIE:
Ooit heb ik vanuit een andere Bulgaarse plaats een bezoek gebracht met een groep Nederlanders aan een Bulgaarse familie, alwaar aan gekoppeld een Bulgaarse trouwerij. Dit is en was een unieke combinatie en gaat ongeveer als volgt; In de loop van de middag komt de excursiebus ons ophalen. Na verwelkomt te zijn door de reisleiding, rijden we vervolgens het binnenland in. Het land is hier wat vlak te noemen, echter er is ook best een hoge bergrug vanuit hier te zien, waarop je heerlijke druivenaanplant ziet. Schapenkuddes trekken ons voorbij, een keeshond jaagt de schapen bij elkaar, de herder doet het rustig aan, allemaal hebben ze nog veel kilometers te lopen voordat ze weer thuis zijn. Over slinger de slang weggetjes, hier en daar een klimmetje, stoppen we in een zeer klein Bulgaars oord. Midden in dit kleine dorpje, staan rondom de centrale waterpomp, diverse boerderijen gesitueerd, die klaarblijkelijk allemaal leven van de opbrengst van hun fruitbomen. We gaan op bezoek bij een fruitboer en boerin, die ons al staan op te wachten, bij de poort van hun boerderij. Traditie getrouw, staat de vrouw gekleed in kleurrijke traditionele kledij naast haar man. De boerin heeft op een groot houten dienblad een zogenaamde pitka liggen, dus is een rond warm brood waarin deze maal ook honing is meegebakken. Ook op het dienblad staat zout en zoubritsa (een soort van kruid). De boer heeft een dienblad in zijn hand waarop diverse borrelglaasjes staan opgesteld en in zijn hand houdt hij een grote karaf met sterke drank. Deze combinatie van brood, spijzen en drank wordt ter verwelkoming aan u aangeboden. Het is nu de bedoeling dat u er eerst een stuk brood met de hand uit de pitka scheurt , deze doopt u in het zout en zoubritsa, het vervolgens in uw mond steekt en opeet. De drank is vol met alcohol, dus pas op, bij mooi weer, en zeker indien u meer glaasjes drinkt, dan kan het best heel aardig werken. U zou het wel eens licht in het hoofd er van kunnen krijgen. Na dit genuttigd te hebben, word u in groepjes toegestaan het huis van de boer en boerin te bezoeken. Het valt op dat in hun huis een soort van Zondagse (dus nette) kamer is, die schijnbaar alleen wordt gebruikt voor speciale aangelegenheden. In deze nette kamer staan, buiten het mooie meubilair ook kasten waarop hun speciale geschenken staan. Vol trots vertellen de boer en boerin van wie men de cadeautjes gekregen heeft en uit welk land de gulle gevers waren gekomen en laten zien en horen dat ze nu nog contact met ze hebben.
Vervolgens heeft u de mogelijkheid om de tuinen in te lopen en gratis zoveel u wenst fruit, wel op een nette manier, te plukken om dit vervolgens later of direct te nuttigen. Op de achtergrond staat een koortje dames, ook in klederdracht gekleed, en wordt uw bezoek omrand door een lokaal harmonica orkestje.
Na het bezoek rijden we verder over heuvels en door dalen, voorzien van duizenden zonnebloemen, en na enige mini nederzettingen te hebben doorkruist, alwaar de kippen, geiten, schapen, honden, gewoon op straat liggen te slapen, die onder luid getoeter van de bus, loom van hun slaapplaatsen wegsjokken, komen we aan in een dorpje met een Bulgaars Orthodoxe kerk. Deze bezoeken wij. In dit kerkje worden we door een geestelijke (met baard) ontvangen en krijgen we informatie over de iconen en muurschilderingen. Natuurlijk steken we een kaarsje aan voor de levenden en / of overledenen en vervolgen onze weg naar de Bulgaarse Bruiloft. (Voor de levenden op een hoge standaard en voor de overledenen op een lage standaard).
In een dorpje VLAD (BETEKEND VLEERMUIS) waar circa 50 gezinnen wonen, gaan we een heuse (gespeelde) Bulgaarse trouwerij bijwonen en dat gaat als volgt:
Tegen dat het donker is geworden, rijdt de bus met de bezoekers aan deze trouwerij, een donkerzandpad op. De reisleiding vraagt ons, gezien de slechte staat van deze zandweg, om uit de bus te stappen en vervolgens plaats te nemen in de ezelswagens, getrokken door slechts 1 ezel per wagen. Natuurlijk doen we dat, dit wordt een ervaring, zoals je niet vaak meemaakt. Langzaam en met veel duwen en trekken, vult de ezelswagen zich met de toeristen. Al krakend trekt de ezel de kar voort door het wat mulle zand, langs goudgerande korenvelden, zover dat we nu nog kunnen zien. Ietwat verderop is er geen elektrisch licht meer. Langs de zijkanten van de weg staan fakkels te branden, welke een romantische sfeer oproepen, maar ook de vraag van menig toerist, waar gaan we nu heen. Na een korte tijd, buigen we links een hoek om en zien nu een vervallen huisje, ooit gemaakt van hout en stenen, een groepje van vrouwen en mannen staan, gekleed in hun nationale drachten. Elke streek in Bulgarije kent zijn eigen klederdrachten en kleuren. We zien een bont gezelschap met de daarbij al eerder beschreven pitka, zout en zoubritsa en de daarbij horende sterke drank. Er is genoeg voor iedereen en toch staat iedereen te dringen. Hier kan je van dit spektakel mooie foto’s maken voor thuis. Dit is uniek. Op de achtergrond wordt muziek gespeeld. De oude vertrouwde accordeon, een viool, maar ook op blaasinstrumenten die we in Holland niet kennen. De muziek (en de drank in de man) zweept de sfeer op. Na dit ontvangst worden we netjes naar onze tafels gebracht door vrouwen in klederdracht, die opgesteld staan in de buitenlucht, vlakbij het dorpsplein en wat huizen. De tafels zijn zeer uitbundig gedekt. Wederom voedsel en drank in overvloed. Kaarsen verlichten de tafels. Eerst wordt er geproost en vervolgens wordt het geroosterd vlees ten tonele gebracht. Lam, als ik me niet vergist is de hoofddis. Salades, witte - en gele kaassoorten, dingen die we niet direct in Nederland zouden kunnen kopen, echter wel heel smakelijk zijn.
Niet ver van onze tafel staan enorme wijnvaten. Thuis gemaakte witte - en rode wijnen en grote hoeveelheden. Je kunt zoveel je wenst nemen en drinken. De lege karaffen aan tafel staan te wachten om gevuld te worden met dit kostelijk nat. Ook staan er op tafel diverse niet alcoholische dranken, dus je hoeft niet dronken te worden.
Gedurende de uitgebreide maaltijd stopt de muziek plotseling. Dit heeft een goede reden. Uit de donkerte komt een ander orkestje op ons af stappen, maar nu begeleid door de bruidegom, geheel gekleed in plaatselijke klederdracht. Hij gaat de hand van de bruid vragen aan beide ouders en nadat deze toestemming hebben gegeven, wordt er getrouwd en gedanst. Natuurlijk kunnen wij ook deelnemen aan deze trouwerij.
Even iets over de pitka, u weet wel, dat traditionele brood die nu special door beide families geprepareerd is voor deze bruiloft. Zoals u weet bestaat brood in basis uit 2 stoffen, te weten; vaste stoffen (meel, etc.) en natte stoffen (water, etc.). Zoals ik reeds schreef, dit bruiloftsbrood wordt door beide families aangewerkt. De ene familie neemt het natte gedeelte - en de andere familie neemt het droge gedeelte voor zijn rekening. Dit huwelijksbrood symboliseert het samengaan tot 1 brood uit twee partijen, dus nu ook 1 familie.
Op zo’n een feestje komen honderden mensen, van dichtbij en van ver weg.
Dat zo’n feestje wat mag kosten, dat zult u begrijpen.
Vroeg in de ochtend, maar dan doorvoed met eten en drinken, stappen we in de bus en vallen al snel in slaap. Bij ons hotel worden we wakker gemaakt.
Het was indrukwekkend, geweldig, mooi, kleurrijk en nog veel meer.
Een aanrader.
Sunny Day Palace Hotel
**[EMAIL=“Sunnyday@techno-link.com”]Sunnyday@techno-link.com
**Sunny Day is een combinatie van Zandstrand en bos. Het bos groeit bijkans op het strand. De Bulgaarse naam is Slancev Den en is gelegen op circa 11 kilometer van Varna en buiten het Sunny Day hotel zijn er nog 3 andere hotels (waar niet gekuurd kan worden|). In totaal kan deze badplaats slechts 700 toeristen herbergen. De kust is beschut tegen de wind. Omdat Sunny Day een kleinschalig vakantieoord is, treft men niet het drukke vakantiegevoel aan. Indien men meer vertier wenst, neemt men eenvoudig de bus naar Varna of het Goudenstrand . Indien men liever relatieve rust wenst, biedt Sunny Day u volop mogelijkheden aan. Sunny Day biedt diverse sportmogelijkheden aan zoals bijvoorbeeld: volleybal, tafeltennis, tennis, varen, waterskien, waterfietsen, etc. Op het fijne zandstrand zijn de nodige faciliteiten aanwezig.
Excursies worden geboden naar zowel in het binnen - als naar het buitenland.
HOTEL PALACE *****.
Is een aantrekkelijk gesitueerd hotel aan het brede zandstrand en gelegen in een prachtig park. Het hotel biedt de verwende hotelgast vele faciliteiten waaronder een balneologische kuurafdeling. Het hotel is 5 etages hoog en heeft diverse liften.
Faciliteiten: ruime lounge, receptie, kluisjes, bank, vergader - , c.q bridge ruimtes, terras, bars, restaurant (naar gelang van het seizoen) met live muziek, fitness, massages, sauna, binnen - en buitenzwembad gevuld met mineraalwater, etc. De kamers zijn ruim en beschikken over de nodige faciliteiten.
Hotel Palace is ver weg van de drukte maar heeft een goede busverbinding naar diverse plaatsen.
EXCURSIES welke onder meer worden aangeboden in combinatie met het Goudenstrand en Albena zijn: Bulgaarse bruiloft (zie hieronder mijn beschrijving hiervan), tocht naar de Donau, wijnproeverijen, Dobrich, Kaliakra, Botanische tuinen, folklore, Sofia, Rila Klooster, etc.
KUREN
In een apart hoofdstuk geef ik u een opsomming van de beschikbare kuren in Bulgarije. Zie ook de brochures van de diverse toeroperators, wel of niet gespecialiseerd in kuurreizen.

Interhotel Sandanski *****.
**www.internhotelsandanski.com
****[EMAIL=“Info@ihsand.com”]Info@ihsand.com
**DE REIS NAAR SANDANSKI.
U kunt een rechtstreekse vlucht boeken vanaf Amsterdam naar Sofia (vraag uw toeroperator naar zijn speciale aanbiedingen naar dit hotel inclusief behandelingen, overnachtingen, vliegtickets en transfers).
Balneohotel Sandanski, het hele jaar door, is gelegen aan de voet van het Pirin gebergte. Wandelingen door de bossen, langs heldere meren en het park in het stadje met zijn subtropische vegetatie geven een rustgevend gevoel.
Sandanski is gelegen op circa 20 kilometer afstand van de Griekse grens en heeft een mild klimaat. Op vele plaatsen in dit stadje vindt u Thracische - en Romeinse opgravingen. Het hotel beschikt over kamers met antistatisch behang en stofwerende vloerbedekking. Verder beschikt het hotel over een complete Balneologische afdeling, restaurant, nachtclub, kegelbanen, congres - c.q. bridgezaal, binnen - en buitenzwembaden, sauna, solarium, kapper, tandarts, schoonheidsbehandelingen, etc.
Artsen en hotelbegeleiding spreken Duits en / of Engels.
Het hotel is gelegen aan de rand van het 25.000 inwoners tellende plaatse Sandanski. Zoals vermeld, U vliegt met de lijndienst naar Sofia alwaar het door u bestelde transfer op u staat te wachten. Afstand Sofia - Sandanski is circa 2 uur reizen. Gedurende het hele jaar door kunt u hier kuren.
KUREN
In een apart hoofdstuk geef ik u een opsomming van de beschikbare kuren in Bulgarije. Zie ook de brochures van de diverse toeroperators, wel of niet gespecialiseerd in kuurreizen.
HOE VOND IK HET KUREN?
Ik heb praktisch alle beschikbare kuren mogen zien en de meeste, als niet patiënt, heb mogen ondergaan, en ik kan u uit dus eigen ervaring vertellen, dat het HEERLIJK is, als er een dokter gewoon de tijd voor je neemt en dat je niet binnen een paar minuten buiten de deur van de arts staat. In deze kuuroorden was mijn ervaring dat er alle zorg en tijd voor je wordt genomen. Geniet van een parelbad. Je voelt het lichte trillen van het warme water rondom je. Als je je ogen sluit en je bent genoeg ontspannen (en dat is geen kunst dan aan), dan moet je oppassen dat je niet in slaap valt. Sommige hotels bieden dan daarbij ook nog rustgevende muziek en een heerlijk ontspannen atmosfeer door middel van decoratie. Hoe bedoel je ?
Een hele ervaring is een massagestoel. Hierop neem je plaats en door middel van regelbare delen van de stoel wordt je gemasseerd en / of gekneed, dat wat dan belangrijk voor je welzijn is. Ook hier: pas op, deze stoel werkt zo ontspannen, dat je gemakkelijk hierop in slaap kunt vallen.
Wat dacht u van een modderbad: stinken doet het wel, maar het voelt wel heerlijk aan. En het schijnt dat je huid er erg van opknapt.
Ik kan zoveel verhalen vertellen over mijn kuurervaringen (en niet alleen in Bulgarije heb ik kuren mogen bekijken en ondervinden). Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Zelfs heb ik een soort van database aangelegd met de verklaringen in het Engels van wat de kuurtermen betekenen. Je weet maar nooit.
Ik kan u het aanraden. Kuren bijvoorbeeld in combinatie met tennissen, wandelen, zwemmen, een boek lezen, of iets anders wat u tot plezier c.q. tot genezing kan helpen.
Informeer eerst bij de kuurcentra welke behandelingen deze precies wel en niet uitvoeren en wat de resultaten op de lange termijn zijn.
Succes en geniet ze!
EXCURSIES vanuit Sandanski.
Naar bijvoorbeeld het Rila Klooster (zie eerdere reisverslagen over Bulgarije), Melnik Klooster (zie apart verhaal), Sofia, Griekenland, (berg) wandelen, wijnproeverijen, etc.
TEMPERATUREN HET JAAR DOOR IN SANDANSKI in graden Celsius.
Januari 12
Februari 16
Maart 20
April 24
Mei 28
Juni 28
Juli 25
Augustus 24
September 22
Oktober 21
November 14
December 10
EXCURSIE NAAR MELNIK vanuit Sandanski.
Het dorpje Melnik is gelegen aan de voeten van de zandsteenbergen welke een goede voedingsbodem zijn voor de heerlijke Melnik wijnen. Het plaatsje kent een erg onrustige geschiedenis in een ver verleden. Op deze heuvels en in de dalen staan typische huizen waarvan enkele zeer grote huizen. In een van deze huizen staat het grootste wijnvat van Bulgarije. Ook is er een geheime kamer die toentertijd in die onrustige tijd ( begin 1900) werd gebruikt om even weg te wezen. Het is wel een klim, over praktisch onbegaanbare trapjes, welke uitgehakt zijn in de kalkzandsteen, om in dit prachtig gedecoreerde huis te komen. Eenmaal boven heeft u een magnifiek uitzicht op het plaatsje en kunt u veel leren over de wijngeschiedenis van Melnik. In de kronkelende dorpsstraat zijn diverse cafeetjes en winkeltjes waar allerlei souvenirs verkocht worden. In een plaatselijk restaurant zullen we vanavond, wanneer het eenmaal donker is en de lampen aan zijn, een openlucht diner en folkloreshow hebben. Maar eerst gaan we naar het klooster van Melnik. Niet ver van de Griekse grens (op zicht afstand) staat dit aparte klooster, omringd door wijnvelden. De mensen in Melnik claimen dat ze de beste wijn van de wereld hebben, maar zeker beter en origineler dan de Franse wijnen. Waarom vertelden ze mij dat? Ze vertelden me dat er lang geleden in Frankrijk een tamelijk fatale ziekte in diverse wijnplantages was uitgebroken en dat deze bestreden moest worden. Er bleef niet veel van de wijnaanplant over, naar hun zeggen. In Frankrijk moest men praktisch opnieuw beginnen en door middel van stekken, etc. kwam Frankrijk weer terug met hun wijnen. Echter wat toen de Fransen niet wisten (aldus deze Bulgaar die dit mij vertelde), hadden de Bulgaren op hun reizen door Europa, in Frankrijk verschillende originele wijnstokken meegenomen (voordat de wijnplanten ziekten waren begonnen) en deze in Melnik tot volwassenheid gebracht. Hierdoor komt het, aldus deze Bulgaar, dat de Melnik wijnen zo excellent zijn. Men zegt het, ik weet het niet, maar dat de Melnik wijn perfect wegdrinkt, dat is zeker.
We waren inmiddels bij het klooster aangekomen. Om het klooster is een zware verdedigingswal. Vroeger werd getracht het klooster te bestelen, want in het klooster waren nogal wat kunstschatten verstopt. Van boven de ingangspoort had men de mogelijkheid om stenen en / of heet pek, of zoiets dergelijks, op de aanvallers te gooien. In het klooster zijn iconen, fresco’s en kunstschatten. Er praktiseren nog enkele monniken, leuk om te zien en waar mogelijk om mee te spreken.
Na het klooster gezien te hebben, dalen we al wandelend de berg af en komen tegen zonsondergang in het restaurant aan voor ons plaatselijk diner en show.
We hebben pech of toch maar geluk. In het dorpje is de elektriciteit plotseling uitgevallen en moet er nu op hout gekookt worden in plaats van op elektriciteit. De smaak is, denk ik, er sterk door verbeterd, alhoewel het wel wat langer duurde voordat de maaltijd gereed was. Buiten worden de kaarsen in de kandelaren aangestoken en de dansgroep presenteert zich, met gebruikmaking van de oorspronkelijke muziekinstrumenten, zoals de kaval (een soort van fluit met een heel groot inblaasstuk), de Bulgaarse doedelzak en andere snaarinstrumenten aan ons in een wervelende show. Inmiddels is het kampvuur aangestoken en genieten we nog na van een heerlijk glas Melnik wijn.
In het donker vinden we onze bus weer terug en langzaam maar zeker rijden we te rug naar het kuuroord van Sandanski. Het was weer een geweldig uitje.
Een aanrader, ook voor U!
KORTE WEERGAVE VAN DE DIVERSE BEHANDELINGEN EN INSTRUMENTEN WELKE MEN GEBRUIKT IN DE DIVERSE KUUROORDEN IN BULGARIJE.
Acupunctuur- Acupressuur - Afvallen - Allergie - Anti roken -Artritis Afvallen - Algen pakkingen en therapiebaden - allergie behandelingen - antistress kuur - apitherapie - artritis / urica - artrose - Astma - aquagym/ fitness / aerobobics - aromatherapie - artritis behandelingen - artrose. Baden voor patiënten die door hun overgewicht en / of met hartproblemen te kampen hebben. - Balneo therapie - Beauty arrangement. -Bechterew- Begeleiding voor en na zwangerschap behandeling - behandelingen met geluidsgolven - body scrub - bronchiale bronchitis - Cellulitis behandelingen - Dermatologisch behandelingen - Diverse massages zoals met de hand en machines
Doctors testen - drukstraaldouches - Druk behandeling voor patiënten met gal en lever problemen. - Eczeem - electro licht behandelingen - electro therapie - Electro galvanisch baden - Ergotherapie / koude therapie - Fango / modder / parfait / algen behandelingen - fitness - fito therapie - Fysiotherapie - Gal aandoening - Gericain (anti aging) - Chronische hepatitis - groep inhalatie - Heilgym - Helio therapie - Hepatitis - hydrojet/ neveldouche / massage - Inhalatie met mineraal waters. - Ischias - Klimaat therapie - kneipp - kruiden behandelingen - Laser therapie - Licht therapie - Lichaamsoefeningen - Long en luchtwegen condities - Lucht therapie - Managersziekten - Manuele massages en vibro massages, magneet therapie - mechano therapie - Mineraal bad met mediale ingrediënten en met CO2 - migraine behandelingen, neurologisch behandelingen - obesitas - Onderwater massage, eventueel door middel van parelbaden - Onderwater massage door middel van geluidsgolven - ontgiften / ontslakken kuur - ontstekingen - Ouderdom behandelingen - osteoporose behandelingen - Overspanning
Paraffine / modder / en / of fango behandelingen - pedicure - peripheren / periatritys, zenuwziekten, - phyto therapie - Postnatale behandeling - presso therapie - prphylaxe - Psoriasis behandeling - Reuma / artro - Relaxation teleologie - roken programma - Rug en armen behandeling - Sauna bad - sharko (schotse massages) -Sport massages - spondiathrose / spondylodese / spondyatrose / ankylopoetica - Tandarts - thermo therapie - Thalasso therapie - Urologie ziekten - vitagerician - vlinderblad - voet -en armbaden - Vrouwen en mannen ziekten - wax behandelingen - zenuwontstekingen - Zit en arm baden voor mensen die niet in een gewoon behandelingsbad kunnen - Zout water baden behandeling - Zware benen -
.Etc. Of alleen omdat het lekker en gezond is.
P.S. AANBOD KUREN en behandelingsmethoden IN BULGARIJE,
deze kunnen per hotel afwijken!

Heeft u verder vragen, neem dan contact op met het Bulgaars Verkeersbureau te Rotterdam.
Fred Vorstenbosch

**