Bulgarije - rondreis deel 2

FRED Vorstenbosch in BULGARIJE. Deel 2
Mijn rondreis (met tips) door Bulgarije!
Van Sofia terug naar de Bulgaarse kust.
Het is inmiddels enkele jaren geleden, dat ik mede verantwoordelijk was voor zowel het Nationaal Bulgaars Verkeersbureau te Amsterdam, als voor een tour operator die als specialisatie Bulgarije had.
Door deze ietwat vreemde combinatie, Verkeersbureau en Tour operator, we waren al snel door de Nederlandse reiswereld uitgeroepen als BULGARIJE SPECIALIST NUMMER 1.
Hierdoor hadden we niet alleen meer mogelijkheden, maar ook meer verantwoordelijkheden dan andere Tour operators, die op dat moment praktisch alleen maar strandvakanties verkochten in Bulgarije. Alleen de kleinere - meer gespecialiseerde Tour operators weken af van het geijkte en verkochten of geheel - of gedeeltelijk Bulgarije als een prachtig vakantieland, die nu uitgegroeid is voor de Nederlanders als een geweldig (en goedkoop) vakantieland.
Bulgarije is een vliegbestemming. En voor velen te ver weg om er met de eigen auto heen te gaan.
Ik heb het land Bulgarije gedurende circa 10 jaren zeer regelmatig bereisd en niet alleen met de pers maar ook met allerlei andere groepen.
Bulgarije is het vakantieland, tamelijk nog onbekend in Nederland, maar o zo bekend voor ondermeer de Engelse gasten, waar meer mogelijk was en is, tegen veel lagere prijzen dan de toen gangbare, meest bezochte vakantielanden nu en toentertijd.
Bulgarije heeft heel veel te bieden aan zijn gasten.
Voor meer informatie over Bulgarije, neemt u natuurlijk contact op met:
Bulgaars verkeersbureau
www.bulgaarsverkeersbureau.nl
****[EMAIL=“Info@bulgaarsverkeersbureau.nl”]Info@bulgaarsverkeersbureau.nl
**Tel. 010 243 93 67
Openingstijden Maandag tot en met Vrijdag van 14.00 - 17.00 uur.
Of bijvoorbeeld de Bulgarije specialist toeroperator Terra Bulgaria
@ mail. [EMAIL=“Info@terrabulgaria.com”]Info@terrabulgaria.com
Zie ook deel 1 alwaar ik beschrijf de route vanaf Burgas naar Sofia.
5 Sofia, een drukke stad, veel cultuur in het centrum en alles op loopafstand van elkaar. Veel winkels, veel nieuwe - maar ook oudere auto’s uit een grijs verleden. Sofia een stad waar je eigenlijk een paar dagen zou moeten blijven, was het alleen maar om een concert of een opera mee te beleven. De tram perst zich al scherp sissend door het centrum van de stad. Trolleybussen volgen hun spoor en gaan uiteindelijk hun eigen weg, naar hun eigen eindstation. Sofia met zijn internationale luchthaven, brengt u (met doorverbindingen) naar praktisch in alle plaatsen van de wereld en natuurlijk zijn er vanuit Sofia ook inlandse vluchten ondermeer naar Burgas en Varna, beiden gelegen aan de kust. Vanuit Sofia kunt u tevens met ander openbaar vervoer door het land kruisen, wat ik ook wel eens gedaan heb, wel een belevenis en ervaring. Sofia, eigenlijk het middelpunt van het land, terwijl het niet in het midden is gelegen. Buiten het feit dat er veel mensen en studenten leven, is het een heel levendige stad met zeker in het centrum talloze gezellige barretjes en terrasjes. Uitgaan in Sofia, beslist doen.
Leuk en interessant zijn een bezoek aan de openlucht markten, alwaar heel wat uit de antieke doos te koop wordt aangeboden. Een bijzondere markt is gelegen nabij de Alexander Nevski Kathedraal. Oud zilver en soms goud, oude muziek - en gebruiksvoorwerpen, snuisterijen, gebruiksvoorwerpen en nog veel meer. Ook een ontdekking is de zogenaamde groentenmarkt. In vele en nog meer standjes wordt er groenten en vruchten (en nog veel meer) aangeboden. Naar gelang van het seizoen ook vele walnoten, maar ook zelfgemaakte bezems, stoffers maar ook auto onderdelen, dit naar gelang wat je toevallig tegenkomt.
Natuurlijk zijn er ook (zeer) luxe kledingzaken. Op het winkelgebied kunt u van alles vinden in diverse kwaliteiten en prijzen. Een bezoek aan de CUM (centraal warenhuis) is eigenlijk ook een must. Vergeet niet meerdere kerken en moskeeën te bezoeken. Ze liggen gebroederlijk naast elkaar.
Bent u uitgewinkeld, ga dan voor cultuur. Ik noemde het al, de Alexander Nevski Kathedraal. In geweldig gebouw, gelegen in het centrum van de stad met op zijn koepels stofgoud. Uit ziet de gouden koepels al van verre glimmen. Maar nog mooier is de binnenzijde van deze Kathedraal. Bijna overal waar je kijkt zijn of fresco’s of iconen. Slechts op 1 plaats in de Kathedraal is geen beschildering. In de koepels zijn Heiligen geschilderd en kennen enorme formaten. Vraag eens in de Kathedraal naar de juiste meter maten. Helaas ik ben ze vergeten. Ook een kerkdienst in de Kathedraal of in een andere kerk is gewoon een geweldige ervaring. Het bidden en het gezang van de Geestelijken in de Kathedraal en kerken is een feest van geluid en het aanschouwen.
Neem het trammetje naar het Vitosha gebergte en ga vervolgens hier heerlijk wandelen. Neem ook de ongebaande paden of volg gewoon de aangegeven routes. Pik onderweg een restaurantje, neem de kabelbaan om nog hoger te komen of weer af te dalen naar de stad.
Hotels zijn er genoeg in Sofia, van luxe zaken hotels tot super eenvoudige toe. Met wat minder budget kunt u een pension of hotel boeken in het Vitosha gebergte. Sofia is een internationale stad en heeft ook u veel te bieden.
6 Wij verlaten Sofia met de nodige herinneringen, maar we moeten verder om meer van Bulgarije te gaan ontdekken. We klimmen met onze auto langzaam maar zeker uit het trechterdal waarin Sofia is gelegen en rijden kustwaarts, op de verkeersborden zal op een gegeven moment Varna komen te staan. Maar voordat we daar zijn, is er nog heel veel te zien en te beleven. Op de weg wordt het rustiger naarmate we verder van de hoofdstad komen. Nu weer, zowel links als rechts aan de weg, kleine dorpjes, leuke huisjes, vriendelijk mensen, kleine drink - en eetgelegenheden. Af en toe weer schaapskuddes op de weg of kuddes die spontaan zomaar oversteken, dan wordt het plotseling even hard op de remmen gaan staan. Houd daar rekening mee, dat mensen en dieren zomaar spontaan kunnen oversteken zonder te kijken. Rechts van de grote weg staat na kilometers vanaf Sofia het verkeersbord met daarop voor rechts afslaan aangegeven Koprivstica. Daar moeten we heen, dat moet zeer bijzonder zijn, althans deze informatie hadden we van bekenden gekregen. We rijden nu door een zeer rustig en rustiek boerenlandschap. Links en rechts staat vee te herkauwen, ze hebben de tijd, zoals vele Bulgaren dat ook schijnen te hebben. Na enige tijd komen we in Koprivstica aan, een klein boerendorpje. U zult zich misschien afvragen, waarom is Koprivstica zou belangrijk. Eenmaal in de 4 jaren wordt hier een folklorefestival gehouden. Duizenden mensen komen van heinde en verre om gekleed in hun schitterende klederdrachten hun volksdansen uit te voeren. Alleen gespecialiseerde tour operators in Nederland voor Bulgarije organiseren hier dan hun reizen naar toe. Geweldig die vele verschillende klederdrachten uit geheel Bulgarije, wat een pracht aan drachten. Deze feesten zijn niet, over het algemeen, in een schouwburg te zien, ze gebeuren gewoon in de openlucht. U zou zich kunnen afvragen, waar slapen al deze mensen. Alle kamers in de pensions, hotels, tenten, gymzalen, alles waar je in kunt slapen, daar wordt gebruik van gemaakt. Niet alleen in Koprivstica maar ook in de verre omgeving, wie zou zo’n festival niet eens willen meemaken. U toch ook wel. Er is voldoende te eten en te drinken, en indien er niet genoeg drinkglazen zijn, dan nog geen probleem, je kunt ook Kognak of iets anders uit een theekopje drinken. Koprivstica is een geweldige ontdekking, ook wanneer er geen festival bezig is, dan nog is een bezoek aan deze plaats meer dan de moeite waard om even van de doorgaande weg af te gaan. In het kleine centrum is een geweldig restaurant voor meer dan een kopje thee. Ga het eens bekijken, u zult er geen spijt van hebben.
We rijden weer rustig terug naar de grote weg en nemen de afslag die ons over de Trojanski pas ons brengt naar de stad Pleven. Hier bezoeken we het Etnografisch museum waar men veel klederdrachten uit het verleden kan aanschouwen. Ook zijn talloze gebruiksvoorwerpen te aanschouwen. Deze dag hebben we weer veel gezien en veel beleefd. Misschien hadden we toch meer dagen hier moeten rondneuzen, Er is nog zoveel meer wat men eigenlijk zou moeten hebben gezien. Vanavond eerst een koude yoghurt soep, lekker vis, gegrild vlees, diverse groeten en een heerlijk dikke yoghurt na. Natuurlijk een of meer lekkere glazen wijn ter afsluiting en dan lekker onder het dekbed. Welterusten!
7 We staan vroeg op, we gaan nog wat boodschappen in het oude centrum van Pleven halen en vertrekken richting Veliko Tarnovo, een oude stad gelegen tegen de uitlopers van de bergen. Het is een tamelijk vlakke weg, dorpjes lijken zomaar te zijn rondgestrooid langs de weg. Enkele dorpjes zijn wat verder van de weg te vinden. In plaats van direct naar Veliko Tarnovo te rijden, neem zomaar eens een afslag en ziet waar u uitkomt. Bent u bang om de weg kwijt te raken, een goede twee talige wegenkaart helpt u om hem terug te vinden. Natuurlijk willen de lokale mensen u ook erg graag helpen en heeft u geluk, dan bent u al snel uitgenodigd om bij hen iets te drinken of te eten.
De weg is rustig, niet al te veel verkeer, toch wordt er soms door chauffeurs veel te hard gereden, maar dat komt in elk land voor.
Voordat u een eet - c.q. drinkgelegenheid binnengaat, doe dan twee controles. Nummer 1 is: is het toilet wel schoon en fris. Nummer 2: er wordt door Oost Europeanen, dus ook door Bulgaren, heel veel gerookt en wanneer u niet tegen de rook kan, trek dan hieruit uw conclusies.
Voordat we eerst naar Veliko Tarnovo gaan, nemen we de afslag rechts aan de weg naar de stad van de humor Gabrovo. Er is een humor museum en een gezellig oud centrum met dito winkeltjes en restaurantjes. Tijd voor de lunch, die ons nu weer zal smaken. Laten we maar eens forel nemen, lekker, gezond en zeker niet duur. Na de lunch rijden we naar het Museumdorp Etera , welke is gelegen in een bergspleet en die gedurende het voor - en najaar best wel fris kan aanvoelen. Na de entree betaald te hebben, wandelen we het museumdorp binnen. Alles wat beweegt, beweegt door middel van waterkracht. Bij het Rila Klooster vertelde ik u al over de Bulgaarse Miele. Hier staat een van de grootste van Bulgarije. Complete zware wollen kleden worden hier gewassen alleen door middel van het gebruik van waterkracht en geen toevoegingen van chemische reinigingsmiddelen. Met dier en mens worden na de wasbeurt de kleden uit de waston gehaald om vervolgens over zware touwen te drogen te hangen. Er zijn ook allerlei winkeltjes, zilver, aardewerk,leer, snuisterijen, en dergelijke. Ook hier weer lokale restaurantjes die niet te versmaden zijn. Men zal in Bulgarije niet van de honger of dorst omkomen. Er is genoeg.
Meer dan genoeg. Na ons bezoek rijden we weer via de stad Gabrovo naar ons einddoel, Veliko Tarnovo, gelegen aan een kronkelende rivier. De stad kent in het centrum gezellige zogenaamde slenterstraten alwaar antiquairs hun koopwaar proberen zo duur mogelijk te verkopen aan U. Deze straatjes liggen op loopafstand van ons hotel alwaar we inchecken. We moeten vanavond op tijd zijn want op de heuvels waar de burcht is gelegen is vanavond, wanneer het donker is, een lichtshow en die hebben we geboekt. We hadden vernomen dat deze lichtshow uniek is. Nadat we deze gezien hadden kunnen we u bevestigen dat dit werkelijk zo is. Een kleurenpracht aan vormen, begeleid door een geweld aan klanken, imponeren vele mensen.
8 Vanochtend lopen we vanuit ons hotel Veliko Tarnovo nog eenmaal door de straat waar oude koopmanshuisjes zijn, vervolgen onze weg naar de Oude Burcht (wel zeer goede wandelschoenen meenemen, die heeft u echt nodig) en beklimmen de Oude Burcht met zijn vele kantelen. Het verhaal wil, althans dat is mij verteld, dat hier Koning Boudewijn, die op Kruistocht was, op weg naar Jeruzalem, hier gevangen werd en ter dood werd veroordeeld. Echter iemand zomaar doden, dat deden toen de inwoner van dit kasteel niet. Men had er iets opgevonden. Boudewijn werd gewoon op een van de kantelen neergezet. Hij mocht niet naar achteren lopen, niet naar links en niet naar rechts stappen. Hij mocht alleen naar voren stappen, maar daar was een diepe afgrond. Hij kreeg niets te eten en niets te drinken. U raad het al: na enige dagen niets te hebben gegeten en gedronken, was hij zo moe van deze situatie dat het vanzelf het ravijn in viel of in dook. Of het verhaal waar is, ik weet het niet. Dit verhaal werd mij hier op de burcht verteld.
We verlaten Veliko Tarnovo en volgen de verkeersborden met de tekst Sumen. De weg is rustig maar naarmate we weer dichter bij de stad komen, wordt het we heel erg druk. Sumen kent ook een zeer oud centrum, welke beslist de moeite waard is om te bezoeken. In Sumen staat de grootste Moskee van Bulgarije. U kunt er een bezoek aanbrengen. Nadat u uw schoenen uitgedaan heeft, gaat u de grote ruimte van de Moskee binnen. Als u goed rondkijkt ziet u er een grote scheur door het plafond lopen. Lang gelegen heeft een aardbeving deze scheur in het plafond veroorzaakt. Iets buiten Sumen staat een levensgroot monument op top van een berg staan. We rijden er heen en kopen hier wat frisdrank en strijken neer op een bankje om eens lekker rondom de stad te kijken. De uitzichten zijn apart.
Na een vlug bezoek (we hadden meer tijd er voor moeten nemen) aan deze stad, vervolgen we onze route richting kust. Ons einddoel van vandaag is Varna, gelegen aan de Zwarte Zee. Onderweg zijn nog zoveel dingen te zien en te bezoeken, hierbij denk ik aan een enorme standbeeld uitgehouwen uit de rotsen of aan het stenen woud of aan de Pliska ruines van een Romeinse nederzetting of, er is zoveel te zien en ik moet keuzes maken.
Varna is een grote stad, gelegen aan de Zwarte Zee, het is een havenstad met veel watersport, brede boulevards, leuke kleine winkeltjes, een zandstrand, gezellige marktjes, diverse hotels en pensions, een schouwburg oude pluche stijl die meer dan de moeite waard is om te bezoeken, en nog veel meer. Vanuit Varna zijn er goede wegen naar diverse stranden zoals Albena en Goudenstrand.
Albena herinner ik me aan mijn 8 daagse fietstocht op eigen fiets ( voor licht gevorderden ) die ik eens maakte. Heuveltje op, heuveltje af, berg op, berg af. Een geweldig 8 daagse fietsreis. U zou het ook eens moeten doen. De hotels waren al van te voren geboekt en met weinig bagage op de fietsen gingen we toen op reis. Niet meer dan circa 40 tot 45 kilometer fietsen per dag. Het was een hele ervaring.
Maar we fietsen nu niet, we zijn in Varna. Ons hotel is gelegen in het centrum aan de flaneer boulevard van de stad. Er is altijd wat te doen. Eettentjes in overvloed. Veel toeristen uit vele Europese landen waaronder ook Nederland lopen al slenterend of flanerend over de brede boulevard. Misschien zijn ze op weg naar het Dolfinarium of naar een van de vele wijnproeverijen. Je weet maar nooit. In de Kathedraal is een dienst bezig. Het gezang is prachtig, ook als je buiten blijft staan, want heel veel mensen gaan naar de kerk en soms is het moeilijk om in een wat kleinere kerk staanplaatsen te bemachtigen. We steken een kaarsje op. Er zijn lage - en hoge kaarsen standaards. Voor de overledenen zijn de lage - en voor de levenden de hoge standaards.
We blijven nog lang op een terrasje zitten en komen in gesprek met Bulgaren die spontaan ons het een en ander te drinken aanbieden.
Morgen moeten we weer vroeg op, dus op tijd naar bed. Maar toch het wordt (weer) een heel gezellige - dus late avond.
9 Vogelliefhebbers: let op. Reis vanuit Varna richting Donau Delta en een schat aan zeldzame vogels zijn hier te bewonderen, zoals bijvoorbeeld de Dalmatische pelikaan. Maar ook de bijenhop, roofvogels van diverse pluimage, etc. kunt u hier bewonderen. Naar gelang van het seizoen zijn ook op diverse plaatsen aan de Bulgaarse kust, vele (zeldzame) trekvogels waar te nemen. Een adembenemend gezicht. Reis u richting Burgas vanuit Varna, want dat is de richting die we nu gaan rijden, dan treft u enkele tientallen kilometers vanuit Varna een soort van moerasachtig gebied aan. Ooit heb ik ook hier verschillende groepen van onder meer Nederlandse vogelaars, uitgerust met lieslaarzen en verrekijkers, naar de adembenemende pracht aan vogels zien staan kijken. Hun commentaar : GEWELDIG wat een pracht en verscheidenheid aan vogels. Iets buiten Varna, wanneer u zojuist de havens gepasseerd ben, treft u een hel lange brug aan, die we overtrekken. We gaan nu al rustig klimmende de bergen in die Varna scheidt van district Burgas. Het is er niet altijd even rustig, want deze weg is een belangrijke ader die de beide plaatsen en districten met elkaar verbindt. Wederom, zoals overal in Bulgarije, kleine dorpjes, kleine winkels, flessen drank en voedsel die zomaar langs de weg staan. Je zou het zomaar kunnen meenemen, lijkt het. Eerst kopen, dan betalen en dan nuttigen. Men rekent op uw eerlijkheid. Links en rechts treft u vele wijngaarden aan. Bulgarije is een echt wijnland en niet alleen voor eigen productie alhoewel er veel lokaal gemaakt wijnen voor thuis - en feestgebruik wordt geproduceerd. Veel van de wijn is bestemd voor de export, waaronder naar Nederland. Een geweldige wijn, een goede kwaliteit voor een relatief lage prijs. Koop en geniet van deze Bulgaarse wijn. Er zijn vele soorten en merken van Bulgaarse wijnen. Aan u de keuze om deze uit te proberen.
Alvast PROOST!
Vlak voordat we bij het Zonnestrand komen, treft u een Kahn tent van hout hier aan. Elke avond gedurende het toeristenseizoen zijn hier geweldige schouwspellen te zien, die dateren uit de tijd van de Kahn. In het restaurant wordt u bediend niet alleen van een geweldige show en eten, maar ook van de bediening die gekleed is in de kleding die gedragen werd gedurende de tijd van de Kahn.
We zakken verder de bergen uit en komen op het Zonnestrand aan, een heerlijke plek om nog een weekje of wat uit te rusten van de vermoeienissen van deze ontdekkingsreis door Bulgarije.
Een bezoek aan het schiereiland van Nessebar staat ons nog te wachten. Cultuur, haventje, lekker eten, zonneschijn, vertier, slingerende smalle straatjes, souvenirs, winkeltjes, mensen kijken en toch nog even een boottocht met de draagvleugelboot?
We hebben heel veel gezien en beleeft, er is nog veel meer te zien.
Zelf ben ik er meerdere tientallen malen geweest en heb nog steeds niet alles gezien en beleefd.
Ik had zo graag paard willen rijden in de bergen nabij de wintersportgebieden nabij het grootste zoetwatermeer nabij Sofia. Het is er, ik ben er geweest, maar ik had er weer de tijd niet voor.
Ik heb dit jaar her Rozenfestival niet mee kunnen maken. Helaas, toch weer eens een keer weer doen!
Bulgarije - Boeiend -
Ik wens u een goede ontdekkingstocht in Bulgarije en
P.S. : Misschien ga ik ook wat schrijven over kuren in Bulgarije, je weet maar nooit, ook dit heb ik gedurende 10 jaar mogen ervaren en volgen.
Laat weten of u interesse hierin heeft.

FRED Vorstenbosch

**