Bulgarije - winter - deel 2

FRED VORSTENBOSCH IN WINTERS BULGARIJE
BULGARIJE HEET U WELKOM
Na mijn vorige reisverhalen over Bulgarije, te weten een rondreis in 2 delen en mijn ervaringen m.b.t. gezondheidsreizen in Bulgarije, nu mijn verhaal (ook in twee delen) over winter in Bulgarije.
Ik ben er, toen vanuit mijn beroep, velen malen geweest, en met veel plezier. Zoals ik u vermeld heb, zijn mijn reizen al en tijdje geleden gemaakt en kan het dus voorkomen dat er situaties verandert zijn. Vraag voor wijzigingen een op Bulgarije gespecialiseerde reisorganisatie en / of het Bulgaars Verkeersbureau.
Bulgarije is meer dan de moeite waard.
DEEL 1.
Wie over Bulgarije spreekt, denkt meestal alleen aan de Zwarte Zee, strandvakanties en brede zandstranden. Ook denk men wel eens aan de prachtige rondreizen die men er maken kan.Of de heerlijke gezondheidsreizen die aangeboden worden.
Maar het land tussen de prachtige Donau en het zonnige Rodopen gebergte in het zuiden, heeft nog een ander vakantiegezicht. SNEEUW bedekte bergtoppen en hellingen, kilometers lange pistes voor beginnende en vergevorderde skiërs, voor afdalingen, slaloms en langlaufen.
Wintersportplaatsen omringd door een fascinerend landschap, nodigen u uit voor een sportief, ontspannen en betaalbaar verblijf.
Hoewel de wintersportplaatsen goed ingespeeld zijn voor toeristen, worden ze niet door toeristen overspoeld. Er heerst een gezellige - en gastvrije atmosfeer.
Kortom, het is zeer de moeite waard met de Bulgaarse winter kennis te maken. Deze winter ligt circa slechts 2,5 uren vliegen weg en is derhalve gemakkelijk te bereiken. Mist, ijzel, files en dure benzinekosten kunt u vergeten.
Een onbezorgd begin van een veelbelovende sneeuwvakantie, u kunt, indien u dat wenst, uw eigen vertrouwde sneeuwmaterialen thuislaten want in de verhuurcontra’s zijn ook de bij ons bekende merken, gewoon te huur, echter dan tegen goedkopere prijzen dan u gewent bent in andere landen. Maar als u dat wenst, kunt u natuurlijk ook uw eigen materialen meenemen. Geen bezwaar !
UNIEK: ZON EN SNEEUW.
Een Tip: vergeet uw zonnebril niet en - als uw huid dat nodig heeft - een goede beschermende zonnecrème - met een hoge beschermingsfactor. Tijdens de wintersport in Bulgarije bent u niet alleen op grote hoogte, maar ook ver in het zuiden: Rome, Corsica en de Costa Brava liggen op ongeveer dezelfde geografische breedte. Het zuiden betekent over het algemeen ook hier: veel zon en in een heerlijk korte tijd kunt u er bruin worden.
EN DE SKI - EN SNOWBOARD SCHOOL DAN?
En wanneer u niet alleen gebruind en uitgerust uit de Bulgaarse winter wilt terugkeren, maar ook als betere skiër en/of snowboarder, dan kan deze wens vervuld worden. Overal nodigen ski- en snowboarder scholen, met ervaren leraren, u uit voor een goede cursus. Talrijke sleepliften en stoeltjesliften zorgen er voor dat u ook met plezier de berg op gaat. De leraren spreken Engels en / of Duits.
Natuurlijk zijn er ook skischolen voor kinderen en kinderopvang.
Voor meer informatie over Sneeuwvakantie in Bulgarije, neemt u contact op met:
Bulgaars verkeersbureau
www.bulgaarsverkeersbureau.nl
****[EMAIL=“Info@bulgaarsverkeersbureau.nl”]Info@bulgaarsverkeersbureau.nl
**Tel. 010 243 93 67
Openingstijden Maandag tot en met Vrijdag van 14.00 - 17.00 uur.
Of de Bulgarije specialist toeroperator Terra Bulgaria
@ mail. [EMAIL=“Info@terrabulgaria.com”]Info@terrabulgaria.com of www.terrabulgaria.nl
APRES SKI.
Natuurlijk gaat u gedurende uw verblijf ook naar een typisch Bulgaarse folklore avond in een van de vele taveernes. De kleuren van de geweldig mooie kostuums en de typische muziek creëren een atmosfeer die u geen moment zal vervelen. Uitstekende Bulgaarse - en buitenlandse drankjes worden geserveerd in een verscheidenheid van restaurants en vele bars. De meeste van deze gelegenheden hebben hun eigen entertainment, zodat, hoppend van de ene naar de andere bar, u zich niet behoeft te vervelen. Wat dacht u van - happy hour -?
U zult disco’s, genoeglijke apres ski avonden, sauna’s, zwembaden, etc. aantreffen, zodat u geen excuus hebt om u te vervelen.
Natuurlijk is het ook erg interessant om mensen uit andere landen te treffen onder een zeer smakelijk glas Bulgaarse wijn.
EXCURSIES.
En als u dan eens wat anders wilt doen, bieden deze wintersportplaatsen u de mogelijkheid om excursies te maken, zoals een bezoek aan Sofia, de watermolen, het Rila Klooster, Bansko, Vitosha., etc. Zie voor meer informatie de aanbiedingsborden van de toeroperators ter plaatse en vraag in Nederland hun winterprogramma’s op.
DE REIS ER HEEN.
Zoals ik reeds schreef, is Bulgarije een vliegbestemming.Er wordt of gevlogen vanaf Amsterdam direct naar Sofia of naar Plovdiv, dit naar gelang van het aanbod. Op het vliegveld van aankomst staat uw reisleiding op u te wachten en staat ter uwer beschikking.
Vanaf de verwelkoming op het vliegveld tot hulp bij transfers, liftpassen, skischool, skihuur, excursies, etc. zorgen ze, dit indien u dat wenst, voor u. Spoedig nadat u gearriveerd bent, geven ze informatie over de mogelijkheden van uw vakantieplaats. Ook zullen ze u helpen wanneer er problemen zich voordoen om deze naar tevredenheid op te lossen.
GEZONDHEIDSHULP.
Al deze vakantieoorden hebben poliklinieken die voorzien zijn van geschoold personeel. Berg reddingsdiensten zijn in de wintersportplaatsen voorhanden.
WINTERSPORTOORDEN IN BULGARIJE.
Er zijn in Bulgarije vele mogelijkheden om te gaan skiën.
Echter ik maak hieronder een grove selectie van de volgende skioorden, te weten:
1 Borovetz - hoogste piste 2560 meter deel 1
2 Pamporovo - hoogste piste 1937 meter deel 1
3 Bansko - gelegen niet al te ver van de Griekse grens deel 2
4 VITOSHA - skigebied gelegen direct bij Sofia. Deel 2
We gaan nader kennis maken met:
BOROVETZ, DE BULGAARSE ALPEN.
Op een winterdag reis ik per vliegtuig vanuit Nederland naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia (zie voor meer informatie over Sofia, mijn rondreis deel 1). Buiten de 20 kilogram aan gewone bagage, zie ik toch redelijk wat medereizigers die hun eigen skimaterialen meenemen. Ik kan me indenken dat je het beste je sport beoefend met je eigen materialen. Maar ik denk, ik kan ter plaatse huren, goedkoop en geen gesjouw. Maar ieder zijn eigen keuze.
Op het vliegveld staat de reisleiding op de toeristen te wachten en wijst ons geduldig naar de bussen. Er zijn bussen voor Borovetz, Pamporovo, Vitosha en Bansko. De meeste mensen gaan naar Borovetz.
Na ons transfer , met informatie van de reisleiding over het skigebied en wat te doen en wat niet te doen, klimmen we vanuit Sofia, langzaam maar zeker hogerop, richting Borovetz, welke gelegen is in het Rila gebergte. Ik heb, vanwege de zeer goede kwaliteit gekozen voor hotel Samokov, wenst u een hotel direct aan de piste, kies dan bijvoorbeeld voor het Rila Hotel. Het skigebied is omringd door dennenbossen en geeft een serene indruk.
Borovetz (met circa 4600 toeristenbedden) is ideaal voor: snelheidsduivels op de pistes, jongeren, jonge ouderen, families met of zonder kinderen, echte rode en zwarte pisten afdalers, heliskiërs, snowboarders, langlaufers, wandelaars en gezelligheidszoekers.
IETS MEER OVER HET RILA GEBERGTE (Borovetz).
Ook Bulgarije kent zijn Alpen, echter ze noemen het, het Rila gebergte, met zijn 78 bergtoppen van boven de 2500 meter. Hier nodigen pistes, slalomtrajecten en langlaufloipes, die aan internationale normen voldoen, u uit. Dit betekend niet dat Borovetz niet interessant zou zijn voor beginnende cracks. Voor hen zijn er bekwame en vriendelijke leraren, die heel wat verborgen talent ontdekt en ontwikkeld hebben. Waar de Bulgaarse experts trainen, zult u ook enthousiast zijn. Zoek uw eigen piste en / of loipe op, de keuze is groot. Borovetz treed dikwijls als gastheer op bij internationale - als nationale wedstrijden. Als ik me goed weet te herinneren heeft hier de Britse Eddy The Eagle op de springschans getraind.
Omdat de wintervakantie niet alleen uit trimmen in de sneeuw kan bestaan, biedt Borovetz u ook alle afwisseling aan. Ruil uw ski’s eens om voor een ritje op een boerenslee en bezoek het weelderige jachtpaleis van een van de vroegere presidenten. Ga eens op 2500 meter hoog langlaufen en leer van Lubo dat hard brood met verse varkensspek, tezamen met een kop thee, een heerlijke delicatesse is. Lubo is overigens vroeger Bulgaars kampioen langlaufen geweest.
Iets anders: maak eens kennis met de folklore en gastvrijheid van de Bulgaren. U hoeft helemaal niet ver door de sneeuw te lopen om iemand uit deze streek tegen te komen. De hartelijkheid van deze ontmoeting zult u niet snel vergeten.
Bulgaarse specialiteiten proeven, zoals patat met gele kaas erover gestrooid, een koude soep proeven, geroosterd vlees eten, lekker van forel genieten, dit allemaal samen met een overlekkere fles Bulgaarse wijn. Wie kan hier nee tegen zeggen?
Een vakantie in het Rila gebergte gaat sneller voorbij dan u wel zou willen, dus geniet er interns van.
LIFTEN IN BOROVETZ.
Er zijn diverse hooggekwalificeerde liften zoals bijvoorbeeld: sleepliften, stoeltjes liften en de cabineliften (Oostenrijkse en franse kwaliteit).
LANGLAUFEN IN BOROVETZ.
U heeft hier de ruimte om te langlaufen. Bulgarije biedt langlaufers in Borovetz een scala van mogelijkheden aan. De loipes en ongespoorde tracks, variëren van eenvoudig voor beginnelingen, tot moeilijk voor ver gevorderden. In ondermeer 1993 werden in Borovetz de wereldkampioenschappen biatlon gehouden. De leraren spreken Engels en / of Duits en zullen u op een prettige - en veilige manier inwijden in de kneepjes van het langlaufen. Ook ik heb daar de basisbegrippen van het langlaufen geleerd en dat zal voor de leraar niet gemakkelijk zijn geweest. Maar dat we een lol gehad hebben, dat kan ik u verzekeren.
In Bulgarije kunt u echt genieten van de ruimte en de stilte die de natuur u biedt.
Natuurlijk zijn er ook gezellige barretjes en eettentjes, van heel gewoon tot super. De loipes zijn onder meer gelegen op brede, lichtgolvende weiden, maar ook nabij bergtoppen en in een zeer natuurlijke en bosrijke omgeving. U hoeft niet gek op te kijken wanneer wild uw pad kruist. Prachtige stukken natuur glijden u voorbij indien u voor de bosrouten kiest.
Ter plaatse bieden de leraren een scala van andere mogelijkheden aan. Wat dacht u van een huttentocht? Langlaufen in Bulgarije is rustgevend en gezellig en u heeft er de ruimte om uw sport hier te beoefenen en vrienden te maken.
Moe geworden van het langlaufen bieden de wintersportgebieden vele andere mogelijkheden. In Borovetz zijn er al loipes op circa 150 meter vanuit het hotel Samokov (waar ik verbleef).
BOROVETZ SKI AFDALINGEN.
Bij elkaar zijn er meer dan 17 runs, van eenvoudige tot uitdagende en moeilijke zwarte runs, met een totale lengte van circa 40 kilometer. Daar is er beslist 1 bij die bij u en uw techniek zal passen. Voor de echt ervaren skiërs biedt Borovetz veel. Neem bijvoorbeeld de ongeveer 5 kilometer lange gondellift en geniet daarna van de langste afdaling van Bulgarije, maar geniet ook van de spectaculaire runs van de Jastrabets of de Moussala piek ( 2952 meter) die hoog boven de gondel uitsteekt.
APRES SKI.
U kunt genieten van de zogenaamde - happy hour - in diverse cafeetjes en barretjes, shows, gym, sportfaciliteiten, zwembaden, feestavonden, Japans worstelen, en wat nog meer dat u een gegarandeerd leuk verblijf biedt.
Wat te denken van een folklore avond, wijnproeverij, bezoek aan diverse kleine plaatsen, maar ook natuurlijk vele moderne uitgaansmogelijkheden zoals kareoke, pianobar, etc.
TIP: bezoek eens een Bulgaarse familie en schuif eens, op hun uitnodiging, gewoon bij hun aan. U zult er zeker geen spijt van krijgen.
EEN VAN MIJN ERVARINGEN IN BOROVETZ.
Na een hele dag bezig te zijn geweest in de sneeuw van Borovetz, wat best wel vermoeiend was, sprak ik een van mijn Bulgaarse kennissen. Hij wist dat, indien zich de mogelijkheid zou voordoen, dat ik best dan wel eens met een helikopter door de bergen zou willen vliegen. Hij zei, je treft het, je kunt morgen met een 20 persoons helikopter mee de lucht in om een tocht naar de hoogste piek (2952 meter) van het Rila gebergte te maken. Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd. We gingen die late middag eerst eens wat genieten in een van de vele barretjes, welke direct gelegen zijn aan de pistes en sleepliften, om eens uitgebreid te gaan genieten van de zogenaamde - happy hour - . Buiten was het koud en het leek er op dat er sneeuw zou kunnen gaan vallen. Leuk voor de skiërs, lekkere verse sneeuw, die dan wel eerst gedurende de avond met een ski bully plat gewalst diende te worden. ( ook dit heb ik mogen meemaken - rijden met zo’n gevaarte tegen de rode en zwarte pistes).
Eenmaal binnen was het warm en zeer druk. Happy hour betekend ook in Bulgarije 2 drankjes voor de prijs van slechts een. Er werd, onder de herrie van luid meezingen aan de kareoke bar, behoorlijk ingenomen. We namen er ook een paar (of meer?) en na nog met verschillende Bulgaarse vrienden gesproken te hebben zijn we naar het eetcafé van mijn Bulgaarse vriend Lubo gegaan.
Een driehoekachtig houten eethuis. Binnen in de hoek snort de openhaard, knetterende houtblokken verhogen de sfeer. Het is gezellig en warm. Boven de openhaard hangt een van zijn jachttrofeeën. Bulgaren over het algemeen zijn jagers maar doden niet om het doden maar om er van te eten. De jachtwet is strikt, ook voor buitenlanders. Na een heerlijke grilmaaltijd en wat wijn, gaan we het nachtleven in. Iets verderop zit een Grieks aandoende zaak. Al bij de ingang worden we al glimlachend verwelkomd door een vrouw gekleed in Griekse klederdracht. We krijgen direct een aantal borden in onze handen geduwd en natuurlijk ook een ouzo, om nog warmer te worden. Binnen is het een drukte van belang. Griekse muziek, Sirtaki, glazen wijn, dansende mensen, schijnen zich behoorlijk ervan te genieten. Op een moment worden de mensen die bij de ingang borden hebben gekregen, opgeroepen om in het midden van de zaal te komen. Deze worden (dus ik ook) uitgenodigd om een Griekse dans mee te dansen en wanneer de Grieken beginnen met hun borden op de grond in duizend stukken te smijten, doen we vrolijk mee.
De nacht is nog jong. Iets verderop is weer een kareoke bar. Al van verre hoort men het enthousiast meezingen van de toeristen. Eenmaal stopt de muziek omdat er een heel leuk spel gespeeld zal gaan worden. Er worden vrijwilligers gevraagd om mee te doen. Ik doe niet mee, ik weer wat er gaat gebeuren. Twee vrijwilligers worden in een Japans worstelen pak gehesen die rond de heupen zo rond zijn als een tonnetje. Het is nu de bedoeling dat er een soort van kussengevecht wordt gehouden en uiteraard de winnaar is, diegene die is blijven staan. As je eenmaal gevallen bent kan je niet meer opstaan en moet je als verliezer de winnaar een prijs geven, welke meestal niet bestaat uit een flesje water. Indien u hierna nog niet kunt slapen, bezoek dan een van de nachtshows in de verschillende hotels.
Je zult de volgende morgen wel merken of je nog fit genoeg bent om te gaan skiën. Ik kan nu al vertellen, dat de meeste dat niet meer kunnen. Spijt hoeft je er niet van te hebben, je hebt immers toch een spetterende avond en nacht gehad in Borovetz.
Ik ben dus niet naar de nachtclub gegaan en ben op tijd naar bed gegaan. Morgen gaan we een heli vliegen. Bijna op de top (2952 meter) gaan diverse mensen skiën in de poedersneeuw. Met hun ski’s worden ze tot bijna op de poedersneeuw gedropt en beginnen met hun spectaculaire afdelingen tot aan het Rila hotel.
Zelf wil ik foto’s maken. Ik krijg toestemming om zonder ski’s uit de heli op 2952 meter te springen. En dat viel tegen. Ik zak tot bijna mijn nek in de poedersneeuw. Gelukkig wordt ik door een paar sterke mannen uit de sneeuw omhoog getrokken in de helikopter. Dat was een avontuur. Doe dit mij maar niet na. Een rondvlucht met een helikopter is verder geweldig. Zeker aan te raden.
SKIËN IN PAMPOROVO
Pamporovo - Bosrijke natuur, op een steenworp afstand van Griekenland.
Sneeuw en toch volop zon, dat zijn de wintermaanden in de Rodopen bergen. Tot een hoogte van circa 2000 meter reiken de bergtoppen naar de hemel, maar ze zijn niet zo grillig als bijvoorbeeld het Rila gebergte waar Borovetz in is gelegen. Overal toont het gebergte zachte ronde vormen. Op een hoogte van zo’n 1600 meter ligt het kunstmatige skiplaatsje Pamporovo, het wintersportcentrum van de Rodopen. Tot op de dag van vandaag is de natuur om Pamporovo onaangetast gebleven en stralen de bergen een romantische sfeer uit. Het wintersportcentrum daarentegen is zelf springlevend.
Er wacht u een grote verscheidenheid van mogelijkheden. Het klimaat van Pamporovo is ondanks de ideale wintersportmogelijkheden ook in de winter gematigd en de zon schijnt hier intensief, dus een goede zonnebril en crèmes zijn zeer noodzakelijk. Geen wonder, de Egeische Zee ligt slechts 70 kilometer naar het zuiden, zodat de Rodopen door een aangenaam mediterraan klimaat beïnvloed worden. Toch heerst hier de winter minstens 4 maanden, van december tot april is de sportieve vakantieganger praktisch zeker van een constante sneeuwlaag. Daar de toppen van de oeroude sparren door de krachtige dagelijkse zon al gauw hun groene naalden laten zien, vormen ze een karakteristiek contrast met de witte sneeuw. Witte sneeuwvlakten, eeuwig groene bossen, rond bergtoppen, vaak zonovergoten! In Pamporovo treft u gemoedelijkheid en ruimte om te skiën, te snowboarder, te wandelen aan.
PAMPOROVO 1600 TOERISTENBEDDEN
Ideaal voor: families met / zonder kinderen - ouderen - oudere jongeren - jongeren - wandelaars - jeugdige en oudere Bourgondiërs - voor hen die meer van Bulgarije willen zien dan alleen maar wintersport - snowboarden - skiërs - etc.
DE REIS ER HEEN.
Zoals ik reeds schreef, is Bulgarije een vliegbestemming.Er wordt of gevlogen vanaf Amsterdam direct naar Sofia of naar Plovdiv, dit naar gelang van het aanbod. Op het vliegveld van aankomst staat uw reisleiding op u te wachten en staat ter uwer beschikking.
Vanaf de verwelkoming op het vliegveld tot hulp bij transfers, liftpassen, skischool, skihuur, excursies, etc. zorgen ze, dit indien u dat wenst, voor u. Spoedig nadat u gearriveerd bent, geven ze informatie over de mogelijkheden van uw vakantieplaats. Ook zullen ze u helpen wanneer er problemen zich voordoen om deze naar tevredenheid op te lossen. Indien er gebruik wordt gemaakt van het vliegveld van Sofia, is de transfer zeker langer dan wanneer er op Plovdiv wordt gevlogen. In beide gevallen komt het voor dat u de eerste tijd geen sneeuw te zien zal krijgen. Pas op ongeveer 1 uur voordat u in Pamporovo aankomt, krijgt u plotseling te maken met sneeuw, wat dan een prachtig gezicht zal zijn.
PAMPOROVO AFDELINGEN.
Rond Snezanka zijn er alle soorten van afdalingen. Beginners nemen snel de techniek op bij het skiën op de pistes. Voor geoefende skiërs zijn er runs van de top af naar het dalstation. Er zijn meer dan genoeg skiruns vanaf boven de boomgrens. De 487 meter afdaling van de reuzenslalom is een schitterende ervaring voor de ervaren skiër.
LIFTEN IN PAMPOROVO.
De 3 persoon stoeltjeslift van het Malina station naar de top van de Snezanka piek verwerkt circa 1800 skiërs per uur. De skibussen brengen u snel en veilig van en naar het skigebied. In totaal zijn er 5 stoeltjesliften, tevens zijn er ook 3 sleepliften en verschillende kleine sleepliften voor de eenvoudige afdelingen.
GENOEG VOOR NIET SKIËRS.
In de verschillende hotels zijn er mogelijkheden om je ontspannen. Hierbij noem ik er slechts een paar. Sauna, zwembad, bowling, etc. Indien u wat wenst te zien van Bulgarije, maak dan eens een excursie naar bijvoorbeeld Devin of Plovdiv (zie mijn Bulgarije reisverhaal van Burgas naar Plovdiv). Of ga naar het Rila Klooster, welke een schat aan cultuur u te bieden heeft dit eventueel in combinatie met bijvoorbeeld Sofia. Er zijn verschillende excursiemogelijkheden om zich te vermaken, dus veel te veel voor slechts een vakantie. Vraag ter plekke om meer informatie.
EXCURSIES IN / VANUIT PAMPOROVO.
Barbecue, bezoek aan een Rodopen familie, wijnproeven, grotenbezoek in Devin, bezoek aan het planetarium van Smoljan, folklore restaurant Chevermetto, folklore restaurant de Watermolen, bezoek aan diverse historische dorpjes waarvan een die een unieke muziekschool herbergt alwaar geleerd wordt om op de Bulgaarse Doedelzak te spelen.
CHEVERMETTO excursie als voorbeeld.
Tegen de heuvels aangeplakt, nadat men een steile weg heeft moeten nemen (per bus), ligt een restaurant. Omgeven door een soort van houten vestingmuur, treed men via de houten poort het terrein op. Op dit open terrein staan diverse zitjes rond een groot barbecue opgesteld. Het is geen gewoon barbecue, het is een plek waar men lammeren in zijn geheel kan roosteren. Als ik me niet vergis, kunnen tegelijkertijd 6 lammeren geroosterd worden. De bemanning van de Chevermetto zijn gekleed in lokale klederdrachten. De Chevermetto werkt zowel in de zomer als in de winter. Het is nu winter en dus gaan we niet bij de barbecue kampvuur buiten zitten, alhoewel de sfeer ons daartoe wel uitgenodigd, maar worden we naar binnen verzocht te komen. Rondom ongeveer dit kampvuur barbecue opstelling, alwaar 6 lammeren aan het spit aanwezig zijn, die langzaam met de hand worden rondgedraaid boven het open vuur door het personeel van het restaurant, nemen we plaats. Een Bulgaars orkestje speelt afwisselend melodramatisch - en daarop volgend ophitsende Bulgaarse muziek. We worden verwelkomd met zoubritsa, pitka en een borrel. We nemen plaats met anderen aan dezelfde rijkelijk met eten en drinken gedekte tafels en wachten af wat er verder gaat komen. De drank bestaat ondermeer uit sterke dranken, wijnen en alcohol vrije dranken. Op de tafel staan onder meer; gele en witte kaas, diverse groenten en in een iets later stadium worden gebakken aardappelen en frites warm geserveerd. Omdat de muziek interessant is om aan te horen, zit de stemming er snel in. Een Bulgaarse zangeres zingt lokale liederen en zelf is ze gekleed in weer een andere klederdracht. Nog steeds draaien de te roosteren lammeren handmatig zijn rondjes, de geur van geroosterd vlees is zeer uitnodigend. Als je al geen honger hebt, dan krijg je er wel (nog meer) honger van. De laagst gelegen geroosterde lammeren zijn gereed om geserveerd te worden. Ook dat is een hele ceremonie. De houten stok, alwaar het geroosterde lam is op gespietst, wordt van het vuur genomen en triomfantelijk door het restaurant gedragen. Met de punt van de houten stok worden de grote - en kleine messing klokken (die hier geproduceerd worden) aangeraakt en het geluid van een Bulgaarse carillon klinkt als muziek in de oren van de toehoorders.
Vervolgens wordt het geroosterde lam van zijn houten stok afgeschoven en de koks staan gereeds met hakmessen, om het geroosterde lam in stukken te slaan. De stukken geroosterd lam worden op Bulgaarse bruin aardewerk op de tafels neergezet en dan kunnen de bezoekers aanvullen. Sommigen trachten dit vlees met mes en vork te eten, echter snel ziet men dat aan de andere tafels gewoon met de handen wordt gegeten en nu wordt dit als voorbeeld genomen en gaat men ook over tot het eten met de handen. Volop wordt er wijn geschonken en gedronken. De stemming zit er goed in, het eten is goed, de drank is er genoeg, het is warm in het restaurant en buiten valt de sneeuw, ook al een garantie dat men morgen lekker kan skiën.
Nu iedereen uitgebreid zit te eten en drinken, en dus lekker op de plaats blijft zitten, komt de plaatselijke Rodopen dansgroep, onder leiding van Petja, verschillende opzwepende dansen uitvoeren. Geweldig die kostuums. Voor iedere dans is een ander kostuum in een andere kleur en vorm. De ene foto na de andere foto wordt gemaakt. Dit moeten mijn vrienden thuis ook eens zien, zullen vele mensen denken. Na deze dansgroep wordt de muziek van het orkestje internationaal en is er tijd om zelf te gaan dansen.
De avond gaat te snel voorbij. Vroeg in de morgen staan de warme bussen in de traag vallende sneeuw op ons te wachten om ons naar het hotel te brengen. Voor diegene die nog niet naar bed willen gaan, ook dat is goed. De disco’s zijn tot zeer laat open, maar de bussen rijden als vroeg in de ochtend om je naar de vers gevallen sneeuw te brengen.
EN DE KINDEREN DAN.
Ski kindergarten voor kinderen vanaf 5 tot 8 jaar zijn aanwezig om uw kinderen bezig te houden en / of te basis beginselen van het skiën bij te brengen. Ook zijn er sleetjes te huur.
APRES SKI
Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de lokale restaurants die u specialiteiten serveren waarbij u het water uit de mond zal lopen. Geniet daarbij van de heerlijke wijnen en cocktails die daar geserveerd worden. Ook het Bulgaarse bier is niet te versmaden. Vele hotels hebben goede lounges, bars en live muziek, taveernes, nachtclubs. Bent u een nachtbraker, dat kan ook, bijvoorbeeld de disco’s sluiten pas vroeg in de ochtend.

Fred Vorstenbosch
**

Hallo,

Ik ben het helemaal eens met onze vriend, Bulgarije heeft een heel groot potentieel als het gaat om wintertoerisme. Ikzelf ga al enkele jaren skiën in Bansko, dat is zo’n 160 km ten zuiden van de hoofdstad Sofia, en het skioord zelf is er echt heel goed, en wordt elk jaar beter. Ze hebben daar in 2009 nog trouwens een groot deel van de wereldbeker gespeeld, dus nu is de infrastructuur er echt tip top, en de prijzen zijn er echt laag tegenover als je gaat skiën in bijvoorbeeld Zwitserland, Frankrijk of Oostenrijk (waar je je blauw betaalt aan een koffie’tje in het restaurant van het station). Ik vertrek zelf half december, verblijf in het zeer goede Uniqato Hotel, heb dit geboekt via de Belgische firma GloBalkan (zeer goede service en de beste prijzen die ik heb gevonden). Ik laat zeker iets weten als ik terug ben, maar ondertussen kan ik het jullie alleen meer aanraden. Ah ja, voor wie interesse heeft, hier vind je de website van GloBalkan.

Veel snowboardgenot !!

P