"Jetair" & "Thomas Cook"

Jetair en Thomas Cook blikken terug op een uitzonderlijke lastminute maand

Juli was meer dan ooit een lastminute maand. Dat bevestigt zowel Jetair als Thomas Cook. Jetair noteerde in juli maar liefst 25% meer boekingen voor vliegvakanties op korte termijn dan het jaar voordien. Ook Thomas Cook focuste zich heel bewust op kwalitatieve last minutes, ook wel “Last but not Least Minuts” genoemd. Travelupdate blikt met beide touroperators terug op een woelige, maar boeiende juli-maand.

Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder bij Jetair, verklaart het enorme aantal lastminute boekingen in juli. “Veel reizigers stelden hun boeking uit in afwachting van de toekenning van hun verlof, terwijl andere reizigers dan weer eerst de schoolresultaten van hun studenten afwachten. Een derde niet onbelangrijke factor was het weer in juli, waardoor het aantal impulsboekingen dit jaar uitzonderlijk hoog ligt.”

“Wij wisten al een tijdje dat de vraag naar lastminutes dit jaar groter zou zijn”, zegt Thomas Cook-woordvoerder Baptiste van Outryve. “We wisten dat de Arabische lente veel klanten zou weerhouden hun reis te boeken in januari en februari. Tijdens het lastminute seizoen voorzagen we dan ook 15% meer last minute capaciteit op tal van bestemmingen. Daar nog eens bij creëerden we rond 21 juli 1500 extra seats en dat voor vertrek in juli”, legt Van Outryve de situatie uit.

“Opmerkelijk dit jaar was dat de klant, gestuurd door het barslechte weer, onmiddellijk wenste te vertrekken. Dat terwijl bij lastminutes de klant normaal zo’n 15 dagen vooraf boekt”, constateert Van Outryve. “Hun vraag bij de reisagent was soms niet mis te verstaan: we zijn vandaag zaterdag en ik wil nu vertrekken, m.a.w. ten laatste maandag…”

De Arabische lente
Zowel Jetair als Thomas Cook erkennen dat landen als Spanje en Griekenland in het voorjaar profiteerden van de Arabische lente. Maar Tunesië en Egypte herstelden zich de laatste weken wel. “Niet dat daarom het verlies van de voorbije maanden is goedgemaakt, maar Tunesië is wel degelijk beter gaan boeken. Ook voor Egypte hebben we begin juli extra vluchten moeten inlassen”, aldus Thomas Cook.

Van Outryve betreurt de soms tendentieuze berichtgeving over Griekenland. “Deze bestemming doet het eigenlijk echt wel goed. Thomas Cook heeft geen enkele klant gehad die niet naar Griekenland is kunnen vertrekken, zijn vlucht heeft gemist of niet van een transfer heeft kunnen genieten.”

Turkije zou in juli lastminute minder geboekt zijn dan vorig jaar. “Dat komt omdat vanuit andere Europese landen dit voorjaar zeer sterk geboekt werd op Turkije, als alternatief voor Tunesië. Dat bracht met zich mee dat de kamercapaciteit voor lastminute boekingen dit jaar lager lag”, verklaart Vanhaelemeesch (Jetair).

Van Outryve (Thomas Cook) denkt tenslotte dat heel wat klanten nu beseffen dat ze beter wat vroeger hadden geboekt. “Maak je een vergelijking van de prijzen, dan had je in november, december, januari en februari van het ruimste aanbod en de beste prijzen genoten.” Vanhaelemeesch vult besluitend aan: “Wie laat boekt, mag niet meer kieskeurig zijn en moet vooral flexibel zijn”.