Informatie over natuurpark Corcovado

Ben je van plan een bezoek aan Corcovado te brengen dan kan onderstaande informatie mogelijk van pas komen. Ook reageren op dit forum regelmatig mensen die in Corcovado geweest zijn en die je van goed advies kunnen dienen. Op dit moment is er geen website van het park beschikbaar. Wel zijn er internetadressen van reisbureaus, forums, hotels, blogs en touroperators waar je informatie vanaf kunt halen. Deze actuele informatie hebben wij samengesteld met de hulp van gidsen, parkwachters en medewerkers van het parkkantoor, maar we hebben ook geput uit eigen kennis en ervaring. Mario was vroeger gids in Corcovado.

Wij wensen je veel plezier in dit prachtige natuurgebied van Costa Rica.

Mario en Manon
www.tipijungla.com
Palma Quemada (tussen Dominical en Quepos)

Informatie over Natuurpark Corcovado

Klik hier voor de kaart
Kaart Pad La Leona-Sirena

Klik hier voor de kaart

Contact
Kantoor Parque Nacional Corcovado
Plaats Puerto Jiménez
E-mail [EMAIL=“pncorcovado@gmail.com”]pncorcovado@gmail.com
Telefoon (506) 2735-5036 (alle dagen van de week geopend) van 08.00 u. tot 16.00 u.

**Inhoud **
• Kaarten van het park
• Contact
• Hoe bezoek je het park
• De beste tijd om Corcovado te bezoeken
• Hoe te reserveren
• Hoe betaal je voor het bezoek aan het park
• De prijzen en gemiddelde kosten
• De rangerstations
• De paden tussen de rangerstations
• Wat mee te nemen
• Een gids
• Dieren
• Afstanden tot het park
• Waar te overnachten en eten buiten het park
• Met het openbaar vervoer
• Algemene tips

Corcovado ligt in het Zuiden van Costa Rica, aan de kust van de Pacifische oceaan, op het schiereiland Osa. Het park is een groot natuurgebied (10 keer groter dan nationaal park de Veluwe) met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Het heeft 13 verschillende ecosystemen: van regenwoud, mangroves, rivieren, moerassen, heuvels, vlaktes, grotten, watervallen, stranden tot riffen, maar ook jungle in regeneratie (wat secundair regenwoud wordt genoemd). Corcovado biedt een ideale plek voor diersoorten die een grote habitat nodig hebben zoals poema’s, jaguars en tapirs. National Geographic beschrijft dit gebied als één van de meest intense biologische plekken op aarde. Het park wordt jaarlijks niet alleen bezocht door grote aantallen toeristen; het is eveneens een belangrijk gebied voor biologen en onderzoekers afkomstig uit de hele wereld.

**Hoe bezoek je het park **
Om Corcovado te bezoeken moet je beschikken over een toegangsbewijs. Dit kun je niet kopen of verkrijgen bij de ingangen van het park. Entreekaarten t.b.v. een dagtour kun je wel ter plekke bemachtigen bij hotels/touroperators waar je verblijft in Drake Bay, Puerto Jiménez, Carate etc. In de maanden september en november (de regentijd/laagseizoen) worden de dagtours vanaf Drake Bay niet elke dag georganiseerd. De tours zijn gebonden aan een minimum aantal deelnemers, tenzij je voor een exclusieve tour wilt betalen.

Voor een bezoek van meerdere dagen kun je de tour laten regelen door een touroperator, hotel, gids, reisbureau etc. Wanneer je op eigen initiatief gaat, vraag je de toegangsbewijzen aan door middel van het online reserveringsformulier. Dit doe je door een e-mail te sturen naar het kantoor van het park. Als je wilt overnachten binnen het park dan is het aan te raden dit ver van tevoren te regelen, i.v.m. beschikbaarheid. In de droge periode; van december t/m april en vooral tijdens de Paasdagen en rond de Kerst en in de maanden juli en augustus is het druk in het park. Beschikbaarheid is dan beperkt. De echte avonturiers en goede wandelaars halen het meeste uit een trip langs de stations met overnachting(en) in Sirena. Hier zijn 3 dagen voor nodig.

Hieronder een aantal manieren hoe het park te bezoeken is.

Manier 1. Sirena rangerstation vanaf Drake Bay dagtrip. Dit is de makkelijkste en meest gebruikelijke manier om Corcovado (station Sirena) te bezoeken. Je vertrekt in de ochtend per boot naar Sirena. Hier wandel je over enkele paden van het station en komt in de middag ook per boot in Drake Bay terug. Voordeel van deze tour is dat je deze ter plekke in Drake Bay kunt boeken (bij de hotels/touroperators). Een exclusieve dagtrip (2 personen en alles inclusief) per boot van Drake Bay naar Sirena en terug is duur; kost ongeveer 300 dollar. Een gewone dagtrip (samen met andere toeristen) naar Sirena kost gemiddeld 95 dollar p.p. Dit is inclusief bootvervoer, gids en lunch. Deze tour is geschikt voor een grote groep mensen, als gezinnen en/of voor mensen die geen lange afstanden willen of kunnen lopen. Tijdens deze tour heb je de kans veel dieren te zien, maar er zijn ook dagen dat dit niet het geval is. Maanden van drukte in het park zijn februari,maart en april en juli en augustus. In deze maanden kan de groep die aan een tour deelneemt groot zijn en kan uit meer dan 10 personen bestaan. Je kunt deze tour ook zelf regelen, zonder gids, maar dan moet je beschikken over een toegangsbewijs en zelf de bootreis regelen. Er bestaat eventueel een mogelijkheid om mee te gaan (als er plek is) met een boot die andere toeristen brengt. Voor een dergelijke boottocht zou je ongeveer $60 heen en terug betalen.

Manier 2. San Pedrillo rangerstation dagtrip. Het rangerstation San Pedrillo (de Noordelijke ingang van het park) ligt op een half uur varen (of 6 uur lopen) van Drake Bay. Deze tour wordt ook vanaf Sierpe of Uvita aangeboden. Deze tour is niet erg aantrekkelijk; de kans dat je dieren ziet is vele malen kleiner en er zijn minder paden te bewandelen.

Manier 3. Sirena rangerstation via Drake Bay met overnachting in Sirena. Je vertrekt per boot vanaf Drake Bay om te vernachten in Sirena en je keert de volgende dag eveneens per boot terug. Of je loopt na de overnachting(en) naar het rangerstation La Leona; waar je het park verlaat. Deze tour kun je met een privé gids, reisbureau, een hotel/touroperator of zelf regelen. Drake Bay, Sierpe, Uvita en Dominical zijn de plaatsen waar deze tour aangeboden wordt. Het beste is deze van tevoren via het internet of telefonisch te boeken.

Manier 4. Sirena via La Leona met een overnachting in/bij het rangerstation. Deze tour is bij uitstek geschikt voor avonturiers en goede wandelaars en uiteraard één van de beste manieren om dieren te spotten. Je loopt gedurende deze tour meer dan 35 kilometer. Je vertrekt vanaf La Leona naar Sirena en na de overnachting(en) keer terug naar La Leona. Voor deze tour ga je langs de Zuidelijke dorpen Puerto Jiménez en Carate. Er zijn hotels/touroperators in de buurt van Puerto Jiménez en Carate die deze tour aanbieden. Ook zijn er in Puerto Jiménez privé-gidsen die je kunt inhuren. Een gids is niet echt nodig want de paden zijn makkelijk te bewandelen en te volgen. Let op! Na 10.00 uur is het niet meer mogelijk je wandeling van La Leona in de richting Sirena te starten tenzij je met een gids loopt. Je moet namelijk voor het donker het station bereikt hebben. Het is niet toegestaan na zonsondergang in het park te lopen.

Manier 5. Sirena bereiken via Los Patos met overnachting in Sirena en het park verlaten via La Leona. Je gaat dan via La Palma; een dorp dat 15 km ten Noorden van Puerto Jiménez ligt. Voor deze tour heb je minimaal 3 dagen nodig. De 1ste dag loop je het traject Los Patos-Sirena. De tweede dag maak je wandelingen in de buurt van de post Sirena. De derde dag loop je van Sirena naar La Leona. Je hebt wel een uitstekende conditie nodig voor deze wandelingen. Je loopt namelijk meer dan 40 kilometer in deze dagen. In de regenperiode, met name september of november, is het begaan van dit traject bijna onmogelijk. In Puerto Jiménez zijn privé-gidsen en touroperators die deze tour organiseren. Het is aan te raden dit traject samen met een gids te belopen.

Manier 6. La Leona rangerstation dagtrip. Je boekt een dagtrip vanuit Puerto Jiménez of een hotel in de buurt van Carate. Het is een wandeltocht via de parkingang La Leona over het pad in de richting Sirena. Je keert terug via dezelfde route. Daar het gebied rond La Leona ongerept is, kun je vanaf een accommodatie heel wat dieren zien en hoef je eigenlijk het park niet in te gaan.

Manier 7. Sirena vanaf San Pedrillo (lopen) met overnachting(en) in Sirena. Dit is een trip die weinig mensen doen en kan alleen met een gids en van januari tot en met april. Je loopt ongeveer 30 kilometer tot Sirena. Na Sirena kun je verder lopen tot La Leona (16 kilometer). Of je verlaat het park per boot naar Drake Bay.

Manier 8. Sirena per vliegtuigje. Je vliegt eerst naar Drake Bay of Puerto Jiménez van bijvoorbeeld San José en van daaruit met een privé-charter naar Sirena. Je kunt Sirena dan weer verlaten per vliegtuig of je loopt naar één van de ingangen van het park; bijvoorbeeld La Leona. Vliegtuigmaatschappijen die vliegen op bovenstaande bestemmingen zijn Nature air en Sansa en lokale privé-charters.

Wanneer je uit Panama (Paso Canoas) komt
Als je met het openbaar vervoer reist, heb je de mogelijkheid om vanuit Paso Canoas (grensdorpje) zowel Puerto Jiménez als Drake Bay per bus te bereiken. De Tracopa-bussen vertrekken vanaf het busstation in de buurt van de grenspost. Als je naar Puerto Jiménez wilt, kun je het beste de bus pakken naar Golfito en vervolgens de taxiboot naar Puerto Jiménez nemen (zie vertrektijden boten vanaf Golfito onder Met het openbaar vervoer). Als je naar Drake Bay wilt, kun je in Puerto Jiménez de bus nemen naar La Palma en van daaruit de bus naar Drake Bay. In de maanden dat er doorgaans veel regen valt (van september tot november) zal de weg van Rincón-Drake Bay moeilijker begaanbaar zijn. Een optie is dan (maar deze neemt meer tijd in beslag) een bus te nemen in Paso Canoas naar Palmar Norte en vervolgens een bus naar Sierpe. Hierna pak je de taxiboot naar Drake Bay.

Als je met auto vanaf Paso Canoas reist dan kun je rijden tot Chacarita en daarna tot Rincón waar je de weg naar Drake Bay volgt. In de droge maanden is deze makkelijk te berijden. Of je rijdt na Rincón verder naar Puerto Jménez. Er is geen pond voor auto’s tussen Golfito en Puerto Jiménez. Het traject Chacarita-Rincón wordt gerepareerd. Het traject Rincón-Puerto Jiménez is pas geasfalteerd. Het traject Rincón-Drake Bay is een onverharde weg. Voor degene die een huurauto neemt om verder het land te bereizen, dan kun je deze i.p.v. in Paso Canoas, beter ophalen in Sierpe of Puerto Jiménez. Dus na je bezoek aan Corcovado.

De beste tijd om Corcovado te bezoeken
Je kunt het park het hele jaar bezoeken, behalve de rangerstations of paden die in bepaalde periode van het jaar dicht of afgesloten zijn, zoals de post Sirena (gesloten in oktober) en de paden San Pedrillo-Sirena (gesloten van mei tot december).

Dieren zijn actiever tijdens de overgangsmaanden. Dit is de periode dat de regenperiode overgaat in het droge seizoen: eind november/begin december en de periode dat de droge periode overgaat in het regenseizoen: eind april /begin mei. Ook is er een klein zomertje in het midden van de regenperiode: juli en augustus.

De droge maanden zijn van begin december tot eind april. In deze periode zijn de paden makkelijk te belopen, vooral de lange trajecten die door rivieren gaan. Ook kun je in deze maanden je tijd goed benutten voor wandelingen zonder dat je nat zult worden. De gevoelstemperatuur is in de droge maanden wel een stuk hoger. De zon kan dan fel schijnen en hoewel het verschil in temperatuur tussen de droge periode en de regentijd niet zo groot is, wordt het tussen de 30 en 35 graden. De hoge luchtvochtvochtigheid maken de lange wandelingen zwaar. De droge periode is het hoogseizoen qua toerisme in Costa Rica en het zal dan een stuk drukker in het park zijn. In de maanden september tot november kan het erg veel regenen en nemen de rivieren in omvang toe. De paden worden hierdoor moeilijker te begaan, met name het traject Los Patos-Sirena. De rivieren Rio Claro en Rio Sirena tussen de paden Leona-Sirena en Rio Pavo tussen Los Patos-Sirena kunnen overstromen. De rivieren Rio Oro, Rio Piro, Rio Tigre en Quebrada Cambronera tussen Puerto Jiménez en Carate (een traject dat je met een huurauto of collectieve taxi kunt berijden) zijn lastiger om over te steken als het veel heeft geregend. Vind je het niet erg om in de regen te lopen, ben je een echte natuurliefhebber en wil je niet in een drukbezocht park wandelen dan zijn dit de meest ideale maanden om je trip door Corcovado te plannen.

**Hoe te reserveren **
Je kunt vanuit het buitenland online reserveren via het parkkantoor of alles laten regelen door een hotel/touroperator/reisbureau/privé-gids. Je kunt ook ter plekke (in bijvoorbeeld Drake Bay, Puerto Jiménez of Carate) reserveren via een hotel of touroperator. Dit wanneer je een dagtrip wilt doen. Wanneer je vanuit het buitenland wilt reserveren komt er heel wat mailverkeer aan te pas. Met wat geduld en binnen een paar dagen kun je een gedeelte van de reservering in orde hebben. Via het e-mailadres [EMAIL=“pncorcovado@gmail.com”]pncorcovado@gmail.com kun je een reserveringsformulier opvragen. Het formulier (een Excel document) ontvang je binnen 24 uur. In het formulier komen je persoonsgegevens, de dagen die je in het park wilt zijn, hoe je wilt overnachten en/of je gebruik wilt maken van maaltijden, enzovoort. Ook staan alle kosten in dit document vermeld. Je vermeldt hierin ook dat je je in het buitenland bevindt en dat je zult betalen als je in Costa Rica bent. Als je het document terugstuurt dan ontvang je binnen 24 uur een bevestiging of je op de dagen van je aanvraag het park in kunt gaan. Ook kun je op het formulier aangeven of je een gids wilt inhuren. Het park heeft een lijst met namen van gecertificeerde gidsen. Voordat je naar het park gaat, moet je het entreegeld voldoen. Het is niet mogelijk om vanuit het buitenland deze betalingen te doen, ook niet met internetbankieren. In Costa Rica kun je de transactie bij een vestiging van de bank Banco Nacional (staat vermeld op de bevestiging van de reservering) doen. Je stort het geld op twee verschillende bankrekeningen: de ene voor de kosten van de entree en de andere voor het eten, gebruik slaapvertrek en/of standplaats bij het station. Het betalingsbewijs moet je scannen en per e-mail sturen naar het parkkantoor. Je krijgt dan een bevestiging dat je gereserveerd hebt. Vervolgens moet je het betalingsbewijs tonen bij het rangerstation waar je het park ingaat (La Leona, Los Patos, Sirena of San Pedrillo). Als je via Puerto Jiménez naar Corcovado gaat dan is daar een kantoortje van het park. Je kunt, als je in Costa Rica bent, ook een paar dagen van tevoren reserveren (bijvoorbeeld één of twee dagen). Als er beschikbaarheid is dan moet je binnen 24 uur naar een Banco National en vervolgens naar een internetcafé om documenten te scannen en te printen om ze vervolgens per e-mail te sturen naar het kantoor.

**Hoe betaal je voor het bezoek aan het park **
Voor een dagtrip betaal je ter plekke (of van tevoren) aan de gids/touroperator/hotel. Dit kan contant of met creditcard. Als je via een touroperator boekt dan kan het zijn dat je van tevoren een deel of het gehele bedrag op een bankrekening moet storten. Als je met een gids gaat dan het kan zijn dat je vooraf een deel op de bankrekening van de gids moet storten. Sommige gidsen schieten alle bedragen voor en later betaal je hem/haar dan contant of door het bedrag op zijn/haar rekening storten. Als je alles zelf regelt dan betaal je bij een vestiging van de Banco Nacional in Costa Rica (zie Hoe te reserveren). In Puerto Jiménez vind je een filiaal van de Banco Nacional. Sommige filialen van deze bank zijn op zaterdag open, het filiaal in Puerto Jiménez niet.

De Prijzen
Entree park $ 10 p.p. per dag.
Kampeerplek $ 4 p.p. per nacht.
Slaapplaats in stapelbedden in Sirena $ 8 p.p.per nacht.
Ontbijt $ 20 p.p.
Lunch $ 25 p.p.
Avondeten $ 25 p.p.

Prijzen kunnen inmiddels veranderd zijn. Laat u zich vooraf informeren!
Gemiddelde kosten
Hieronder de gemiddelde kosten per persoon van een bezoek aan Corcovado. Het verschil in prijs is afhankelijk van hoe je de tour organiseert; zelf of via een touroperator/hotel/gids. De kosten ziijn exclusief het verblijf in Drake Bay of Puerto Jiménez. Sommige hotels of touroperators bieden een all-in pakket. Dit is meestal niet de goedkoopste optie.

Vanaf Drake Bay met overnachting in Sirena
3 dagen op eigen initiatief $200 p.p.
2 dagen met privé-gids $200 p.p. (plus de kosten van de entree en het eten)
2 dagen met touroperator $275 p.p.

Vanaf Drake Bay naar Sirena
1 dagtrip op eigen initiatief $70 p.p.
1 dagtrip met gids $90 p.p.
1 dagtrip privé (2 personen) $300

Vanaf Puerto Jiménez met overnachting(en) in Sirena
2 dagen op eigen initiatief $150 p.p.
3 dagen op eigen initiatief $185 p.p. (2 overnachtingen)
3 dagen met privé-gids $450 p.p. (2 personen/ 2 overnachtingen) (plus de kosten van de entree en het eten)
Met een touroperator zijn de prijzen hoger:
3 dagen $ 550 à 600 p.p. (2 à 3 personen / 2 overnachtingen)

Prijzen kunnen inmiddels veranderd zijn. Laat u zich vooraf informeren!

De rangerstations
Corcovado heeft 4 rangerstations: Sirena, La Leona, Los Patos en San Pedrillo.

Sirena
Sirena is het meest bezochte rangerstation van het park. Dit rangerstation bereik je per boot (vanaf Drake Bay) of te voet (vanaf La Leona, Los Patos of San Pedrillo). Ook is het mogelijk het station per vliegtuigje te bereiken. Het rangerstation ligt min of meer in het midden van het park aan de kant van de Pacifische oceaan. Het is een houten gebouw op een open veld omringd door jungle. Om Sirena te verkennen zijn er 7 paden te bewandelen. Sommige bewandel je in een half uur en andere in 4 uur. Het station heeft elektra dat middels zonnepanelen wordt opgewekt. Het is de enige plek in het park waar je kunt overnachten in een slaapvertrek en eten kunt reserveren. Het water komt uit een riviertje. Hoewel er staat aangeven dat het drinkbaar is, kun je beter zelf mineraalwater meenemen of het water eerst koken of zuiveren met daarvoor bedoelde pilletjes. Bij de post Sirena kun je ook drinkwater kopen; een 2 liter fles kost $4. Voor het eten in Sirena zijn vaste tijdstippen (bepaald door de parkwachters). Let wel; voor zowel het eten als een overnachtingsplek moet je van tevoren reserveren. Kies je voor een overnachting in een slaapzaal dan moet je zelf beddengoed meenemen. Er zijn circa 9 kamers met ruimte voor 5 personen per kamer. De slaapzaal heeft stapelbedden en er zijn gezamenlijke douches en wc’s. Je kunt hier ook kamperen in je eigen tent (onder een overkapping). Er is plek voor ongeveer 15 tenten, maar je kunt je tent ook op het gras neerzetten. Je kunt hier geen kampeerspullen en of kookgerei huren. Ook is het niet mogelijk etenswaren te kopen of eten te bestellen. Maaltijden moet je van te voren via een formulier reserveren. Het is mogelijk te internetten middels Wifi. In het gebouw van de post Sirena verblijven zowel parkwachters, biologen, onderzoekers, toeristen als gidsen. De meeste privé-gidsen die regelmatig tours doen, bewaren in dit station hun spullen, zoals tenten, matrasjes en kookgerei, voor gebruik door hun clienten.

De paden van het rangerstation Sirena
• Sendero Guanacaste: afstand en loopduur: 3,7 km en 1,5 uur. (Afhankelijk van het getij kun je haaien zien in de monding van de rivier Sirena. Ook is de rivier een uitstekende plek om de tapir te spotten.)
• Sendero Naranjo: afstand en loopduur 1,5 km en 35 min.
• Sendero Sirena: afstand en loopduur 1,2 km. en 30 min.
• Sendero Espaveles: afstand en loopduur 1,9 km. en 45 min.
• Sendero Olla: afstand en loopduur 5 km en 2 uur
• Sendero Rio Claro: afstand en loopduur 7,5 km en 2,5 uur
• Sendero Corcovado: afstand en loopduur 2,5 km en 1 uur

Hoe bereik je Drake Bay
De meeste mensen bereiken Drake Bay per boot vanaf Sierpe. Sierpe is een klein dorp waar je met een huurauto, shuttlebus of publieke bus kunt komen. De auto kun je bewaakt achterlaten bij restaurant Las Vegas. Vanaf Sierpe ga je verder met boot naar Drake Bay (zie vertrektijden van de boot onder Met het openbaar vervoer). Met een huurauto is het ook mogelijk om in Sierpe met een pontje de Sierpe rivier over te steken en verder te rijden via Alto de San Juan tot Rincón en vervolgens naar Drake Bay. Sommige mensen rijden via de Interamericana Sur (snelweg 2) tot Chacarita en vervolgens richting Puerto Jiménez tot Rincón. Ongeveer 2 km. na Rincón neem je een afslag naar Drake Bay. Deze afslag staat aangegeven met een klein bord met de letters ‘Drake’. De afstand is ongeveer 50 km en het duurt ongeveer 1,5 uur tot je er bent. De routes Sierpe-Alto de San Juan-Rincón en Rincón-Drake Bay zijn in de droge maanden van december t/m april goed te berijden.

Je kunt ook met het openbaar vervoer Drake Bay bereiken. Vanuit San José rijdt een publieke bus naar Puerto Jiménez, maar eerder stap je uit in La Palma om de bus te pakken die twee keer per dag naar Drake Bay gaat. Bevind je je op een andere plek bijvoorbeeld aan de Pacifische kust dan moet je eerst het dorp Palmar Norte bereiken. Vanuit Palmar Norte kun je de bus richting Puerto Jiménez nemen. In Palmar Norte vertrekken ook bussen naar Sierpe; van waaruit je met de boottaxi naar Drake Bay kunt gaan. Drake Bay is ook te bereiken met een vliegtuigje van vliegmaatschappijen Sansa en Nature Air.

**La Leona **
Het station La Leona is de Zuidelijke ingang van het park. Dit rangerstation ligt naast het strand en wordt gebruikt om toegang tot het park te krijgen en/of het park verlaten. De post La Leona heeft geen elektra, er zijn geen slaapvertrekken en je kunt er niet eten. Het water voor de sanitaire voorzieningen komt van een riviertje en is dus niet drinkbaar. Alleen de parkwachters kunnen in dit station verblijven. Je kunt hier wel kamperen in je eigen tent op een grasveldje. Ook is er een overdekte plek waar tafels staan; je kunt hier je (zelf meegebrachte) etenswaren bereiden. Ga je op tour via La Leona of op eigen initiatief dan is het belangrijk te weten dat je etenswaren en andere spullen in Puerto Jiménez zult moeten kopen.

Hoe bereik je La Leona
Van Puerto Jiménez ga je naar Carate (laatste plek op de route naar Leona) met een collectieve taxi (pick-up), huurauto of vliegtuigje (privé-charter). Er rijdt geen bus. De laatste 3,5 kilometer tot La Leona kun je alleen te voet afleggen. Je loopt dan over het strand. Carate kun je niet een dorp noemen. Er zijn enkele huizen en hotels en er woont slechts een handjevol mensen.

**Met de auto (4x4) **
Vanuit San José zijn er twee routes die je kunt nemen. Je volgt de route die je langs Jacó-Quepos-Plamar Norte-Chacarita-Puerto Jiménez-Carate zal leiden. Deze route (deels langs de kust) voert je over de weg genaamd Caldera (27) tot voorbij Orotina en vervolgens over de Costanera Sur (34) tot Palmar Norte en vervolgens over de Pan American Highway (2) tot Chacarita. Hier neem je de afslag naar rechts (weg 245) richting Puerto Jiménez en vervolgens tot Carate. De andere route (over de berg Cerro de La Muerte) leidt je vanaf San José (weg 2) naar San Isidro del General, vervolgens naar Palmar Norte tot Chacarita en over de weg 245 langs Puerto Jiménez tot Carate. De afstand van San José tot Carate is 368 km en het is ongeveer 8 á 9 uur rijden. In Carate zul je je huurauto achter moeten laten. Voor $6 per dag kun je hem laten staan bij Pulpería Carate. Het is ook een optie om de auto in Puerto Jiménez achter te laten en verder te rijden met de collectieve taxi tot Carate.

**Met de bus en vervolgens met collectieve taxi **
Met de publieke bus kun je tot Puerto Jiménez komen. De bussen naar Puerto Jiménez vertrekken vanuit verschillende dorpen en steden in het land zoals San José, San Isidro del General, Palmar Norte en Cuidad Neilly. Er zijn bussen die rechtstreeks naar Puerto Jiménez rijden of je zult één of meerdere keren over moeten stappen. In San José vertrekken de bussen 50 meter van het busstation San Carlos. De vertrektijden van de bus naar Puerto Jiménez zijn 08.00 uur en 12.00 uur. In Puerto Jiménez moet je de collectieve taxi naar Carate nemen. Deze taxi (een pick-up) rijdt twee keer per dag naar Carate om 06.00 u. en 13.30 u… Het kost $8 en de rit duurt circa 2 uur. De afstand tussen Puerto Jiménez en Carate is ongeveer 42 km… Van Carate naar Puerto Jiménez vertrekt de collectieve taxi om 08.00 uur en 16.00 uur. Een privé-taxi van Carate naar Puerto Jiménez kost gemiddeld $60.

Met een vliegtuigje
In Carate, op 3,5 km van La Leona, is een landingsbaantje. Hier kun je alleen met een privé- charter komen, bijvoorbeeld vanaf Puerto Jiménez. Het is een mogelijkheid om met vliegtuigmaatschappij Sansa van San José naar Puerto Jiménez te vliegen en vervolgens met privé-charter naar Carate.

Los Patos
Los Patos ligt aan de Westelijke zijde van het park. Bij deze ingang vind je een gebouwtje met sanitaire voorzieningen en een grasveldje voor tenten. Hier zijn geen slaapvertrekken, is geen elektra en je kunt er niks kopen. Het water is afkomstig van een riviertje. Los Patos is in het droge seizoen (de zomer) te bereiken met een 4x4 auto, taxi of te voet. Er zijn weinig toeristen die één dagtrip maken in de buurt van Los Patos. Het rangerstation wordt door de meeste toeristen gebruikt als startpunt voor een 3-daagse trip door Corcovado. Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden in de buurt van dit station. De mensen die hier starten, kiezen voor een overnachting in Puerto Jiménez.

**Met de auto **
Wanneer je in de richting van Puerto Jiménez rijdt vind je 15 km ervoor het dorp La Palma. Hier neem je de afslag naar rechts. De afstand van La Palma tot het rangerstation is 13 km. Je rijdt dan langs een dorp genaamd Guadalupe. Wanneer het niet mogelijk is om met de auto verder te rijden dan is lopen de enige optie. Je laat de auto dan in La Palma (bewaakt) achter. De meeste mensen laten hun auto in Puerto Jiménez achter en reizen verder met de bus of taxi.

Met de bus
Je kunt met de publieke bus (die naar Puerto Jiménez gaat) tot La Palma komen en vervolgens een taxi naar Los Patos of Guadalupe nemen. Je kunt je boodschappen het beste in La Palma doen. Tussen La Palma en Los Patos zijn er weinig andere mogelijkheden om iets te kopen of te overnachten. Zie voor de bustijden Puerto Jiménez-La Palma ‘Met het openbaar vervoer’.

San Pedrillo
Dit is het Noordelijke station van het park en ligt op een half uur varen (zo’n 6 uur lopen) van Drake Bay. Het rangerstation San Pedrillo is een gebouwtje met wc’s en douches. Er verblijven hier alleen parkwachters. Elektra wordt opgewekt door een generator en het is hier alleen mogelijk te overnachten met een zelf meegebrachte tent. Het water komt uit een riviertje. Eten is hier niet te koop. Dit station wordt gebuikt als vertrekpunt voor dagtours. Je kunt een tour boeken bij touroperators in o.a. Dominical, Uvita, Sierpe of Drake Bay. De paden van dit station heten: La Catarata, Las Guatusas, Casa Cacao y Las Marías.

De paden tussen de rangerstations
Het park heeft 3 lange wandelpaden die starten bij de drie verschillende ingangen van het park: La Leona, Los Patos en San Pedrillo. Deze 3 paden leiden naar de centrale plek in het park: het rangerstation Sirena.

Pad La Leona-Sirena (afstand en loopduur: 16 km en 7-8 uur). Van het park is dit het meest gebruikte pad om de post Sirena te bereiken. Het leidt je langs een strook jungle en over het strand. Het pad is goed gemarkeerd en eenvoudig te volgen, maar je zult moeten opletten bij twee rivieren en twee gedeeltes over het strand. De rivieren Rio Madrigal en Rio Claro kunnen in de regenperiode in omvang toenemen. Ook kun je niet verder lopen (als het hoogwater is) over de gedeeltes over strand genaamd Punta La Chancha en Salsipeudes. In Salsipuedes zit je dan klem tussen de golven en de rotsen. Salsipuedes is een stuk pad van 300 meter over het strand en te herkennen aan een paar palmbomen die op de rotsen groeien. Het woord Salsipuedes betekent letterlijk ‘Kom eruit als je kunt’. Er zit dan niks anders op dan te wachten tot het laagwater is. Een getijdentabel kan zeer van pas komen, maar de parkwachters kunnen je ook advies geven. Wanneer het hoogwater zul je de Claro rivier moeten oversteken. Er kunnen hier krokodillen of haaien in monding zitten. Het is aan te raden 100 m. in de richting van de jungle te lopen totdat je op een lagere plek de rivier kunt doorkruisen. Na deze rivier zijn er twee routes te volgen: de ene is lopen over het strand totdat je de landingsbaan kunt zien. De andere is het pad door de jungle nemen in de richting van het rangerstation. Een goed tijdstip om vanuit La Leona naar Sirena te vertrekken is heel vroeg in de ochtend. Al is dit wel afhankelijk van het getij. Je moet in ieder geval de hierboven genoemde gedeeltes oversteken twee uur voor of twee uur na hoogtij. Ook heb je, wanneer je vroeg vertrekt, een grotere kans dieren te spotten en is het koeler. Neem in ieder geval voldoende drinkwater mee.

Pad Los Patos-Sirena (afstand en loopduur: 20 km en 8-9 uur). De eerste 5 km van dit pad is heuvelachtig, de rest is vlak. Er zijn delen waar je goed moet opletten dat je niet een verkeerd pad inslaat. In de jungle zijn ook paden die door dieren zijn gemaakt. Er zijn borden die het pad aanwijzen maar het kan zijn dat ze niet goed te vinden (onleesbaar) of gevallen zijn. Daarnaast zijn er soms bezoekers die voor de grap de richting van de borden veranderen. Naast enkele kleine rivieren die je zult doorkruisen, zijn er twee grote waar je rekening mee moet houden; namelijk Rio Sirena (2 keer over te steken) en Rio Pavo (in de wintermaanden is dit een grote rivier). De parkwachter zal je adviseren om voor dit traject een gids te nemen. Ook is het belangrijk voldoende drinkwater mee te nemen. Pilletjes die water zuiveren komen op dit traject erg van pas.

Pad San Pedrillo-Sirena (afstand en loopduur: 25 km. en 10 uur). Dit is een route voor hikers en mensen die lang en onafgebroken kunnen wandelen. Dit pad kun je alleen met een gids betreden en tussen januari en april… De rest van het jaar is het afgesloten. Door de grote afstand en het feit dat het niet makkelijk te belopen is, kiezen heel weinig mensen voor deze route. Het pad leidt je voor een groot deel over het strand en hierdoor zul je rekening moeten houden met het getij. Ook is het meenemen van voldoende drinkwater heel belangrijk. De pilletjes om water te zuiveren komen ook hier erg van pas. Felle zon, hoge luchtvochtigheid en de bijkomende warmte kunnen deze wandeling lastig maken.

Wat mee te nemen
Voor een dagtrip
Wandelschoenen (regenlaarzen zijn het beste in de regenperiode, maar misschien iets minder comfortabel)
Pet of hoed
Poncho (in het regenperiode)
Anti-muggenmiddel
Zonnebrandcrème
Afritsbroek
Shirt van katoen of linnen
Iets te eten en voldoende drinkwater

Wanneer je gaat kamperen (zonder gids) en zelf gaat koken
Een tent
Matrasje en beddengoed
Gasbrander en -flesje
Etenswaren en voldoende drinkwater
Pannetjes

Algemene lijst
Hartige en zoete versnaperingen en drinken in flesjes of pakjes
Poncho
Zonnebrandcrème
Anti-muggenmiddel
Luchtige kleding van bijvoorbeeld katoen of linnen
Hoofddeksel (pet of hoed)
Plastic zakjes (om je gsm en/of camera tegen water te beschermen)
Klamboe en een touwtje om deze aan op te hangen
Drinkwater
Zaklamp
Wc papier
Toiletzeep
Handdoek (een snel drogende van microvezels)
Beddengoed (ook als je een slaapplek hebt gereserveerd)
Pilletjes om water te zuiveren
Rubberlaarzen (in de regenperiode) en waterschoenen

**Een gids **
Voor bijna alle dagtours vanaf Drake Bay naar Sirena en San Pedrillo wordt een gids ingeschakeld. Wanneer je Sirena van Drake Bay zonder gids wilt bezoeken wordt dit lastig want je moet over een toegangsbewijs beschikken en zelf de overtocht per boot regelen. Een dagwandeling met gids in de buurt van het rangerstation La Leona of Los Patos kun je het beste van tevoren te regelen. Dit kun je doen via een touroperator of het hotel waar je verblijft. Voor een meerdaagse trip door Corcovado is het verplicht een gids voor het pad San Pedrillo-Sirena te nemen. Voor het traject Los Patos-Sirena wordt het nemen van een gids aangeraden. Voor het pad La Leona-Sirena is een gids niet nodig. Het parkkantoor heeft een lijst met namen van gidsen die de paden goed kennen maar geen uitleg geven over de natuur (vaak spreken ze geen Engels), gidsen met kennis van de natuur (beginners) en hoogopgeleide natuurgidsen (die Engels spreken). Op het reserveringsformulier kun je aangeven of je gebruik wilt maken van een gids. Een privé-gids vraagt voor 2 personen gemiddeld 100 dollar per dag. De vergoeding is afhankelijk van de expertise en de ervaring van de persoon in kwestie. Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen initiatief een gids in te huren, bijvoorbeeld via het hotel waar je zult verblijven. De meeste hotels hebben telefoonnummers van (freelance) gidsen. De gidsen komen uit dorpen als Puerto Jiménez (voor de ingangen La Leona en Los Patos), Drake Bay en Sierpe. Deze lokale gidsen kennen het gebied heel goed.

Neem je geen gids in de arm dan kan de parkwachter (ranger) je belangrijke informatie en tips over wandelingen in het park verschaffen. Hij kan je bijvoorbeeld vertellen wanneer het hoog- of laag water is, wanneer rivieren over te steken zijn en wat het beste tijdstip is om je wandeling te beginnen. Bovendien zul je niet de enige toerist zijn die op die dag de paden zal bewandelen.

**Dieren **
Corcovado heeft 124 soorten zoogdieren, 50 vleermuissoorten, 375 vogelsoorten, 66 soorten vissen, 71 reptielen, 46 amfibieën en ongeveer 8000 soorten insecten, 2 soorten krokodillen, 4 zeeschildpadsoorten (nestelen voornamelijk op Playa Llorona) en 70 soorten krabben. Corcovado is één van de weinige plekken in het land waar je de vier soorten apen kunt zien: de kapucijnaap, de brulaap, het doodskopaapje en de slingeraap. Verder kun je er rode papegaaien, neusberen, wasberen, gifkikkers, slangen (als de Fer de Lance), agoutis, zwijnen en toekans spotten. Hoewel in Corcovado alle zes katachtigen leven, is de kans er één te zien erg klein. De poema wordt wel regelmatig gespot. Ook zijn, behalve de poema en de jaguarundi, de andere vier soorten (de jaguar, de margay, de ocelot en de oncilla) nachtdieren. Wel kun je langs de paden en op het strand sporen (pootafdrukken) van deze dieren zien. Er zijn toeristen die een jaguar gezien hebben die op het strand een zeeschildpad aan het verorberen was. Een ander imposant dier dat in het natuurpark leeft is de tapir. Deze grote dieren bevinden zich vaak in de buurt van de post Sirena. Rode papegaaien (de grootste populatie in het land) zijn te vinden in de Almendro (hazelnoot) bomen, die aan de rand van het strand staan. Verder zijn er kaaimannen en krokodillen te zien in de rivieren en moerassen. De grote Harpij adelaar kwam hier voor. Dit imposante dier is sinds het einde van de jaren 80 niet meer waargenomen. Men denkt dat hij uitgestorven is. Het strand van Corcovado is een belangrijke plek voor nestelende zeeschildpadden en een habitat voor de rode krab.

Afstanden tot het park
San José-Corcovado (Carate) 368 km / 8 à 9 uur rijden
San José-Puerto Jiménez 326 km / 7 uur rijden
Dominical-Puerto Jiménez 92 km / 3,5 uur rijden
Puerto Jiménez-Carate 42 km / 2,5 uur rijden
La Palma-Los Patos 10 km / 1 uur rijden
Rincón-Drake 50 km / 1,5 uur rijden
Chacarita-Puerto Jiménez 72 km / 2 uur rijden
La Palma-Puerto Jiménez 25 km / 20 minuten rijden
Sierpe-Drake 1,2 uur varen
Drake-Sirena 1,5 uur varen

Waar te overnachten en eten buiten het park

In de buurt van La Leona
Voorzieningen als supermarkten, restaurants en accommodaties zijn er nauwelijks bij deze parkingang. De dichtstbijzijnde accommodatie is La Leona ecolodge en ligt op 500 m van de ingang. In het restaurant van dit hotel kun je eten, ook als je hier niet verblijft. In Carate, op 3,5 km van de ingang, is een kruidenierswinkeltje met een beperkt assortiment. In Carate zijn een paar hotels: Finca Exótica, Lookout Inn, Luna Lodge en Catappa bungalows. Je kunt in Carate ook je huurauto onder toezicht achterlaten. Etenswaren en drinken kun je het beste aanschaffen bij een supermarkt in Puerto Jiménez. Ook is het goedkoper om in Puerto Jiménez te overnachten en vroeg naar La Leona te vertrekken. Eten en overnachten in Carate is duur. Als je een huurauto hebt dan kun je beter in Puerto Jiménez overnachten en volgende dag vroeg naar Carate vertrekken. Je kunt ook met de collectieve taxi naar Carate die om 06.00 u. vertrekt. Als je Sirena verlaat via La Leona rangerstation en vóór 16.00 u. Carate bereikt dan kun je de collectieve taxi naar Puerto Jiménez nemen. Of je kiest ervoor te overnachten in één van de eerdergenoemde locaties in Carate.

In de buurt van Los Patos
De meeste mensen die kiezen voor het betreden van het park via deze ingang overnachten in Puerto Jiménez. Vroeg in de volgende ochtend vertrekken ze, meestal samen met een gids, met de huurauto of bus naar La Palma om vervolgens een taxi (pick-up) tot Los Patos te nemen. Op dit internetadres kun je accommodaties in Puerto Jiménez vinden: www.jimenezhotels.com. Boodschappen kun je het beste in Puerto Jiménez doen. In La Palma kun je ook boodschappen doen maar winkels hebben een veel kleiner assortiment. Voor een overnachting in La Palma kun je terecht bij Cabinas El Tucán (eenvoudige kamers) of Danta Corcovado lodge (iets luxer), gelegen in Guadalupe, op 3 km van La Palma en op 8 km van Los Patos.

In de buurt van San Pedrillo
De meeste mensen bereiken San Pedrillo of bezoeken Sirena vanaf Drake Bay. In Drake Bay zijn overnachtingsmogelijkheden in alle prijscategorieën. Ook vind je er restaurants. Goede betaalbare plekken zijn Finca Maresia, Las Cotingas, Casa Horizontes, Poor Man’s Paradise. Low-budget alternatieven zijn: Cabinas Manolo’s en Pura Vista Eco camp. Punta Marenco ligt dichtbij San Pedrillo van waaruit je een tour naar Sirena kunt boeken.

Met het openbaar vervoer (zie ook deze website)

Publieke bus
Vanuit San José naar Puerto Jiménez
Busmaatschappij Autotransportes Lobo Blanco, tel. 2257-4121.
Het busstation ligt 50 m. ten Noorden van het busstation San Carlos (Calle 12 en Avenidas 7 y 9) Reistijd tot Puerto Jiménez: circa 9 uur en kosten $14
Vertrektijden: 08.00 u. en 12.00 u.

Vanuit San José om 6:30, 7:00 of 15:30 met de** TRACOPA **bus naar Golfito en dan per boot naar Puerto Jiménez
Busmaatschappij Tracopa, tel. (506)2221-4214.

Collectieve taxi naar Carate (maandag t/m zondag) vertrekt 50 m. ten Zuiden van het busstation Transportes Lobo Blanco in Puerto Jiménez en kost $8 p.p. (zie ook deze website)
Vertrektijden:
Puerto Jiménez-Carate: 06.00 u. en 13:30 u.
Carate – Puerto Jiménez: 8:30 u. en 16:00 u.

Bus Puerto Jiménez – La Palma
Vertrektijden: 05.00 u., 05:30 u., 08.00 u., 09.00 u., 12.00 u., 13.00 u., 14.00 u., 15:30 u., 16.00 u. en 18.00 u.

La Palma – Puerto Jiménez
Vertrektijden: 05.50 u., 09.30 u., 10.00 u., 11.30 u., 13.30 u., 15.00 u., 16.30 u. en 19.00 u.

Bus La Palma – Bahía Drake
Vertrektijden: 11.00 u. en 16.00 u.

Bahía Drake – La Palma
Vertrektijden: 04.00 u. en 13.00 u.

Per boot
Taxiboot Sierpe – Bahía Drake $15-$20 p.p. (afhankelijk van seizoen en dagdeel)
Vertrektijden:
Sierpe – Bahía Drake: 11.30 u. en 15.30 u. (het tweede tijdstip is afhankelijk van het seizoen)
Bahía Drake – Sierpe: 07.00 u. en 14.30 u.

Een adres voor bootvervoer is www.transportesmaritimoslapicolina.com
Boot Golfito – Puerto Jiménez (10.00 u., 13.00 u. en 15.00 u.)
Boot Puerto Jiménez – Golfito (06.00 u., 11:30 u. en 14.00 u.)
Boot Sierpe – San Pedrillo $70 per persoon (minimaal 2 personen) exclusieve trip

Met een shuttlebus
Je kunt met een shuttelbus langs de Pacifische kust reizen en tot Sierpe komen vanaf plaatsen als San José, Monteverde, La Fortuna, Tamarindo, Jaco, Manuel Antonio, etc…

Website: www.shuttlebus.co.cr en www.graylinecostarica.com
Vertrektijden naar Sierpe en kosten
Arenal: 08:00 u. en $75 p.p.
Manuel Antonio: 07.00 u. en $35 p.p.
Dominical : 08.00 u. en $30 p.p.
Uvita: 08.30 u. en $25 p.p.

Prijzen kunnen inmiddels veranderd zijn. Laat u zich vooraf informeren!

Met een vliegtuigje
Er zijn kleine landingsbanen in Puerto Jiménez en Drake Bay, bij het rangerstation Sirena en in Carate. Nature Air en Sansa zijn twee vliegtuigmaatschappijen die vanuit San José naar Drake Bay en Puerto Jiménez vliegen. De kosten zijn ongeveer $145 per persoon. Ze vliegen niet op Carate of de post Sirena. Je kunt hiervoor wel gebruik maken van een privé-charter. Een enkele reis Puerto Jiménez-Sirena kost $380. Dit bedrag wordt gedeeld door de passagiers (maximaal 4 personen).

Nature Air: (506) 2299-6000 (www.natureair.com). De vertrektijden van San José naar Drake Bay zijn 08:20 u. en 11:40 u.
Sansa: (506) 2290-4100 (www.flysansa.com)

Algemene tips

Deze tips zijn voornamelijk voor mensen die meerdere dagen door het park willen rondtrekken.
• Binnen het park Corcovado zijn geen hotels en/of restaurants. Je kunt je er dan ook niet met de auto begeven.
• Je kunt maximaal 4 nachten in het park verblijven (het aantal dagen is niet gebonden aan een bepaald rangerstation en/of seizoen).
• Je kunt kamperen en koken bij alle 4 de stations. Alleen bij de post Sirena heb je naast de mogelijkheid te kamperen ook de keus om te eten en te overnachten (in een gezamenlijk slaapvertrek). Boswachters, biologen en toeristen ‘eten wat de pot schaft’. Verwacht in Sirena dan ook niet de luxe van een restaurant of hotel.
• Het water gebruikt voor de sanitaire voorzieningen bij de rangerstations komt van riviertjes en is in feite geen drinkwater. Hoewel bij het station vermeld staat dat het drinkbaar is, kun je het beter eerst koken of behandelen met pilletjes om water te zuiveren. Je kunt ook flessen mineraalwater meenemen maar i.v.m. gewicht is dit heel onpraktisch. In Sirena is water te koop, maar dit is niet goedkoop; een fles van 2 litter kost $4.
• Je kunt geen nachtwandelingen bij de rangerstations maken i.v.m. je eigen veiligheid. Ook niet als je met een gids het park bezoekt. Er is hier streng toezicht op. Wel kun je met een gids heel vroeg in de ochtend, als het nog donker is, vertrekken om bijvoorbeeld het pad La Leona-Sirena te lopen of vice versa. Op dit traject is het doorkruisen van enkele riviertjes bepaald door het getij. De gids zal hier rekening mee houden.
• Het eten in Sirena wordt op vaste tijdstippen aangeboden. Het ontbijt tussen 06.30 u. en 07.00 u… De lunch tussen 11.30 u. en 12.00 u. en het avondeten tussen 17.30 u. en 18.30 u…
• Wanneer je voor een slaapplek bij de post Sirena gereserveerd hebt dan moet je je eigen beddengoed en klamboe meenemen. Ook je eigen handdoek, zeep en shampoo. Om het milieu niet te belasten kun je het beste biologisch afbreekbare zeep en shampoo met je meebrengen.
• Ieder jaar in oktober is het station Sirena gesloten voor onderhoud. Je kunt in deze periode wel dagtours maken rond de stations La Leona, San Pedrillo en Los Patos.
• Ga je kamperen en koken in het park dan moet je je eigen tent, gasstelletje en pannen meenemen. Dit geldt ook voor etenswaren. Je kunt deze het beste kopen in Puerto Jiménez of in een andere supermarkt in een stad of dorp voordat je het park ingaat. Binnen en buiten het park (in de naaste omgeving) vind je geen winkels. Gasbusjes zijn te koop in de grotere supermarkten en verkrijgbaar bij bouwbedrijven (Ferreterías). Een gasstelletje kost ongeveer $20 en een gasbusje $4.
• Als je gaat kamperen: doe etenswaren in een plastic zak en hang deze aan een touwtje aan een boomtak voordat je gaat slapen. Dit voorkomt dat nachtdieren als wasberen, buideldieren of mieren zich er tegoed aan doen.
• Sluit de verpakkingen van brood, koekjes (en andere etenswaren) om een invasie van mieren te voorkomen.
• Het is niet mogelijk om spullen als tenten, matrassen, pannen, zaklampen, beddengoed, handdoeken te huren of te lenen van de stations.
• De wc’s bij de stations hebben niet altijd toiletpapier. Je kunt dit het beste zelf meebrengen.
• Het is niet verplicht een gids te nemen tenzij je het traject San Pedrillo-Sirena gaat lopen. De boswachters raden aan een gids te nemen voor het pad Los Patos-Sirena.
• Afval kun je niet achterlaten in het park. Er zijn geen prullenbakken. Je zult het afval weer met je mee moeten nemen.
• De wandelaars die via La Leona naar Sirena lopen zullen rekening moeten houden met het getij. De parkwachters kunnen je hier over vertellen en advies geven. Er zijn namelijk twee trajecten waar je met hoogwater niet verder kunt. Dit zijn Salsipuedes en Punta La Chancha (op 3 uur lopen van La Leona). Op deze plekken kun je 2 uur voor en twee uur na hoogtij oversteken. Een andere plek waar je goed moet opletten is Rio Claro, op twee uur lopen na Punta La Chancha. Er kunnen bij hoogtij krokodillen, kaaimannen en haaien in de monding zitten. Het beste is om ongeveer 100 m. langs de rivier in de richting van de jungle te lopen zodat je de rivier kunt doorkruisen. Tijdens laagtij vormt dit geen probleem.
• Probeer van Carate tot La Leona te lopen wanneer de zon op zijn laagst staat. Het zijn maar 3,5 km maar in de volle zon en door het zand is het lopen erg zwaar.
• In de regenperiode (mei-november) kan het erg nat zijn. Rubberlaarzen, een poncho en plastic zakken (zwarte vuilniszakken) komen dan zeer van pas.
• Sandalen zijn niet geschikt om de paden mee te begaan. Stevige en comfortabele wandelschoenen zijn een echte must. In de regenperiode zullen je schoenen bijna niet droog worden.
• Wijk niet af van de paden. Er kunnen zich slangen, schorpioenen en/of spinnen bevinden tussen de bladeren of gevallen takken op de grond.
• Als je van het ene naar het andere station gaat lopen en als je de enige bent, blijf dan (indien mogelijk) in de buurt van andere wandelaars.
• Het pad tussen de stations La Leona-Sirena gaat soms over het strand. Zonnebrandcrème en een hoofddeksel zijn van belang. De gemiddelde temperatuur in het gebied is tussen 30 en 35 graden.
• Om dieren te spotten is heel vroeg in de ochtend of laat in de middag het beste tijdstip.
• Huisdieren zijn niet toegestaan in het park.
• Gebruik geen of zo weinig mogelijk parfum. Dit is een advies van de parkwachters. Sterke parfum wordt beschouwd als een vervuiling van de lucht en kan de dieren hinderen.
• Ga niet zwemmen daar waar het afgeraden wordt. Er zijn borden die aangeven waar gevaar dreigt bijvoorbeeld door de aanwezigheid van krokodillen en haaien.
• De parkwachter zal je wanneer je start met lopen vertellen hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor het afleggen van het betreffende pad. Hij kan inschatten hoe laat je ongeveer aan zult komen bij het volgende station. De parkwachters van de posten houden bij wie op welk tijdstip is gaan lopen en hebben onderling contact met elkaar.
• Draag luchtige kleding; katoen is erg geschikt. Broeken waar je pijpen van kan afristen zijn heel handig. Een spijkerbroek is geen aanrader. In de regenperiode is sneldrogende kleding onmisbaar.
• Teken zijn gewoon in Corcovado. Om te voorkomen dat teken vanaf de grond je lichaam beklimmen, kun je de zomen van je broek in je sokken stoppen.
• Check altijd de inhoud van je schoenen voor je ze aantrekt. Het is ook aan te raden je kleding (voor het aantrekken) of je handdoek uit te schudden voor je hem gebruikt. Vochtige kleding en natte handdoeken trekken schorpioenen aan.

8 likes

Wij hebben van 2 tot 4 april in Punta Marenco lodge overnacht en hebben trails gelopen bij Sirene met een gids.

Beste Mario en Manon,

Echt super fijn dat jullie deze informatie delen. Zo kunnen wij ons goed voorbereiden op onze reis in juni in corcovado. De wens van mijn vriendin en ik is om 4 dagen en 3 nachten het park te bezoeken. Wij willen vertrekken vanuit Carate (voor 10.00 las ik) om dan direct door te gaan naar Sirena Ranger Station. Hier willen wij 2 nachten overnachten om vervolgens door te trekken naar Los Patos. Wij gaan kamperen.

Wat mij nog onduidelijk is, 1. of wij ook een gids bij het rangerstation zelf kunnen inhuren voor een dag/of nachttocht? Wij hebben voornamelijk een gids nodig voor het stuk van Sirena Station tot Los Patos En. 2. Stel dat wij lokaal een gids vinden die ons wil begeleiden (bijv. in Puerto Jiminez), hoe gaat dat dan met zijn verblijf en zijn aanmelding op de rangerstations? Ik kan me voorstellen dat de beste man ook moet overnachten.

Wij zouden het erg fijn vinden als jullie ons hier bij kunnen helpen/tips hebben.
Alvast heel erg bedankt.

PS Mario, ik las dat jij zelf gids bent geweest in Corcovado Park. Ken jij wellicht nog oud-collega’s die betrouwbaar en specialistisch zijn en die ons wellicht willen helpen?

Vriendelijke groet,
Jos en Andrea

Hallo Jos en Andrea,

Wij lezen nu pas jullie bericht. Vandaar deze late reactie. Wij kennen twee goede gidsen die woonachtig zijn in Puerto Jiménez: William Mora (e-mail: wwwwbbb@gmail.com) en Roberto Peña (e-mail:bobtruno@yahoo.com).

Als jullie een gids willen huren voor het traject Sirena-Los Patos dan moet hij ook betaald worden voor de dag dat hij uit Puerto Jimenez (of in de buurt van) vertrekt. De kosten zijn gemiddeld $100 per dag. Bijna alle Corcovado-gidsen wonen in Puerto Jiménez. Bij de post Sirena is het niet mogelijk ter plekke een gids te regelen. Dus jullie betalen een gids voor twee dagen. De gids zou rond 14.00 uur bij het rangerstation aankomen. Later die middag kunnen jullie hem gebruiken voor een tour over de paden van Sirena (voordat het donker wordt). Nachttours in het park zijn verboden. Deze gids dien je van tevoren middels een e-mail te benaderen, zodat hij de mogelijkheid heeft een entreekaart te bemachtigen. Hij slaapt in een eigen tent. Het traject La Leona-Sirena en vice versa is ook een goede optie. Dan hoeven jullie geen gids in te huren. Dit scheelt zo’n $200.

Als jullie kiezen voor de route La Leona-Sirena-Los Patos neem dan zo min mogelijk spullen mee. Jullie kunnen bagage achterlaten in de accommodatie in Puerto Jiménez of een hotel gelegen in een ander plek. Dit houdt dan in dat als jullie kiezen voor het eindpunt Los Patos (waar jullie in de middag zullen arriveren) jullie hierna weer terug naar de plek van starten zullen gaan voor het ophalen van spullen en een overnachting.

Veel plezier en succes met jullie reisvoorbereidingen.

Mario en Manon

Palma Quemada (tussen Quepos en Dominical)

Zoals de meeste van jullie trekken ook wij dit jaar naar Costa Rica. We houden van natuur maar hebben niet de behoefte om lange trektochten te houden (van een paar dagen). Daarom hebben we er voor gekozen enkele nachten te overnachten in een eco-lodge in Carate om zo te kunnen genieten van de natuurgeluiden, uitzichten…
We willen toch graag 1 dag het park in. Nu lees ik echter op enkele site en gidsen dat de tocht La Leona richting Sirena niet echt de moeite is, omdat je trip vooral langs het strand loopt en je niet echt het park in gaat. Heeft iemand hier ervaring mee?
Daarnaast vroeg ik me ook af hoelang deze trip ongeveer duurt. Op vele sites lees ik dat je in de namiddag naar Puerto Jimenez terug keert, maar dit is voor ons niet meer nodig aangezien wij overnachten in Carate.
Raden jullie de dagtrip La Leona-Sirena aan of hebben jullie leuke alternatieven?
Alvast bedankt!!

Hallo Sjouke,

Een mooie uitvalbasis voor jullie zou Finca Exótica in Carate kunnen zijn. Er gaan paden vanaf deze locatie waar je mooie wandelingen over kunt maken. We hebben gehoord dat je er veel dieren kunt spotten. Je kunt ook bij La Leona ecolodge logeren dat direct aan het strand ligt. La Leona ecolodge is dichter bij de ingang van het park gelegen.

Het traject La Leona-Sirena (7/8 uur lopen) gaat inderdaad voor een groot deel over het strand. Op dit traject wordt soms de poema gespot en je hebt kans dieren als rode papegaaien, miereneters, verschillende soorten apen en neusberen te spotten. Maar er is eveneens een grote kans dat je deze dieren ziet langs de paden die starten bij Finca Exótica.

Succes met de reisvoorbereidingen!

Mario en Manon

Beste reizigers,

Afgelopen januari ben ik samen met mijn vriend 25 dagen naar Costa Rica geweest. Ook hebben wij het natuurpark Corcovado bezocht. Dit was echt een geweldige ervaring.
Wij hebben onze reis geboekt bij xxxxxx en dit is een echte aanrader. Ook het boeken van een hike met of zonder overnachtingen in Corcovado is mogelijk. Het mooie is dat Barbara van xxxxxx zelf in Puerto Jimenez heeft gewoond en daar de juiste contacten heeft om deze trip voor je te boeken! Ook regelt zij dat er een goede gids met je mee gaat en dat is geen overbodige luxe! Zij zien echt alles en kunnen je ontsettend veel vertellen over de natuur. Als je bij Barbara boekt weet je ook zeker dat je een goede gids mee krijgt. Wil je ter plekke een gids regelen let dan goed op. Voordat iemand een goede gids is heeft hij of zij ontzettend veel tijd in de natuur doorgebracht om ieder dier te kunnen signaleren. Wat wij nog haast niet zien als we er met onze neus bovenop staan zien zij al van 100 meter afstand. Ongelofelijk! Een overnachting in het park is ook echt aan te raden. Zo bijzonder, midden in de natuur met al zijn geluiden ver van de bewoonde wereld.
Als we weer gaan boeken we zeker weer bij xxxxxx, Barbara heeft ons zo ontzettend goed geholpen en niets was teveel gevraagd. Heerlijk om op vakantie te gaan en te weten dat alles tot in de puntjes is geregeld. Barbara heeft zelfs gereld dat onze koffers in Puero Jimenez werden opgehaald en naar Drake Bay werden gebracht zodat wij konden overnachten op rangerstation La Sirena. Zie dat zelf maar eens te regelen vanuit Nederland!
Voor ieder die dus naar Corcovado wil check www.sesamstraat.nl
Daar ga je geen spijt van krijgen!

Groetjes Ginny

1 like

Ook wij hebben vorig jaar een reis geboekt (Costa Rica & Panama) via xxxxxxxxxxxx. En Corcovado kon daar natuurlijk niet in ontbreken :slight_smile:
Ik weet dat je het vast ook allemaal wel zelf kan regelen maar het is zo’n bijzondere plek dat wij in ieder geval wel zeker wilde weten dat alles goed geregeld zou zijn! En dat was het zeker!!
We hadden onze wensen kenbaar gemaakt bij xxxxx en zij heeft een mooi reisplan voor ons opgesteld waar we ons gelijk helemaal in konden vinden.

Wat een indrukwekkende reis is het geweest, vooral het Corcovado gedeelte!
Wij zijn vanaf Drake Bay met onze gids per boot naar Sirena gegaan om daar een nachtje te overnachten. In de middag hebben we hele mooie wandelingen gemaakt in de buurt van Sirena en zoals Ginny ook al zei een goede gids is echt belangrijk!! Vaak zag ik niks en zij zag dan 100 dingen haha.
De volgende ochtend zijn we lekker vroeg vertrokken omdat we een lange wandeltoch voor de boeg hadden naar La Leona. Dankzij de goede meeneemlijst van Barbara zijn we deze lange wandeltocht goed doorgekomen :wink: haha
Na een mooie, indrukwekkende maar ook wel pittige wandeltocht kwamen we aan in Carate waar er een taxi op ons stond te wachten! Deze bracht ons naar ons hotel in Puerto Jimenez.
xxxxxxxxx had ervoor gezorgd dat de rest van onze bagage van Drake Bay naar ons hotel in Puerto Jimenez was gestuurd, helemaal super was dat! Zo konden we lekker douchen en ontspannen om vervolgens de rest van onze geweldige reis te gaan vervolgen :slight_smile:

We hebben echt drie fantastische weken in Costa Rica & Panama gehad en het was echt heerlijk dat alles tot in de puntjes geregeld was door xxxxxxx! Echt een aanrader!

Groetjes Kim

Ter informatie; tijdens de maand Oktober is het niet mogelijk om te overnachten op het ranger station Sirena. Dit omdat het dan regentijd is.

Hey hey!

Ik wil ook even een berichtje achterlaten. Ik hoor van veel mensen dat ze Corcovado overslaan, omdat het toch wat te prijzig is en daarom ben ik goed rond gaan zoeken.

In de Lonely Planet vond ik de website van Corcovado zelf http://www.corcovadofoundation.org/, waar ze vrijwilligers zoeken voor in het gebied. En daar zit ik nu dus :smiley:
Er zijn verschillende projecten waar je je voor kunt opgeven, zoals het ondersteunen van de schilpadden of projecten ivm locale bevolking en toerisme.

Ik ben zit nu 2 weken in Drake Bay en doe ik dingen als de stranden opruimen, engelse lessen geven en kinderen voorlichten over het mileu/recyclen etc (eigenlijk ook veel knutselen en liedjes zingen haha). Volgende week ga ik een week helpen op Sirena en Cano Island!

Misschien wel een leuke tip :wink:

Groetjes Cynthia

Hi Cynthia,

Wat een mooie ervaring! Geniet op het rangerstation Sirena en de omgeving van het nationaal park Corcovado. In Puerto Jimenez is ook een organisatie, die vrijwilligers zoekt voor het behoud van de natuur op het schiereiland OSA (waar het nationaal park Corcovado ligt). Deze organisatie heet ASCONA en als je interesse hebt in vrijwilligerswerk kan je mailen naar het volgende mailadres: [EMAIL=“lanuevaascona@gmail.com”]lanuevaascona@gmail.com.

Pura vida,

Barbara
www.unicotravel.com

Hartelijk dank voor deze informatie!
Wij zoeken een tour vanuit Uvita en hebben de keuze uit;

  1. Boot naar San Pedrillo en daar een wandeling en dan met de boot terug.
  2. Met een busje naar Sierpe en dan met de boot (eerst door de mangroves) naar San Pedrillo
  3. Met een busje naar Sierpe en dan met de boot (eerst door de mangroves) naar La Sirena.

Optie 3 is uiteraard de langste trip (ook iets duurder), maar wij willen graag weten of dit ook veel mooier is? Uit uw ervaringen lees ik dat L sirena meer biedt dan San Pedrillo?
Welke tour zou u adviseren?

Hartelijk dank alvast voor het advies!

Marianne

Beste Marianne,

Eerlijk gezegd is het allermooiste om één nacht te slapen op het ranger station Sirena en anders ervoor zorgen om er heel vroeg te zijn. Je kan met een bootje vroeg vertrekken en proberen om 7.00 uur al op het rangerstation Sirena te zijn. Maar anders is het haast niet de moeite. Jullie komen waarschijnlijnlijker later aan vanuit Uvita. De omgeving van San Pedrillo is ook schitterend. Maar let wel op met hoeveel mensen je zal gaan. Als je een prive gids hebt of evt. nog met een ander stel zal je veel meer kans hebben om dieren te zien.
De tocht vanaf Sierpe door de mangroven naar Drake Bay is overigens schiterend.

Alvast een hele mooie reis toe gewenst. En als jullie in Uvita zullen verblijven dan is het een idee om te overnachten bij El Mono Feliz.

Succes met de voorbereidingen!

Barbara de Groot
Unico Travel
www.unicotravel.com

Hallo Barbara,

Dank je wel voor je snelle reactie!
Ik begrijp hieruit, dat we als we een dagtocht doen ook prima naar San Pedrillo kunnen gaan? Dagtour naar La Sirena vertrekt om 7 uur 's ochtends uit Sierpe. Dan kom je daar dus pas rond half 10 aan.
De tocht vanuit Sierpe door de mangroven (hoe lang vaar je dan door de mangroven?) is te prefereren boven een boottocht vanuit Uvita naar San Pedrillo?

Dank je wel voor je advies!
Marianne

Hi Marianne,

Wanneer gaan jullie? Als jullie eind juli, augustus of in september zullen gaan dan is de kans groot om walvissen te zien. En dan is het een aanbevling om vanuit Uvita met de boot tot aan San Pedrillo te varen. En anders de boottocht door de mangroven (ongeveer 1 uur).

Je mag mij ook mailen op [EMAIL=“info@unicotravel.com”]info@unicotravel.com !

Groet,

Barbara
Unico Travel
www.unicotravel.com

Het afgelopen jaar (2012) was de weg tussen Puerto Jiménez en Carate in slechte staat. Het was toen meer dan 2 uur autorijden om de afstand tussen beide plaatsen af te leggen. Tegenwoordig is deze weg goed begaanbaar en doe je er circa 1 uur en 15 minuten over.

Mario en Manon
Tipi Jungla ecolodge

Wij vertekken begin Juli 2014 naar Costa Rica en willen ook Corcovado bezoeken.
Wat ik me afvroeg, is het mogelijk om in die tijd met de auto (4x4) naar Drake Bay te rijden?

Het is niet aan te raden om met een huurauto naar Drake Bay te rijden. Je moet een aantal beekjes en één grote rivier door rijden. Huurauto’s zijn niet verzekerd als ze door rivieren rijden. Als je dat traject toch gaat rijden, huur dan een flinke sterke auto, bijvoorbeeld een Toyota.
Vanuit Sierpe worden dagtochten georganiseerd naar Corcovado en Caño Island.
Er zijn grote prijsverschillen (soms bijna 50%) in touroperators. Eventueel kunnen we jullie helpen.

Goede reis

Otto
Ojochal

www.elmonofeliz.com

Het is handiger om de auto in te leveren te Sierpe en dan met het bootje vanaf Sierpe naar Drake Bay te varen. Als je terug komt met het bootje vanaf Drake Bay dan neem je voor de laatste dagen een shuttle busje wat ook weer scheelt met de kosten van de huurauto omdat je eigenlijk je auto niet zal gebruiken als je te Drake Bay zal verblijven. Jullie kunnen wel met de huurauto naar Puerto Jimenez rijden. Dit is een mooie route. En vanaf Puerto Jimenez of de auto laten staan bij het hotel of met de auto naar Carate rijden en dan de auto beveiligd laten parkeren. Mochten jullie meer informatie willen hebben dan kunnen jullie altijd even contact opnemen. Alvast succes met de voorbereiding.

Barbara
[EMAIL=“chesternl@hotmail.com”]chesternl@hotmail.com
www.unicotravel.com

Hallo,

As vrijdag vertrekken we naar Costa Rica. In de lonely planet heb ik gelelzen dat er vanaf Puerto Jiminez een colonne vertrekt met 4x4 naar Carate. We hebben al een aantal keer 4x4 gereden en rivierdoorsteken gedaan, en dit keer een Toyota RAV gehuurd en willen dit stuk ook zelf rijden. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Is het aan te raden in colonne dit stuk te rijden?
  • waar kun je in carate overnachten? en kun je je auto daar veilig achterlaten?
  • wat moet je van te voren organiseren om Corcavado te bezoeken?

Graag jullie tips :slight_smile:

Tanja